Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná americká herečka a zpěvačka Judy Garlandová začala svoji strmou hollywoodskou kariéru už v dětství. První vrchol její popularity přišel v roce 1939, kdy jako šestnáctiletá ztvárnila hlavní dětskou hrdinku Dorotku v dnes již klasickém filmovém muzikálu Čaroděj ze země Oz. Zároveň s tímto hvězdným úspěchem však začaly i její problémy se závislostí na různých druzích utišujících a povzbuzujících léků, s níž bojovala se střídavými úspěchy až do svých čtyřiceti sedmi let, kdy vyčerpávající bitvu prohrála. Mezitím však prožila život, který by si nezadal se scénářem leckterého hollywoodského filmu. Byla několikrát vdaná, mimo jiné za slavného muzikálového režiséra Vincenta Minnelliho, jejich dcera Liza se později stala také známou zpěvačkou a herečkou. Její kariéra byla velmi bouřlivá, prožila několik zdrcujících ústupů ze slávy, aby se nakonec znovu triumfující vrátila do světel ramp i na filmová plátna. Žila extrémně a relativně krátce, neschopná opustit drsný svět šoubyznysu, který ji od dětství vysával, pohlcoval a ničil, bez nějž však přesto nedokázala existovat. Nejspíš proto, že byla jeho dokonalým ztělesněním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hodně slába, zoufale televizní biografie téhle podivuhodné ženy amerického filmu i celkového showbusinessu. Film se sice nevyhýbá těm kontroverznějším, smutnějším a pochopitelně i tak zajímavým stránkám jejího života - alkoholu, závislosti na mnoha lékařských drogách (tohle téma je rozebráno opravdu důkladně) a střídání partnerů -, ale proč tady musí být ta vyprávěcí dceřina linka? Takhle to působí jako dost hloupý rodinně-moralistický snímek. Ještě že ta hudební vystoupení za něco stojí. Stejně bych si však dal raději jakýkoliv "opravdový" snímek Judy Garland než tohle. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Strhující biografické drama o životních peripetiích slavné Judy Garland sází hlavně na emoce, dramatičnost a herecké výkony hlavních představitelek (Tammy Blanchard - mladší "verze", Judy Davis - starší "verze"). A všechny tři (respektive čtyři) sázky se v tomto případě proměnily v náležitou výhru! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen pár filmů s Judy Garland a přitom žádný z těch nejlepších. Tím jsem se dostal do paradoxní situace, že se mi film o jejím životě líbil víc, než její filmy. Obě herečky, co jí hrají, jsou skvělé a navíc až neuvěřitelně podobné Judy. Zejména její mladší verze doslova jako by jí z oka vypadla. Proto je možná škoda, že tuto část, kde figurovaly věci rozhodující pro celý zbytek jejího života (matka a prášky), vzali tvůrci trochu hopem. Z mužské části stojí za zmínku hlavně Hugh Laurie a Victor Garber. Vynikající dílo! ()

danecek24

všechny recenze uživatele

59. Zlatý Glóbus za rok 2001 - cena (1) - *Nejlepší herečka v minisérii / TV filmu - Judy Davis + nominace (2) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Tammy Blanchard ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Fanoušci Judy Garland ať se na mě nezlobí, ale ten film by se měl spíš jmenovat Já a mé příznaky. Děj je beznadějně zacyklený ve fázích Judy má úspěch-Judy se vdává-Judy rodí-Judy se sjíždí prášky-Judy se rozvádí, a vzhledem k tomu, že stopáž je delší než kompletní vydání Jiráska, už v polovině to začíná být pěkně únavné. Dětská Judy je tak urputně cílevědomá, že její úspěch vypadá spíš jako důsledek pudu sebezáchovy producentů, v dospělé verzi ale odvedla Judy Davis při ztvárnění vzletů i pádů slavné herečky, i jejího marného boje se závislostí, řemeslně dobrou práci. Mé sympatie ale beze zbytku směřovaly k těžce zkoušeným manželům hlavní postavy (utkvěl mi Hugh Laurie s tmavýma očima a nalíčenými řasami a Victor Garber jako manžel č. 3). Talent a sláva očividně nejsou jenom výhra v loterii, ale taky pořádná zátěž pro charakter, ovšem toto zpracování nešťastného života Judy Garland dokazuje hlavně to, že skutečná tragédie je nedostatek filmařského talentu. ()

Angelitos 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že se mi tento snímek moc líbil, protože mi ukázal, jaký život měla tato talentovaná hvězda. Jsem ráda, že jsem do něj mohla nahlédnout. Viděla jsem, jak to probíhalo v zákulisí filmů, které jsem viděla. Prošla jsem si celou její kariéru. Její hlas je nezapomenutelný! Díky tomuto filmu jsem mohla pochopit a poznat i jinou stránku jejího života, než jen tu filmovou. Na tenhle film se nemůžete dívat, aniž byste znali Judy Garland aspoň z filmů, protože je jasné, že Vás pak takový film nemůže vůbec zaújmout. ()

Reklama

Reklama