Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Revoluční rok 1848 vnesl velké naděje mezi dosud mlčící vrstvy, probudil naděje sociální i národnostní. Odezva pronikla i na zapadlý venkov, dokonce až do Podkrkonoší. Tamější mladý švec se začal zajímat o společenské a politické dění, prožíval i zklamání z pozdějšího vývoje. Předlohou se pro tento film, který mezi prvními ve znárodněné kinematografii hledal "nadčasové" souvislosti mezi minulostí a přítomností, stal stejnojmenný román Antala Staška. Velkou příležitost tu dostal Ladislav Pešek v titulní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Miroslavovi Cikánovi se podařilo ztvárnit hodně smutný příběh bez lásky a radosti. Mrzelo mě že Pešek měl takovou smůlu. Naštěstí je to jenom film bez komediálního žánru a není to skutečný život. A ti co si stěžují že se máme v naší zemi na nic, tak ať se teleportují do tohoto filmu a po návratu do naší současnosti budou nejšťastnější lidé na světě. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro český národ velice důležitý mezník - rok 1848, který ovlivnil životy mnoha, hlavně poddaných, kteří bojovali o své místo na slunci. Švec Matouš je přesnou ukázkou mnoha myšlenek lidí, kteří nedokázali své názory projevit ale naplno a proto za ně pykal Matouš, jelikož jediný on se nechtěl nechat "utlačovat". Rok vzniku samozřejmě svědčí o samotné kvalitě snímku, ale i tak je zde už Ladislav Pešek obdivuhodný a dost mě překvapila malinká rolička Františka Filipovského :) ()

Reklama

Bart 

všechny recenze uživatele

Námět filmu si zasloužil rozhodně více práce se scénářem a delší metráž. Vznikly tak střípky ze života mladého ševce Matouše, které prakticky nic nevypovídají o jeho životě, neboť zahrnují pouze nejdramatičtější části jeho života. Matouš tak vypadá jako chodící katastrofa. I přesto se Ladislav Pešek zhostil dramatické role velmi dobře. Je vidět, že i tragická poloha mu byla vlastní. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná role pro Ladislava Peška (vymyká se z jeho běžného standardu), jinak ale film za moc nestojí a zapovídá blízkou budoucnost budovatelských filmů, i když z kulis poloviny devatenáctého století... ()

Zajímavosti (1)

  • V jedné scéně dochází ke rvačce mezi ústředním hrdinou Matoušem (Ladislav Pešek) a nesympatickým sedlákem Marouskem (František Filipovský). Při natáčení se Ladislav Pešek pustil do fyzického konfliktu s takovou vervou, že Františku Filipovskému zlomil dvě žebra. Filipovský sice později na toto extempore vzpomínal s úsměvným nadhledem, sám ale přiznal, že se zdravotními následky Peškova ataku se potýkal až do konce života. (argenson)

Reklama

Reklama