Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Recenze (426)

Elegnor 

všechny recenze uživatele

První díl jsem sledoval jen kvůli Rayi Stevensonovi, druhý ze zvědavosti a všechny ostatní už s očekáváním věcí příštích. Herecké výkony jsou kvalitní (ať už výše jmenovaný Stevenson, Kevind McKidd či třeba Ciarán Hinds). Historie je jak skutečná, politika i lidské slabosti jsou vyvedeny naprosto živě, uvěřitelně, lidsky. Jedna z lepších věcí posledních let. ()

LukKon 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí celého seriálu nemôžem inak, ako spievať chválospevy na tento brilantný počin. Konečne je tu film/seriál, ktorý nevykresluje Rím ako čisté a honosné mesto, kde sú obyvatelia od najmocnejšieho vládcu až po najposlednejšiu otrokyňu vždy krásne oblečení a upravení. Rím je vykreslený oveľa surovejšie - reálnejšie, ako tomu bolo doteraz. Zaprášené ulice so smetím a počmárané steny ale nie sú najväčšou devízou tohto seriálu. Ňou je príbeh, vykreslený pomocou dvoch hlavných hrdinov, ktorými na prekvapenie nie sú Caesar a Marcus Antonius, ale vojaci 13. légie - Lucius Vorenus a Titus Pullo. So scenárom sa tvorcovia pekne pohrali a podávajú nám tu peknú zmes intríg, moci, zrád a nerestí a divák vie vždy len to, čo potrebuje nezbytne vedieť. Tak kvalitne herecky obsadený seriál z pohľadu nie len známosti hercov vo svete, ale aj ich výkonov, som už dávno nevidel. Všetci zahrali na 110% a to sa tak často nevidí a už vôbec nie v seriáli. Samozrejme netreba zabúdať na kameru, ale ani na také "sekundárne" prvky ako sú kostýmy, make-up, interiéry, exteriéry atď. Aj keď tento seriál nie je prešpikovaný akčnými scénami ako tomu bolo u Band of Brothers, ďalšieho 5* seriálu z produkcie HBO, na hodnote mu to rozhodne neuberá. Sklamaný som bol len z toho, že tvorcovia natočili iba 22 častí, ale na druhú stranu to je dobre, pretože nie je všetko dopodrobna rozpitvané a ostáva miesto aj pre predstavivosť diváka, čo považujem za výborný ťah od tvorcov. Vrelo odporúčam!!! PS: Nenechajte sa zmiasť komentármi na adresu Kleopatry, bola úžasná a zahrala to veľmi uveriteľne. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe výborný historický seriál, ktorý ma nadchol svojou krásnou výpravou a strhujúcim spracovaním. I myšlienka, podať históriu, ako bežiaci sled udalostí na pozadí príbehu života dvoch rímskych vojakov, ktorí sú hlavnými hrdinami seriálu a pritom sa dozvedáme, o rôznych udalostiach, síce mierne prispôsobenými, ale vskutku zaujímavo podanými. Záverom DVD ktoré vyšli majú zaujímave bonusy, kde jednotlive miesta sú v priebehu príbehu popísane vysvetlivkami síce v En jazyku, ale dá sa v nich veľmi dobre orientovať. Hudba: *** Akcia: **** Erotika: ** Vtiahnutie do deja: ***** Realita: *** ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

Pozlatit prsty těm pánům z HBO aneb ukázká toho, co dokáží se seriálem/filmem udělat uvěřitelné, racionálně jednající, nečernobílé charaktery. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

Další vyjmečný seriál z produkce HBO. Dost dobře chápu to, že se to někomu nemusí zrovna líbit také mě chvili trvalo než jsem tomu podlehl. Není divu dnešní divák je zhýčkaný historickými velkofilmy typu Gladiátor, Statečné srdce atd. které ale nemají se skutečnou historií pranic společného. Mnozí tvrdí, že seriál Řím také neodpovídá zrovna dějepisným pramenům, ono je to svým způsobem pravda producenti HBO učinily totiž překrásnou věc tím, že do naprosto přesně stvárněného a dobře známého obdobý konce římské republiky postavily dva obyčejné muže a vojáky Lucia Vorena a Tita Pulla a daly jim stejnou moc utvářet dějiny jako měli Ceasar nebo Octavianus. Je to od tvůrců chytře zvolená hra s divákem. Na jedné straně velcí muži historie, kteří dělají vše proto aby tvořily dějiny a na druhé straně dva muži, kteří je tvoří jen tak mimochodem a náhodou. Velcí historici vždy mluví jen o velkých mužích např: Ceasar dobyl Galii nikoho už nezajímají osudy tisíců legionářů, kteří přispěli věčím či menším dílem. Tento seriál je pro ty nezaznamenané bez kterých by ti velcí ničeho nedosáhly. A jelikož malých i velkých rolí se hercí zhostily se zápalem a obrovskou chutí ( což je vidět každou vteřinu seriálu) a tvurci nám předkládají tehdejší společnost bez příkras takovou jaká skutečně byla nezbývá mi než tleskat a seriál Řím si přidat do své TOP10. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Famózne, úchvatné, strhujúce! Mnohí tu kritizujú nedostatok bojov, ja to naopak vítam a som rád, že sa tvorcom podarilo nájsť rovnováhu medzi dejovou líniou a akčnými scénami. Navyše samotný dej je veľmi zaujímavo rozvíjaný a dá sa povedať, že sa drží historického pozadia. Osobne som bol pri prvom sledovaní seriálu absolútne unesený a sériu zhltol počas jediného víkendu. Škoda len, že od jeho vzniku HBO nenatočilo podobný historický seriál, povedzme 100 ročná vojna medzi Anglickom a Francúzskom, prípadne vojna ruží, to sú veľmi vďačné témy. Dobrý komentár: KevSpa, Isherwood ()

morris22 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je tak úžasně syrový a do určité míry pravdivý, až je to neuvěřitelné. Kdo se o antické dějiny zajímá blíže, tak s různými detaily určitě nebude plně souhlasit, nicméně, tvůrci nám celkem přesně ukazují, jak to tehdy doopravdy chodilo. Že se Marcus Antonius cestou do Říma zastaví a nechá své vojáky čekat, než se ukojí na neznámé děvečce, to přece tehdy nebylo nic neobvyklého, jen se o tom nikdo příliš nezmiňuje...možná je toho místy až moc, to ale na realističnosti nic neubírá. Za mě 95%. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál som sa veľmi tešil. Prvá epizóda prvej série moje očakávania naplnila a ja som napäto očakával ďalšie diely. Lenže potom prišlo sklamanie, pretože väčšina nasledujúcich dielov ma nudila. V podstate sa všade len intrigovalo a chýbal tomu nejaký spád. Ale celkovo je to solídny seriál s výborným obsadením (najviac ma dostali Caesar a Marcus Antonius). Druhá séria sa mi paradoxne zdala o niečo lepšia než prvá, nakoľko dej mi prišiel o niečo prepracovanejší a napínavejší. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený seriál z koprodukcie HBO, ktorý zobrazuje posledné dni vlády Julia Ceasara, ale aj neskoršiu vládu Octaviana a Marcusa Antoniusa. Okrem toho film ma aj vedľajší príbeh o dvoch bývalých vojakov 13. légie. Reálne stvárnenie starovekého Ríma, s veľmi napínavým dejom. Akurát tu chýbajú väčšie bojové scény, kde to autori väčšinou riešili strihom. ()

Zam 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál u kterého mne napadá akorát otázka. Lidi, co jste dali míň než 4 hvězdy, co byste jako kua chtěli ?? ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Oceňuji snahu o autentičnost pachu a krve římských ulic. Děj má docela spád - pravda, problém je, že pokud se člověk trochu vyzná v historii, klíčovými událostmi překvapen není - tvůrci však nachází funkční zkratky i naopak fiktivní zákruty "historických" událostí. Líbí se mi přítomnost neznámých, ale schopných - typově přesných - herců (McKidd, Stevenson, Walker...). James Purefoy si evidentně užívá roli Marca Antonia a díky četným sarkastickým komentářům ("Tomu říkám odchod!"...) atakuje post nejsympatičtější postavy seriálu. Co mi chybělo? 1) Provařené a patetické - od dob Shakespeara nezbytné - "Et tu, Brute, mi fili?"; 2) Chytřejší Kleopatra (aspoň že tomu pacholkovi Marcu Antoniovi vrazila facku:); 3) Více filipik mistra řečnického řemesla Marca Tullia Cicera. 85% ()

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Sice historicky nepřesné, ale co na tom záleží! Je to skvostné umělecké dílo a životní role pro Kevina McKidda, jehož jsem až do shlédnutí tohoto seriálu vůbec neznal. Řím je především příběhem dvou vojáků, kteří prožívají konec prvního triumvirátu a začátek konce republiky jako takové. Jejich očima vidíme Řím přesně takový, jaký byl, nechutný, zvrácený, přesto v mnoha ohledech výjimečný. Centurion Lucius Vorenus (v podání právě McKidda) je zásadový, čestný Říman, který je nejen skvělým vojákem, manželem i občanem, ale je to zkrátka přímo vzor ctnosti. Část příběhu je postavena na jeho vnitřním boji mezi oddaností vojáka a zásadového Římana, právě ta jeho morální rozpolcenost je v první sérii seriálu úžasná. Druhý hlavní hrdina Titus Pullo je pouze nekulturní vraždící hovado, jež má i své světlé stránky, postupný doslova rozkvět jeho osobnosti je později o to působivější. Nechci používat moc superlativy, ale tento drahokam mezi seriálovou tvorbou si to zcela zaslouží. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Za mě plný počet. Lepší seriál jsem neviděl a nikdo neoživil antický Řím tak dobře. Ciarán Hinds jako Caesar nemá chybu, byť má přemnoho vlasů. A že jsme už viděli Caesarů! Skvělý je James Purefoy jako Marcus Antonius. Opravdově loajální a příkladně důsledné hovado. Poklonu musím vyseknout všem herců a v neposlední řadě herečkám, maskérům, architektům... Ovšem hlavní roli hrají zdánlivě paradoxně Vorenus a Pullo v geniálním podáním Kevina McKidda a Raye Stevensona. To byl skvělý tah scénáristy. ()

PaulCZE 

všechny recenze uživatele

I přes zajímavé postavy, značnou neotřelost a i slušnou scénáristickou práci (dějová posloupnost, detaily) to postupně sklouzává do šedi a nudy. Celé to působí klaustrofobním dojmem jednak díky divným kulisám a kameře a druhak, že to vypadá, že dějiny Říma ovlivňovalo jen pár postav, které se neustále potkávají v čímdál více nesmyslných situacích. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypadalo to tak nadějně, ale zas tak slavné to není. Chtěl jsem trochu exkurz do historie a ten jsem dostal opravdu jen trochu. Z větší části to byly hlavně Velmi křehké vztahy a podobné patlaniny. Ten "obal" je fajn - kulisy, kostýmy atd. Ale to co je uvnitř moc ne. Miliarda zápletek a intrik, plno šukání do prdele a minimum nějakých vojenských bitev. Navíc je to už zastaralé, tento formát. V době vzniku určitě velkolepé a kdesi cosi, ale dneska už máme podobných kvalitních seriálu spoustu. Takže s přimhouřenýma čtyři (díky Total Waru). Prostě kvalitní to je, stejně jako překonané. 4-* ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Již asi potřetí zkouknuto a snad pokaždé bych zvýšil hodnocení daného seriálu. Sice občas kontroverzní, ale nádherně ukazující špinavé prostředí Říma a i též zákulisní politika a boje mezi frakcemi jsou to nejlepší, co na seriálu funguje. Následně i bitevní scény jsou parádní a tento seriál si ode mě zaslouží 5*. ()

Antonius 

všechny recenze uživatele

Tento 12-dílný seriál je dlouhé době kvalitní dílo na téma antického Říma. Věnuje se událostem od vypuknutí občanské války mezi Caesarem a Pompeiem až do Caesarovy smrti. Děj sleduje jednak osudy prominentních historických osobností té doby a jejich rodin, jednak příhody a kariéru dvou prostých legionářů, Lucia Vorena a Tita Pullona, jejichž životy se se světem těch nahoře zajímavě protínají. Povedený scénář, dobře napsané postavy, slušné herecké výkony a vtipné hlášky dělají z Rome televizní nadprůměr. Tvůrci se nevyhýbali kontroverzním tématům jako je homosexualita nebo incest, ani zobrazení nahoty či násilí. Milovníky dějin potěší také to, že seriál obsahuje jen poměrně málo historických nesrovnalostí. Moji nejoblíbenější postavou se stal mladý Gaius Octavius, pozdější císař Augustus, který je v seriálu podán jako neodolatelný hyperinteligentní malý hajzlík. Na rok 2007 se chystá premiéra druhé řady, jež bude pravděpodobně pojednávat právě o jeho cestě k moci. ()

Nowecki 

všechny recenze uživatele

Především za geniální a ojedinělou kombinaci historického a komerčního přístupu, za velkolepého Ciarána Hindse v roli Caesara a za britskou produkci která se POKUSILA o v USA nemyslitelné, naturalistické a našemu myšlení tolik cizí vykreslení tehdejšího každodenna. A za to, že tam není čistý happy end ;-] ()

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama