Reklama

Reklama

Protokoly sionských mudrců

  • USA Protocols of Zion
USA, 2005, 93 min

Režie:

Marc Levin

Hudba:

John Zorn

Hrají:

Marc Levin, Kofi Annan, Elie Wiesel (a.z.), Henry Ford (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

V následujících měsících po tragickém 11. září zaslechl režisér Marc Levin mnohokrát otázku: "Už jste slyšeli, že 11. září ve World Trade Center nezemřel žádný žid?" Levin, který je sám židovského původu, se rozhodl tuto informaci prošetřit. Ve svém dokumentu SIONSKÉ PROTOKOLY se ale nezabývá jen spiknutím, že byli údajně všichni židovští pracovníci z WTC varováni, aby zůstali 9/11 doma. V dokumentu se také zaměřil na tzv. Protokoly sionských mudrců, jejichž vznik je datován údajně do 19. století a které podrobně popisují plán tajné židovské skupiny kabalistů na ovládnutí světa. Přestože jde podle většiny historiků o falešný dokument, v jeho pravost věří miliony lidí po celém světě. Levin si ale nevšímá jen prudkého nárůstu anti-semitismu v dnešním světě, ale také náboženského fanatismu jako takového, kterému se daří nejen mezi muslimy, ale také mezi židy a křesťany. (Danula13)

(více)

Recenze (6)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma v průměrném zpracování, valná většina stopáže se věnuje tomu, kde všude jsou v dnešním světě protokoly čtené a kupované, což je sice zajímavé, ale tak deset minut, ne 40, mnohem větší prostor by si zasloužili informace o jejich vzniku a rozšíření. Za odporný plakát s WTC hvězdička dolů. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zrovna jsem si říkal, že je to spíše fašistická rétorika než židovská a najednou se objevil Hitler... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Zopár príkladných postojov ambivalentného chovania bludných kruhov, ktoré dokument opisuje a snaží sa vyvracať "vyvažuje" neskonale jednostranným spôsobom argumentácie, ktorá túto kategorickú schizmu dusí. Ani ako možný spôsob konštruktívnej debaty sa vo svojej dogmatickej prezentácii Levinov prednes nestotožní s kritickým myslením, pretože na 1 hystériu nefunguje hystéria uhladenejšieho, tzv. sofistikovanejšieho skladania názorovej pyramídy a pokiaľ neuzná určitý prazáklad, na ktorom tzv. konšpiračné názory sionských mudrcov stoja, je jeho výpovedná hodnota utvrdzujúca len tábor stotožneniahodného s jeho výkladom. Možno nie zrovna prazáklad, ale určité vývojové tendencie, ktoré sú nespochybniteľné, hoci minimálne. Rovnaký problém mám s opačným táborom, keby mi tu prednášal spiknutia vychádzajúce z paranoidnej a pomätenej mysle. Niekedy mám skutočne pocit, že ľudstvo si zaslúži osud, aký má. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Dokument o světové židovládě popsané v Protokolech sionských mudrců se nás snaží na první pohled poměrně zdařile přesvědčit o až absurdní bláhovosti těch, kteří v tento spis věří. Přináší na jednu stranu zajímavé hudební motivy, na druhou stranu však selhává v oboru své hlavní působnosti. Úhel pohledu je totiž příliš křečovitý, než aby působil seriózně, vychýlený na stranu hovořící proti protokolům. Zastánci psaného díla zde vypadají hloupě i fanaticky, ostatní prostě jen staromilsky. Autoři mluví o propagandě a šíření nesnášenlivosti, fanatismus ale bývá spojen s každým kontroverzním tématem. Tím spíše, když se zakazují knihy, tak nevím, proč se tolik "diví". Nereflektují však zásadní posun významu a symboliky těchto protokolů, kdy otázka jejich pravosti se stává bezpředmětnou. Dobře je to patrné ze slov několika "zastánců". Zajímavé téma a dobré zpracování však nenahradí pokulhávající obsah, který se dál než k přiblížení historie protokolů a výsměchu jejich "zastáncům" nedostal. ()

ac1976 odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z profesorov v tomto dokumente spomína lenivosť tých, ktorí nechcú čítať iné zdroje, pritom celý dokument nepripúšťa iné názory, dokonca je v ňom kopa vecí, ktoré vyznievajú až rasisticky, očierňovanie oponentov bez toho, aby boli uvedené ich protinázory, vety ako konšpiračné blúznenie a pod. Tendenčné, servilné, skôr by som to nazval pseudodokumentom. Hlášky ako: Cár bol antisemita sú tiež na smiech, každému kto vie čítať je predsa jasné kto vymyslel a financoval tú Veľkú októbrovú frašku v novembri, takže tú frašku zrejme financovali kvôli tomu, aby sa toho hnusného antisemitu zbavili. :-) ()

Reklama

Reklama