Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Recenze (427)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Chvíli trvá, než vás tenhle svět vtáhne a strhne, ale pak se od něj nebudete moci odlepit. Řím je sice kontroverzní v tom, s jakou odvahou jeho tvůrci prezentují zhýralost římské republiky, ale žádná z oněch "kontroverzních" scén není vyloženě samoúčelná. A navíc měli tvůrci šťastnou ruku při obsazování hlavních rolí, vesměs britskými herci. Vedle vskutku neodolatelného ústředního dua v podání Kevina McKidda a Raye Stevensona neunikne vaší pozornosti ani James Purefoy, jenž si roli Marka Antonia neskutečně užívá. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní komentář, léta Páně 2008: Seriál, který světu léta letoucí chyběl. Doteď byl Řím prakticky výhradně zobrazován jako soustava honosných a čistých mramorových sloupořadí, a ta většinová "plocha" byla velkoryse opomíjena. Zde si naopak více či méně špinavých předměstí užijete dosyta, a jako prémii dostanete i pořádnou dávku brutálně sprostých malůvek a vzkazů na zdech, zkrátka konečně uvidíte, jak se skutečně (vědecky doloženo;)) žilo průměrnému římskému občanu. Výborně napsané postavy zahrané takřka bez výjimky neznámými a bez výjimky schopnými herci vás provázejí někdy nepříliš prokazatelně či pravděpodobně, ale vždy zábavně a účelně vystavěnými kapitolami příběhu pádu Republiky - tentokrát bez Jediů, zato s drsnými legionáři. Měnící se vztahy mezi jednotlivými hrdiny jsou krásným dokladem intrikaření na nejvyšších místech, tu úspěšně zosnovaného "těmi hodnými", tu zas "těmi zlými", aniž by tvůrci někomu stranili. I bez monstrbitek ve stylu Alexandera nebo 300 lze natočit parádní antickou podívanou, a jen tak mimochodem, Ciarán Hinds s tím umělým frňákem jako by ze sestercie vypadnul a James Purefoy si toho hulvátského hňupa Marka Antonia evidentně střihnul s nemalým gustem, a to se vždycky cení;) Po první sérii to vidím na 90%. Update 25.2.2021: Po dlouhé řádce let jsem si řekl, že se podívám na zoubek tomu online sledování seriálů, a vzhledem k restům a nabídce vyhrálo HBO Go. A po zhlédnutí druhé série musím říct, že na svém obdivu k tomuhle seriálu nemám důvod cokoliv měnit. A naopak teď už mám výhodu "historického kontextu", díky čemuž můžu říct, že TOHLE odpálilo vlnu historických velkorozpočtových televizních seriálů, a připravilo půdu pro Game of Thrones. Což je samozřejmě fantasy jako prase, zatímco Řím se drží v realitě (téměř všichni občas vzývají božstva, ale žádné nadpřirozeno se nekoná), ale posuďte sami - byla tu nahota, bylo tu neskrývané násilí, byly tu nečekané konce různých postav, z nichž některé měly skutečně lahůdkově zamotané osudy, a herecké výkony tu byly opravdu vynikající. Pochyby o vlastních skutcích a bádání nad vlastními rozhodnutími a jejich důsledky, jak je předváděli třeba Pompeius, Brutus, Cicero nebo samozřejmě Vorenus, to byla radost sledovat. A s tou GoT je tu i několik hereckých propojení, z nichž nejvýraznější samozřejmě je Indira Varma neboli Niobe/Ellaria Sand. Řím je i dnes skvělá podívaná a dostane ode mě 90%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tomuto seriálu předcházel obrovský reklamní hype (kdo viděl římské centuriony pochodující Prahou, ví, o čem mluvím), není divu, potřeboval jej. Hodně se v něm mluví, rozhodně více, než by člověk čekal od díla zasazeného do starověkého Říma. Ale to už jsem skutečně tak zblblí všemi těmi Gladiátory a Trójami a Ben Hury, že od historického filmu/seriálu očekáváme v prvé řadě zábavu a až poté poučení? Anebo je to zcela přirozené, ctít zásadu „zábava na prvním místě“? Pokud se Řím z řady filmů o daném období něčím vymyká (ponechme teď stranou, že je to seriál), pak snahou o maximální věrohodnost. Není přitom nudným dokumentem, ač k němu má blízko, nýbrž stále relativně zábavným počinem. Úmyslně píši „relativně“, protože pořádné drama seriálu jako celku znatelně schází. Chtělo by to více „zlidštit“ jednotlivé postavy a více se soustředit na malá lidská dramata, jakkoli by se podobný krok příčil tvůrčímu záměru. Řím by se tím sice oddálil dokumentu, ale zároveň přiblížil klasickému dramatickému seriálu. Jenže možná opravdu nemá být dalším obyčejným seriálem od „my ne televize, my HBO“. Možná má být určitou formou zábavného dějepisu, aneb co vám ve škole neřeknou. Vzhledem k explicitnosti spousty scén (velice chvalitebné) potěší předně odrostlejší diváky (tedy, ne že by nepotěšil také malé sadisty, ale ti by zrovna tohle vidět nemuseli, na edukační charakter nehledě). Oceňuji, že někdo měl odvahu se do podobného projektu pustit, Řím rozhodně nemá typické dispozice „masového“ produktu, poslouží spíše skutečným nadšencům s vřelejším vztahem k historii, jež již nebaví si o zvrhlé povaze starých Římanů pouze číst. 70% P.S.: úvodní titulky nemají chybu a dokonale vystihují povahu seriálu, který se rovněž snaží postihnout všechny aspekty oné doby Zajímavé komentáře: Faye, mm, Arccos ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné žrádlo. V dobe žuvačkových naťahovačiek typu Lost a Prison Break niekto ešte dokáže nakrútiť seriál, v ktorom dej cvála šialeným tempom, v priebehu 12 dielov preletíme obdobie niekoľkých rokov, a pritom to nestráca prepracovanosť a psychologickú drobnokresbu. Z dobových detailov (krvavé rituály atď.), otvoreného zobrazenia sexu a násilia (bitka v aréne v predposlednej časti ruluje) a hereckých výkonov (bez výnimky) som chrochtal blahom. Gladiátor je oproti tomuto limonáda pre mladé mamičky, ktoré túžia, aby sa im namiesto starého z roboty vrátil Russell Crowe. ******* 2. séria je o kúsoček slabšia ako prvá, nájdu sa dokonca aj dejové línie, ktoré končia v slepej uličke (židovská rodina a pokus o atentát na kráľa Heroda), ale v porovnaní s ostatnou súčasnou seriálovou produkciou, ba aj s hollywoodskymi "historickými" veľkofilmami je to stále božské. Dokonca sa konečne vyskytne aj jedna skutočne veľkolepá bitka s počítačom rozmnoženými vojskami. Tlieskam. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Řím nestrhne hned, zvláště pro takové jako já, kteří při hodinách dějepisu nedávali pozor, bude víceméně první půlka docela fuška. Děj obsáhne několik let a na scénu nakráčí neskutečné kvantum postav a divák je do víru dění hozen nemilosrdně hlavou napřed. Jenže v momentě, kdy vám dojde, že zde není jediného kladného hrdiny (co si budeme povídat, i ten hláškující vtipálek Pulo je pořád jenom neurvalé krvelačné hovado), že všichni herci bez jakýchkoliv výjimek hrají jak o život a že celá ta ‚římská krása‘ je vylíčena taková, jaká opravdu byla, bez morálních zásad a úcty k životu, se zaplivanými ulicemi a počmáranými zdmi, strhne vás to a nepustí. Snad jen fakt, že několikaletý rozestup v ději by měl na visáži hrdinů, těch dětských zvláště, být znát, si nechce dát pokoj. Jinak bez výtek. PS: Když tak čtu komentáře kolem. To musí v každém filmu/seriálu z období antiky být pořádné vojenské souboje? Edit po Season II: Fenomenální! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Působivě realistické ztvárnění "starých časů" obsahuje snad vše, čím se tehdejší doba vyznačovala. Málo známé tváře herců jen dodávají seriálu na věrohodnosti. Jeden z TOP seriálů posledních let (a že ta konkurence byla a stále je řádně silná). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál o Římě takovém jaký opravdu dříve byl. Vůbec se zde nešetří krví, vraždami, a všelijakými chuťárnami až mi přijde nemožné co se tam všechno dělo. Ani u jednoho dílu jsem se nenudil i když by se to zdálo nudné není to pravda. Je vidět že HBO má stále chuť dělat výborné historické seriály. Možná bych mu vytkl až příliš morbidní Řím, ale zase díky tomu se mi Řím zaryl do hlavy a řekl bych, že jen tak nezmizí. (87%) ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónov __ Rome: 1.séria▐ Tržby za predaj DVD v USA $8,780,140 //počet predaných kusov 131,298 ║ __ Rome: 2.séria▐ Tržby za predaj DVD v USA $10,724,385 //počet predaných kusov 206,742 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Seriály z produkce HBO jsou často velmi kvalitní a prakticky za každý by ČT1 nebo Nova museli děkovat nebesům (hned potom co by dali dohromady velký opravdu velký rozpočet....). Řím v podstatě není výjimkou. Je rozmáchlý a velkolepý, ale bohužel ne tak dokonalý jako jeho konkurence (např. Carnivale, který je bezchybně stylizován a úžasně napsán). Seriál je také lehce srážen nedostatek osobností mezi hlavními postavami a "známým" dějem, který nebude pro nikoho aspoň maličko znalého překvapením (to se týká hlavně historicky doložených událostí). Linie okolo Vorenuse a Pulla mi nepřišla příliš zajímavá a kromě řešení nevěry jeho manželky snad i zbytečná. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Řím - centrum bohatství, kultury, moci, intrik a neřestí. Dějiny Říma z pohledu dvou vzájemně soupeřících žen - Atia (matka Oktaviana) a Servilia (matka Bruta) a dvou vojáků 13 legie Caesara - Lucius Vorenus i Titus Pullo, které osud svedl dohromady. A společně s nimi máme možnost prožít nejenom všechny důležité události, které předcházely pádu republiky. Ale i jejich soukromé bolesti, obavy, lásky, prohry, tužby ..... tak malicherné pro dějiny a tak podstatné pro ně. Seriál začíná v roce 52 p.n.l., kdy se Gaius Julius Caesar chystá k návratu do Říma z vítězného tažení v Galii. A toho se senátorská aristokracie velmi obává, bojí se jeho moci a obliby, jejich spiknutí vyústí v občanskou válku mezi Caesarem a Pompeiem. Závěrečné titulky 12 dílu ustálily moje hodnocení na 4*, jediným velkým zklamáním pro mě byla postava královny Kleopatry. Nejenom, že se nevymotala z koberce, jak bývá zvykem, ale zatím to pro mě je jednoznačně nejošklivější a nejnesympatičtější filmová Kleopatra jakou jsem kdy viděla a že jich bylo! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spojení elementů typických pro seriály "made by HBO" s vynikající výpravou a historickými reáliemi. Inspirace Claudiem (ať již skvostnými knihami či nepřekonatelným seriálem) je očividná, ale rozhodně není na škodu. Pohled na politické intriky během života Gaia Ceasara, stejně tak jako na odvrácenou stranu života plebejců či legionářů se rozhodně vyvedly. Není vyloženě nutné se nějak více orientovat v tehdějších událostech, ale vyplatí se to, jelikož je zde spousta vsuvek pro znalé - někdy jde čistě o zábavné narážky, jindy o zajímavé pohledy na některé události. Herecky přesné, velkolepé po stránce výpravy a od přibližně třetího dílu i skutečně výborné jako celek (počáteční epizody slouží skutečně pouze jako relativně nezajímavý rozjezd), přesto tomu něco k dokonalosti schází, cosi čím starší byť pouze studiový bratříček "Já, Claudius" oplýval. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, který se nebojí zobrazování explicitních scén (dokonce na tom založil svou propagaci). Důležitější ovšem je, že to má opravdové hrdiny kterým jsem fandil a záleželo mi na nich. První díl pro mne byl spíše zklamáním, ale rozjede se to a je to stále lepší a lepší až do emocionálně vypjatého a bohužel nemilosrdně krutého finále (mluvím zde o první sezóně). Tvůrci důmyslně spojili historická fakta s fiktivními hrdiny, tak že je to zábavné ale nejedná se podle mne o žádné rouhání vůči historii. Herci jsou naprosto skvělí a já jako divák nadšen. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Aneb jak k získání diváka stačí dobrý rozpočet, masky, atraktivní lokace, občasná fajn kamera - a nic dalšího. Z Říma se hned v první sérii vyklubal obrovský seriálový omyl s co nejkrutějšími zápletkami, stupidními dialogy a nefungujícím zasazením do dobových reálií. Rád bych dal seriálové antice šanci, ale absolutní otrávení z většiny hlavních postav mi všechen potenciál obrátilo naruby. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů v historii (o historii). Skvělé kulisy, kvalitní triky a dobré postavy. Na druhou stranu nulová akce a přehnanost ve vymyšlených postavách. Celkově je to ale skvělý seriál, který nemá konkurenci! 90% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série - 90% Druhá série - 80% Výborný seriál, který je možná maličko strojený, ale jinak má jen malou konkurenci. První série je naprosto perfektní. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Po formou i obsahem skvělých úvodních titulcích už jen instantní televizní melánž, určená místo chleba a her povrchnímu diváckému stádu, jež o latinské civilizaci a věci neslyšelo ani z aventinského pahorku... . . . Ave! - - - P.S. Malá citace z anotace k dvd edici: "Výpravný seriál o lásce, zradě, o životě senátorů i plebejců a legionářů Vás ohromí velkolepou výpravou i kvalitním scénářem, krutými a krvavými scénami, v nichž se nešetří sexem, ale ani respektováním historických událostí na ploše šesti dvd." Blablabla... . . . Ha! Tak tím se myslím mnohé zase vysvětluje! Janus musí mít z téhle obětiny snad věčné vrtění... ;o] - - - - - (Sledováno nepravidelně v nedělní noci na >římském prostoru< /bohužel zase bez originální zvukové stopy s pofiderním č. dabingem/, hodnocení kdesi v čase mnohé, zívající komentář zde jako dvěstěpadesátýpátý - 19.6.2011) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Seriál mě zaujal několika věcmi. Rozhodně vykreslení doby a lidí odpovídá mé představě, přitom je zajímavé, že mě pohled na špinavé městské ulice jakoby zklamal, člověk má v hlavě zasutou antickou vznešenost, důstojnost a velkolepost. Je evidentní inspirace nezapomenutelným Klaudiem, což rozhodně není na škodu věci. Dějová linie respektuje historické události a docela nápaditě do nich zamotává osudy hlavních postav. Zajímavé je ztvárnění některých historických postav v rozporu se zažitými představami. Příkladem za všechny je Kleopatra, která mi opravdu udělala radost. Tedy její ztvárnění, jinak takovou odpornou - v obou smyslech slova - bestii bych nerad potkal. Za to si autoři zaslouží velké plus, protože Kleopatra nebyla žádná "Liz Taylorová". Hodně dobře byl napsán Brutus, člověk, od něhož všichni něco očekávají, zatímco on sám takové břímě nechce nést. Rozhodně je pro seriál dobře, že byl vytvořen v koprodukci HBO/BBC, a odnesl si to lepší z obého, tedy výpravu, promyšlený děj, přesnost a diváckou atraktivnost. Už se připravují další díly o osudech mladého Oktaviána, to jsem zvědav. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Docela brak na to, jakou to mělo reklamu. To znovuobjevování sexu jako lákadla na diváky mě místy už opravdu znechucuje. Zkazilo mi to dojem z Tudorovců úplně stejně jako z Říma, ale ti Tudorovci mají aspoň lákavější herecké obsazení (jednoho hereckého obsazence). ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno bych ani nevěřil, že je možné natočit tak sugestivní a přitom tak realistický obraz starověkého Říma, aniž by se nějak významně slevilo z vysokých požadavků na věrnost historickým událostem. Seriál přitom vůbec nenudí. Jednotlivé doložené historické postavy se prolínají s fiktivními a skutečné historické události doplňují poutavým způsobem smyšlenky scénáristy. Seriál zobrazuje život všech společenských vrstev v římské říši a příznačné je, že úvodní scéna jednoho dílu začíná honičkou malých dětí uprostřed římské ulice plné řemeslníků a trhovců. Už úvodní titulky navozují dojem náročné a přitom zajímavé podívané. Herecky i režijně velmi dobře zvládnuté, přitom se v seriálu neobjevují zavedené hvězdy. O to silnější je pocit reality a ztotožnění herců se seriálovými postavami. Narozdíl od stovek jiných děl tenhle seriál vypovídá o skutečném životě obyvatel dávno zaniklé říše. Celkový dojem: 95 %. Snad jedině válečné scény jsou poněkud ošizené, což se vzhledem k jejich finanční náročnosti dá omluvit. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o HBO produkci, tak to na výsledném produktu není zrovna vidět. Samý polodetail, detail, nevýrazné souboje, zdlouhavé rozhovory, zkrátka je to celkem nuda. ()

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama