Reklama

Reklama

VOD (1)

Španělsko na samém konci 18. století bylo sice ještě sebevědomým královstvím, myšlenky francouzské revoluce však už začaly pronikat i tam. A právě v té době se aragonský malíř Francisco José de Goya y Lucientes stal dvorním malířem španělského krále Karla III. a po jeho smrti i jeho nástupce Karla IV. Obrazy, které v té době namaloval, dodnes fascinují svou originalitou. Byl posledním mistrem tradičního malířství a prvním modernistou zároveň. Maloval portréty královské rodiny i dvorní šlechty, ale i nejbídnější život v chudých čtvrtích a hospodách. Jeho nemilosrdně pravdivé kresby, v nichž neskrýval nic z ošklivosti a surovosti světa, zůstaly dodnes uměleckým dokumentem doby. Španělská inkvizice, obávající se francouzského vlivu, obnovila v té době hanebné praktiky útrpného práva. Hledala nevinné oběti, aby demonstrovala svou sílu, a Goya to všechno maloval. Pozoroval události a lidské osudy krutých let a ve svém díle o nich zachoval svědectví... Nejnovější film Miloše Formana, na němž spolupracoval s proslulým francouzským scenáristou Jean-Claudem Carriérem, není ani Goyovým životopisem, ani pouze o Goyovi. Ačkoliv byl Formanův film produkčně náročný a nákladný, přesto je vlastně intimním příběhem několika lidských osudů. Příběhy Goyi, jeho mladičké múzy Inés a vlivného kněze svaté inkvizice Lorenza se však odehrávají v jednom z nejdramatičtějších období španělských dějin. Období natolik dramatickém a hořkém, že o něm sami Španělé ještě nenatočili jediný film! Herci, kteří se na tomto projektu nerozlučné dvojice Miloš Forman-Saul Zaentz podíleli, jsou jako vždy vynikající. Javier Bardem, překvapivě nikoliv v roli Goyi, ale kněze Lorenza, skvělá Natalie Portmanová v herecky náročné trojroli a švédský herec Stellan Skarsgard v roli Goyi natolik fascinující, jakoby Goya po dvou staletích znovu ožil. (Česká televize)

(více)

Recenze (641)

pepito25 

všechny recenze uživatele

Absurdné zvraty revolučnej doby naservírované kráľovsky ako divina. Umelec zostáva umelcom. A ostatné vrstvy spoločnosti akoby niekto veľkou rukou opakovane znova a znova nevyberaným spôsobom premiešal. Svet je naruby. Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård a Michael Lonsdale - herecké výkony, na ktoré sa skutočne dobre pozerá. Záver naberá tempo a padá rýchlo z kopca. A pri poslednej scéne mi padla sánka. ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Proc by mel umelec a mistr Goya byt navic hrdina - mel svych osobnich a zdravotnich problemu dost a dost, nemluve o nazorech, ktere nerikal, ale maloval... Tak jsem si Goyu predstavoval, tak jsem videl jeho dila v Pradu i jinde, tak jsem bral i Formanovu filmovou paradu. Až s odstupem jsem si uvedomil, jak zajimave je promichan jeho osud s historickymi udalostmi a s moralnimi dilematy, ktera jsou nadcasova (nejde jen o prevlekani kabatu, postoje cirkve, antisemitismus aj.) a jak zasahuje do dnesnich dni... ()

Trepak 

všechny recenze uživatele

Javier ukáže kvality, až keď sa stane bonapartistom, Skarsgard zasa, keď príde o sluch. Natalie to očividne nebavilo. Pripomínalo mi to Hallstromovho Casanovu a veľa nechýbalo, aby som sa pri určitých scénach nezačal smiať. ()

terezkys 

všechny recenze uživatele

Myslím, že největší problém tohoto filmu, je ten, že je od Formana. Tím myslím, že lidé mu dávají nízká hodnocení, protože se nedokáží odpoutat od srovnání s jinými kousky tohoto režiséra. Přízraky sice nejsou Amadeus, ale mají své vlastní kouzlo. Já vím, moji nezaujatost zase kalí fakt, že mám moc ráda Natalii Portman, takže nedokážu být zcela objektivní. Nikdo nedokáže být zcela objektivní. Nicméně k filmu - inkvizice zobrazena přesně tak odporně, jak má být. Neustále jsem zatínala ruce v pěst. Myslím, že na nejpůsobivějších scénách se shodnu s ostatními komentáři. Ona vůbec první polovina je špičková, pak už to mírně klesá, ale pořád je to v normě. ()

Pucmeloud 

všechny recenze uživatele

Obludné panoptikum lidských charakterů v dokonalé koláži. Nadčasové poselství o lidské zbabělosti, strachu a nekonečné vypočítavosti a slabosti, které nezastíní sebevětší výtvarný génius. Film který stojí za shlédnutí několikrát. ()

mrShot 

všechny recenze uživatele

Natalie portman = nádherná nadaná herečka, ktorá snáď nikde nehrala lepšie. Konkrétne tu hrá až 3 postavy. Pecka. Film inak veľmi slušný, nanešťastie ho porovnávam s kladivom na čarodejnice, na čo sa nechytá - drtí ho len zmienenou herečkou. ()

dzivetka 

všechny recenze uživatele

Není to klasická americká ptákovina, to se tomu musí nechat...námět by byl zajímavý, s vyjádřením myšlenky už je to horší. Snaha asi byla, ale celkově je to nepovedené. Pohádka pro slaboduché Američany. Jako kdyby Forman předpokládal primitivnost diváka. Se vši úctou k režisérovi - tohle nevyšlo. ()

marketcsfd 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle film rozdělený na 2 půlky - ta první mě vtáhne do děje že ani nedýchám, druhá část filmu už jen proplouvá a je taková no - vlažná. Srovnání s Amadeem nekterými uživateli mi přijde směšná. To byste vážně chtěli mít všechny filmy byli tak dokonalé?? Ani ta nejdokonalejší cukrářka neudělá všechny dorty výjjimečné ) Přízraky pouštím pravidelně a nikdy mě nezklamaly a určitě si je zase pustím :D ()

koksak176 

všechny recenze uživatele

Najviac mi vadila nevyváženosť scenára, ktorý kolíše od strhujúcich momentov až nepochopiteľnej nude. Herecké obsadenie je skvelé, ale nedokáže zachrániť chyby scenáristu. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman představil poněkud svérázný snímek, který se jednoznačně pyšní excelentními herci, kteří jistě vévodí tomuto dobovému námětu s poněkud tajemnou atmosférou, místy i syrovou avšak realisticky podanou. Na filmu se mi líbí, že nemá spád dolů a nabírá neustále na obrátkách až do samotného finále. K hereckému výkonu Natálky Portmanové budu poměrně stručný = Famózní výkon, před kterým smekám klobouk !! **** ()

katjaaa 

všechny recenze uživatele

Předem chci vyzdvihnout skvělé herecké výkony, Natalie Portman byla strhující, stejně jako ostatní herci. K filmu samotnému: Hned v prvních minutách mě vtáhnul do děje a nepustil a ve chvíli kdy se objevily titulky řekla jsem si "To už je konec? Nee!! Já chci vědět co bylo dál" Děj se točí kolem tří postav: Malíře Goyi, jehož postava dle mého byla postavena poněkud do pozadí, nebyl to film o něm (myslela jsem že bude),byl zde jakýmsi pozorovatelem, který na plátna,nebo skicák zaznamenává události,kterými byl svědkem a osobnosti té doby. Dále mladičké Ines, která mu v úvodu vstoupí do života a která se stává jeho múzou, ale díky inkvizici, kterou znovunastolí církev, je mučena a na 15 let uvězněna a jeho přítele Lorenza- bezpáteřního, zlého a moci využívajícího mnicha. Zda-li i Goya trochu nevyužíval svého postavení a pokrytecky příjmul každého panovníka a zvěrstva doby,aby si udržel svůj životní standard stojí za zvážení. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní projekt. Bohužel Goya tu hraje spíš epizodní roli, více tu dostává prostor konflikt kněze a jedné z Goyových krásek. Velká škoda, zůstává jen u průměru. ()

aaLucajdaa 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající výkon Natalie Portman..ovlivnil mě bohužel natolik že v každém dalším filmu v kterém jsem ji viděla mi neustále připomíná Ines.. ()

lojzik 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý snímek, pojednávající nejenom o zločinech církve v zdánlivě osvíceném 18.století, ale i vrtkavosti lidské povahy, kdy se fanatický mnich po vynuceném útěku do Francie vrací do Španělska jako přesvědčený revolucionář a setkává se tváří v tvář s jednou ze svých někdejších obětí a je tak konfrontován s vlastním svědomím. Přitom si onen pověstný "bič" na sebe vlastně ušil sám. A na konci filmu se sám stává obětí inkvizice a jejího honu na lidi, který kdysi pomáhal rozpoutat. ()

eamee 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený snímek Miloše Formana. Nemám co bych vytkla, slyšela jsem o tomto filmu už dávno,ale teprve před pár měsíci jsem ho viděla a musím říct, že jsem byla nadšená. Ve filmu se pořád něco dělo, takže nuda nehrozila. Zobrazení tehdejší doby - kulisy a dobové roby - krása. Javier Bardem - ve své slizké roli, kterou zvládl úžasně. Natálie Portman mě v tomto filmu přesvědčila, že si zaslouží všechnu čest za roli, kterou zde uhrála pro mě je to herečka s velkým H. Opravdu působivý film.. ()

benji66 

všechny recenze uživatele

Film, který by se měl povinně promítat na základních školách, aby děti včas pochopily, že nejhorší zločineckou organizací v dějinách lidstva je církev. KATOLICKÁ ZEJMÉNA! Hodnocení filmu jak takového se záměrně vyhýbám, daleko fundovaněji, než bych to dokázal já, to udělalo již mnoho uživatelů přede mnou. Já jen doplním, že film ve mně zanechal mnoho hlubokých dojmů, které jsem si třídil ještě dlouho po závěrečných titulcích. Dokonce i o pěti hvězdách jsem zauvažoval... Čtyři a půl by slušely velmi. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Sejmi eso, Formane!

Sejmi eso, Formane!

14.07.2007

Goyovy přízraky ještě ani nebyly v kinech a už se nadšeně diskutovalo nad dalším filmem našeho nejznámějšího režiséra. Amarillo Slim měl být dalším biografickým snímkem ve filmografii… (více)

Reklama

Reklama