Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z hlubin dávnověku až k dnešním dnům zní legendární vyprávění o krásné chovance kláštera Jitce a statečném Břetislavovi, synu českého knížete Oldřicha a prosté pradleny Boženy. Vtipný apokryf, moderním způsobem využívající polohistorickou, pololegendární látku, vypráví příběh zcela netradičním způsobem. V půvabném filmovém obrazu z našich dějin se vrátíme do doby před takřka tisíci lety. Přemyslovci byli jedinou původem českou panovnickou dynastií, která vládla na území dnešní Moravy a Čech v době našeho příběhu. Břetislav, syn knížete Oldřicha a Boženy, prosté ženy, trpí pro svůj neurozený původ po matce a proto, že se narodil mimo manželství. Setkáváme se s ním v době, kdy, coby správce Moravy, vydává se na cesty do sousedních zemí, aby se oženil. V jeho rozhodnutí hraje také roli mocenská politika, svatba s urozenou nevěstou by měla posílit moc rodu. Především ale nechce svému synu připravit takové ponížení, jakého se kvůli neurozenému původu dostávalo jemu… Televizní film natočil podle scénáře renomovaného vypravěče O. Daňka v roce 1974 režisér J. Bělka, který do hlavních rolí, dvou nezkrotných povah Břetislava a Jitky, obsadil Břetislava Slováčka a Elišku Balzerovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Příběh Břetislava a Jitky si přímo říká o zromantizovanou podobu. Oldřich Daněk však Jitčin únos z kláštera pojal spíše jako námět pro konverzačku, kdy se srdce dámy a mysl muže získávají především mozkem a jazykem (ve smyslu tvorby slov, vy čuňata :) ). Překvapilo mě, jak dobře sedla (mně jinak těžce nesympatická) Balzerová do "princeznovské" role, má důstojnost, půvab a nakonec navzdory počáteční rozmazlenosti prokáže i odvahu a inteligenci. A jinak ne zas tak známý Břetislav Slováček (byť s hlasem Jiřího Brabce) představuje u nás ne příliš viděný typ mladého hrdiny oplývajícího mužností i charismatem. Ze začátku je poněkud cynický a jedná účelově, ale nakonec i on ukáže, že má srdce. Do toho odpadlý kněz poustevník Jiřího Řehoře se svými pragmatickými hláškami dotváří hlavní trio filmu. "V jistém věku, pokud jde o ženy, začínají být představy hezčí než skutečnost." - "Mnichu, kde se myješ?" - "Proč hned mýt? Bůh deštíčkem umyje." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jména scénáristy (Daněk) a režiséra (Bělka) jsou jmény velmistrů svého oboru. Z temnot počátků českých dějin vystupují dva živí lidé, kteří tvoří dějiny. Z minima je tu vytěženo více než maximum. Jsme konfrontováni a obohacováni nadmíru. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky příběhů z Kosmovy kroniky ideální materiál. Krásná klasická televizní inscenace, točená na barvu a v exteriérech. V 11. století možná zanedbatelná kapitola z počátku vztahu Břetislava I. a Jitky ze Svinibrodu, nicméně pro příští generace jedna z klíčových romancí českého dějepisu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se veškerý děj, včetně akce, odehrává ve verbální rovině, nikterak to nevadí. Atmosféra jak vystřižená ze Starých pověstí českých, perfektní dialogy a navzdory absenci hvězd dokonalé obsazení. Břetislav Slováček byl skvělý chlapácký typ a Eliška Balzerová byla coby Jitka velmi sexy (docela mi připomínala jednu moji známou :-)). 85%. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Eliška Balzerová jako krásná a hubatá Jitka - Judita Babenberg a Břetislav Slováček jako hrdý nebo pyšný kupodivu také jako Břetislav v nádherném historickém dramatu, kde velmi kvalitní scénář napsal Oldřich Daněk. Třeba uvedu rozhovor mezi moravským knížetem Břetislavem a Mohučským arcibiskupem Bardem, ze kterého by si mohli dnešní i budoucí tvůrci příklad. On tento skromný televizní film strčí do kapsy kdejaké bohaté kinofilmy. A nakonec měl Heidenreich štěstí nebo smůlu? ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Skvele, skvele. Zrovna ctu Zemlickovy, Cechy v dobe knizeci, tak to se zhoduje. Oldrich Danek opet skvele rozehral svoji oblibenou partii. Pekna vyprava, dobre zrezirovane. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nevím, co Bělku pudilo k obsazení nesympatického Slováčka do hlavní role, snad jen to vhodné jméno. Naštěstí je Balzerová skvělá, s čímž se u ní vlastně automaticky počítá. Výborný je i Řehoř. Takže pro mě z toho vzniknul Zdeněk a Eliška. Značně rozčarována jsem z Fišerovy hudby, která působí rušivě, zdá se mi, že jinak vždy přesný Fišer se tentokráte vůbec netrefil do rytmu dechu filmu. Slováček naštěstí alespoň mluví Brabcovým hlasem, škoda, že místo něj není Brabec kompletní. Scénář a režie jsou velmi vydařené. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

História práve nie je moju parketou a u tohto príbehu ani neviem, či ide o spracovanie historickej témy alebo obľúbenej povesti. A je mi to vlastne jedno. Podstatné, že to bolo dobre napísané i zahrané, ústredná dvojica pôsobila sviežim dojmom a aj hudobný doprovod mi chvíľami dobre padol. Pre mňa neznámy Břetislav Slováček ma prekvapil nielen zhodou krstného mena s menom stelesňovaného hrdinu, ale aj zaujímavým vzhľadom a prejavom. A tak som mal, napriek téme, z televízneho filmu nadpriemerne dobrý pocit, ktorý zvyknem kvantifikovať troma hviezdičkami. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trošku prehodnotené, historický príbeh sám o sebe má viac čo ponúknuť, než sme sa dozvedeli na obraze. Určite preto radšej siahnite po literárnom alebo historickom diele, dozviete sa viac. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Počátky českých dějin mám ráda, pokud si to ovšem všechno nevymyslel Kosmas o dlouhých zimních večerech... Břetislav, moravský kníže, má po otci původ udatných Přemyslovců, ale protože církev neuznala druhý Oldřichův sňatek s prostou Boženou, je považován za levobočka a tudíž nemůže počítat s tím, že by si ho vzala urozená dívka. Jelikož je ale cílevědomý a má filipa (a víc štěstí než jeho strýc Jaromír, stručně o něm- byl vykleštěn, oslepen, vězněn po většinu svého života a nakonec zavražděn- no není to pech??), unese tedy Jitku, dceru vévody z Bábenberka, aby svůj status vylepšil. Scénář byl spíchnut vtipně a přitom ohromně mile- pasáže, kde Břetislav popisuje Moravu, působí velmi hrdě a vřele (podobný dojem vyvolá jen popis Karla IV. českých zemí v Noci na Karlštejně). Ústřední dvojice nemá absolutně chybu, až si jeden neustále klade otázku, jak to asi bylo doopravdy? Kdyby takto, jsem spokojená. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zábavně a hlavně vtipně zpracovaný příběh o nejznámějším únosu našich dějin. Ale to se ostatně dalo čekat, protože má-li v něčem prsty Daněk, nedá se očekávat zklamání. 80% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

O tomhle už dlouho slýchám/čtu jako o jedné z legend československých televizních inscenací, ale nějak se mi to pořád vyhýbalo. Takže teprv teď s úžasem zjišťuju, že je to nejenom hezky podané téma s výbornými herci, ale hlavně nápaditá historická komedie! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář - Oldřich Daněk. Kamera - Vladimír Opletal. Příběh z Českých bájí. Hlavní role Éliška. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Jméno dramatika Oldřicha Daňka je vždy zárukou textů nejvyšší kvality - a jeho vtipné zpracování dávné pověsti o Břetislavovi a Jitce je jej více než hodno. V Bělkově režii a skvělém obsazení (vedle skvostného ústředního páru třeba poustevník Zdeňka Řehoře či přísný arcibiskup Bohuše Záhorského) vznikl nádherný televizní film. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Půvabné vyprávění o jedné krkolomné cestě za urozenou pannou.. Břetislav je syn Oldřicha, českého knížete, nicméně jeho matka Božena nebyla právoplatnou manželkou, čili levoboček, no a neb chce pro své děti lepší životní start, nevěstu si unese rovnou z kláštera.. Eliška Balzerová a Břetislav Slováček jsou krásný filmový pár a pěkně jim to spolu ladí.. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice působivé historické drama. Jedinou skvrnou na tomto krásném milostném příběhu je přemluvení hlavního hrdiny Břetislava jiným hercem(V.Brabec). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný, přiměřeně romantický příběh z pradávných českých a moravských dějin. I obsazení se povedlo, i dialogy a výprava. Opravdu povedený televizní film. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Dialogy jsou poněkud moderní na dobu, v níž se příběh odehrává, ale komu to v tak povedeném televizním filmu vadí? Nevím, co bych kvitoval nejvíc, zda právě ony dialogy, nebo poměrně "velkorysou" výpravu, nebo vynikající herecké obsazení a přesné výkony, nebo to, jak se Břetislav hlásí ke své (a mé) Moravě. Asi vše dohromady. ()

Reklama

Reklama