Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinář a spisovatel Josef Klíma napsal celou řadu filmových scénářů. Nejznámější z nich je asi Rekviem pro panenku, režijní debut Filipa Renče. To bylo na konci 80. let minulého století. Pak nastal kapitalismus v Čechách. Ze spisovatele a novináře Josefa Klímy se stal televizní reportér. Tak jako dávné Rekviem pro panenku, tak i nejnovější příběh Josefa Klímy, Rána z milosti, vychází z jeho reportérské zkušenosti. Materiál na krimi příběh mu však neposkytlo zločinecké podsvětí, ale zkorumpované prostředí policie... Tu noc, kdy se to stalo, slavil Aleš Berka (Milan Kňažko) padesátiny. Úspěšný zralý muž na vrcholu sil. Gratulace, dary, šťastná milenka, zdravý syn. To, že jeden z hostů měl při návratu z oslavy na křižovatce nehodu, mohla být jen taková malá vada na kráse. Boss místního podsvětí, Radek Máša (Vladimír Dlouhý), Alešovi hned telefonoval a poprosil ho, aby jeho nehodu, jako vždy, přikryl. Ředitel okresní policie, Aleš Berka, to jako vždy slíbil. Jenomže ráno se dozvěděl, že Marta, dívka, která vůz řídila (Kristina Nováková), leží v agónii v nemocnici a že je to láska jeho syna Ríši (Braňo Holiček). Ten bezmezně věří, že jeho otec, okresní policejní ředitel, udělá všechno proto, aby byl viník dopravní nehody, který z místa činu ujel, vypátrán a potrestán. Netuší jak spletité jsou vztahy mezi státní mocí a místním zločineckým podsvětím... Uvidíte brilantní herecké výkony Milana Kňažka, Marty Vančurové, Branislava Holíčka, Marka Vašuta, Alice Bendové a dalších. Scénář Josefa Klímy se vymyká z řady televizních scénářů jak silnými postavami, opravdu dramatickou zápletkou, tak smyslem pro žánr. Strhne vás režie Jiřího Svobody, který je proslulý svým citem pro drama, pro detail, pro žánr. Kdysi k nám takové filmy přicházely ze Západu, dnes je už můžeme točit sami. Je to dobře nebo špatně? Když nic jiného, je film České televize, Rána z milosti, jednoznačným důkazem, že Česká republika je součástí Evropy. (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co mě na téhle televizní inscenaci tak pobavilo? Ano, jistě, 60% neznamená kdovíjakou zábavu, ale jak praví Al Pacino - "Consider the source, son.";) Takže výsledek je po těch letech "investigativní žurnalistiky" lepší než bych očekával. Sice příliš originality nepobral, pro- a epilog zní trochu předžvýkaně, ale herci jsou dostatečně kvalitní na to, aby se divák nemusel odvracet od své očekávané dodávky pohyblivých obrázků až do domu k nějaké nedej bože tvořivé aktivitě. 70 minut je doba naprosto adekvátní a i přes to, že jsem jen čekal na 168 hodin a hlavní zábavnou relaci večera (emerický velkoseriál na Slovensku známý jako Klinika Grace, který je ještě vtipnější než druhá série Nemocnice Na Kraji Města), byl to čas vcelku příjemně strávený. Ale příště bych opravdu raději něco originálnějšího;) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když jsem se doslechl, že scénář psal Josef Klíma, také jsem se vyděsil, nicméně zbytečně. Film nese všechny atributy jeho postojů a názorů (dobře patrných na postavě bývalého starosty), ale vše je podáno velice elegantně a hlavně: věrohodně. Ta zmínka o Sametových vrazích je správná, narozdíl od nich se mi však Rána líbila mnohem víc. Na televizní zpracování je to velice nadprůměrné, nadprůměrní jsou jak herci stálí (Vladimír Dlouhý), tak ti, které si zvykáme vídat už méně často (Kňažko, Vančurová.) MÁM HOLKU, KTERÁ MĚ TROŠKU MILUJE, TROŠKU OBDIVUJE A TROŠKU POTŘEBUJE... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne marný televizní film, který staví na sice předvídatelném a tezovitém, přesto řemesně slušném scénáři Josefa Klímy a Svobodově dynamické a svěží režii. Příběh táhne charismatický Kňažko a slušně prokreslený novodobý mafián Vladimíra Dlouhého, naopak sem tam zaskřípou některé prkenné rozhovory, které se snaží šířit poselství morálky a složité porevoluční situace, ale jaksi jim chybí přirozenost. Napětí a poutavost ale příběhu Rány z milosti nechybí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celkem schématické, ale dobře natočené. Jen role syna mi nesedla. Jak tím, jak byla napsaná, tak, a to zejména, jejím představitelem. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jak jsem již v jednom komentáři psala, ale zopakuju to i nyní: Televizní filmy české výroby mnohdy dosahují větších kvalit, než současné celovečerní snímky a takzvané divácké "hity." Rána z milosti patří přesně do této kategorie a rozhodně je to jeden z nejlepších TV filmů, jaké jsem kdy zhlédla. Skvělé herecké obsazení, kterému jasně vévodí Vladimír Dlouhý. Z toho jeho mrazivého a chladnokrevného pohledu a falešného úsměvu jsem nedokázala odtrhnout zrak. Tyto role prohnaných a elegantních padouchů mu perfektně sedí a je v nich nepřekonatelný. Sympatický rovněž Braňo Holíček v roli Honzy. Milá je rovněž zmínka o Padmé:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak by som to porovnával s inou zahraničnou, teda najmä americkou produkciou, asi by hviezdička ubudla. No tým, že herci, podanie príbehu a príbeh samotný je z "domáceho" prostredia sa mi naskytla nevídaná spokojnosť a prekvapenie. Naozaj konečne žáner, ktorého sa dlho nevedel nikto chopiť. Svoboda sa odhodlal a ukázal ako na to. Nebyť pár nedostatkov, ktoré sa týkali najmä TV spracovania, bolo by to ukážkové. Napätia na rozdávanie. 80%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale poctivě napsaný scénář, dynamická režie, vynikající herecké výkony tandemu Kňažko - Dlouhý a nekompromisní závěr. Jiří Svoboda je v současné době zřejmě jediný (možná ještě někdo ve své silnější chvíli), kdo u nás dokáže natočit kvalitní a přesvědčivý thriller. 85%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Stačí jediné: Vladimír Dlouhý a další z jeho požitkářsky pojatých postav. Žádný klišovitý záporák, a když už, Dlouhého labužnicky uchopený boss se mění v uhrančivě mnohoznačnou postavu. Délka je adekvátní, Josef Klíma, když nešaškuje v komerční televizi, cit pro žánr má. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedná se o možná nejlepší porevoluční krimi, co zde bylo natočeno.....snad díky velice věrohodným postavám herců Kňažka a Dlouhého....jsou to jedni z nejlepších herců v československých končinách...:-) I takto může být česká společnost "provozována". ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +herci, dokonalý casting, zpracování, závěr -žádný podstatný mě nenapadá/// Konečně poctivý český thriller. Milan Kňažko je zvíře a k tomu výborný herec. Vladimír Dlouhý si taky vybral úžasnou roli a dokonale ji zahrál. Děj je napínavý, zajímavý a jeho vyústění dramatické. Jsem uchvácen a film jsem si opravdu užil. Kéžby se takto dobrých filmů točilo víc./// Celkem 86%/// ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Procházka po shnilém mostě spojující zákony mafiánské s těmi oficiálními by si rozhodně zasloužila preciznější režii. V některých chvílích je to nestoudně tuctové. Ani silný příběh to u mně nakonec nepřebil. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Scénář Josefa Klímy není nudný, spíše bych řekl trochu tuctový. Jako film k nedělnímu večeru obstojné..kvalitu tohoto televizního filmu zvyšuje veskrze kvalitní herecké obsazení. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jiří Svoboda se zřejmě cíleně vrhnul na zkoumání vztahů policajti - korupce - zločinci... a zatím se mu daří. Scénář je narozdíl od Sametových vrahů trochu nedotažený, ale zahráno i natočeno je to perfektně. Víc takovýchhle TV filmů! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Josef Klíma byl určitě hrdinou především devadesátých let. V časech divočiny se pokoušel společně s jinými, třeba Lorencovou či Kroupou, ukazovat těm, co si myslí, že je jim vše dovoleno a že si vše koupí, že to taky tak nemusí být. Tenhle film je ale prolezlí často herci, kteří dělají svou práci jen proto, že za ni vidí snadno vydělané peníze a právě tak k ní přistupovala řada z nich i v době minulé, a už je to letos 21 let. herec je žoldák, říkají někteří, tak co po něm víc chcete? Herci říkají taky, jsme jen žoldáci, nevezmeme roli, vezme ji někdo jiný, tak co po nás víc kdo může chtít? Ano, je to tak, po hercích víc chtít není možné. Ale herec a člověk, to jsou dvě části člověka, a která je ta podstatnější? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá ukážka ako funguje skorumpovaná polícia. Vlastne ide o nadčasový snímok. Policajný prezident v roli Kňažka sa nehodí len do roku 2005 (rok výroby filmu), ale kľudne aj do socialistického režimu, no aj do súčasnosti. Téma korupcie je proste nesmrteľná. Môžeme točiť filmy koľko chceme. môžeme stokrát meniť vládu slobodnými voľbami, ona je tu stále. Vzhľadom na dlhodobo vysoké čísla v našich krajinách je tá korupcia zakorenená nielen u vysokých hráčov. Je to jednoducho v nás. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dovedl bych si představit, že zpracování bude o deset patnáct minut delší. Víc rozpracuje závěr, který působil téměř divadelně, jak se všichni aktéři sešli na fotbalovém stadionu a přehazovali si tam pistoli. A celkem zbytečný mi přišel závěrečný pohled k nemocničnímu lůžku. Ale celkově velice zajímavě podaný příběh. Herecky přesvědčivé. Postava mafiálnského bosse napsána opravdu věrohodně (mluva, chování, reakce na havárku - "plechařinu", vztah k matce) a Vladimír Dlouhý opět exceloval. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaná a zrežírovaná krimi-psychologická dráma, podporená skvelými hereckými výkonmi. Pre mňa veľmi príjemné prekvapenie, určite nadpriemerný TV film... ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Je veliká škoda, že filmy tohoto typu, upadají tak rychle v zapomění. Podobná dramata a inscenace, které vídáme v nedělních večerech na jedničce, alespoň trošku dokazují, že český současný film je stále IN. Snad se někdy dočkáme vydání těchto snímků na nějakých nosičích. ()

Reklama

Reklama