Reklama

Reklama

VOD (1)

Španělsko na samém konci 18. století bylo sice ještě sebevědomým královstvím, myšlenky francouzské revoluce však už začaly pronikat i tam. A právě v té době se aragonský malíř Francisco José de Goya y Lucientes stal dvorním malířem španělského krále Karla III. a po jeho smrti i jeho nástupce Karla IV. Obrazy, které v té době namaloval, dodnes fascinují svou originalitou. Byl posledním mistrem tradičního malířství a prvním modernistou zároveň. Maloval portréty královské rodiny i dvorní šlechty, ale i nejbídnější život v chudých čtvrtích a hospodách. Jeho nemilosrdně pravdivé kresby, v nichž neskrýval nic z ošklivosti a surovosti světa, zůstaly dodnes uměleckým dokumentem doby. Španělská inkvizice, obávající se francouzského vlivu, obnovila v té době hanebné praktiky útrpného práva. Hledala nevinné oběti, aby demonstrovala svou sílu, a Goya to všechno maloval. Pozoroval události a lidské osudy krutých let a ve svém díle o nich zachoval svědectví... Nejnovější film Miloše Formana, na němž spolupracoval s proslulým francouzským scenáristou Jean-Claudem Carriérem, není ani Goyovým životopisem, ani pouze o Goyovi. Ačkoliv byl Formanův film produkčně náročný a nákladný, přesto je vlastně intimním příběhem několika lidských osudů. Příběhy Goyi, jeho mladičké múzy Inés a vlivného kněze svaté inkvizice Lorenza se však odehrávají v jednom z nejdramatičtějších období španělských dějin. Období natolik dramatickém a hořkém, že o něm sami Španělé ještě nenatočili jediný film! Herci, kteří se na tomto projektu nerozlučné dvojice Miloš Forman-Saul Zaentz podíleli, jsou jako vždy vynikající. Javier Bardem, překvapivě nikoliv v roli Goyi, ale kněze Lorenza, skvělá Natalie Portmanová v herecky náročné trojroli a švédský herec Stellan Skarsgard v roli Goyi natolik fascinující, jakoby Goya po dvou staletích znovu ožil. (Česká televize)

(více)

Recenze (641)

LuNaj 

všechny recenze uživatele

Kvalitní herci, dle mého názoru vynikající Natalie Portman a smutný námět. Tyto faktory způsobily, že jsem se u filmu ani náhodou nenudil a snímek mě naprosto pohlti. Sice sjem byl mírně zklamán, že se film více orientuje na církev než na Goyův život, ale to mu v konečtém součtu milerád odpustím. ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman opět nezklamal. Jelikož Natalie Portman nějak nezapadá do škatulky mých oblíbených, bylo milé překvapení, že zde jsem si ji opravdu užívala. ()

vlKousek 

všechny recenze uživatele

Drsné zpodobnění hrůz středověkého Španělska, inkvizice, církevních pohlavářů, kteří více než Boha milovali sami sebe a kohokoliv, kdo se jim nelíbil poslali bez milosti na hranici. Opravdu nechutné, když si teď představím kolik lidí je pořád katolíky. Smutné smutné... ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Když si představíte, že tenhle film natočil Miloš Forman a obsadil ho Natelie Porman, Javierem Bardemem a Skargardem asi právem každý čeká vyjmečný film. Jednu věc nechápu, jaktože je film takové kvality hodnocen takhle - no řekl bych jen průměrně. Goyovy přízraky mě nadchly opravdu nevídaným způsobem, je to hodně depresivní film a dá se ten závěr přirovnat i k filmům jako je Requiem for a Dream. Neřekl bych že Forman natočil průměrný film, který nevyniká v jeho tvorbě, právě naopak, Goyovy přízraky mě přinesly opravdu nezapomenutelný zážitek. ()

Verunka84 

všechny recenze uživatele

Opet vaham mezi tremi a ctyrmi hvezdickami, ackoli Javier Bardem a Natalie Portman zari, celkove mi to nepijde takova bomba jako treba Amadeus ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hodnotí film, od kterého jsem očekával další mistrovskou práci Miloše Formana, film, který má nemalé ambice a je v něm zřetelná paralela k mnoha dobám minulým. Ale zpracování je bohužel nevýrazné, nepříliš soudržné (hlavně v druhé části Po 15 letech) a zápletka si místy vypomáhá oslími můstky. Ale pozor, přes to všechno to rozhodně není film špatný, pouze ve srovnání se staršími Formanovými díly (Amadeus, Přelet, Larry Flynt, Muž na Měsíci ) prostě neobstojí. ()

macetoma 

všechny recenze uživatele

Film o zločinech svaté inkvizice. Takové malé kladivo na čarodejnice. Než se ten Goya rozhoupal, to to trvalo. Asi to nebyl žádný rváč ani rebel, tak se tomu nedivme. No a bratr "Lorenzo" si vyzkoušel ten pocit "jednou si dole jednou nahoře" dosytosti. Dávám 3 hvězdy. ()

frxXx 

všechny recenze uživatele

Krutý stredovek...dobre sa na tento film pozerá. Silné, smutné kruté scény ale aj zábavné. Aj keď podľa názvu filmu som čakal niečo úplne iné, som nakoniec spokojný. Javier Bardem a Natalia Portman boli skvelí. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že tenhle film nechal Forman režírovat své asistenty, a to se ji nechci nijak dotknout. Filmová rutina vyvedená na výbornou, nicméně od Formana nečekáme rutinu. Je těžké říct, kdo je vlastně ústřední postavou. Postav je zde přespříliš a dějových křižovatek ještě víc, takže se po půlhodině ve filmu ztratíte. Mě osobně utkvěla jen scéna dokazování nesmyslnosti vymáhání přiznání mučidly na jednom ze "svatých" mužů. Jinak jde jen o sled krásný obrazů, které žádná nit neprotkává. A vyvrcholení, podobného jako ve Vlasech, jsem se bohužel nedočkal. ()

Aildrin 

všechny recenze uživatele

Rozbor a hašteření se o kvalitě a nekvalitě Goyových přízraků ponechám ostatním. (Každopádně každý kdo film hodnotí pod průměr je mi k smíchu.) Podotknu jen to, že se mi Natalie Portman kdysi zhnusila rolí hloupé bezduché loutky jménem Padmé Amidala. Goyovy přízraky jsem viděl bohužel později než onen díl Star Wars ve kterém hrála. Co se týče úrovně, byl její výkon v přízracích natolik odlišný, až musím uznat, že si jím u mne získala cenné kredity. ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Hvězdné obsazení, námět i slovutný režisér se zákonitě nerovná skvělý film.To jak to Forman uchopil na mě zkrátka nefungovalo.Příliš doslovné, bez nadhledu a bohužel často i emocí, i když asi o to větší byla snaha, aby tam byly.Úžasní herci v úžasných dekoracích a kulisách působí místy sešněrovaně, utrápěně až uměle jakoby neměli co hrát.Méně je někdy více, Mistře Miloši.Tohle zůstalo někde napůl cesty. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Moc parády pro nic - to byly mé první dojmy z celého filmu. Líbilo se mi herecké osazení (Natalie Portman), ale to bylo vše. Zbytek byl zbytečně vleklý, neoslovil mě. Na každém rohu koukala snaha tvůrců, aby film vypadal naprosto dokonle – tím, že snaha byla vidět, tak neměla žádný efekt. Výše uvedený odstavec ale nechápejte jako velkou kritiku; jsou to spíše "velké detaily", díky kterým nedám 4 hvězdičky. ()

greymon 

všechny recenze uživatele

Tento film není špatný, ale od Formana bych čekal něco jiného. Neříkám, že film patří do odpadu, ale tohle mě moc nenadchlo, ale není to vůbec špatné dá se na to koukat. ()

hurdy10 

všechny recenze uživatele

Skvěle rozjetá hra v podání zámožné rodiny Bilbatua. Příběh o hrůzách inkvizice na mě opravdu zapůsobil a s napětím jsem očekával další vývoj nepeříjemné situace, do které se dostala krásná Natalia. Další pasáž, která se odehrává o 15 let později, mě však zklamala. K tématu španělské inkvizice se přidala i šířící se Francouzská revoluce, svrhnutí královské rodiny a všeobecný strach a hrůza z francouzské "osvoboditelské" armády. Rázem zmizelo napětí, osobní sympatie s postiženými postavami a děj se takříkajíc rozplizl. Vše nakonec vyvrcholilo až téměř groteskní scénou bláznivé Natalie Portman kráčející ulicí vedle svého milovaného Lorenza na marách. Tři hvězdy tedy dávám hlavně za skvělou úvodní část. ()

pepo701 

všechny recenze uživatele

najhorsi zazitok co sa tyka natalie portman....jednoducho sa mi to zdalo ako nejaka parodia. bohuzial, cakal som omnoho viac ako som sa napokon dockal ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Forman má vyloženě historický filmy rád, což prokázal i tím, že jeho dosud poslední film je opět historický, a to z doby krvavé a nemilosrdné španělské inkvizice. Neskrývavě ukazuje jaký svinstvo se tehdy páchalo a jaký absurdní podmínky panovaly, třeba nesmyslné útrpné právo. K předloze nemám co bych řekl, ta jen od pohledu vypadá zajímavě, to samé se dá říct o Varhanově hudbě, která velmi pěkně dokresluje prostředí, ani k obsazení také žádné extra výtky nemám, třeba Stellan Skarsgård zvládl svou roli docela obstojně, což jsem od něj příliš nečekal, Javier Bardem byl správnej slizoun jak to umí snad jen on a Natálku musím uznat teda moc hezky namaskovali, opravdu k sežrání. Největší problém ale dlí v jakési znuděné Formanově režii, jakoby mu snad docházela šťáva nebo co, i když ono už by se ani nebylo čemu divit. Snaha o velkolepost nebo snad o jakousi tragickou historickou fresku tak příliš nevyšla a zůstala někde napůl cesty, i když to po příjezdu Francouzů chvíli na jisté zlepšení vypadalo, škoda. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Pokus Miloše Formana natočit druhého Amadea. To je jasné jak facka. Jenže se to nějak nepovedlo. Každý tvůrce má ve svém životě nějaký svatý Grál a jakmile ho jednou najde, měl by s filmováním skončit nebo točit něco úplně jiného. Valmot se tak úplně nepovedl. Stejně jako Goya. Tahle Formanova freska ukazuje dobu, o které vypráví. Nic víc, nic méně. Chyhbí tam jakékoliv hlubší poselství, jako například u Amádea. Takdy jsou dobové kulisy tím jediným, co ve filmu uvidíte. ()

Doutas 

všechny recenze uživatele

Goyovi přízraky nejsou o Goyovi ani o jeho vnitřních démonech a přízracích, což je možná trošku škoda. Centrálnější postavou než samotný Goya je inkvizitor Lorenzo, který navíc ke Goyovi nemá žádný dramatický vztah. Opravdovou hlavní postavou celého snímku však není ani on ani dcera obchodníka Inés (Natalie Portman v podivné dvojroli matky a dcery), ale samotné dějiny. Ve Španělsku znovu sílí vliv a moc církve a její obávané inkvizice, kterou dočasně smete francouzská revoluce a Napoleonova vojska, jen aby se dostala zpátky k moci po Napoleonově porážce. Na vlně událostí se veze oportunista Lorenzo, chudinka Inés jimi zůstává nemilosrdně vláčena a hluchý Goya vše zpovzdálí maluje. Nikdo z nich však nevystoupí z jejich stínu. Krásná dobová výprava, za kterou pokulhává slabší scénář plný hluchých míst. Jeden z Formanových slabších snímků, který se však kvalitou svého zpracování stále udržuje vysoko nad průměrem běžné hollywoodské produkce. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Inu, jeden z mála filmů, na který by se měli podívat v první řadě všichni obhájci církve, fanatičtí zamodlenci, rádobykatolící, černoprdelníci a pedofilní kněží líhnoucí se z obskurní a obscénní jámy jménem Vatikán... Už jen proto jde o hodnotný historický film. ()

Barbeeh 

všechny recenze uživatele

O Goyovi tam nebol v konečníkovom dôsledku ani teplý prd, ale dobre. Pekná, pozerateľná rozprávka plná historických faktov (ktoré si ťažko vieme overiť, že áno).... ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Sejmi eso, Formane!

Sejmi eso, Formane!

14.07.2007

Goyovy přízraky ještě ani nebyly v kinech a už se nadšeně diskutovalo nad dalším filmem našeho nejznámějšího režiséra. Amarillo Slim měl být dalším biografickým snímkem ve filmografii… (více)

Reklama

Reklama