Reklama

Reklama

O Mikešovi

(seriál)
  • čeština O kocouru Mikešovi a jeho přátelích
Animovaný / Komedie / Pohádka
Československo, (1971–1976), 2 h 44 min (Minutáž: 6–8 min)

Režie:

Josef Kluge

Předloha:

Josef Lada (kniha)

Scénář:

Josef Brukner

Hudba:

Miloš Vacek

Hrají:

Karel Höger
(další profese)

Série(3) / Epizody(26)

Recenze (54)

veronikav 

všechny recenze uživatele

Ladovi pohádky mají nezapomenutelné kouzlo :-) Milovala jsem je já -moje starší děti (již dospělé) a můj dvouletý je zase unešen :-)) Co víc ? ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Návrat po stopách paměti: Prolog. Mňau. Mňau, taky se rád nechávám hladit a drbat od hodných slečen, rád ležím v teplíčku za pecí a v noci se přitulím a nechávám se hřát... Rád piji mléko a nechávám si vyprávět pohádky... není tenhle večerníček vlastně o mně, nebo mě pouze natolik ovlivnlil, že jsem stále jen jedno velké kočičí dítě? Poškrabejte mě na hlavě a já vám složím hlavu do klína, krásná paní... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Za mého dětství byla laskavě ilustrovaná kniha Josefa Lady "Mikeš" součástí každé české domácnosti a ladovské projasněné kresby zdobily život všedních dnů. Mikeš byl vrcholem dětské tvorby Josefa Lady, miloval jsem ho a nechal se unášet vlastní představivostí do společného dobrodružství bez bázně a hany. Lada počeštil a zlidověl Kocoura v botách, postavil ho na správnou stranu dobra a zdravého rozumu. Obyčejná i ta romantičtější dobrodružství černého kocourka podněcují fantazii a z obyčejnosti vykouzlí nevšednost. Josef Kluge zůstal věrný Ladově vizi a vdechl Mikešovi život a energii. Karel Höger je svým hřejivým hlasem nejvhodnější mentor, směřující děti k vynalézavé hravosti a objasňuje, že představivost je základem k nevšedním životním poutím. Dobrosrdečným tónem kniha i filmová série kreslí v pohybech své poselství, že dobrodružství může číhat za každým rohem v každou chvíli a lze si při něm zachovat i důstojnost a čest. V tom byl největší Ladův přínos. Filmová podoba oživila mého dětského hrdinu. Mikeš je nostalgická vzpomínka, která se neomrzí. Jsem za dětství s Mikešem a podobnými výtvory vděčen. Dobrosrdečná laskavost má inspirovat více, než současné agresivita. ()

pand 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších večerníčků. S vynikajícím Karlem Hógerem jenž namluvil nejznámějšího českýho kocoura. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Spojení malůvek Josefa Lady, vyprávění Karla Högera a sympatické postavy kocoura funguje dokonale. Pro malé děti je to skvělé, dospělejší už si to sice tolik neužije, ale pořád to stojí za shlédnutí. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Mikeš je legendární postavičkou mistra Josefa Lady a ještě více než samotný seriál jsem si jako malý užíval malovánky nejen s nejznámějším černým kocourem, ale právě i s ostatními Ladovými charaktery. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Co mě dokáže vytočit, když v jednom díle Franta Kuldanů vypadá tak a v dalším onak... Pak taky jak Mikeš šišlá, ale tak či tak, dneska už moc netáhne. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako je tomu u Povídání o pejskovi a kočičce, musím dát za plný počet protože za 1) je to kulturní dědictví a jedno z těch starých dobrých produktů, které by každé dítě mělo znát a za 2) předčítá Karel Höger, jehož dabing kreslených postav nemůže být nikdy předstižen!.................moje hodnocení = 9,5 z 10. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásná česká klasika. Dívala jsem se na ni jako malá a teď ji sleduji se svými dcerami... Krásné obrázky pana Lady, ale i pohádky o "polidštěných" zvířatech. Ještě že Mikeš, Bobeš a Pašík vydělali u cirkusu dost, aby mohli Pepíkovi Ševců zaplatit malířská studia (jak se dozvíme v jedné z epizod)! K tomu příjemný hlas pana Högera. Nelíbila se mi pouze epizoda "Pohádka o kozlu Kokešovi". Těším se, že si s holkama brzy přečteme i knihu... Zajímavý komentář: sportovec ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Až si pořídím kočku, tak jí naučím mluvit hlasem Karla Högera, obuji jí škorně a budeme spolu prožívat podobná dobrodružství. Není divu, že je Mikeš jedním z nejlepších večerníků - Karel Höger je génius hlasu. Proto jsou pohádky podle Lady výborné (Bubáci a hastrmani, Mikeš apod.), ale nadhodnotu jim dělá teprve Höger - to je jasně vidět např. na zmiňovaných Bubácích, kteří, ač vysoce nadprůměrní, geniality Mikeše nedosahují. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Josef Lada byl nejen schopný malíř futurismu (tam jeho díla řadíme), ale také dobrý básník a spisovatel (dodnes pamatuji na knížku o ptácích, na jejímž obalu sedí papoušek vyobrazený jako učitel). Právě jemu je tenhle pořad zasvěcen a nebýt jeho tak je taky o ničem. Mohl bych kritizovat tvůrce, že toho moc neudělali, ale to se mi nechce. Tohle se totiž musí líbit nejenom dítěti, ale i dospělému. Za mě plný počet. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Z výtvarného heldiska skvělý večeníček. Jen mi už jako dítěti vadilo - a vadí do dnes - to infantilní Högerovo šišlání, kterým Mikeše i ostatní kočky namluvil. ()

Reklama

Reklama