Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volver znamená „vrátit se“ – a Pedro Almodóvar se svým novým filmem vrací do kraje svého dětství La Mancha. Je to kraj, kde často fouká silný vítr, který šíří požáry. Při jednom z nich zahynuli rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, ale podobných osudů. Ten dramatičtější prožívá energická a krásná Raimunda, odhodlaná za každou cenu bránit svou dospívající dceru a zvyklá živit nejen ji, ale i nezaměstnaného manžela. Nosí v sobě jedno strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela a zjevuje se jen jako duch. Ale Raimunda, na rozdíl od své sestry, nevěří na přízraky. Volver je také píseň, kterou Raimunda zpívá, když se v hostinci, kde vařila pro filmový štáb, slaví dotočná a nikdo kromě ní neví, co se skrývá ve velikánské lednici. Volver je příběh o přežití: všechny ženské postavy filmu se snaží přežít a Pedro Almodóvar obdivuje jejich odvahu, projevující se v situacích tragických i komických, groteskních i dojemných. Zlatá palma, kterou letos v Cannes všichni Almodóvarovi přáli, ho zase minula: oceněn byl scénář a výkon všech pěti hlavních představitelek, mezi nimiž výrazně vynikají Penélope Cruzová a Carmen Maurová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (348)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Pedro Almodóvar .. Pěkně se na Volver dívá, to ano. Jsou tam příjemné herečky (Penélope bez debat září), barvité kostýmy a prosakující svěží jižanský temperament. Bohužel, emocionální či jiný zážitek je minimální, protože ani režisérův talent nedokáže seskládat rozpadající se scénář, kde se dlouze mluví o ničem a humoru nebo silných moralit je poskromnu. Zápletka s neočekávanou mrtvolou je vystřižena spíše z kdejaké černější komedie a tam by se také vyjímala lépe, než v rodinném dramatu o vztahu žena-dcera a potřebě matky, jako takové. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

"Film byl pro mě vtipný i v místech, která se tvářila vážně." - toť tvrdí můj kamarád, uživatel Gianni. Přesně tohle se ale dle mého názoru hodí říci spíše o Krásce v nesnázích. Volver je plný vtipně absurdních situací, takže kdyby se nebral s nadhledem, vznikla by z filmu taková roztodivná blbůstka, protože z mrtvoly v mražáku může vzniknout buď něco ve stylu Pulp Fiction, nebo nějaký řadový thriller. Almodóvar z toho všeho zručně vybruslil, ale já odmítám brát cokoliv z filmu vážně. Emoce šly stranou, já se v nevtipných pasážích mírně nudil, ale co se pěkných obrázku týče, místy jsem se docela kochal. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

V surovosti příběhu je to vlastně všechno tak nadnesené s určitou naivitou, je tu hodně kontrastů, stojí zde zločin a trest, co je zločin, ale zůstává bez trestu, život se pojí se smrtí, která se vrací jako duch, ale stále je životem. Almodóvar předvedl tanec s filmem pěkně španělsky, ale chyběla mi tu ta opravdovost, ta reálnost postav, příběhu a konání, vytrhávalo mě to z děje, který byl místy příliš nehybný a ženský (jediný mužský princip buď podváděl, nebo znásilňoval). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľká pocta stvoriteľkám života vytvorená tak, ako to majú radi. Telenovelová zápletka s nádychom tajomna v objatí nekonečných dialógov a rozoberaním všeličoho možného. Odľahčené komikou a prežiarené južným slnkom. Ústiace v závere ako vystrihnutom z Večerov pod lampou. Pestrofarebný koktejl, v ktorom chute ťažkých, sladkých smotanových likérov a horkých bylinkových výluhov ozdobených kúskami tropických ovocí zvysoka prebíjajú chlapsky povzbudzujúcu kvapku singlemaltovej whisky. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh, ve kterém dominují ženské postavy a jejich nazírání na svět. Občas některé dialogy působí jako vystřižené z telenovely (výměna surovin na přípravu oběda pro 30 lidí), ale i takovéto scény zapadají do pestré palety, pomocí níž Almodóvar vykresluje svět. A přestože je příběh tragický, dramatický a nutí k zamyšlení, tak je zde citlivě zasazen i komediální prvek. Zajímavé je paralelní setkávání sesterského dua s mrtvými (teta/manžel). Výstižně zobrazeny generační vztahy (babička - dcery - vnučka). Duchařský prvek v podobě živé babičky jsem zpočátku opravdu neprokouknul. I kamera (záběry na předmět doličný - nůž) a hudba dotvářejí dokonalost filmu. Takže slovy Raimundy, hlavní pachatelky a oběti zároveň: Jedno ti můžu říct. Nikoho jsem nezabila. Zajímavé komentáře: nithiel, castor. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Penélope Cruzová byla za svůj herecký výkon ve filmu nominována na Oskara. (Elisebah)
  • Premiéra snímku byla 20.března v Puertollane, kde Volvera natáčeli. (imro)

Související novinky

La Película – festival španělských filmů

La Película – festival španělských filmů

12.02.2009

Příznivci španělské kinematografie si mohou již nyní zakoupit vstupenky na čtvrtý ročník festivalu La Película, který se bude konat od 24. - 28. února v pražském kině Světozor a od 17. do 21. února v… (více)

Almodóvar mění plány

Almodóvar mění plány

12.09.2007

Španělský miláček klubových diváků a specialista na problémy se sexuální orientací Pedro Almodóvar nějakou dobu pilně pracoval na projektu La piel que habito, což je příběh o pomstě na motivy… (více)

Nominace na Českého lva 2006

Nominace na Českého lva 2006

12.02.2007

V sobotu 10. února v osm hodin večer se konal Nominační večer Českého lva, kterého poprvé moderoval herec, scénárista a skladatel Jan Budař. Nejvíc nominací si odnesl dlouho očekávaný film Jiřího… (více)

Začátek roku, sklizeň filmových cen

Začátek roku, sklizeň filmových cen

30.01.2007

Nominační obálky pro Oscary 2006 ještě nejsou pořádně zaprášeny a na nás filmové fanoušky se valí další porce oceněných filmů a jejich tvůrců. Ať už jsou to ocenění z filmových festivalů (např.… (více)

Reklama

Reklama