Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volver znamená „vrátit se“ – a Pedro Almodóvar se svým novým filmem vrací do kraje svého dětství La Mancha. Je to kraj, kde často fouká silný vítr, který šíří požáry. Při jednom z nich zahynuli rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, ale podobných osudů. Ten dramatičtější prožívá energická a krásná Raimunda, odhodlaná za každou cenu bránit svou dospívající dceru a zvyklá živit nejen ji, ale i nezaměstnaného manžela. Nosí v sobě jedno strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela a zjevuje se jen jako duch. Ale Raimunda, na rozdíl od své sestry, nevěří na přízraky. Volver je také píseň, kterou Raimunda zpívá, když se v hostinci, kde vařila pro filmový štáb, slaví dotočná a nikdo kromě ní neví, co se skrývá ve velikánské lednici. Volver je příběh o přežití: všechny ženské postavy filmu se snaží přežít a Pedro Almodóvar obdivuje jejich odvahu, projevující se v situacích tragických i komických, groteskních i dojemných. Zlatá palma, kterou letos v Cannes všichni Almodóvarovi přáli, ho zase minula: oceněn byl scénář a výkon všech pěti hlavních představitelek, mezi nimiž výrazně vynikají Penélope Cruzová a Carmen Maurová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (348)

Webb 

všechny recenze uživatele

[7,5/10] (Canal+ España, El Deseo S. A.., Ministerio de Cultura, Televisión Española) (Barevný /// Produkce: Agustín Almodóvar, Esther García /// Scénář: Pedro Almodóvar /// Kamera: José Luis Alcaine /// Hudba: Alberto Iglesias /// Nominace na Oscara: Penélope Cruz (herečka v hlavní roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

dlho dlho bolo Všetko o mojej matke bezkonkurenčne mojím najobľúbenejším filmom od Pedra, po zhliadnutí Volveru má veľmi vyrovnaného rivala. Almodóvar tu podáva veľmi citlivo a na rozdiel od minulých filmov predsa pestrofarebne, no jemnejšie, niektoré svoje osobné, obľúbené témy, ako vzťah k matke, vyrovnávanie sa s osobnou i národnou minulosťou, s "duchmi" svojej krajiny i života. Symbolický návrat, spomínaný v názve piesne, ktorá dala názov aj filmu, sa tu uskutočňuje vo viacerých rovinách. A tých tu je, kto je na almodovára zvyknutý, neprekvapujúco celkom dosť. Penelópe krásna a spolu s ostatnými predstaviteľkami výborná, aj toho jemného humoru tu bolo na moje potešenie trošku viac ako napríklad vo Vysokých opätkoch, ďalšom tematicky blízkom filme ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl málo filmů s Penelopé Cruz, a ty které jsem vidět, tak mě herecky ani půvabem Penelope nijak zvlášť neupoutala. V tomhle filmu byla snad v každém záběru vynikající a svůdná a nedokáži si představit v téhle roli jinou herečku. Film je povedený, pestrý a s dobrými nápady. Pohodový film, který si právem zaslouží pozornost, mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl Špatnou výchovu a říkal jsem si, že Almodóvara už radši neee. Ale kámoška mě uvrtala i do Volvera, že to prý není o žádných gejích ani transsexuálech. No musím říct, že zklamaný jsem nebyl, ale šťávu to má jen díky Penélope. Všechny ostatní postavy jsou více méně nezajímavé a celý příběh je typicky Almodóvarský, tedy založený na rodinných a milostných vztazích (něco jako Rosamunda) a to já nežeru :-). Leckdo zajásá nad příběhem i jeho stylem natáčení. Já jsem si jako pozitivum zapamatoval pouze svižný a temperamentní scénář + brilantní herecký přednes v podání Penélope. 50% (skvělý komentář: Renton) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To je celý Almodóvar, podáte mu malíček a čapne vám celou ruku a nejen to. Ve Volveru plesalo určitě hlavně mužské pokolení, protože krásné Penelopé v roli Raimundy se nedá odolat. Je to jeden ze snímků, kde se podařilo bravurně skloubit drama s komedií, která měla v tomhle případě přece jen vyjimečně navrch. Almodóvarův svět žen je přece tak krásně rozmanitý a barevný, že jej nelze nemilovat. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Penélope Cruzová byla za svůj herecký výkon ve filmu nominována na Oskara. (Elisebah)
  • Režisér sa inšpiroval klasickými hollywoodskymi snímkami, pričom ešte dopĺňa taliansky realizmus s antickou drámou. Veľkou inšpiráciou boli filmy Arsenic and Old Lace (1944) a Mildred Pierce (1945). (classic)
  • Souběžně s Volverem promítali i projekt Viva Pedro! (Almodovar festival), složený z režisérových starších snímků. Jeho tržby překročily po třech měsících půl milionu dolarů. (imro)

Související novinky

La Película – festival španělských filmů

La Película – festival španělských filmů

12.02.2009

Příznivci španělské kinematografie si mohou již nyní zakoupit vstupenky na čtvrtý ročník festivalu La Película, který se bude konat od 24. - 28. února v pražském kině Světozor a od 17. do 21. února v… (více)

Almodóvar mění plány

Almodóvar mění plány

12.09.2007

Španělský miláček klubových diváků a specialista na problémy se sexuální orientací Pedro Almodóvar nějakou dobu pilně pracoval na projektu La piel que habito, což je příběh o pomstě na motivy… (více)

Nominace na Českého lva 2006

Nominace na Českého lva 2006

12.02.2007

V sobotu 10. února v osm hodin večer se konal Nominační večer Českého lva, kterého poprvé moderoval herec, scénárista a skladatel Jan Budař. Nejvíc nominací si odnesl dlouho očekávaný film Jiřího… (více)

Začátek roku, sklizeň filmových cen

Začátek roku, sklizeň filmových cen

30.01.2007

Nominační obálky pro Oscary 2006 ještě nejsou pořádně zaprášeny a na nás filmové fanoušky se valí další porce oceněných filmů a jejich tvůrců. Ať už jsou to ocenění z filmových festivalů (např.… (více)

Reklama

Reklama