Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý učitel Josef Tkaloun se rozhodl definitivně opustit žáky, ale rozhodně se nehodlá smířit s pozicí důchodce, trávícího čas na lavičce v parku. Je plný energie, nápadů i chlapských tužeb a nemíní zestárnout v nečinnosti. Navzdory nesouhlasu manželky Elišky, která se sarkastickým nadhledem komentuje všechny jeho aktivity, přijímá brigádnické místo ve výkupu lahví menšího supermarketu. Malý prostor, kde se potkávají lahve s lahvemi a lidé s lidmi, je svébytným mikrosvětem, plným tragikomických osudů. Tkaloun dokáže být nejen jejich pozorovatelem, i když v jeho režii dostávají situace občas poněkud groteskní obrysy. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 112)

Sided 

všechny recenze uživatele

Hodně slušná česká komedie, velký nadprůměr mezi filmy, které se u nás v posledních letech točí. ()

Hemp 

všechny recenze uživatele

Spaste Svěráky a pošlete na Aliašku! Ten film je blábol stejně jako většina české produkce. Dějově chudý, bez vtipu, bez spádu. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Hezký Svěrákovský film... Akorát, kdyby Jan jen režíroval a nezasahoval do scénáře. Čím víc větší slovo má Jan ve společných filmech, tím hůř :-( Obecná škola byla ještě výborná, v dalších filmech už jsou patrné jaho zásahy. Chybí tomu pak větší laskavost a poetika filmů, jako bylo třeba Na samotě u lesa, Vrchní prchni, Vesnička středisková... Škoda. Jan Svěrák tomu bere duši. Kdyby natočil původní scénář Ladislav Smoljak, bylo by to určitě 100%. I tak toho zbylo ale ještě hodně - 80%. Po druhém shlédnutí snižuji na 3*, je to upracované s chybí tomu víc vtipu. ()

A.Dufresne 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu jeden nejlepší z českých filmů. Svěrákovy vtipy jsou stále dobré. Když jsem byl na tom v kině, pořád jsem se dobře bavil. ()

Ladeo 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání, ale na druhou stranu je to to nejlepší, za poslední tvůrčí léta naší kinematografie. Na rovinu : kdyby hlavní postavu hrál někdo jiný, tak bych to hodnotil daleko hůře. ()

bozskydave 

všechny recenze uživatele

Ještě že se Honza Svěrák umoudřil a natočil Vratné lahve. Přijít o takto kvalitní snímek by byla velká škoda. Již vyšel i v HD ()

padlar 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno tenhle fiml byl pro mě menším zklamáním. Nevím proč, ale film mě jako celek nějak nesedl. Některé jeho scény byly sice naprosto dokonalé. I porce takového toho jemného a příjemného Svěrákovského humoru byla ve filmu více než vydatná. Ale dohromady to ve mě zanechalo takový všelijaký pocit. Ale jsem rád, že jsem tenhle film viděl. ()

Liquigas 

všechny recenze uživatele

Svěráci prostě uměj. Krásná komedie o stárnutí, které vtip rozhodně nechybí, ale zároveň dokáže dojmout. Svěráka s jeho tradičně vysokým standartem doplňují další skvělí herci - obsazení jednotlivých rolí se povedlo na jedničku. Snímek je natočený s mistrovstvím Svěrákům vlastním, i o dvě generace mladší diváci se dokáží vžít do role starouše Tkalouna. Svěrákovic filmy budou vždycky patřit mezi to nejkvalitnější z českých luhů a hájů a já už se těším na jejich další počin. ()

Cabbage92 

všechny recenze uživatele

Zcela ojedinělý pokus za posledních snad dvacet let. Troufám si říct, že jeden z nejlepších českých polistopadových filmů. Trochu mi připomněl atmosféru starých „cimrmanovských“ komedií typu Marečku, podejte mi pero, Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Vrchní, prchni. Někde jsem četl, že kdyby bylo po vůli Zdeňka Svěráka,objevilo by se ve filmu ještě více komediálních scén, ale kdyby rozhodoval Jan Svěrák, byl by film spíše vážnější dílo o stáří. Naštěstí se hoši dohodli na kompromisu, i když by možná bylo zajímavé srovnání obou potenciálních verzí. Každopádně jde o počin v českých filmových vodách opravdu ojedinělý. Po Koljovi další zajímavá rodinná spolupráce otce a syna Svěrákových. Zdeněk Svěrák si zde perfektně střihl Tkalouna, stárnoucího učitele, který vyrůstal ve zcela jiném světě se zcela jinými hodnotami než jeho studenti. Možná je škoda, že tohle téma trochu nerozvinul. To ovšem nic nemění na tom, že role byla zahrána perfektně a jejímu provedení konkuroval už snad jen Jan Vlasák se svým „...bfízka se k bfízce naklání...“ Na začátku komentáře jsem se zmínil, že mi Vratné lahve připomínají klasiku 70. let, tak teď abych taky řekl čím. Ve své podstatě smutné téma stárnoucího učitele, který hledá směr, jímž se ubírat, kamuflované komickými situacemi. Právě tohle bylo (tedy aspoň pro mě) tolik typické pro ony již jmenované klasiky, které skrývaly protirežimní kritiku za humor. Takový film se tu dlouho neobjevil a já už jsem začínal ztrácet naději. Ale přece jenom se film podobné kategorie objevil a jsou jím právě Vratné lahve. Pokud jste tedy právě takové nostalgické osobnosti jako já, které prahnou po tom, aby si rozvzpomněli na mládí, kdy se do kina ještě chodilo za deset korun, je tenhle film právě pro vás. Snad jediné Vratným lahvím chybí a to jsou hlášky, které by se staly nesmrtelnými, až na pár vyjímek.Musím taky pochválit vcelku nevtíravou ústřední písničku, která svým textem vystihuje Tkalounovu situaci a do filmu zapadá. Proto tomuhle filmu nemůžu (a to opravdu nemůžu) dát nic jiného než pět hvězd. ()

ra0474401 

všechny recenze uživatele

Od dua Svěrák - Svěrák jsem čekala víc. Chabý děj, chabý příběh, výkony jinak skvělých herců velmi podprůměrné. Jediné, co nezklamalo, bylo obsazení Filipa Renče. ()

Shameeka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě vydeptal. Po delší době jsem se odhodlala podívat se na něj ještě jednou a opět jsem měla depku. Myslím, že to nechci znovu absolvovat. Málokterý film umí tak zapůsobit, Zdeněk Svěrák hrál skvěle, proto dávám 4 hvězdičky. ()

miman 

všechny recenze uživatele

Další ze Svěrákových filmů s jeho typickým humorem. Kdo nemá rád jiné "svěrákovské" filmy, nebude mít rád ani Vratné lahve. Viděl bych i jistou podobnost s filmem na Samotě u lesa (tentokráte už ovšem stárne sám Svěrák). U filmu jsem se skvěle bavil, i když to uvědomění toho stáří film zase trošku zvážní. ()

Chloris 

všechny recenze uživatele

Lehce depresivní, ale pořád výborně "svěrákovsky" humorné. K čemukoliv napsal scénář Zdeněk Svěrák, to dopadlo vždy dobře. ()

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama