Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Námořní soud vyšetřuje podivný případ. Loď James Cook připlula v roce 1885 do přístavu se zavražděným kapitánem Gibsonem (I. Racek) a třemi lodníky, označenými za vzbouřence, na palubě. Během procesu dojde k rekonstrukci případu a za vraždu je odsouzen holandský první důstojník Karel Kip (R. Jelínek) a jeho bratr, inženýr Petr Kip (O. Brousek). Díky zásahu guvernéra (K. Houska) dostávají bratři Kipové jen doživotí v káznici. Tam sestrojí teplovzdušný balón, který zaletí k Irům, žijícím poblíž káznice a ti jim pomohou utéci. Bratři si totiž vzpomněli, že na lodi zůstal fonograf, pomocí něhož by se dal zjistit skutečný vrah kapitána… (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Aniki 

všechny recenze uživatele

Tento starší tv kousek disponoval poměrně zajímavým tématem, výborným hereckým obsazením i slušně odvyprávěnou první polovinou příběhu. Druhá půle, hlavně od místa plánovaného útěku z věznice, však byla jaksi překotná, nedovysvětlená a ejhle, ocitli jsme se jakýmsi kouzlem opět rovnou u soudu. To mi vadilo dosti a verdikt tedy zní: slabší průměr. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Poctivá inscenácia z Verneovho pera, naviac veľmi dobre zahraná. Možno menej známy námet, o to realistickejšie pôsobiaci s tým, že neobsahuje (typické Verneove) sci-fi prvky, len vtedajšie moderné high-tech novinky, ktoré v tom čase asi vytvárali akýsi závoj mystérie. A myslím, že tú mystériu sa podarilo preniesť aj na obrazovku. Prilíšná televíznosť sa ukázala vlastne iba v dvoch exteriérových scénach, ktoré boli vo filme, hlavne tá so psom nebola veľmi kvalitná, ale to je prepáčiteľné. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

První Krausova verneovská tv adaptace je trochu ve stínu jeho Dvaceti tisíc mil pod mořem. Přitom má vynikající obsazení (i v nejmenších rolích největší hvězdy:), evidentně velmi nízký rozpočet, a přitom kvality těch nejlepších rozhlasových her, ve kterých záleží na kvalitě přednesu, srozumitelných dialozích a poutavém příběhu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Krausova adaptace jedné z klasických verneovek není jen pouhým soudním dramatem, jak se snad na první pohled může zdát, ale především vzrušujícím dobrodružstvím z období prvních vynálezů, které tehdy vzbuzovaly obdiv i nemalé rozpaky. Galerii vynikajících hereckých výkonů vévodí vedle Vlastimila Brodského, Rudolfa Hrušínského nebo Josefa Vinkláře výborný Ilja Racek v roli obhroublého kapitána Gibbsona. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Kraus natičil téměr ve stejné době dva tv snímky či inscenace podle knih Julese Verna. Bratři Kipové a 20 tisíc mil pod miřem. Oba dva filmy jsou inscenací přímo prosáklí a ne každému, kdo je akcí namlsán může sedět tento formát. Na rozdíl od 20 tisíc mil tu máme víc postav, plejádu výborných herců. Ač půlku filmu se zdá, že budeme osudy hrdinů sledovat jen z jednoho soudního prostředí, po chvíli se to změní a lokace se promění. Ke konci se opět vrátíme k soudu. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Exteriéry věznice se natáčely v Malé pevnosti Terezín. (optik)
  • Fonograf, tedy první zařízení na záznam zvuku, pracoval s válečkem, který měl maximální délku záznamu čtyři minuty. Pachatel vraždy by tedy musel přijít a svůj čin vykonat v rozmezí těchto čtyř minut. (sator)

Reklama

Reklama