Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Revoluční rok 1848 vnesl velké naděje mezi dosud mlčící vrstvy, probudil naděje sociální i národnostní. Odezva pronikla i na zapadlý venkov, dokonce až do Podkrkonoší. Tamější mladý švec se začal zajímat o společenské a politické dění, prožíval i zklamání z pozdějšího vývoje. Předlohou se pro tento film, který mezi prvními ve znárodněné kinematografii hledal "nadčasové" souvislosti mezi minulostí a přítomností, stal stejnojmenný román Antala Staška. Velkou příležitost tu dostal Ladislav Pešek v titulní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Ladislav Pešek jako švec Matouš schytávající rány za své snahy o boj proti útlaku ze strany vrchností. Trochu to připomíná postavu i osudy zedník Pecolda ze Zlé krve. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Námět filmu si zasloužil rozhodně více práce se scénářem a delší metráž. Vznikly tak střípky ze života mladého ševce Matouše, které prakticky nic nevypovídají o jeho životě, neboť zahrnují pouze nejdramatičtější části jeho života. Matouš tak vypadá jako chodící katastrofa. I přesto se Ladislav Pešek zhostil dramatické role velmi dobře. Je vidět, že i tragická poloha mu byla vlastní. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro český národ velice důležitý mezník - rok 1848, který ovlivnil životy mnoha, hlavně poddaných, kteří bojovali o své místo na slunci. Švec Matouš je přesnou ukázkou mnoha myšlenek lidí, kteří nedokázali své názory projevit ale naplno a proto za ně pykal Matouš, jelikož jediný on se nechtěl nechat "utlačovat". Rok vzniku samozřejmě svědčí o samotné kvalitě snímku, ale i tak je zde už Ladislav Pešek obdivuhodný a dost mě překvapila malinká rolička Františka Filipovského :) ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná role pro Ladislava Peška (vymyká se z jeho běžného standardu), jinak ale film za moc nestojí a zapovídá blízkou budoucnost budovatelských filmů, i když z kulis poloviny devatenáctého století... ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Miroslavovi Cikánovi se podařilo ztvárnit hodně smutný příběh bez lásky a radosti. Mrzelo mě že Pešek měl takovou smůlu. Naštěstí je to jenom film bez komediálního žánru a není to skutečný život. A ti co si stěžují že se máme v naší zemi na nic, tak ať se teleportují do tohoto filmu a po návratu do naší současnosti budou nejšťastnější lidé na světě. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nějak zvlášť mne to nezaujalo. Tak trochu mně to připomnělo komančský agitky. Pan Pešek je skvělý, ale prostě to asi není moje parketa. Sice dokoukáno až do konce, ale sám nevím proč. 201110278743/8743 ()

Reklama

Reklama