Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volver znamená „vrátit se“ – a Pedro Almodóvar se svým novým filmem vrací do kraje svého dětství La Mancha. Je to kraj, kde často fouká silný vítr, který šíří požáry. Při jednom z nich zahynuli rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, ale podobných osudů. Ten dramatičtější prožívá energická a krásná Raimunda, odhodlaná za každou cenu bránit svou dospívající dceru a zvyklá živit nejen ji, ale i nezaměstnaného manžela. Nosí v sobě jedno strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela a zjevuje se jen jako duch. Ale Raimunda, na rozdíl od své sestry, nevěří na přízraky. Volver je také píseň, kterou Raimunda zpívá, když se v hostinci, kde vařila pro filmový štáb, slaví dotočná a nikdo kromě ní neví, co se skrývá ve velikánské lednici. Volver je příběh o přežití: všechny ženské postavy filmu se snaží přežít a Pedro Almodóvar obdivuje jejich odvahu, projevující se v situacích tragických i komických, groteskních i dojemných. Zlatá palma, kterou letos v Cannes všichni Almodóvarovi přáli, ho zase minula: oceněn byl scénář a výkon všech pěti hlavních představitelek, mezi nimiž výrazně vynikají Penélope Cruzová a Carmen Maurová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (348)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Bolestná zkušenost, rozjitřená vzpomínka, nečekaný návrat a Almodóvar si opět hraje: s barvami, slovíčky, pocity, zlem a dobrem, logikou a nesmyslem a "ber nebo nech bejt". Jeho ženy hodně mluví, řeší, prožívají, mstí se a odpouštějí a já mám jeho ženy moc ráda. Penelope Cruz, která tu vrtícím zadkem v upnuté sukni, divokou gestikulací a oslňujícím temperamentem připomíná Sophii Loren svého času, je božská. Píseň jí odzpívaná je pak mezi smíchem a úsměvem jednou z chvil úžasu a slz. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pokud mělo jít o režisérův návrat do jeho rodné krajiny, potřeboval k němu také diváky, nezávislé pozorovatele? Nevím. Přes urputnou snahu se mi nepodařilo odhalit cíl tohoto snímku, což mě mrzí. Mrzí mě to pro to obdivuhodné množstvím pěkných nápadů. Ať je to hned první záběr na ženy pucující hroby svých milovaných (nyní ještě milovanějších) manželů, ať je to téměř detektivní hra, kterou Almodóvar s divákem rozehrává v první polovině (bude to tragédie, bude to drama?, je Raimundina matka mrtvá, či živá?), nebo způsob snímání ladných křivek všech hereček, Penélope především. Je toho hodně, co činí Volver filmem pěkným, ale být pěkným nestačí. Kam se poděl Almodóvarův cit pro divákův cit? Kam se poděla jeho schopnost rafinovaně nás dojímat jednoduchými historkami? 70% Zajímavé komentáře: dzej dzej, numi, liuk, iNKa 1104 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

TVŮJ VYÝSTŘIH A MOJE MOJITO NÁM VYDĚLAJÍ MAJLANT. Na Almodóvara málo bizarní a to jsem si nikdy nemyslel, že to budu zrovna já, kdo tohle napíše :o) 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příběh ze světa žen, který má své kouzlo, tajemmství a krásu jako samotné ženy. Do hlavní hrdinky Raimundy jsem se zamiloval v brzkých minutách filmu a ještě teď nejsem schopen říci, zda to bylo půvabem Penélope a nebo chováním a myšlením Raimundy. Nejspíše však obojím. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Pedro Almodóvar .. Pěkně se na Volver dívá, to ano. Jsou tam příjemné herečky (Penélope bez debat září), barvité kostýmy a prosakující svěží jižanský temperament. Bohužel, emocionální či jiný zážitek je minimální, protože ani režisérův talent nedokáže seskládat rozpadající se scénář, kde se dlouze mluví o ničem a humoru nebo silných moralit je poskromnu. Zápletka s neočekávanou mrtvolou je vystřižena spíše z kdejaké černější komedie a tam by se také vyjímala lépe, než v rodinném dramatu o vztahu žena-dcera a potřebě matky, jako takové. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První film co jsem od Almodóvara viděl a musím říct, že jeho styl se mi setsakra zamlouvá. Film plyne hrozně přirozeně, žádná křeč, všechno naprosto sedí. Navíc prostředí i postavy a prostě cokoli opravdu hýří barvami a krásně se na to kouká. Rozuzlení je nečekané, fakt krása. Sice jsem neviděl všechny filmy Penélope Cruz, ale troufám si říct, že tohle je její doposavaď nejlepší výkon, protože to byla jedna z nejpřirozeněji zahraných rolí co jsem kdy viděl!!! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Filmům Pedra jsem nějak nepřišel na chuť. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To je celý Almodóvar, podáte mu malíček a čapne vám celou ruku a nejen to. Ve Volveru plesalo určitě hlavně mužské pokolení, protože krásné Penelopé v roli Raimundy se nedá odolat. Je to jeden ze snímků, kde se podařilo bravurně skloubit drama s komedií, která měla v tomhle případě přece jen vyjimečně navrch. Almodóvarův svět žen je přece tak krásně rozmanitý a barevný, že jej nelze nemilovat. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Můj první Almodóvar. Musím vidět víc jeho snímků, abych si navykl na trochu zvláštní vypravěčský styl. Musím ale ocenit suchost a jakýsi odstup, se kterým můžeme snímek sledovat. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Volver je majstrovsky zrežírovaná záležitosť, ako vždy u Almodóvara riešiaca výlučne ženský pohľad na svet. Balansovanie medzi drámou a komédiou by som mu vôbec nevyčítal, taký je predsa sám život. Rovnako ona ukecanosť filmu je predsa pre režiséra i jeho hrdinky úplne charakteristická, vyčítať ju znamená nerozumieť ženskému naturelu. Almodóvar rieši vzťahy a stavy hrdiniek, nie je klasickým rozprávačom veľkých príbehov, skôr malých osobných drám. Jeho klasických ingrediencií je vo filme vyše hlavy. Osobne mám problém len s podľa môjho názoru prepálenou stopážou, inak Volver maximálne odporúčam kvôli výborným herečkám, nádherným obrázkom a príjemnej hudbe. 8/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné rodinné drama, kde se vyskytují prakticky jen ženské postavy a mezi nimi exceluje (nevěřila bych, že to někdy řeknu) Penélope Cruz, jako krásná žena s těžkým životem, se kterým se potýká s neuvěřitelnou silou a klidem. Jak Volver postupoval ke svému konci, měla jsem její Raimundu stále raději. Moc se mi líbil konec, bylo to takové uklidnění a smíření a dost mě to pobavilo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pojď se mnou k řece, vykopej díru, zakopej mrazák a na nic se neptej." Španělsko je zvláštní země. Ženy čistí hroby, s nadšením se líbají a přitom zběsile vrtí vějíři. Taky se neustále křižují, chodí do kostela, pomlouvají a okrádají zemřelý kamarádky. Mě tedy krásná Raimunda zaujala, ale to asi není překvapení při mý slabosti pro údajně slabší pohlaví. Raimunda prostě dokáže bejt krásnou, sebevědomou, strhující ženou a během chvíle se změnit ve starší, unavený individuum se smutnejma očima bez života. Mě to celkem bavilo a musím se přiznat, že málokdy jsem ve filmu viděl ženu sedící na záchodový míse a taky oceňuju několik zajímavejch záběrů krajiny s větrnými elektrárnami. Na ty se rád koukám, i když kvůli Green Dealu, bych je radši spláchl do výše uvedený mísy. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na Almodóvara nezvykle humorný a pozitivní film, skládající poctu ženám (jakkoliv frázovitě to zní, je to pravda). Cruzová nikdy nebyla tak krásná a sexy a dlouho už neměla možnost předvést, jak dobrá je herečka. Jedna z nejhezčích filmových scén letošního roku je ta, kdy Penélope začne za doprovodu kytar zpívat píseň z dětství. **** 1/2 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že existuje kategorie filmů natáčených známými režiséry, pod kterými kdyby byli podepsáni neznámí tvůrci, jejich hodnocení by bylo podstatně střízlivější. Mám navíc pocit, že Volver této kategorii plně odpovídá. Pokud odfiltrujeme slastné rozjímání nadšených fanoušků Pedra Almodóvara ve stylu "jaký to krásný film" a podíváme se na něj analyticky, zůstane nám poněkud za vlasy přitažená a nepříliš nosná historka ve stylu latinoamerických telenovel. Celý snímek vlastně takový rozšířený díl telenovely připomíná, ať už důrazem na dialogy a na ženské postavy a obratnou prací s lidskými emocemi. Je ovšem špičkově obsazený a zrežírovaný, takže je akceptovatelný i pro diváka, který nad klasickými telenovelami ohrnuje zvysoka nos. Almodóvar se soustředil na popsání ženského světa a muži v jeho dramatu hrají ryze vedlejší, navíc obvykle nelichotivou, roli sexuálních násilníků, promiskuitních manželů nebo slabochů. Zato ženské role jsou obsazeny tím nejlepším, čím momentálně španělská kinematografie disponuje. Neumím si představit heterosexuálního muže, který by potají nezatoužil po tom strávit večer s Penélope Cruz, Carmen Maura představuje vyzrálé herectví a důstojnou postupně uvadající krásu, Lola Duenas je neuvěřitelná sympaťačka a u nás ještě kupodivu nedoceňovaná herečka, která s přehledem vítězí v anketách popularity, no a Yohana Cobo je pubertální lolitka. Z Penélope Cruz vyzařuje tak mohutná dávka půvabů a smyslné sexuality, že jí ani není možné věřit ta léta strávená u plotny, při manuální práci a stresy s neschopným manželem. Protože Almodóvar je velmi zkušený tvůrce, i tu podivnou historku dokáže podat přirozeně a udrží pozornost diváka. Je to ale jeden z filmů, kde není nosné to, o čem je, ale spíš jak je to natočené. Celkový dojem: 60 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Almodóvara zatím příliš nakoukaného nemám, ale i díky přítomnosti Penélope Cruz jsem čekal slušnou 4*-ovou podívanou. Jenže nakonec právě herectví krásné Španělky bylo to jediné blyštivé na sice nenudícím, ale jinak téměř úplně obyčejném filmu ozvláštněném pouze kriminálním činem, kterému se však stejně nepřidávalo větší důležitosti či pozornosti. Průměr potvrzují krajně nesympatické vedlejší postavy jako např. Irene a Agustina, z nichž právě Carmen Maure alias "matka duch" byla hodná okamžitého odstřelu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Las Mujeres.. Almodóvarův teplými barvami hřející Volver k rodným kořenům, dávným hříchům, nezahojeným jizvám na duši a křehkým a přitom tak pevným poutům mezi matkou a dcerou. Vedle vynikající Carmen Maura mě překvapila sebejistá a přitom tak zranitelná P.Cruz (ta podobnost se S.Loren v např. Scolově Zvláštním dni je opravdu nepřehlédnutelná). Jen mě mrzí, že se na tento melodram nikdy nepodívám očima bytosti s konfigurací pohlavních chromozómů XX.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Příjemná a šarmantní oddychovka ve španělském rytmu s pěticí vynikajících hereček. Almodovár natočil milou komedii, dělanou od srdce, jednoznačně proto, že se v ní vrací do dětských vzpomínek. Tenhle filmeček potěší a nemusí se v něm řešit žádná hluboká témata. ()

Související novinky

La Película – festival španělských filmů

La Película – festival španělských filmů

12.02.2009

Příznivci španělské kinematografie si mohou již nyní zakoupit vstupenky na čtvrtý ročník festivalu La Película, který se bude konat od 24. - 28. února v pražském kině Světozor a od 17. do 21. února v… (více)

Almodóvar mění plány

Almodóvar mění plány

12.09.2007

Španělský miláček klubových diváků a specialista na problémy se sexuální orientací Pedro Almodóvar nějakou dobu pilně pracoval na projektu La piel que habito, což je příběh o pomstě na motivy… (více)

Nominace na Českého lva 2006

Nominace na Českého lva 2006

12.02.2007

V sobotu 10. února v osm hodin večer se konal Nominační večer Českého lva, kterého poprvé moderoval herec, scénárista a skladatel Jan Budař. Nejvíc nominací si odnesl dlouho očekávaný film Jiřího… (více)

Začátek roku, sklizeň filmových cen

Začátek roku, sklizeň filmových cen

30.01.2007

Nominační obálky pro Oscary 2006 ještě nejsou pořádně zaprášeny a na nás filmové fanoušky se valí další porce oceněných filmů a jejich tvůrců. Ať už jsou to ocenění z filmových festivalů (např.… (více)

Reklama

Reklama