Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Recenze (426)

cherita 

všechny recenze uživatele

Jindřich VIII. se může jít zahrabat i se všema šesti manželkama, protože vedle Julia Caesara a jeho následovníků vypadá doslova jako chudý příbuzný. Příběh pádu římské republiky má totiž přesně to, co Tudorovcům chybělo – zajímavé a navzdory všem svým úchylkám a nedostatkům sympatické postavy a zábavný scénář, který se nebojí vytěžit z daného historického období maximum, díky čemuž se mu občas daří vytvářet téměř až absurdně humorné situace – například, když Attia organizuje ve svém domě obléhaném rozzuřenou chudinou hromadnou sebevraždu. Znovu bych už asi všech dvaadvacet dílů vidět nemusela, to ale nic nemění na faktu, že Řím je povedený seriál, který má do nudné lekce dějepisu hodně daleko. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Morálka starého Říma byla tak pokleslá, lidé se chovali tak prapodivně a já jsem si říkala, že to nemůže žádný film, nebo seriál pravdivě zobrazovat. Ale Řím právě z tohoto udělal svou přednost. Četla jsem hodně knižek o tomhle období, a to, co někteří považují za zbytečné krváky, je bouhžel docela realistické vyobrazení. Jen tak mimochodem, James Purefoy je první Markus Antonius podle mých představ - krutý, rozhodný, hravý, odvážný a chlapský. ()

bambusacek 

všechny recenze uživatele

Seriál, který na současné scéně historicko-naučných seriálů znatelně chyběl. I přes to, jak kontroverzně byl podán bych doporučoval alespoň několik ,,umírněnějších" dílů pustit na základních školách jako součást výuky. Netvrdím, že vše v tomto seriálů je čistá pravda, ale má to z hlediska věrohodnosti ke skutečnému starověkému Římu blíže než např: Starověký Řím: Vzestup a pád impéria nebo středoškolské učebnice dějepisu. Jen je trochu škoda, že se do takového projektu nepustili domácí Italové, ale nechali ho vytvořit britkým HBO (ale nezlobím se za to). Kdo z nás by chtěl po skončení 22. dílu žít ve starověkém Římě? 90% ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Poměrně realistické zobrazení poměrů ve starém Římě s neokoukanými a dobrými herci a docela zajímavou zápletkou. Čtyři hvězdičky. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Řím byl přinejmenším pro mě takovou malou kinematografickou revolucí - poprvé mohly být zásadní dějinné události zobrazené v plnější šíři díky štědrému časovému obdaření mnohadílného seriálu, aniž by byly výrazněji poznamenány omezeným rozpočtem televizní produkce. Pravda, rozpočet Říma nebyl nekonečný, a proto jsou ty dražší aspekty často znatelně uskromněny (symbolicky zobrazené nebo úplně přeskočené bitvy, desítky nebo stovky lidí kde by měly být tisíce atp.), nicméně díky výborné práci scénáristů, režisérů i herců může divák vnímat jak výpravné historické gravitas předkřesťanské velmoci, tak osobní rozměr příběhu pro jednotlivé postavy. O to větší je škoda, že tenhle skvost byl v půli druhé série zrušen, a tvůrci tedy museli trochu kostrbatě tak nějak všechno zakončit. Snad něco podobného nepotká nynějšího následníka Říma, Game of Thrones... 95% ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Napínavý, dobrodružný, historicky věrný seriál, s výbornými hereckými výkony a krásnými kulisami, dokonalými kostýmy a okulahodícími exteriéry. Množstvím násilí (jakožto normálního řešení jistých situací), krve, sexu (někdy i násilného) se patrně snaží přiblížit se dobovým a místním reáliím, nic z toho ovšem není použito samoúčelně. Vznešené úvahy a státotvorba se střídají s korupcí a intrikami, láska s nenávistí, nevěrou, žárlivostí a pochybami, poctivé obchody se zločinem, a Luciovo vyjadřování "v mezích" s vynikajícími hláškami Tita Pulla. Ciarán Hinds je jako Julius Caesar velmi charismatický. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou prvních 5 dílů a musím říct, že mě tento seriál velmi potěšil... autoři si pohráli s detaily, snaží se zachytit realitu římského světa, takovou jaká opravdu byla a myslím, že se snažili dobře. ()

smerďakov 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem ho poznal v jeho plné syrovosti. Mistrně provedený náhled do počmáraných, zablácených a křivolakých uliček v doprovodu charismatických hrdinů v napínavém a svižném příběhu. ()

Heffleyka 

všechny recenze uživatele

K tomuhle seriálu jsem se dostala vlastně jen proto, že na něj spousta lidí odkazovala v komentářích u GoT s tím, že je to stejné, akorát v kulisách Říma.... No, s tím bych asi úplně nesouhlasila, už jen proto, že Řím je "true story" a rozhodně ne fantasy (nečekaně), ale to neznamená, že by snad byl horší... Co má společného s GoT a co je na Římu nejlepší, je různorodost postav a hlavně to, že postavy nejsou černobílé, ale mají klady i zápory a je nemožné někoho z nich nemilovat..(hlavně Atia byla naprosto dokonalá! ;) ()

sirien 

všechny recenze uživatele

První a původní předloha všech pozdějších seriálů postavených jako variace konceptu "cool téma + sex + násilí" (ať už je ono cool téma historické - Vikingové - nebo třeba nadpřirozené - True blood...). Super postavy, hezky dotvořené zápletky na pozadí historicky daných událostí, skvělá atmosféra, krátký formát obou dějově uzavřených sérií. Pokud se někomu líbí všechny ony pozdější variace, tak se určitě vyplatí zkouknout originál. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře koukatelný seriál obsazený herci, které jsem předtím moc neznala, ale teď musím ocenit jejich výkony. Někdy toho na mě teda bylo už moc - to ve chvílích, kdy se zdálo, že v antickém Římě se pořád jenom vraždí nebo souloží - a v některých dílech skutečně padlo za vlast dost velké množství hlavních postav, ale na druhou stranu mi připadá úžasné, jak prakticky nikdo nebyl čistě jen kladný, nebo čistě záporný. Postava, která je vám sympatická, v další minutě ukáže, jak umí bezohledně intrikařit, a naopak velice nesympatická osoba projde během pár dílů tak nenápadným vývojem, že se později s překvapením přistihnete, jak jí fandíte. ()

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

Až teď jsem konečně viděla toto!!! (natočené 2005) A je to šťavnatý seriál, držící se základních faktů i si hodně dobarvuje. Plno intrik, pletich, sexu, rodinných pout. Na: "I ty Brute!" - jsem čekala celou první sérii a.....No jdu na druhou sérii radši. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Po zhltnutí druhé série musím tomuto seriálu (a to já absolutně nejsem seriálový typ) doplnit hodnocení na 95%. Je vidět, že první série sklidila u obecenstva velmi hlasitý potlesk, a poznáme to právě na sérii druhé - nejen na evidentně bohatší výpravě, také si můžeme smlsnout např. na mnohem propracovanějších soubojích atd. Kdyby se začaly natáčet další a další série, asi bych se stal na "Římu" závislý:-) ()

zabro 

všechny recenze uživatele

Tak tady nevim vo co jde. Videl sem sice jen jeden dil,ale jaksi sem byl zmaten z toho co se tam deje. Ma to byt z doby Rimske rise,ale podle kulis a kostymu bych tipoval, ze se jim to nejak nedari. ()

Eles 

všechny recenze uživatele

Všechny ostatní nekomediální seriály se můžou jít zahrabat. Pokud máte rádi historii dvojnásob, a jestli konkrétně i tuhle dobu, tak desetinásobně. Historické nepřesnosti mi jsou tentokrát (zcela výjimečně) úplně u pr..... , protože atmosféra s tisíci drobných detailů všechno víc než vynahradí. A ti herci!!! Ciaran Hinds ztvárnil Caesara takovým stylem, že už nikdy nechci vidět jiného, a když se řekne Gaius Julius, představím si jeho tvář. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriál, který pobaví, jen se na něj nesmí pohlížet jako na zobrazování toho jak to tenkrát bylo. Do člověka se zakoření jména a jejich posloupnost v historii. Dvě charismatické postavy, které proplouvají celým seriálem (Voren, Pullo) seriálu hodně pomohly a bez nich by vše spadlo do hlubokého podprůměru. Zobrazení města Říma mi přišlo velmi nedostačující, ale chápu, že i tak v tom skončilo mnoho peněz, ale přeci jen těch uliček a náměstíček tam mohlo být víc. Nakonec bych ještě víc lůzu zamazal od bláta, co se týče "aristokracie" tak mi kostýmy přišly v pořádku. Zobrazení Kleopatry bylo velmi svérázné, ale pobavilo a o tom tento seriál je především, o zábavě a na pozadí se rozvíjí "historické" události, které člověka mámí a podvědomě mu říkají že jde o způsob učení, to bych bral s rezervou. Spíše to může vézt k tomu, že si o událostech dále něco dohledá, ale snad bych to dohledávání nechal až po skončení seriálu, aby jsme nebyli zklamaní. :-) Jedná se o seriál který je potřeba označit 18+ neboť některé scény jsou velmi odvážné, jak je u produkce HBO zvykem. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný a jistě i nákladný seriál, kterému nelze upřít snahu o historické vzezření, nicméně k pěti hvězdičkám stále něco chybí. ()

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama