Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Recenze (426)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nemorální, krvavé, chytré, vulgární... a poučné. Mým nezpochybnitelným favoritem je mladý Octavian, který má podle matky moc ženskou duši a muži by ho měli naučit bojovat a kopulovat, ale postupně z něj vyroste pěkně chladnokrevný bastard :) Druhá série je dokonce ještě o kus lepší než ta první, už proto že se dočkáme daleko více emocí. Snad každá z postav prožívá svou osobní tragédii, často zakončenou nějakou ošklivou bolestivou smrtí. Nepočítám ani všechny ty nýmandy, kteří tak nějak nevyhnutelně skončili s podříznutým krkem v kanálu a nikdo si na ně za pět minut nevzpomene. A my všichni jsme trochu sadisti, když tohle všechno s velkou chutí sledujeme. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Surové, drsné, hrdinné. Dost věrohodně působící ilustrace toho, co jsme se učili ve škole. Byť, samozřejmě, malinko legrační představa, že dějinami hýbali dva noname římští legionáři. Pro mě osobně díky za tento seriál a rozšíření obzorů právě toho, co nás učili ve škole. Tak teď už, nejenom díky tomuto seriálu, vím, že to nebylo tak černobílé. Promiň, za ta léta, co jsem tě odsuzovala, Brute. Jo, a taky tam hrají přehršle fakt mužných chlapů. Ani bych nevěřila, že takoví ještě žijí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Sex, války, násilí, intriky a velmi solidní historická věrnost. Je vidět, že autoři seriálu měli o reáliích konce republiky dobře načteno. Všichni hlavní účastníci tehdejšího dění jsou tu opravdoví lidé z masa a kostí a ne figurky z učebnic. Nejzábavnější je pro mne Marcus Antonius, agresivní vypité hovado. Postavy Lucia Vorena a Tita Pulla dávají seriálu vhled i do života nižších vrstev, což je taky fajn. Snad jen ta míra náhod, s jakou se tihle dva vždycky ocitnou v momentech, které pak psaly dějiny, je trochu na pováženou. Tohle dílo má kvalitu i odvahu a ze seriálǔ posledních tak deseti let je to pro mne top. Znovu se ukazuje, že HBO má nejlepší vlastní tvorbu na světě. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Můj večerníček na dobrou noc a učebnice dějepisu tak, jak ji (možná) neznáte. To je Řím. První série: Velmi chytlavě podané historické informace z období vzestupu a pádu Gaia Julia Caesara, obohacené o dobový obraz římské společnosti, jejich neduhů a hříchů (korupce, sex, násilí, ani incest není tabu), zabývající se i nižší společenskou třídou. A ony reálné, ale fiktivními životy opatřené postavičky vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, naprosto rozdílných přátel na život a na smrt, jsou mnohdy zajímavější, než pletichaření politických špiček. Výprava je na televizní seriál více než slušná, jen minimálně jsou cítit kulisy a studio. Druhá série: Právě jsem se probrečela ke zdárnému konci serálu a musím uznat, že zachovává vysokou kvalitu první série. V podstatě se hřeší stejně jako za Gaia Caesara, ale mladého sympaťáka Octaviána vystřídal rozmazlený nápadník Penelope, emoce se zostřily, politické i mafiánské boje přitvrdily a Vorenus a Pullo často stojí na opačných stranách. Víc než dříve vyniká Marcus Antonius a Kleopatra, Atia mě protáhla emoční horskou dráhou o pólech zbožňování a nenávist. Opravdu výborný seriál. PS: Tímto děkuju neesonovi, bez kterého bych se k Římu ještě několik let nedostala blíže, než v Dějepisu pro 1. ročník Gymnázií. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Další z řady novějších seriálů, které se svojí podobou blíží spíše filmovému zpracování a nechávají za sebou všechny ty opravdu seriálové hrůzy. Konečně někoho napadlo, že seriály nemusí mít desítky dílů. Způsob, jakým se tyto nové seriály točí se mi zdá mnohem, mnohem lepší. 2-3 řady po cca 10 dílech = ideální podoba. ŘÍM je perfektně zpracovaný historický počin. 100% shodu s historickými fakty bych tu sice raději nehledal, ale jako příběh založený na momentech z historie je to hodně povedené. Zdaleka mě ale nepohltil osud Říma a politické pikle na pozadí, jako osudy dvou válečných veteránů Luciuse Vorenuse (Kevin McKidd) a Tituse Pulla (Ray Stevenson). Možná to je jen můj subjektivní pohled, ale Ray Stevenson mi přišel jak větší a mohutnější kopie Mela Gibsona. Ta podoba ve tváři a k tomu i v gestikulaci a mimice byla nepřehlédnutelná. Člověk by si myslel, že jde o bratry :-) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Dve veci - 1. konečne starovek, kde plebs neslúži len čoby pozadie pre veľké dejinné udalosti, ale priamo pred očami diváka žije svojim každodenným životom so starosťami a túžbami, ktoré tak dobre poznáme dodnes. Príjemné, autentické, osviežujúce! 2. CÉZAR - alebo presnejšie povedané herec Ciarán Hinds, ktorý je zdá sa na dobrej ceste k zaslúženým úspechom a popularite. Do svojej postavy vložil všetko to rozporuplné čo o nej vieme a s prehľadom ostrieľaného profesionála v najlepších rokoch všetok ten zdanlivý miš-maš pretavil do dokonalého portrétu - portétu, ktorému nechýba síce majestátna, no nemenej strašná túžba po moci (živená neskrývanou samoľúbosťou a obalená v jagavosti teatrálnych gést), čoby hlavný motív jeho sebavedomých rozhodnutí, ktoré sú zase ale nie až tak zriedka skutočne múdre, snáď až vizionárske. Až po prvé bodnutie v senáte tak hlavne vďaka nemu máme čo dočinenia s vyrovnanou a vzrušujúcou šachovou partiou. Pretože vlastne všetky postavy sú veľmi dobre napísané, pokiaľ možno verné svojim historickým predobrazom a herecky zvládnuté. ...záverom: Teším sa na druhú sériu, Octavianus vyzerá byť tiež v mimoriadne schopných rukách (mladučký Max Pirkis - bude sa mať čo obracať), udalosti naberú spád, vrátime sa do Egypta k IMHO sympatickej predstaviteľke Kleopatry a dvojka Lucius Vorenus a Titus Pullo sa snáď postarajú o to, aby sme kvôli tomu všetkému neobišli ani páchnuce rímske uličky. I keď práve miestami za vlasy pritiahnuté príbehy tých dvoch (boli všade!) a veľké očakávania do budúcnosti sú tým dôvodom, prečo štyri a nie päť. Zostávame triezvy, ušetríme ...a uvidíme! ----- 31.5.2011 - druhá séria sklamala strašným spôsobom, od nepochopiteľnej výmeny predstaviteľa Octaviana Augusta, cez vyvrcholenie väčšiny konfliktov, ktoré by možno veľmi slušne vyzneli v nejakej telenovele, ale nie vo veľkom seriály produkcie HBO. Až na Pulla som v priebehu prvých epizód znenávidel všetkých a než aby som sa o ich osudy bál, prial som im ten najhorší (a čo najrýchlejší) odchod zo scény. Je tu ale jedno pozitívum - keď som sa dozvedel, že s týmto seriálom HBO končí, bol som smutný... teraz už nie som! A akokoľvek veľmi nechcem (pretože prvá séria si to nezaslúži) , hodnotenie musí dolu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Špína, pouliční sex, pouliční násilí, intriky v nejvyšších i nejnižších kruzích, politické vraždy - takhle vypadal, často idealizovaný, starověký Řím a takhle nám ho také tvůrci tohoto seriálu servírují. A nutno říct, že to dělají s profesionalitou číšníků těch nejdražších restaurací. najdete tu všechno, co by jste v historickém žánru hledali a ještě něco navíc. Zastavil bych se i u historické přesnosti. Až dosud mi připadalo, že většina tvůrců snímků o Římu čerpá převážně z dětských encyklopedií, ale tady si dali scénáristé opravdu tu práci a nejspíše si přečetli i Zápisky o válce galské, kde se Lucius Vorenus a vlastně i Titus Pullo (sloužili v XI. legii, ne v XIII.) vyskytují a potěší i zařazení dalších důležitých osobností, na které ostatní tvůrci nepamatují, v čele s Atiou výtečně ztvárněnou Polly Walker. A tím se dostávám k hercům - kromě Kevina McKidda, Raye Stevensona a Ina McNeice (skvělý zpravodaj na fóru) to pro mě byly vesměs neznámé tváře, ale o to víc jsem byl překvapen a to zejména představitelkou Kleopatry, která podle mě ztvárnila egyptskou královnu výtečně, a představitelem staršího Octaviana, jenž zde byl podán jako naprosto bezcitné a chladnokrevně kalkulující monstrum, kterým nejspíš byl. Zkrátka a jednoduše tohle se povedlo a pevně doufám v nějáké pokračování. 100% ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Prvú sériu hodnotím na 80%, k úplnej spokojnosti mi chýbali poriadné bojové scény, pochodujúce légie, korytnačky atd. Inak je to ale dosť dobré. Po šiestej časti druhej série dvíham hodnotenie na plný počet. Dopozerané. Pohltilo ma to skoro úplne. Bol som viacmenej nadšený. 90% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Velmi věrohodné pojetí nejslavnější a mnohokrát zpodobňované doby legendárního Římského impéria. Období plné intrik, zvratů, krveprolévání a mocichtivosti. Seriálové zpracovaní se v tomto případě vyplatilo a rozhodně nebylo na škodu, přeci jenom se tu dostává daleko více prostoru než ve dvouhodinovém filmu. Mohlo by se zdát, že na historický seriál obsahující i politické praktity tu pro diváka nebude dost zajímavých míst, které by ho udržely v napětí a zaujaly jeho pozornost až do posledního dílu. Ale alespoň v mém případě se to podařilo. Dějové zpracování se mi zamlouvá daleko více než v nějakém filmu, který nestačí pochytit všechny souvislosti a snaží se upozornit jen na to "nejdůležitější". Proti hereckému obsazení zatím také nemám žádných výhrad. Zdá se, že všichni byli na svých místech umístěni s velkou pečlivostí a své role zvládají výborně. Tentokrát se povedlo i české znění. Hlas Césara byl pravděpodobně také tou poslední významnější úlohou v oblasti dabingu pro vynikajícího Borise Rösnera. Všechna čest za jeho výkon. Na pozadí mocenských a politických zvratů je také velmi vhodně umístěno několik milostných či rodinných příběhů. Výprava a hudba působí také velmi dobře. Kostýmy jsou také velmi působivé. Nevím zda by se v televizi v pátek ve 22 hodin našel lepší pořad... ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů v historii (o historii). Něco takového jsem ještě neviděl. Skvělé kulisy, kvalitní triky a dobré postavy. Na druhou stranu nulová akce a přehnanost ve vymyšlených postavách. Celkově je to ale skvělý seriál, který nemá konkurenci! Bravo. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ač se to ze stylizovaného coveru nemusí tak jevit, Rome není žádná variace na Spartaka nebo 300, ale zpočátku dost seriózní kostýmové historické drama. A jak už tu mnohokrát padlo, je to taková předzvěst pozdějších výpravných historických seriálů. Začíná to totiž vlastně docela nudně. Veškerý Řím je zpočátku nahuštěn na plochu několika nevýrazných interiérů. Režijně to je pocitově zprvu spíše jako levný televizní seriál, než klasická vypiplaná kabelovková záležitost, tak jak je dneska známe a od HBO už očekáváme. To se ale postupně mění. Postavy se začnou dostávat pod kůži - v první sérii především dokonalý Ciarán Hinds v roli Caesara, v druhé sérii defacto všichni ostatní. Styl kamery přechází od překotného klipovitého střihu do daleko soustředěnější a atmosféričtější polohy, tak jak ji známe z pozdějších GoT. Na druhé sérii je vidět i štědřejší budget a už to celé nepůsobí, díky většímu počtu lokací, tak klaustrofobicky. A finální díly už skoro na nějakou striktní serióznost kašlou a prostě baví. Přerod do současné HBO tvorby dokončen. Není to dokonale natočené (bitky i veškeré CGI stojí vesměs za prd), není to vždycky úplně záživné a po stránce tempa to místy dost skřípe, ale finální dojem, možná i díky uspokojivě uzavřenému konci, zůstává velmi dobry. ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Staroveký Rím, to ja rád. A pod krídlami HBO a s mamutím rozpočtom? To nemohlo dopadnúť inak ako jeden z najlepších seriálov všetkých čias. Dokonalý casting a skvelý feeling spôsobujú, že seriál pôsobí absolútne autenticky a doslova človeka vcucne do obdobia pádu republiky a nastolenia cisárstva. Trikrát BRAVO a strašne túžim po pokračovaní, ktoré však pravdepodobne nikdy nepríde. ()

El Pistolero

všechny recenze uživatele

9/10. „Řím“ na mne v té záplavě soudobých seriálů působí jako zjevení. Tvůrci si neberou servítky a zobrazují někdejší mocné impérium v celé své nahotě (což se může vykládat i doslova). Je zde vše, co jsem od seriálu zasazeného do takovéhoto prostředí očekával. Vraždy, násilí, láska, sex, pompézní hostiny, korupce, politikaření, intriky... A také perfektní herci (především pak Polly Walker jako svůdná intrikánka Atia z rodu Juliů a James Purefoy jako svévolný tribun lidu Marcus Antonius) a skvěle napsaný scénář. Pokud vás navíc stejně jako mne v dějepise zajímal antický Řím se všemi svými nešvary a zkaženostmi ze všeho nejvíc, podlehnete a budete uneseni touto velkolepou podívanou. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zatím mám za sebou jen první sérii. Po prvních dílech mě to hodně vtáhlo a už teď se nemůžu dočkat, až začnu koukat na druhou :-) Co se mi opravdu líbí nejvíc tak jsou jednotlivé postavy. Není tu žádný klaďas, všichni myslí hlavně na sebe, krev teče proudem, souloží a intrikuje se o sto šest. Přetvářka a faleš jsou všudypřítomné. Zkrátka nádhera. Z postav mě asi nejvíc zaujal César v podání Ciriána Hindse - od teď moje nejoblíbenější filmové/televizní ztvárnění Césara. Ostatní hereckým výkonům lze ale taky málo co vytknout. ___ EDIT: Dokoukáno komplet. Moje nadšení se neztenčilo a klasický smutek nad koncem oblíbeného seriálu se klasicky dostavil jako vždy :-) Nicméně i tak se objevilo pár věcí, které mi vadily anebo mě spíš mrzely a trochu mi kazily zážitek. .... 1) Seriál popisuje epochu mezi lety 52 - 34 př. n. l., tedy 18 let, ale postavy v podstatě nezestárnou s výjimkou dětí (ale ty stárnou tak všelijak - z kojence se stane kluk a zůstane tak dalších 10 let beze změny) a Octaviana, u kterého to bylo dosaženo dost nešikovným způsobem, tedy výměnou herce. V celé první sérii a na začátku druhé ho představoval 16ti letý kluk, který snad toho prohnanýho a krutýho intrikána ani nehrál. Ve 4. díle 2. série je herec vyměněn. Postava by měla zestárnout o rok, takže ho pro jistotu nahradili o deset let starším Simonem Woodsem, který špatný není, ale už to prostě není ono. 2) Trošku mi zážitek kazilo vědomí, že byly naplánované ještě tři série z nichž celé dvě se měly věnovat událostem v Egyptě a ta poslední počátkům křesťanství, ale nakonec byl příběh Antonia a Kleopatry okleštěn a vměstnán do posledních dvou dílů. Z toho samozřejmě plynulo větší a větší zjednodušování a upravování historických faktů. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Parádní hystorický seriál, který jsem shlédnul snad za týden. Opravdu skvělá atmosféra, povedená výprava a samá intrika a dokonce i nějaká řezničina. Hlavní obsazení se taky vydařilo. Pullo jako vraždící mašina, věrný přítel a i prostý člověk je věrohodně zahraný. Škoda, že to má pouze dvě série, ale zas jsou našlapaný vším, co k období, ve kterém se seroš odehrává, patří. Za mě 85%. Škoda, že je tu jen TOP 10 oblíbených seriálů :( ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Skvost, který konečně, poprvé v historii audiovizuálních médií, nechává své diváky nahlédnout, jak mohl skutečně vypadat život ve starověkém Římě - ve vší té cizí kráse, poněkud "jiné" etice, vrstevnatosti, krvelačné hrůze jeho božstev, barevnosti i ubohosti. Bez zbytečných klišé... no... a bez křesťanů. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že příběh upoutá každého hned od prvního dílu, ale mě upoual. Samozřejmě je zde plno historických nepřesností, ale to hlavní je skutečné. Řekl bych, že nějak uměle naleštěná doba to v tomto seriálu není, děj působí syrově a nelítostně. Konečně si díky Římu uvědomuji velikost samotného Caesara, jak to asi tehdy v Římě vypadalo a proč samotného Caesara zabili. Velmi dobrý seriál, hodnotím po první sérii. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

HBO robilo vždy výborné seriály...to sa vie, ale tento sa im moc nevydaril, nehovorím tým, že je zlý, ale mal som pocit - najmä 2. séria, že to nie je štýl HBO, veľa postáv, zahmlené vedľajšie dejové línie a ku koncu úplný guláš...ale je to HBO, zachraňuje výbornou 1. sériou, ktorá ma uchvátila tým, aký mohol byť Rím skazený, možno to tak bolo, možno nie... Odporučujem tento seriál tým, ktorý sa zaujímajú o dejepis, a chcú vidieť iný pohľad na Rím v časoch jej najväčšej slávy a postupného úpadku... ()

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama