Reklama

Reklama

Matylda

(seriál)
Animovaný / Rodinný
Česko, 2000, 33x9 min

Režie:

Josef Lamka

Předloha:

Hana Lamková (komiks)

Hudba:

Petr Skoumal

Obsahy(1)

Kachna Matylda žije v malém domku na venkovském dvoře. Přesto, že je ve své domácnosti sama, není to žádná samotářka. Naopak. Hlavním smyslem Matyldina života je zajímat se o druhé, bedlivě pozorovat jejich zvyky a počínání a hlavně - okamžitě jim poradit. Jakmile ucítí šanci zamíchat se někomu do života, nikdy ji nepromarní. Kdo dá na její radu, nutně vybočí ze své přirozenosti a už se hrne do maléru. Ale Matyldina role tady nekončí. Upřímně se snaží dokázat, že její záměr je přece ten nejlepší a sama vyvine obrovské úsilí, aby zapůsobila na chod událostí, které se neomylně řítí jako lavina vstříc nedorozumění, průšvihu a karambolu. Matylda nechce nikomu ublížit - právě naopak - její rady jsou vždycky neseny dobrými, ušlechtilými záměry. Naběhá se, nalítá a nashání, je ochotna se třeba přerazit, jen aby pomohla prosadit svou. Matylda se prostě od udílení dobrých rad odstrašit nedá. Výsledek také nikdy nevidí tak černě - ono to vždycky nakonec nějak dopadne a každá absurdita se stane jen další historkou, kterou Matylda potom s gustem vypráví.
Třináctidílný ploškový seriál natočil režisér Josef Lamka v koprodukci České televize a studia Anima. Eva Sýkorová-Pekárková nakreslila hlavní hrdinku a její spoluhráče s humornou nadsázkou. Hudba je dílem zkušeného Petra Skoumala a výbornou vypravěčkou, která dokonale souzněla s přemoudřelou kachnou, je Stella Zázvorková. Scénář autorky Hany Lamkové ji zaujal a vypráví seriál s chutí a večerníčkovské vyprávění je jí vlastní, přestože se jako vypravěčka objevila ve Večerníčku poprvé. Je nezbytné se také zmínit o profesionální animaci Pavla Raka a Davida Filcíka, kteří se spolu s celým tvůrčím kolektivem přičinili o vtipné a příjemné vyznění seriálu... Originální příběhy „geniální“ poplety a věčné mudrlantky kachny Matyldy získaly za dobu realizace celého seriálu (2000–2006) nejednoho příznivce a ctitele. Příběhy z pera Hany Lamkové vynikají originalitou pohledu na humorné charakterové rysy nejen světa zvířat. I nové příběhy (27.– 33. díl) srší gagy, nadsázkou a neotřelými špílci. S naprostou jistotou se jedná o poslední řadu oblíbeného večerníčku. Úmrtím herečky Stelly Zázvorkové, která propůjčovala nezaměnitelným způsobem Matyldě hlas, se tvůrci rozhodli seriál ukončit.

Názvy jednotlivých epizod:  1. Jak se chytají myši
2. Svatební dar
3. Husy na tahu
4. Výtvarný talent
5. Zajíc bez bázně a hany
6. Noční hlídka
7. Námluvy
8. Doma je doma
9. Vodní dílo
10. Škola housenek
11. Ranní kuropění
12. Za pokladem
13. Síla zvyku
14. Vetřelec v lese
15. Únos
16. Štíhlá linie 17. Není dům jako dům
18. Nebezpečná známost
19. Vejce k adopci
20. Cizí peří
21. Klavírní koncert
22. Zubařem proti své vůli 23. Host do domu
24. Ženich a jeho čenich
25. Posila ze zámoří
26. Věštkyně
27. Pštrosí zvyk
28. Bleší cirkus
29. Listovní tajemství
30. Osel
31. Býčí zápas
32. Ryba na suchu
33. Král zvířat (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

33/33 Musím zpětně ocenit, že původní večerníčkovský seriál o kachně Matyldě, kterou namluvila Stella Zázvorková, si zpětně našel cestu na stránky Čtyřlístku na přelomu let 2016 a 2017 (Knihovnička 611-638). Sice je to pořád story o kachně, která záměrně vyvolává problémy tam, kde nejsou, ale je fajn sledovat propojení animovaných seriálů a jejich komiksových verzí. Ostatně ČT a Čtyřlístek by měli spolupracovat častěji. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších večerníčkových seriálů mých dětí - vzhledem k tomu, že je mezi nimi 3letý věkový rozdíl a jde o kluka a holku, vyplývá z toho pozoruhodná schopnost Matyldy oslovit co nejširší dětské publikum. Kladem seriálu je ironická nadsázka a hlas vypravěčky Stelly zázvorkové, která nadhedem nešetřila. Objektivnější by byly 4 hvězdičky, ale protože Matyldu potápí hodnocení expertů, kteří už dětmi nejsou a ztratili schopnost se dívat jejich očima, přihodím na vyrovnání nejvyšší hodnocení. Celkový dojem: 80 %. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jsem nemile překvapen nízkým hodnocením tohoto vtipného večerníčka, který důstojně navazuje na starou klasiku. Matylda má šmrnc, má svůj styl, osobitost. To v novější produkci pro děti zoufale chybí. Jistě, na Maxipsa nebo Macha a Šebestovou to nemá, ale na ně už nebude mít nikdy nic. Nečekal bych, že mě tak nadchne, pobaví i rozchechtá večerňajs jednak nový, jednak poprvé viděný až v dospělosti. Některé díly slabší, to stále se opakující téma "chytré rádkyně" prostě neuneslo nárok kvality ve všech případech. Zázvorková, která nepatří k mým oblíbenkyním, se čestné služby pro Večerníčka zhostila skvěle a k nezdolné poradkyni Matyldě, jinak usedlé solidní postarší kachně, na kterou nemají patrony, se hodí báječně. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Není to záležitost pro dospělé, ale je to chytré, cynické a má to svůj styl, jako neznalý bych i věřil, že je to jeden z těch starších. Bylo to i docela populární, tak v čem préblém? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Absolutně mě to neoslovilo a ani mé děti. To samo hovoří za sebe. Jediné, co je fakt dobré, je dabing Stelly Zázvorkové. Co oslovilo určitě, ovšem v naprosto negativním směru, byl díl s prasetem, které drželo štíhlou linii a díky Matyldě pak začalo cvičit, až se dostalo do formy jako Rambo (přímo řečeno ve večerníčku). To byl opravdu vrchol, tento večerníček je neskutečně hloupý. A já měním hodnocení ze 40% na 20%. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na kachně Matyldě se již dost podepisuje doba, ve které vznikla, protože jen málo seriálů pro nejmenší po novém tisíciletí se dokázalo vydrápat ke kvalitám těch postarších. A také asi proto, že si její příběhy tolik nepamatuju, nijak výjimečné nebyly. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jestli se matylda kdy komu líbila, tak je asi divný. Nechápu, že se to líbí vůbec nějakému dítěti. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Hlas paní Zázvorkové se tak hodí k téhle protřelé ironické, flegmatické kachně, že se budete smát všemu co tam tahle osoba/kachna vypustí ze zobáku. Děti i dospělí se pobaví. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Pro mě vcelku dobrá zábava, oproti večerníčkům, které vznikají posledních pár let, bych tento klidně pustila vlastním dětem... ()

Reklama

Reklama