Reklama

Reklama

Mistři hrůzy - Série 1 (2005) (série)


Cigarette Burns (S01E08)

(epizoda)
  • USA John Carpenter's Cigarette Burns

Recenze (18)

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Věříme filmařům. Sedíme v temnotě, bez obav před ovlivněním sebe sama, ubezpečeni, že nezajdou příliš daleko." Sympatický televizní mix Deváté brány a 8mm, tj. temně atmosférická nadpřirozená pátračka po filmu obestřeném zneklidňující legendou. Kožený Reedus, úchylný Kier a nějaká ta chuťovka. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač má epizoda hodinu, tempo je pomalejší, a tak má člověk dojem, že zhlédl celovečerní film. Udo Kier je samozřejmě jasnou hvězdou, byť až tak velkou roli nemá. Norman Reedus se na žádost Uda vydá hledat film opředený děsivými legendami. Nejen jeho zhlédnutí, ale už pouhý zájem o něj člověka mění a on je smrti blíž. Tenhle film totiž zabíjí! Ale jo, nakonec jsem spokojen. O Argentovi se nejen mluví, zmíněn je mj. film Tmavě červená, ale celá epizoda má argentovský rukopis, což byl zřejmě záměr. Ze zakázaného filmu toho moc neuvidíte, ale i těch pár záběrů stačí, ba co dím, je to tak lepší...nechť divák tříbí fantazii. Krev nechybí a nejbizarnější je mýtická bytost... ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tento díl jsem se moc těšil, protože ho měl na starosti borec Carpenter a ne nějaký neznámý jouda. Nemohu skrývat zklamání. Byla to opravdu neuvěřitelná sračka. Orginalitu odpárat snímečku nemůžu. Super šílený snímek "Le Fin Absolue du Monde", který zapříčiňoval šílení a vražedné sklony všech jeho diváků. Nic podobného jsem ještě v žádném filmu neviděl. Také mě potěšila účast toho vidláka z Walking Dead. Bohužel, film je tedy extrémně o ničem. Šílená nuda s velmi divnou atmosférou. Doufám, že druhý Carpenterův mini horor bude mnohem lepší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela se divím, že tohle ještě nehodnotil honajz2, který tento typ filmů má rád, pokud vím. Ale k samotnému snímku. Líbilo by se mi, kdyby to bylo vedené směrem film jako droga, která vede k násilí - ostatně, jisté paralely k tomuto výkladu zde naznačeny jsou. Jenže konec mě zklamal svou jistou obehraností o "vražedných" filmech (nejde o spoiler, takto se o tom hledaném filmu mluví v příběhu od začátku). Naprosto skvělý, atmosférický a temný začátek mne hodně navnadil, jenže pak přijde tradiční detektivní pátrání (kromě jedné pro mne dost nechutné gore scény takové ukecané pátrání, kdy stopa stíhá stopu a hned se jde dál) a nakonec onen podle mne nijaký konec. Ano, i tam je jedna nechutná scéna, ale celkové vyznění nakonec hodně pokulhává, chtělo to ještě nějakou jinou třešničku na dortu, než to "děkuji". ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Carpenterova povídka se na rozdíl od většiny jejích předchůdců snaží být od začátku plnotučně horrorovou, ale s prkenným nehercem Reedusem v hlavní roli jí to jde bohužel špatně (jsem rád, že jsi se našel v redneckovi Darylovi s kuší, Normane, ale do jiných filmů símtě radši moc nefušuj). Děj mi svou temnou a skličující atmosférou po celou dobu připomínal pecky jako Ninth Gate, Angel Heart a v jednu chvíli i 8MM (v tomhle postřehu koukám nejsem vůbec originální). Oceňuju snahu o ryzost žánru, o jakýs takýs metafyzický přesah, i krvavý závěr (střeva v promítačce vedou). ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrůzné, bizarní, geniální. Takto má vypadati špičkový horor a nezáleží na stopáži. Carpenter rozhodně nezklamal a dokázal,že po blbinkách typu Duchové Marsu apod.,na to pořád má. Pokud by ale k tomu složil svou typickou hudbu...to by byl teprve náser! Jeho syn je zde až moc, subtilní. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Středometrážní povídkový horor od mistra žánru, který ačkoliv byl v té době již považován za zenitem, natočil drsný kousek ve stylu 8MM. Prkenný Norman Reedus hraje majitele malého kina, který má finanční problémy, jež se snaží vyřešit vystopováním vzácného hororového filmu, který způsobuje násilné konsekvence, když se k němu byť jen přiblíží. Ve filmu je nečekaně hodně násilí a gore. Na minimalistického Carpentera v letech až překvapivě hodně. Některé násilné scény mi přišly zbytečně na sílu a tak trochu vynucené na efekt, což přikládám spíš scénáristům, protože to není z Carpenterovy hlavy. Nejedná se o film, co by vás vyděsil, spíše vzbudí pocit narušení a lehkého nevolna. Hororový pohled na posedlost a vinu s nezvykle excentrickým Udo Kierem, který hraje proti svému jinak zádumčivému typu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle týden jsem se v první sérii Mistrů hrůzy konečně dostal ke svým dvěma favoritům a v obou případech naštěstí vše dobře dopadlo. A u Carpentera obzvlášť. Navíc tady jsem v jeho filmu viděl hrát společně Reeduse a Kiera, takovou kombinaci bych v životě nečekal a naštěstí se povedla dokonale. Filmy o ztracených filmech mě mají v hrsti už jen tím, o čem jsou, takže o atmosféru bylo předem postaráno, ale skvělá mi přišla i tak, naprosto mě vtáhla a celé to pátrání bylo rovněž napínavé a skvěle gradované, včetně perfektního konce s pro mě nečekaným počtem gore scén. Až mi to stylově připomnělo 8MM, které mám rád z úplně stejného důvodu (jen tam teda není nic nadpřirozeného). Vlastně jedinou výtku, kterou k tomu mám, je to, že nechápu, proč to nenatočil jako celovečerák, vzhledem k tomu, že by to na něj bohatě vystačilo a určité nedotaženosti způsobené hodinou stopáží by se tam daly krásně dotáhnout. Místo toho jsou ale zatím poslední Carpenterovy filmy průměrný The Ward a otřesní Duchové Marsu... O to víc jsem ale rád, že jsem se tady přesvědčil, že se nevyčerpal a pořád má co nabídnout. Za mě zatím vrchol první série a těším se na Carpenterův příspěvek v té druhé, na který se určitě podívám, i kdybych se na celou druhou sérii neodvážil. Btw, líbilo se mi, že z toho vyplývá, kde si Carpenter bral inspiraci pro Le Fin Absolue du Monde - jak záběry z toho filmu, tak i jeho šílený styl (o kterém se hlavně mluví) a dokonce i vzhled samotného režiséra dost odkazují na Zulawského. Možná se pletu, ale stop k tomu jsem tam viděl víc než dost... 5* ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

John Carpenter nezklamal. Naprosto luxusní, znepokojivá a jen lehce bizarní epizoda alá Devátá brána je klenotem seriálu. Zajímavá zápletka, která se točí kolem nesmírně zajímavého a zvláštního filmu, výtečně hrající herci (Norman Reedus je fajn, ale Udo Kier to na konci s tou promítačkou fakt ovládl - než příšel čínskej slouha) a typicky božská hudba, která sice není přímo od Johna, ale stejně je tam slyšet. Hořící cigareta v žádném případě není veselá podívaná a společně s Jenifer patří k tomu vůbec nejlepšímu. Ať jsou poslední filmy JC jakékoliv, téhle epizodě dal koule a vydal ze sebe opět nezapomenutelné dílo. 100%. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určite najlepšia časť prvej série. Norman Reedus je skvelý, Udo Kier dokonale démonický ako vždy. Na konci som mal pocit, akoby som videl samotný Le fin absolute du monde. Strach, hnus, znepokojenie. A zvrhlé sympatie. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Isteže to nie je dokonalé a ešte som ani nevidel všetky diely, ale toto už asi nič neprekoná. Carpenter ešte raz v živote podal výkon a natočil akoby štvrtý diel svojej apokalyptickej trilógie. Námet o hľadaní raritného experimentálneho filmu ktorý v divákoch vyvoláva explóziu násilia nie je príliš originálny, už sme honbu za podobnými tretkami pár krát videli, ale spracovaním patrí k najlepším, aj keď je to "len" diel televízneho seriálu nedosahujúci celovečernú dĺžku. Ja osobne by som možno vynechal mysterióznu omáčku, teda tie vízie ktoré sa stupňujú ako sa hrdina približuje k cieľu a nechal to celé proste viac fyzické. Ostatne máme tu šialeného fanúšika snuffu sekajúceho hlavy, oskalpovaného anjela otroka a Udove črevá v premietačke. Tento diel má tú takmer jedinečnú vlastnosť že je v rámci hororového seriálu jeden z mála naozaj hororových príspevkov bez nejakého presahu kamkoľvek inam. A je parádny o tom sa nediskutuje! ()

messi@h 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdybych měl hodnotit originalitu, tak film dostane stěží 1 až 2 hvězdy, protože jde o zcela jasný kompilát 8mm a Deváté brány. Nicméně co je ve filmu jedinečné, je atmosféra. Prostě Carpenter umí. Takže zatímco Polanského Devátá brána na mě moc nezapůsobila, Cigarette Burns se mi líbilo moc. Ovšem na druhý svůj vzor, 8mm, Cigarette Burns nemá, 8mm je přeci jen jiná liga. Možná je to ale i kratší stopáží - povídku a celovečerní film asi není správné srovnávat. ()

Reklama

Reklama