Reklama

Reklama

Skrytá identita

  • USA The Departed (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Oba pocházejí z chudinských bostonských čtvrtí, oba vystudovali policejní školu, každý však má jiný původ a jinou motivaci. Zatímco Colin Sullivan vyrostl pod ochranou psychopatického gangstera Franka Costella a k policii se dal proto, aby měl přístup k informacím a mohl ho včas varovat, Billy Costigan pochází z rodiny, kde byl každý nějak zapleten do podsvětí, a k policii nastoupil, aby se z tohoto prostředí vymanil. Dostane nabídku, aby jako tajný agent infiltroval zločineckou síť a pronikl až ke Costellovi. Když přijme, je po fingovaném prohřešku vyhozen od policie. Poté co si odsedí trest, upoutá na sebe gangsterovu pozornost. Podaří se mu projít všemi nástrahami a dostat se do jeho blízkosti. Problém je, že Costello zjistí, že má ve své blízkosti policejního informátora, a pověří Sullivana, aby ho našel. Costigan vypátrá, že gangster má u policie informátora a je odhodlán ho odhalit. Oba stoupají v kariérním žebříčku, snaží se odhalit jeden druhého a současně chránit své utajení. Navíc je ve hře ještě někdo, kdo hraje na obě strany. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (65)

  • Mezi jmény producentů filmu lze v titulcích nalézt i Brada Pitta, který to komentoval: "Já se na něm ve skutečnosti producentsky nepodílel. Jen mi patří práva na remake hongkongského thrilleru Volavka, podle kterého Skrytá identita vznikla. Když jsem před pár lety náhodou viděl originál, tak na mě zapůsobil, že jsem si okamžitě zajistil práva. Takže se mě pak velký režisér Martin Scorsese musel zeptat, jestli ten film může dělat... a já mu to svolení ohromně laskavě dal. Ale vážně. Jsem herec, a proto pořád pátrám po dobrých rolích. Měl jsem v plánu, že bychom s Tomem Cruisem hráli role, které hrají Matt Damon s Leonardem DiCapriem. Věci se ale vyvinuly jinak, jak to ve filmové branži často bývá. Jako herci je mi to jedno, jako producentovi ne. (NIRO)
  • Ve filmu si spolu zahráli bratři Mark (Dignam) a Robert (Lazio) Wahlbergovi. (Duoscop)
  • Ve scéně, kdy Colin Sullivan (Matt Damon) stojí před policejní budovou a chystá se na pohovor u zvláštní vyšetřovací jednotky, je možné najít jistou záběrovou podobnost s filmy o Jamesi Bondovi. Tím myšleno úzký kruhový záběr, který se postupně rozšiřuje. Tento druh záběru je použit téměř u všech úvodu Jamese Bonda a je jakousi „ochrannou známkou“ této série. (LucasAbelle)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. září 2006 v New Yorku. (Varan)
  • Natáčelo se od 21. dubna do 27. srpna 2005 v New Yorku a Massachusetts. (Varan)
  • Jack Nicholson (Frank Costello) měl pocit, že při rozhovoru s Leonardem DiCapriem (Billy Costigan) nepůsobí dost hrozivě. Následujícího dne si na plac vzal zbraň, tu při natáčení scény nečekaně vytáhl, aby DiCapria vyděsil. Uspěl na sto procent; překvapil totiž nejen kolegu, ale i všechny okolo, včetně režiséra Martina Scorseseho. Leonardo se nechal slyšet, že to byl jeden z nejpamětihodnějších momentů v jeho herecké kariéře. (Sevcik)
  • Postava Franka Costella (Jack Nicholson) nemá nic společného se skutečným gangsterem stejného jména, jedním z nejvlivnějších představitelů italsko-amerického organizovaného zločinu v 1. polovině 20. století. (Punisher)
  • Postava Mr. Frenche (Ray Winstone) je odkazem na film Cotton Club (1984) Francise Forda Coppoly, v němž loajální a obávaný pomocník mafiánského bosse rovněž nechává říkat French. Na film odkazuje také rozhovor o loajalitě a důvěryhodnosti mezi Frankem Costellem (Jack Nicholson) a Mr. Frenchem. V Cotton Clubu proběhla také obdobná debata. (Mr. Lobo)
  • Jack Nicholson (Costello) odmítl nosit čepici lokálního baseballového týmu Boston Red Sox, protože je zapřísáhlým fanouškem týmu New York Yankees. Mezi těmito týmy panuje velká rivalita. (kubsov)
  • Martin Scorsese po předcházejících pěti nominacích konečně získal Oscara za režii. Když při udělování slyšel své jméno, poprosil udělujícího, ať ho přečte znovu. (GreatestFan)
  • Pro dokonalé ztvárnění bosse Irského gangu Franka Costella (Jack Nicholson) se tvůrci nechali inspirovat životem Jamese "Whitey" Bulgera. Ten byl obviněn z několika vražd, nelegálního prodeje zbraní a drog, čímž si vysloužil pozici v desítce nejhledanějších mužů na seznamu FBI. V červnu roku 2011 byl ve svých 81 letech zatčen v Santa Monice (California). Podobně jako Costello ve Skryté identitě byl i Bulger mafiánský boss, informátor FBI a měl ve svém gangu "krysu". Ve stejné době měl společníka v FBI, agenta Johna Connollyho, s jehož pomocí se úspěšně několik desítek let vyhýbal zatčení. (cihlenka)
  • Mark Wahlberg se nechal inspirovat vlastními zkušenostmi. Seržanta Dignama se snažil zformovat podle policistů, kteří ho jako mladého několikrát zatkli. Výbušnost své postavy doladil podle reakcí rodičů, nucených za jeho prohřešky proti zákonu platit kauce. (cihlenka)
  • Skrytá identita je jedním z nejoblíbenějších filmů fotbalisty Franka Lamparda. Bývalá hvězda londýnského týmu Chelsea se nechala slyšet, že si mnohdy snímek pouští před důležitým zápasem jako motivaci. (betyn)
  • Ve filmu si můžeme povšimnout několika symbolických písmen X. Jednalo se o žádost Martina Scorseseho coby pocta filmu Zjizvená tvář (1932), v němž má toto písmeno svůj zvláštní význam. Vedoucí výroby doplnila: “Marty (pozn. Scorsese) nás požádal, abychom X použili pokaždé, kdy to bude jen trochu možné, takže X vidíte v oknech, na zdech, na podlahách..." (BisiJoker)
  • Jack Nicholson (Costello) si vymohl změny ve scénáři a poté během natáčení „děsil“ celý štáb svými improvizacemi. (Folky)
  • V kanceláři Colina Sullivana (Matt Damon) je napravo od skříně s deskami papír s nápisem "It's OK to RAT on a RAT" ("Je v pořádku nasadit krysu na krysu"). Fráze má velmi úzký vztah k zásadní zápletce filmu. (polabecak)

Související novinky

Ze Skryté identity bude seriál

Ze Skryté identity bude seriál

24.08.2016

Zrovna včera jsme tu řešili, jak se streamovací služba Crackle ujala Ritchieho Podfu(c)ku a (po vzoru Farga) z něj udělá samostatně fungující seriál. A víte co? Přesně to samé teď potkalo i Skrytou… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Mark Wahlberg je „desperado“

Mark Wahlberg je „desperado“

19.12.2012

Ale nebude mít kytarové pouzdro s bouchačkami. Spíš kufry plné kokainu. Ve filmu studia Paramount American Desperado si totiž zahraje Jona Robertse, známého drogového dealera ze sedmdesátých let.… (více)

Scorsese a DiCaprio jsou závislí

Scorsese a DiCaprio jsou závislí

28.08.2011

Jeden na druhém a tentokrát i na hazardu. A připojí se i William Monahan (foto), scenárista oscarové Skryté identity. Žádný div, že opět půjde o remake – tentokrát filmu The Gambler z roku 1974. Jeho… (více)

Reklama

Reklama