Reklama

Reklama

O loupežnickém synku Cipískovi

(seriál)
  • Slovensko Dobrodružstvá lúpežníka Rumpľa a jeho syna Ciášika
Animovaný / Pohádka
Československo, 1972, 1 h 31 min (Minutáž: 7 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Když se měl narodit Cipísek, začal Rumcajz zase ševcovat ve starém krámku na jičínském rynku. Chlapec se měl k světu a hrál si v kolébce se stříbrnou lžičkou, kterou mu donesla straka. Jenže ta lžička byla kradená... Knížepán se proto tak rozzlobil, že poslal na Rumcajze velké vojsko. Nebýt jelena Větrníka, který všechny tři odnesl zpět do lesa Řáholce, mohlo vše špatně dopadnout... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Až nečekaný úspěch rumcajsích večerníčků, které zřejmě nejen pro mne znamenaly ve své době průlom v dosavadním rázu této části tvorby pro děti a mládež, povzbudil jejich tvůrce k rozšíření původního záměru. Civilismus, se kterým jsou rumcajsí večerníčky podávány, ještě více vynikne skvělým, nezaměnitelným Högrovým podáním vyprávění. Cipísek tomuto obohacenému schématu loupežnické rodiny sice zvlášť neprospívá, ale také viditelně neškodí. Rumcajs se v tomto důvěrnějším nasvětlení prezentuje více jako typicky české pojetí loupežníka, který svou profesi chápe jako svérázný sociální jánošíkovský odskok od původní ševcovské profese. Familiérní pojetí jičínského knížecího jemnostpána a jeho poskoků tuto švejkovskou anabázi ducha někdejší valdštejnské "terry felix" jen dokresluje. Otázku, nakolik tento jemný, laskavý humor s něžnou karikaturizací svých hrdinů oslovuje nebo naopak míjí dnešní více i méně dospělé děti, ovšem s jistotou zodpovědět nedokážu. Přál bych si, aby si řáholecké kouzlo získalo i je. A jistě nejen já. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další pokračování série o Rumcajsovi. Další přiblížení se k reálnému životu a v podstatě rodinný vývoj Rumcajse a Manky. Na světě je Cipísek a nová dobrodružství. Tento večerníček potvrzuje kvalitu a přirozený kumšt československého kresleného filmu pro děti. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Prakticky stejně dobrý jako Rumcajs, respektive organicky do něj patřící, konkrétně mezi jeho 26 a 27 díl... Pokud jde o otázky, zda-li to stále ještě oslovuje dnešní děti... To si piště, že oslovuje, alespoň u nás doma ano ;o) Celkový dojem: 80% ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších večerníčků, pokračování příběhů o loupežmíku Rumcajsovi, tentokráte se hlavním hrdinou stává malý Cipísek. Opětovně se setkáme s mankou, knížepánem a dalšími. Velmi povedený dabing pana Högera, stejně jak u Pejska a kočičky "přišpendlí" dětské ucho k televizi. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Plodný psavec Václav Čtvrtek byl také zastoupen v mé dětské knihovně. Nejraději jsem měl rozložitou a pestrobarevnou knihu Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni. I Rumcajs se v polici držel na čestnějším místě. Knižní spojenectví spisovatele Václava Čtvrtka s ilustrátorem Radkem Pilařem určilo nezaměnitelnou podobu jejich společných papírových i zfilmovaných příběhů pro nejmenší. Animace je jednoduchá, mírně karikující a děti dokáže zaujmout hned napoprvé. Jednotlivé epizody se ubírají v uličnickém seznamování nového človíčka se světem a jeho zákonitostmi. Karel Höger dodal svým hlasem moudrou laskavost a svědomitou touhu po sociální rovnoprávnosti. Jičínský loupežník Rumcajs dbal především na udržení zdravého ekosystému lesa Řáholce a ze všech svých sil ctí spravedlnost bez předsudků. Z existencionalistického pohledu ho lze považovat za svatého muže křesťanského světa. Cipísek je nadšeným Rumcajsovým následovníkem. Příběhy jsou příjemné, dostatečně hravé i výchovné, jsou obdařeny nadhledem a dobrosrdečností. Je jedním z příhodnějších filmových produktů, určených dětskému publiku. ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Skoro rovnaké ako O lúpežníkovi Rumcajsovi. Platí to isté, len je tu v popredí Rumcajsov syn Cipísek. Ladislav Čapek patrí k mojim obľúbeným režisérom a toto je krásne. Oba seriály (O lúpežníkovi Rumcajsovi a O lúpežnickom synkovi Cipískovi) som si pozrel až po prečítaní knihy. A mal som z toho veľmi dobrý pocit. Musím spomenúť, že tento seriál sa odohráva po 2. sérii O lúpežníkovi Rumcajsovi a potom pokračuje 3. séria. Seriál má krásnu myšlienku, nádhernú Pilařovu animáciu, láskavý a milý humor a super Řáholec (chcem tam ísť!!). Na tieto príbehy nesmieme zabudnúť. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Pokračování seriálu O Cipískovi je stejně kvalitně zpracované jako první část O Rumcajsovi, a proto jasných 5 bodů. Dabing pana Högera je vrchol kvalitky. Klasika českého večerníčku. ()

Reklama

Reklama