Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 1
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Recenze (2 131)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Marketingový produkt pro náctileté. Infantilní a zbytečný. Zlí roboti bojují proti těm hodným. O tom už ale byla přece natočena nejedna reklama. Nestačilo to? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

More than meets the eye... Nebo ne? Zamrzí, že Michael Bay od sympatického, byť neúspěšného, Ostrova udělal krok zpět k bezduché akční zábavě pro davy. Nenadchne, že si opět neodpustil svůj tradiční, epilepsii vyvolávající střih. Vyloženě naštve, že veškerý děj se odehraje v úvodním psaném titulku... Vše z výše zmíněného bych byl ochoten tvůrcům odpustil, kdyby mě dokázali strhnout. Což se sice Transformerům dařilo, ale pouze v dílčích momentech, rozhodně ne během celé či alespoň většiny stopáže. První část filmu, která stojí především na LaBeoufovi je ucházející a mnohé slibuje. Jenže celý snímek pošle do kopru střední část od momentu s hrou na schovávanou až po rozmrazení Megatrona. Humoru je zde sice více, ale nefunguje ani v nejmenším, Shia z plátna prakticky zmizí a prim hrají samotní roboti v čele s "filosofujícím" Optimem a rádoby vtipnými rolemi Johna Turturra a Jona Voighta. Poslední třetina je sice jedno nepřetržité akční inferno, ovšem až příliš nepřehledné a přeplácané. Co se nesporně povedlo je technická stránka filmu. V ILM evidentně jeli přesčasy, Jablonsky složil úderný soundtrack, akce je správně komiksově nadsazená a pár scén typu nástupu Autobotů na scénu zarazí do sedadla. Co naopak sráží Transformery, je až příliš nadsazená délka, trapná moudra Optima, spousta zbytečných robotů, kteří mají sotva svých pár vteřin slávy, a malý echt otravný Deceptikon. Transformeři nezklamou. Nenudí, pobaví, ale žádný valný dojem nezanechají. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Na dvojku bych Bayovi dal klidne 600 mil, a to vám garantuju že bych se pak ze sálu odcházel s posranejma kalhotama a obří erekcí. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jelikož zde není tak ostrý předěl mezi akcí a dialogy jako u Skály, neztratí film za celou stopáž na intenzitě. Logicky pak ale nepředvede ani moc konzistentních akčních scén. Což je trochu na pováženou. Ale Majkle, vosuš slzu! Pokoukání to bylo i tak výjimečný. Kolik takových filmů jako Transformers kinematografie pamatuje? Moc ne. Jistě... filmů jako Plán 9 také ne. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Transformers jsou paradox, protože Bayovi fanoušci jsou z něj nadšení a i jeho zarputilí kritici uznávají, že se jedná buď o nejlepši anebo druhý nejlepši Bayův film po Skále._____ Jednak film splňuje nároky letního blockbusteru, kdy se děj dá shrnout do jedné věty ("příběh o klukovi a jeho prvním autu"), jednak jsou zde všecny režisérovy manýry (neschopnost udržet temporytmus, epileptický střih a zbytečné natahování dialogových scén, neznalost míry a povrchně kýčovitá videoklipovitá estetika z reklam) povýšeny nad koncept, protože se jedná o neuvěřitelně sebeuvědomělou podívanou. A hlavně jsou zde vytvořeny docela vychytralé alibi pro Bayův fetišizmus a mizogynii (film o transformuijících se autech na obří roboty nemůže být jiný než fetišistický, lidský prvek zde hraje výraznou roli a snižování ženy do polohy "rozhoďnožky" je zde pochopitelný vzhledem k tomu, že je nám přiběh podáván optikou mladého chlapce)._____ Transformers jsou podívanou, která pro 21. století znamená to, co takový E.T. - Mimozemšťan pro 80. roky a Jurský park pro 90.: splněným snem pro každého, kdo v sobě dokáže ještě probudit to vnitřní dítě. Vklad Spielberga, o kterém tolik mnozí píšou, ale nijak nerozvádějí, je vidět na tom, že přiběh je o mladíkovi, s kterým se každý může ztotožnit a jehož reakce opisují ty modelového publika filmu, přiběh je umístěn do předměstí, v němž nikdo netrpí rodinnými problémy, a tak si film může dovolit inscenovat útok pouštního transformera jako scénu z Čelistí, přilet Autobotů jako spatření dinosaura v Jurském parku či závěrečné rozmístění několika skupinek, jako tomu je v Blízkých setkáních třetího druhu. Tohle není film vyrovnávající se s traumaty z dětství, ani reflexe světa po 11/9 (viz Válka světů), ale ryze hračičkářský projekt, který sám komentuje svůj mediální původ, uvědoměle míchá asijské a americké prvky a vkládá do dění postavy, s jejichž hodnocením situace, a tudíž i celého filmu, se modelový divák může ztotožnit: Ano, Transformers jsou 100x lepši než Armageddon a je to cool. 100% pro jeden z nej. filmů roku 2007. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když se člověk po skončení tohoto filmu zamyslí, musí mu být jasný, že víc se z toho vymáčknout nedalo. Monstrózní souboje a výbornou technickou stránkou asi očekává každý. Ale nečekal jsem, že mi bude líto kovových monster(někomu možná i slza ukápne). Jsem překvapen a rád, že v tomto monstrózním projektu nejde jen o béčkovou demolici autorobotů, ale PŘEDEVŠÍM O ZÁBAVU. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::: Kravina pro děcka !!! Překvapuje mne jaké to tady má vysoké hodnocení !?!?! Neslabší snímek jinak geniálního mistra Baye. Proč se doprd...ele sere do takových blbostí ?!?!? Natoč kámo, radši další díl Bad boys nebo něco dalšího ve stylu Armagedonu !!!!! Kdyby mi bylo 5, tak si samozřejmě z tohodle filmu cvrnknu do slipů ( ano, klidně se mi smějte ! Mám rád slipy a s velikou vášní je nosím, trenky nesnáším, je v nich moc velký průvan a špatně se v nich cítím ), ale je-likož už mi je 7, tak tohle opravdu není pro mne. Jde vidět, že minimálně 80% zde hodnotících, je pod 7 let ! Zvláštní. Dal bych alespoň tři hvězdy za sexy Megan Fox nebo za výbornou vizuální a technickou stránku filmu, ale opravdu kvůli vysokému nadhodnocení filmu nemůžu jinak ! Opravdu nechápu ...........Sorrrrrry děcka ........... ::::::::::::::::::::::::::::: ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Na počátku byla Krychle aneb...když plechy tropí neplechy. Karel Čapek by zíral, jakou evolucí prošli čiperní metaličtí mimozemštané pod velením Optima "Dušína" Prima a kazisvěta Megatrona. Fetišista na západy slunce, americkou armádu a japonskou techniku Michael Bay posílá coby E.T. vzkaz domů: Nechte vlajky vlát, robůtky prát a robátka hrát. Cool, mum. Nebudu plýtvat prostorem na chválu a spíš se ptám, CO kukuřičnému dětskému menu od strýčka McBaye chybí? Větší adrenalinová nádrž, hudební plyn sešlápnout až na podlahu žihadla, bitevní pole jménem Země vyčistit od všech vývojově bezcenných humanoidů. Je to film o hračkách, tak proč je házet do kouta a redukovat na kovové maso, které se, když zrovna přijde na účet ILM kapesné od Spielberga, hlava nehlava mydlí? Vztahy v robotické komunitě jsou trestuhodně zanedbané. Není třeba násilím ověšovat každý zrezivělý šroubek otravně košatou mytologií ala Piráti, ale z narážek, emocí a průpovídek se dalo vytěžit mnohem intenzivnější drcení bránice i vřelých sympatií. Nečekala jsem hlubinnou psychologii a subtilní rozbory dětských traumat s vychovatelkou Optima Primea, ale pánská konverzačka nad jedním dobře vychlazeným olejem by potěšila. Méně důsledků, víc příčin. S hustotou lidské kůže na metr čtvereční to ale megaloman s peterpanovským komplexem přepískl. Úplně by stačila sympatická trouba zn. LaBeouf toužící po motorové kočkolapce a ( pro potěchu pánského…oka i po Megan Fox), jeden průměrný americký hrdina Josh Duhamel, za důchodce čiperný ministr válečných kouzel Jon Voight a za špunty dívenka s růžovým poníkem. Robotické archetypy (včetně jednoho gaye) jsou zase v kladné i záporné části spektra načrtnuty s neodolatelnou drzostí, ale málo se s nimi pracuje. Což zamrzí, protože když patetické „save the world“ proslovy recituje impozantní modrooké monstrum, když dobrosrdečný čmelák pomáhá v honu na spolužačku , když se multitrans Frenzy vzteká jako tříletý epileptik, když si imperátor Megatron hraje na Caligulu, chtělo se mi křičet: ještě, více, déle, rychleji  Nevyčítám Transformerům roztomilou směšnost, užívám si infantilní i patriotické trademarky, pomíjím logické lapsy i občasnou nepřehlednost akčních scén, ale zbytečné rádobyvtipné figurky a retardující člověčí (a čívaví) linie mi napoprvé bránily, abych se nad celým Transformerovem rozplývala stejně, jako nad jeho jednotlivými částmi. Napodruhé: Optimálně Prima. I neurony někdy potřebují dovolenou.devět:) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Paramount (DreamWorks) // Počet premietajúcich kín v USA: 4,050 // Otvárací Víkend USA: $70,502,384 // Extrémne efektami naložený, výbornou Bayovou réžiou natočený mega film, ktorý mení pohľad na doterajšiu audio-vizualizáciu. To čo pre nás Michael Bay pripravil sa dá slovami ťažko opísať, treba to jedine vidieť. Maximálna spokojnosť..... 100% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak měl brácha auto, který se, po několika otočení, stalo robotem. Pořád jsem mu ho kradla, aby mohl bojovat s jedinou moji bárbínkou, která byla dohola a ve vojenským :o) Takže abych se přiznala, převedení tohoto robota na filmové plátno, mě děsilo a nelákalo. Teď se za to fackuju. Lépe přenést moji oblíbenou hračku do filmu snad ani nešlo. Dlouho jsem si film takhle neužívala. Nejenže byla krásná přehlídka aut, vojáci také nebyli k zahození, ale prostě auboti mě úplně očarovali. Robotu s duší nedokáži odolat. V čele Optimus Primera, "Čmelák", kterého bych bralka hned všemi deseti, i ty ostatní, kteří dokazují jak jsou šikovní, když se naší řeč učí z internetu :o) K tomu když se přidá rádiorobotík, kterej mě svým mrmláním a vtipným chováním pořád rozesmíval a plno boje zlých proti dobrým, nemám si na co stěžovat. Opravdu mě takovou dobu žádný filmek tolik nevzlal, že bych nemohla nadšením usnout :o) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Doufám, že si nikdo nemyslí, že jsem od Baye očekával film s hlubokou myšlenkou. Kdepak, těšil jsem se na explozivní akci s pár komixově načrtnutými hrdiny, kteří sice nejsou co do psychologie dopodrobna propracovaní, jsou však alespoň velmi výrazní. Místo toho mi Bay naservíroval hrdiny, kteří mě nechali naprosto chladným a krom jejich nadrženosti jsem jim nevěřil absolutně nic. Autoboti a Decepticoni byli charakterově ohlodáni na kost, zůstala jim jen jedna vlastnost - mohli být buď dobří nebo špatní. A dobro a zlo spolu přece bojují, že? Výborně máme tedy zápletku, ve kterém dobří roboti bojují proti zlým robotům. Dobří dělají dobré věci proto, že jsou dobří. Špatní dělají špatné věci proto, že jsou špatní. Jiné důvody jejich chování jsem nenašel. Ale nevadí, nejde nám přeci o to, proč bojují, ale jak bojují, ne? V tomhle jsem Bayovi důvěřoval, ale i zde v mých očích selhal. Akční scény jsou sice efektním sledem výbuchů, skřípotu, ohýbání plechu, svistotu střel atd., chybí jim však napětí - jsou pouhou blikající obrazovkou, dobře natočeným videoklipem k písni, kterou nesnášíte. Ta divoká jízda mě plnila čirou lhostejností... Jako milý doplněk k mému pobavení se Bay rozhodl propašovat do svého filmu vědu. Autoboti vedení Optimem mají sice být hodní, ale hlavní hrdina díky nim "svítí" tak, že pozítří mu vypadají vlasy a do týdne je po něm. Rovněž radiouhlíkové datování mimozemského objektu, navíc neorganického původu, je, slušně řečeno, úplná blbost. Stejně jako tento film. Silná *. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Sexbomba od vedle versus Armageddon v hávu dokonalé audiovizuální a akčně výbušné pochoutky. Shia LaBeouf je perfektním neakčním chlapíkem, se kterým se každý z nás, kdo byl někdy klukem nebo holkou toužícím po dobrodružství, ztotožní, Megan Fox pak byla stvořena jako zbožňováníhodný idol (který vám ještě navíc umí spravit auto), Bumblebee je tím nejlepším kamarádem a dokonalým autem zároveň, Autoboti partou hrdinů a Decepticoni těmi nejzavilejšími nepřáteli, proti kterým byste šli bojovat třeba hned. A Transformers jsou filmem, který možná mnoha mladým vykuleným klukům u plátna otevře oči a naučí je, jaké to je mít rád film. Bay dokázal, že i megalomanství umí být umírněné a že vystupňovaná akce, která pořád ne a ne přestat, nemusí být umořující, ale naopak úžasná. Tuna hlášek, moře odkazů, zapadající slunce, záplava oranže, hrdinství, čest, láska, helikoptéry a za tím vším vysmátý Bay, který si splnil sen. Rok 2007 bude už navždy tím, ve kterém jsem chtěl Bumblebeeho v garáži a Megan Fox někde poblíž, ale ze všeho nejvíc sledovat pořád dokola Transformers. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ty si masturboval?“ – „To je medzi otcom a synom.“ Fenomén skladacích robotov je na tom rovnako, ako G.I. Joe alebo Ninja korytnačky: za vlasy pritiahnutý príbeh s kurióznymi postavičkami a s čudnými zápletkami. Ide najmä o to, aby sa fenomén speňažil vďaka kresleným seriálom, hračkám, plagátom, samolepkovým albumom, šiltovkám a komiksom (zopár zošitov Transformerov u nás v 90. rokoch vydal Semic-Slovart). Napriek tomu, keď som sa dozvedel, že sa ich megaloman Michael Bay chystá sfilmovať, bolo mi to jedno. Transformers nakoniec zarobili pekný peniaz, čo producenta Spielberga akiste potešilo (dvojnásobne po tom, čo jeho prvá spolupráca s Bayom, na megaprepadáku Ostrov, takmer zruinovala celý DreamWorks). Výsledkom je bohužiaľ nevyužitá možnosť na vytvorenie zábavného, letného, hollywoodskeho veľkofilmu. Vyčítať snímke absenciu krvi a logiky (bezhlavá streľba v lietadle, zmena gigantického robota na autíčko) nebudem. Radšej sa spýtam, čo si mám myslieť o filme, v ktorom je najzábavnejší obézny ukričaný Afroameričan z piatich scén. Počítačové triky sú pekné a snímka obsahuje dokonca až tri päť sekundové okamihy, ktoré naznačujú, akí Transformers mohli/mali byť, ale nuda a rozčarovanie spôsobuje nevyrovnané tempo, blbé dialógy a ťažko ospravedlniteľná práca s postavami (John Turturro z deja "zrazu" zmizne). Mám rád dobrý akčný film, v akčných scénach rozčuľujúco neprehľadní (až chaotickí) Transformers však zlyhali. Zostávajú primitívnou pestrofarebnou šou a ešte výraznejším sklamaním, ako bol Pearl Harbor. "Pane, spýtajte sa sám seba. Čo by urobil Ježiš?" ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oleee wow to byla jizda, Michael ve vrcholny forme. Ale jelikoz pak budu hodne chvalit a zapomnel bych tech par vytek, tak zacnu s nima. Ve filmu jsou bud mega brutalni bitky mezi lidma a robotama a nebo mezi robotama navzajem a do toho Michael hazi vtipny sceny, prevazne s Shiou balicim holku nebo s malym hackerskym robutkem a kdyz se to vzdy pekelne rube a do toho vlitne naka komicka scena, tak to obcas nastve, protoce misty to je skutecne dost detskej humor. Na druhou stranu nemuzu rict, ze by me hlasky a vtipky tak z 90% skutecne nepobavily. Druha vytka je k "zlejm" robotum. Sice se behem nekolika sekund dozvime jejich jmena, ale v ty neskutecny rezbe to tak nak zanikne, ze kolikrat ani clovek nevi, kdo ze se to s kym rube. Coz je zaroven treti a posledni vytka, ze to je misty krapet neprehledne. A ted chvala. Jednak triky, ty jsou tak neskutecne dokonaly, ze snad jedinej film, kterej jim muze konkurovat, jsou Pirati z Karibiku 2, 3. Vsimnete si, ze zde neuvadim predrazeny filmy jako novej Superman nebo Spidey 3, ktery staly skoro dvojnasobek a vubec to na nich neni znat. Proste Michael za ty penize vytezil z filmu maximum. Taky to je mozna tim, ze usetril za hvezdy. Zadna skutecne velka hvezda tu neni. Potesi Turturro, kterej tu je sice jen chvily, ale je desne krutej. Co se tyce LaBeoufa, tak tahle role mu vcelku sedla, sice vypada jak nouma, ale nakej hereckej talent ma a obstoji jak v komicky, tak v akcni scene. Co se tyce Megan Fox, ta asi nemela za ukol hrat, ale pozovat a tvarit se sexy a to se ji povedlo. Dal musim pochvalit kameru, ktera az na tech par zmatku behem bitek je naprosto perfektni a cool a taky hudbu, ktera je vetsinou spravne drsna. A co se tyce pribehu, sice je jednoduchej, ale nak super blbej neni a ani sem si nevsim nakejch vyraznejch nelogicnosti. Ze zacatku to sice znelo jako blbej napad, natocit film podle robutku menicich se v auto, jenze Michael Bay z toho udelal neskutecne vybusnou rezbu, ktera nema obdoby. Co dodat, zrejme blockbuster roku a totalni mega rezba, takze doufam, ze vznikne dvojka. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Podobně jako druzí Piráti z Karibiku ve mně Transformers probudili malého kluka. Jakmile zazněl hlas Optima Prima: "Before time began, there was The Cube..." ( http://www.youtube.com/watch?v=Tni-xcVMcpo&feature=related ), byl jsem ztracen a užíval si celé to dobrodružství jako by mi bylo znovu dvanáct. Tohle je navíc po Skále jediný Bayův film, kde mi ten jeho kýčovitý a přehnaně vlastenecký styl ani trochu nevadil. Paráda! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

NESKUTEČNĚ PŘEPLÁCANÁ popkornová jízda, natočená přehaně na efekt. Dívá se na to hezky, ale ne moc dlouho, pak už to i na mě bylo moc rychlý. Triky vynikající, ale celý to na mě působí fakt samoúčelně. A trapně. Jinak ten animák jsem jako dítě žral, tak nevím... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Michael Bay je génius ! ... nie v tom, ako urobiť esteticky a myšlienkovo hodnotný film, ale v tom, ako svoje filmy vyprázdniť. Absolútne vykuchať tak, aby nemali žiadny hlbší zmysel a ostali len gýčovito pekné obrázky a hromada efektnej akcie. A i keď sa z tohto úvodu zdá , že by som Transformerov najradšej poslal na šrotovisko filmových dejín, opak je pravdou. V podstate sú totiž nehodnotiteľní preto, že i keď vnímate typické Bayove trademarky ako apológiu militaristickej línie americkej politiky, patriotizmus, tony klišé (západy slnka , štastné a dokonalé rodinky) či „bayovské“ oblety, sú Transformeri tak strašne odzbrojujúco naivní, že vám neostane nič iné než sa baviť a baviť i keď je jasné , že z plátna nevylezie žiadna myšlienka, ale temer výlučne sa na vás budú sypať poctivo upečené chrumkavé pukance. A tie tu veru Bay upiekol dokonale. Základom pre ich príjemnú chuť j výborný herecký výkon Shiu LeBeouf, ktorý asi jediný spolu s Turturrom pochopil, že ak to má mať grády, je potrebné si z toho celého urobiť poriadnu prdel. Hustú erotickú príchuť dáva pukancom Megan Fox, bohužiaľ v momentoch kde sa snaží hrať a snaží sa zaujať i niečím iným než prehýbaním nad kapotou Bumblebee-a to stráca šťavu. Sladkou polevou pre posledný Bayov konzumný produkt je potom istý nadhľad a vpašované vtípky (My little pony alebo Battle without honor or humanity v kombinácii s Kill Billovskou žltou Bumblebeeho upgradeu). Bohužiaľ stále sa neviem rozhodnúť či je onoho nadhľadu vo filme dostatok, pretože film sa dosť často berie až príliš vážne. K mínusom by som paradoxne pridal i akciu, je totiž i napriek celej svojej realistickosti strašne neprehľadná kvôli dosť besnému strihu. Každopádne sú však skladacie autíčka veľmi príjemným spestrením tohto, na „kvalitné“ blockbustery bez mozgu skúpeho roka. 7/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi připomněl jeden dobrej vtip a za to má jednu hvězdičku navíc. Schválně vám ho řeknu, jestli se vám taky bude tak líbit (a vždycky si představujte, co ta ruka na příkaz dělá, ju?) Chlapovi utrhne ve válce bomba ruku a tak mu dají robotickou, ovladatelnou hlasem. Stačí jí říct: "Vezmi vajíčko!" a ruka vezme vajíčko nebo: "Otevři láhev kečupu!" a ruka otevře kečup. Jednou je takhle v hospodě a když po tom pátým pivku se mu už chce pořádně na ten hajzlík, tak si řekne, že půjde a že to udělá tou svou novou rukou, aby jako na všechny kolem udělal dojem. Přijde k mušli a říká: "Ruko, sundej mi kalhoty a podrž mi ho nad mušlí!" a ruka to během jeho činnosti udělá. "Teď mi ho otřep!" a ruka mu ho otřepává. "Ne tak silně! To už mi ho sakra rovnou urvi! AUUU! DO PRDELE! DO HAJZLU!" :D Tu druhou hvězdičku má tenhle film ode mě za výběr aut pro hodný roboty, protože to jsou vozítka jedna báseň. Zbytek filmu se mi nelíbil. Já nevím, možná jsem opravdu divnej, že se mi nelíbí tyhle píčoviny. Já se chci při koukání na film s postavama sžít, chci mít o ně strach, chci aby nebyly hloupý a bez citu, chci aby byly aspoň trochu propracovaný a složitější než puzzle o dvou kouscích, aby se nechovaly jako po lobotomii. Chci bejt napnutej, jestli holku svýho srdce dostane, jestli se mu povede pomocí vlásenky zachránit celej vesmír a ještě si mezitím odskočit na jedno pořádně vychlazený pivko a hambáče do World of Libresse... Vím, že od blockbusteru je chtít víc než jen slova přílišné očekávání, jenže... Jsem asi doživotní optimista. Když mohl tak bombasticky dopadnout Ironman, proč ne i tohle? Já vám to řeknu. V Ironmanovi jsou klišé. Kde taky ne? Ale je tam i ještě něco jinýho. Realismus (přinejmenším realismus Smrtonosné pasti 2, kde si hlouposti člověk ani nestačí uvědomit a jsou pryč) a taky perfektně propracovaná postava hlavního ne/hrdiny. Žádný banální trapný humor mi nevynahradí jednoduchost a bezduchost digitálních efektů bez příběhu nebo živých lidí. Protože to je to, o čem jsou filmy. O lidech. Někdy třeba zakamuflovaných do robotů, někdy do zvířat, nebo jiných potvor. Ale vždycky o lidech, jejich charakterech, touhách, přáních, hrdinství, zbabělosti, hlouposti, pýše, soucitu, pocitech, příhodách, zkušenostech... Pokud se do popředí dostanou místo lidí pouze digitální a zvukové triky, skončíme móc špatně. Aspoň co se týká vkusu. Ale nemůžu upřít Bayovi dokonalého obchodního ducha... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem na jedné satelitní stanici sledoval animovaný příběh obrovských robotů, měnících se v nejrůznější dopravní prostředky. I když jsem nerozuměl německým slovům, býval jsem fascinován právě jejich transformacemi. Tehdy poprvé jsem zatoužil vidět skutečný hraný film. Film, kde by se rychle svištící automobil náhle změnil v kovovou hroudu, přeskočil by svodidla a svojí půltunovou pravačkou rozmáznul hlavu nepřátelského Deceptikona. Snil jsem o takovém filmu snad celých deset let. Dnes se mi ten sen splnil. Jako školák, který dostane svojí první jedničku, jako sportovec, který překoná svůj osobní rekord, tak i já se teď tetelím jen těžko vyslovitelným blahem. Michael Bay mě ohromil. Dokázal natočit něco neskutečného a rozdrtil všechny letošní vizuální rádoby megahity hned úvodní sekvencí, ve které úřadují deceptikonští Blackout a Scorponok. Když jsem nedávno sledoval snímek Sunshine, v jedné chvíli jsem si sám pro sebe řekl, že spojení audiovizuální stránky filmu je zde k pláči krásné. Ikonická scéna monumentálního příchodu spravedlivých Autobotů na Zemi předčí audiovizuálně kterýkoliv moment ze Sunshine a budu si jí pamatovat (a přehrávat) už navždycky. Druhým nejvýraznějším momentem Transformerů je závěrečná půlhodina, ve které se střídají desítky nápaditých transformací s naprosto šokujícími zpomalenými obrazy, do nichž hřmí nádherně hluboké a dunivé hlasy Petera Cullena (Optimus Prime - zastínil i Jamese Earl Jonese coby Darth Vadera) a Hugo Weavinga (Megatron). Nic podobné jste ještě nikdy neviděli a pokud Bay neusedne na režisérskou židli Transformerů 2, tak asi již nikdy neuvidíte. Vše, co může střílet, střílí, vše, co může explodovat, exploduje. Je to nádhera. Místy snad opravdu nejde pochytit všechno, co se právě na scéně odehrává, ale to budu postupně odhalovat při dalších projekcích. A mezi tou monstrózní akcí sledujeme příběh nesmělého Sama, jehož ztvárnil skvělý a sympatický Shia LaBeouf. Samotnou kapitolou filmu jsou hlášky, které v podání robotů dostávají naprosto nový rozměr, poslouchat rozhovor Autobotů před závěrečnou apokalypsou je něco nádherného, je to fantazie. O vtipné hlášky lidí se stará kromě LaBeoufa hlavně komediant Anthony Anderson. Dále je tu kamera, mající mnohdy trajektorii šílenější než ta nejbrutálnější horská dráha, a hudba Stevea Jablonskyho, která dodává filmu komplexnost, a častokrát dokáže úplně změnit ráz celého snímku, jako když přepnete televizní program a tím je v podstatě zajištěno, že těch 135 minut se prostě nelze nudit. Ano, Bay to, kurva, dokázal! Něco přes ty dvě hodinky jsem byl znovu ten malý kluk a žil ve světě transformerů. Splnil se mi sen. Díky, pane Bayi! 150 miliónů dolarů(rozpočet)/706 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)203 miliónů dolarů(zisk z kinoprojekcí) ()

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama