Reklama

Reklama

VOD (1)

Španělsko na samém konci 18. století bylo sice ještě sebevědomým královstvím, myšlenky francouzské revoluce však už začaly pronikat i tam. A právě v té době se aragonský malíř Francisco José de Goya y Lucientes stal dvorním malířem španělského krále Karla III. a po jeho smrti i jeho nástupce Karla IV. Obrazy, které v té době namaloval, dodnes fascinují svou originalitou. Byl posledním mistrem tradičního malířství a prvním modernistou zároveň. Maloval portréty královské rodiny i dvorní šlechty, ale i nejbídnější život v chudých čtvrtích a hospodách. Jeho nemilosrdně pravdivé kresby, v nichž neskrýval nic z ošklivosti a surovosti světa, zůstaly dodnes uměleckým dokumentem doby. Španělská inkvizice, obávající se francouzského vlivu, obnovila v té době hanebné praktiky útrpného práva. Hledala nevinné oběti, aby demonstrovala svou sílu, a Goya to všechno maloval. Pozoroval události a lidské osudy krutých let a ve svém díle o nich zachoval svědectví... Nejnovější film Miloše Formana, na němž spolupracoval s proslulým francouzským scenáristou Jean-Claudem Carriérem, není ani Goyovým životopisem, ani pouze o Goyovi. Ačkoliv byl Formanův film produkčně náročný a nákladný, přesto je vlastně intimním příběhem několika lidských osudů. Příběhy Goyi, jeho mladičké múzy Inés a vlivného kněze svaté inkvizice Lorenza se však odehrávají v jednom z nejdramatičtějších období španělských dějin. Období natolik dramatickém a hořkém, že o něm sami Španělé ještě nenatočili jediný film! Herci, kteří se na tomto projektu nerozlučné dvojice Miloš Forman-Saul Zaentz podíleli, jsou jako vždy vynikající. Javier Bardem, překvapivě nikoliv v roli Goyi, ale kněze Lorenza, skvělá Natalie Portmanová v herecky náročné trojroli a švédský herec Stellan Skarsgard v roli Goyi natolik fascinující, jakoby Goya po dvou staletích znovu ožil. (Česká televize)

(více)

Recenze (641)

Earl10 

všechny recenze uživatele

Snímek, který opravdu rychle vyšumí z hlavy a vůbec nic ve vás nezanechá. Alespoň o 40 minut delší stopáž by vůbec neuškodila. Téma jako španělská inkvize by si zasloužilo trochu více toho násilí, špíny, explicity apod. Těch pár násilnejch scén nepůsobí ani trochu šokujícně. Forman na stára kolena evidentně s ničím neexperimentuje a natáčí vcelku plochý film bez nápadu. Na druhou stranu obsazení je parádní, ale to bohužel film z průměru nevytáhne. Možná, že rozpočet nebyl úplně nejvyšší, protože celé to působí dost lacině a vyumělkovaně. A ten tmavej filtr to nezachrání. Film na jedno shlédnutí, který Formanovi zas takovou ostudu nedělá, ale patří k tomu slabšímu v jeho tvorbě. [60%] ()

Paity 

všechny recenze uživatele

To, že něco natočí Miloš Forman a ještě to třeba alespoň z části natočí v Česku ještě neznamená, že si jdu hned pro Blue Ray. To vážně ne. A právě přízraky, jak se ukázalo, nejsou tím filmem vybraným na regálu. ()

kukuuuc10 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, výborné obsazení, jak herecké, tak scénaristické a režijní. Líbíla se mi první polovina a kdyby se v té druhé neobjevilo tolik vizuálních a logických chyb, přidal bych se k ostatním pětihvězdičkářům. **** ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Prvni tretina ma opravdu prijemne temnou atmosferu a skvele uchopene tema inkvizice. Po skoku o patnact let se ale bohuzel oboje vytrati a postavy behaji od certa k dablu aby se nahodne potkavaly/nepotkavaly a me to uz tolik nebavilo. Jen stesti, ze Forman si opravdu vyhral s obrazy. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Pro mnohé neatraktivní, pro mě však velmi zajímavý námět. Co dělá tomuto filmu největší reklamu je samozřejmě nálepka "Nového filmu Miloše Formana". Asi nikdo nečekal na adresu Formanova nového filmu takovou dávku kritika. Musím se přeznat že ta první vlna mě opravdu zaskočila a do kina jsem odcházel se smíšenými pocity. Už od první scény jsem si říkal, kdy asi přijde to špatné? A nic takového se vůbec neobjevilo. Hned na úvod úžasně svinská inkvizice, poté krátké představení Goyi a můžem se dát na mučení. Tak decheroucí scénu jsem v kině už dlouho neviděl. A celý film se nese ve stejném duchu. Nic zdlouhavého, jedna skvělá scéna střídá druhou, všichni herci hrají výborně a Forman tomu nasadil diamantovou korunu. Během celého filmu přemýšlíte, kdo je ta největší svině a na konec je vám jenom líto, že těch parchantů nezemřelo víc. Z kina jsem odcházel nadšenej a přitom jsem nechápal, proč tolik lídí Přízraky tak strhalo. Tento film si to opravdu nezaslouží. Spousta lidí mu vyčítalo, že to není ani tak film o Goyovi jako spíš o španělsku té doby (a ještě navíc hodně nepřesný). Kdybyste se taky zajímali o podrobnosti, tak by jste věděli že tento film má být obrázek španělska a Goya tam vystupuje jako takové pojítko. Hlavními hrdiny snímku jsou totiž právě Goyovy přízraky - lidé kterým mistr Goya maloval portréty. A to je ten důvod, proč je on tím nejlepším možným pojítkem. Má vztah ke všem hrdinům a přitom od nich všech má částečný odstup, takže může bez problémů pozorovat jejich chybné i správné kroky. Film mě ani na vteřinu nenechal pochybovat o jakékoliv nižší než nejvyšší známce. Takto jedinečný snímek už asi dlouho neuvidím, ale co se dá dělat. Teď se jenom teším až na Goyovy přízraky půjdu znovu a doufám že i napodruhé to bude stejně tak dechberoucí jako premiéra. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale film je podle mě dost špatný. Už v kině jsem si říkala - proč tuto scénu opustil zrovna tímto způsobem, co nám tímhle chtěl říct, tady by se velmi hodilo nějaké rozvedení situace... Zkrátka mi připadalo, jako by se režisér mezi jednotlivými scénami pohyboval přískoky - místnost, trocha děje, pár dialogů (někdy nepodstatných pro dějovou linku), rušivý střih, další scéna pro změnu s hloupou berličkou v ději, střih... Návaznost scén byla tak mizerná, jako jsem to už dlouho nikde neviděla. Celý film mi přišel takový nicneříkající, historicky nepřesvědčivý, můžu jen pochválit herce (hlavně Bardema). OK, cca tři scény se mi líbily (večeře u obchodníka a její sjednávání, Lorenzův obraz x ruce) a jeden střih také (poklidný výslech Ines a následné mučení). To je trochu málo na "historickou fresku". ()

Daae 

všechny recenze uživatele

Goya's Ghosts má bohatý příběh, jehož prvky mnohdy nejsou dotaženy do konce. Avšak příběh Inés je velice uchvacující, i když mám pocit, že Natalie nebylo dopřáno moc pohybu. Naopak Javier Bardem je neuvěřitelně impozantní a mámivý. Tento film zcela určitě není určen Goyovi. Neočekávejte jeho životopis. O jeho postavě se toho nedozvídáme zdaleka tolik, kolik nám jeho skutečný život nabízí. Mohlo to být lepší, ale ty čtyři hvězdy si zaslouží. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedno ze slabších děl mistrovské Formanovy tvorby. Přesto jistě stojí za shlédnutí. Zajímavý propletenec různých životních osudů, který ovlivňuje doba a mocenské rody na španělském královském trůnu. Z herců mě zaujal především Javier Bardem v roli Lorenza. ()

Drc 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film s profesionálním zpracováním. Děj je vcelku neurčitý, bez jasného směru a cíle. Celé to jaksi poklidně uplyne, nenudíte se, ale ani nesedíte přikovaní. Některé scény mají nezachytitelnou atmosféru a zvláštní kouzlo, což je asi to hlavní pozitivní. A hlavní poučení tedy asi je: "Až příště uvidíte červeného/černého vyžrance, jak na vás vykukuje z televize a stěžuje si, jak církvi ubližují, pošlete ho na patřičná místa." ()

Mleako 

všechny recenze uživatele

Výborná forma filmu by zasloužila 5*, ovšem s obsahem je to trochu složitější. Celý příběh na mě působil dojmem, že se scénáristé nemohli pořádně rozhodnout, o čem ten film hlavně bude a ve výsledku scénář působí rozplizle a trochu i amatérsky. Pokud ale tento malý fakt překousnete budete se velmi dobře bavit. ()

blues 

všechny recenze uživatele

Nejsem nadšeným divákem Formanových filmů, tento mě mírně nadchl jen historickým zasazením a bezpáteřností Lorenza a Goyi. Název jsem nepochopil... ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Není to film o Goyovi jak by název napovídal, Goya působí joko vypravěč nebo průvodce filmem, tedy životním příběhem Lorenza a Inéz. Je to zasazeno do doby kdy Goya žil, to znamená do doby španělské inkvizice, která ve filmu má nezastupitelnou roli. V podstatě film je o inkvizici a zvrácenostech církve v té době, za což se španělé stydí doteď. Nejlepší scéna je jak kupec demonstruje útrpné právo na samotném otci Lorenzovi. Velmi pěkná ukázka té doby, velmi dobré herecké výkony. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Mám z tohoto filmu zvláštní pocit. Místy je silný, místy mi přijde příliš vykonstruovaný (ve smyslu - to je tak nepravděpodobné, že by se to klidně mohlo stát). Doteď nevím kdo byl hlavním hrdinou, ale pro mě osobně je to především příběh o tom, že jednou jsi trestanec a jednou kat. To zobrazení neustálého obracení mince patří mezi největší klady filmu. Každopádně mi Goya, Ines a Lorenzo jen tak nevyšumí z hlavy. ()

Figy 

všechny recenze uživatele

Forman je nezpochybnitelným mistrem svého řemesla... opět na jedničku (teda vlastně na pětku :o))! ()

Xavi6 

všechny recenze uživatele

Pohled na Natalii Portman byl někdy opravdu zdrcující. Chápu, že Miloš Forman, potřeboval vyjádřit bídu, ale proč tak ošklivě a ještě na tak pěkné herečce. Někdy mě z toho až mrazilo v zádech. Miloš Forman odvedl dobrou práci, obsadil skvělé herce, ale takový námět si vyžaduje o mnohem víc, tohle byl opravdu průměr. ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Není to přímo rukopis Miloše Formana, kdybych měla hádat, který režisér je autorem, ale na druhou stranu co se týče výpravy filmu, hereckých výkonů je to líbivý film, na který se ráda klidně po deseti letech mrknu znovu a až tam najdu nějaký autorský prvek, opravím tento status :) Takže si dávám za domácí úkol (filmař-samouk) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Nie až tak dobré ako iné Formanove filmy, ale stále veľmi dobré. Prvá časť filmu výborná, po prestrihu po 15 rokoch sa úroveň mierne znížila. Z hercov výborní Bardem, aj Portman, Skarsgård mi až tak veľmi do role Goyu nepasoval, aj keď je určite dobrý herec. Ale možno to bolo tým, že tá postava bola tak zvláštne napísaná, bola taká nemastná-neslaná, proste tam chýbala nejaká psychológia. To by bola z mojej strany asi najväčšia výtka. ()

kapibara 

všechny recenze uživatele

Forman trošku zklamal,Natalie Portaman nezklamala-o5,stejně jako Javier Bardem. Postavy jsou nevybroušené,ostatně jako celý příběh.Kdyby se nechal scénář uležet ještě tak dva/tři roky,vypadal by film jistě mnohem lépe.Ale co mě doopravdy nadchlo byla hudba Varhana Bauera,ta je skutečně nadprůměrná a je u mě právě tou třetí hvězdičkou v hodnocení. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Sejmi eso, Formane!

Sejmi eso, Formane!

14.07.2007

Goyovy přízraky ještě ani nebyly v kinech a už se nadšeně diskutovalo nad dalším filmem našeho nejznámějšího režiséra. Amarillo Slim měl být dalším biografickým snímkem ve filmografii… (více)

Reklama

Reklama