Reklama

Reklama

VOD (1)

Španělsko na samém konci 18. století bylo sice ještě sebevědomým královstvím, myšlenky francouzské revoluce však už začaly pronikat i tam. A právě v té době se aragonský malíř Francisco José de Goya y Lucientes stal dvorním malířem španělského krále Karla III. a po jeho smrti i jeho nástupce Karla IV. Obrazy, které v té době namaloval, dodnes fascinují svou originalitou. Byl posledním mistrem tradičního malířství a prvním modernistou zároveň. Maloval portréty královské rodiny i dvorní šlechty, ale i nejbídnější život v chudých čtvrtích a hospodách. Jeho nemilosrdně pravdivé kresby, v nichž neskrýval nic z ošklivosti a surovosti světa, zůstaly dodnes uměleckým dokumentem doby. Španělská inkvizice, obávající se francouzského vlivu, obnovila v té době hanebné praktiky útrpného práva. Hledala nevinné oběti, aby demonstrovala svou sílu, a Goya to všechno maloval. Pozoroval události a lidské osudy krutých let a ve svém díle o nich zachoval svědectví... Nejnovější film Miloše Formana, na němž spolupracoval s proslulým francouzským scenáristou Jean-Claudem Carriérem, není ani Goyovým životopisem, ani pouze o Goyovi. Ačkoliv byl Formanův film produkčně náročný a nákladný, přesto je vlastně intimním příběhem několika lidských osudů. Příběhy Goyi, jeho mladičké múzy Inés a vlivného kněze svaté inkvizice Lorenza se však odehrávají v jednom z nejdramatičtějších období španělských dějin. Období natolik dramatickém a hořkém, že o něm sami Španělé ještě nenatočili jediný film! Herci, kteří se na tomto projektu nerozlučné dvojice Miloš Forman-Saul Zaentz podíleli, jsou jako vždy vynikající. Javier Bardem, překvapivě nikoliv v roli Goyi, ale kněze Lorenza, skvělá Natalie Portmanová v herecky náročné trojroli a švédský herec Stellan Skarsgard v roli Goyi natolik fascinující, jakoby Goya po dvou staletích znovu ožil. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

flanker.27: Mohlo být. Když nebyla studna, tak se v některých místech (Evropy) ještě na konci 19. století brala voda z řeky či potoka, čili pokud to bylo "po proudu" ;o)

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Šandík: Pokud ovšem potom tu vodu někdo neodebíral :)) V 18. století se pravda v bohatších domech a palácích chodilo na nočník.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

flanker.27: Pravda, pravda ;o) Ale na konci 18. století to už nebylo tak zlé. ;o) Středověk byl pro drsnější povahy. V takovém případě bych patrně volil hygienických vymožeností klášterních domů, kde "to" otvorem v prkénku padalo rovnou do tekoucí vody. Je to o poznání hygieničtější než prevet s páchnoucí hromadou dole u paty zdi či dokonce odpadová jáma kdesi na dvoře, v lepším případě snad i opatřená boudičkou.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Šandík: Jen počkej, až bys šel na záchod a nikde žádný splachování ani role toaletního papíru. Pak ti 20. století zas tak špatný nepřijde.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

LuckaV: Myslíš, že ve dvacátém století bylo nějak výrazně bezpečněji?

LuckaV

LuckaV (hodnocení, recenze)

Nechtěla bych v té době žít.... Velmi smutný příběh a skvělý výkon Natalie Portman.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Lima: To neřeš. Volů je plný internet. Kdyby se nad tím měl člověk neustále rozčilovat, nedělal by nic jiného...

Lima

Lima (hodnocení, recenze)

marrjaana - Goyovy přízraky (2006) *** Velmi působyví film o španělské hystorii a osudu dvou lidí, který je ovšem ve finále mdlí ....kristepane, to je snad záměrná parodie na češtinářské diletanty.....

Fitman

Fitman (hodnocení, recenze)

Mě se film velice líbil ! Výrazná a nepřehlédnutelná role Javiera Bardema, který opravdu umí hrát... film, který mi nestačil shlédnout jen jednou! ať si říká kdo chce,co chce, mě film velice oslovil a zaujal.

Martianus

Martianus (hodnocení, recenze)

Po shlédnutí ve mně vládly velmi rozporuplné pocity. A také silné zklamání. Proč? 1. Výtečná hudba, skvělý záporák. 2. Krásné zpracování prostředí přednapoleónského Španělska. Ale oproti tomu: 3. Nezajímavý hlavní představitel. 4. Slabý a roztrhaný příběh. 5. Celková nepřesvědčivost snímku. 6. Nijaký konec. Nakonec ve mně převládly spíše negativní pocity. Proto musím hodnotit tak, jak hodnotím. Miloš Forman mne vrcholně zklamal.

oLí

oLí (hodnocení, recenze)

spíš na zkaženost lidí, kteří Křesťanství využívali ve svůj vlastní prospěch.

WolfIssen

WolfIssen (hodnocení, recenze)

Výborný film z velice kruté doby,který poukazuje na zkaženost křest'anství i na pohnutou politickou situaci skrze osudy několika lidí té doby.

havLord

havLord (hodnocení, recenze)

Mně to vyrazilo dech. A to v tom nejlepčim smyslu slova. Akorát mě sere, že jsem na to nešel do bia, když jsem mohl...

Kass

Kass (hodnocení, recenze)

Mě se ten film líbil... bez ohledu na jméno režiséra. Se mi zdá, že to tady někteří až moc hrotí...

woody

woody (hodnocení, recenze)

To byla podpásovka... Geniální film, ktery blsk za 40 kč degraduje na van dammovky

Trias

Trias (hodnocení, recenze)

Stejně jako většina Formanových filmů, tak i Goyovy přízraky mě naprosto uchvátily. Forman opět ukázal naprosto sugestivní lidský příběh, člověka bez přikrášlování a iluzí. Celý film mě udržel v napětí, co se za další moment stane. Historické zasazení celkový dojem vůbec neruší, nýbrž velice obohacuje. Napoleonské války byla doba, kdy se začaly měnit lidské hodnoty a Goyovy přízraky to zcela vystihují. Mistrovská práce jako vždy! 95%

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Silas Silas na Goyovi oceňuje pouze nádhernou hudbu a pošlapané slepice // Tak to si pobavil :-)) Tenhle film v podstatě navazuje na nové francouzké TV serie starých románů z poslední doby s Gérard Depardieu v hravních rolích. Jak např. Bídníci a Hrabě Monte Cristo nebo Napoleon. Je jasné kde se vzala inspirace k tomuhle dílku :-)

petraso

petraso (hodnocení, recenze)

Tak Miloš Forman rozhodně ještě nepatří do starého železa.....Goyovy přízraky jsou velmi hezký film...sice téma není veselé,nýbrž docela negativní a místy odporné,ale co si budeme nalhávat,všechny filmy nemůžou být o oslavách života...taky je dobré nečekat od tohoto filmu něco jako druhého Amadea (na toho asi nemá),ale prostě jít do kina na nový film :-) Nutno ještě říci,že Javier Bardem je v první půlce vážně odporně slizký a jeho pohled probodává....

k.i.k.i

k.i.k.i (hodnocení, recenze)

no popravde se mi to moc nelibilo,nebylo to vubec o goyovy,bylo to o "prizracich" kolem nej a to me trochu zklamalo...

_-0-_

_-0-_ (hodnocení, recenze)

Ten, kdo psal text za distributora, film neviděl - viz: "Za vším stojí lstivý Goyův přítel Lorenzo, jehož city vůči Ines nebyly opětovány. Po mnoha letech se Goya seznamuje s dalším potenciálním objektem pro realizaci svého talentu, mladičkou prostitutkou Alicií. Až později zjistí, že je to dcera Ines. Goya se dozvídá o znásilnění a pravdu o otci Alicii.... Lorenzovi." Co se týká filmu samotného, tak mi připadá, že je Forman za horizontem svých schopností. Škoda...

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Silas: No jo... Budu zvedav na zduvodneni tveho nizkeho hodnoceni v komentu. Ja jsem byl fakt unesen. Asi je se mnou neco spatne, ale na Goyu, i na Anglickeho krale jsem vystrilel s cistym svedomim 10 hvezd, a divim se vyjimecnosti sveho hodnoceni...

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Sejmi eso, Formane!

Sejmi eso, Formane!

14.07.2007

Goyovy přízraky ještě ani nebyly v kinech a už se nadšeně diskutovalo nad dalším filmem našeho nejznámějšího režiséra. Amarillo Slim měl být dalším biografickým snímkem ve filmografii… (více)

Reklama

Reklama