Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (426)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý historický seriál z období, kdy se Caesar ujal absolutní moci nad Římem a o době poté. Zároveň sledujeme osudy dvou vojáků, kteří se k tomuto převratu nachomýtnou a hýbou vlastně celým dějem. Odehrává se to zhruba od roku 52 př. n. l. až do roku 30 př. n. l. Postupně sledujeme vzestup a pád Caesara, Marka Antonia i Octaviana Augusta. Krom Říma se podíváme i do Galie, Řecka nebo Egypta. Naši vojáci Vorenus a Pullo se připlétají k různým událostem, které následně hýbou s celým dějem. Oba si projdou dlouhou cestou plnou slasti i zklamání. Druhá série je o něco lepší. Akorát tam není moc akce... "Třináctá!" ()

sharky 

všechny recenze uživatele

zkouknul jsem prvni serii, tu druhou uz jsem nedokoukal, prilis me to nebavilo. V mnoha americkych filmech mi vadi patos, nemyslel byhc ze to kdy napisu, ale tady mi chybel. Neni tam jedina scena, ktera utkvi hlave, chybely mi tam ony klasicke vety - I ty brute, Kostky jsou vrzeny a podobne. Furt jsem mel pocit, ze koukam na sestrihanou verzi, blizi se bitva *strih* cezar vjizdi vitezne do tabora nepratel. Kdyz mely takovy penize na reklamu, tak uz nezbyly na bitvy!? Bitvy byly prece nejdulezitejsi soucasti dejin Rima, ty rozhodly o jeho osudu. Neni to spatny serial, ale naprosto z me hlavy vysumel, navic je tam hrozna spousta nezajimavych vedlejsich osudu a hlavni hrdina mi byl velmi nesympatickej. To takovi Tudorovci jsou mnohonasobne lepsi. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Seriál mě zaujal několika věcmi. Rozhodně vykreslení doby a lidí odpovídá mé představě, přitom je zajímavé, že mě pohled na špinavé městské ulice jakoby zklamal, člověk má v hlavě zasutou antickou vznešenost, důstojnost a velkolepost. Je evidentní inspirace nezapomenutelným Klaudiem, což rozhodně není na škodu věci. Dějová linie respektuje historické události a docela nápaditě do nich zamotává osudy hlavních postav. Zajímavé je ztvárnění některých historických postav v rozporu se zažitými představami. Příkladem za všechny je Kleopatra, která mi opravdu udělala radost. Tedy její ztvárnění, jinak takovou odpornou - v obou smyslech slova - bestii bych nerad potkal. Za to si autoři zaslouží velké plus, protože Kleopatra nebyla žádná "Liz Taylorová". Hodně dobře byl napsán Brutus, člověk, od něhož všichni něco očekávají, zatímco on sám takové břímě nechce nést. Rozhodně je pro seriál dobře, že byl vytvořen v koprodukci HBO/BBC, a odnesl si to lepší z obého, tedy výpravu, promyšlený děj, přesnost a diváckou atraktivnost. Už se připravují další díly o osudech mladého Oktaviána, to jsem zvědav. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

První série se blíží ke konci a považuji za málo pravděpodobné, že by se kvalita zvedla nebo naopak klesla natolik, abych seriálu udělila jiné hodnocení než 4*. Spousta zdejších komentářů se rozplývá nad dobovou autentičností, což nedokážu posoudit - nejsem tak stará, abych si pamatovala starověký Řím;-). Kulisy mě neposadily na zadek, ale také mě nic vyloženě netahalo rušivě za oči. Spojení skutečných historických postav s osudy několika fiktivních obyčejných lidí se rozhodně povedlo, zásluhu na tom má výborné obsazení - nepříliš známí herci skvěle odpovídají daným charakterům. Všichni hrdinové jsou lidé se všemi jejich přednostmi i nectnostmi, záporné postavy ukážou i záblesky dobra, klaďasové dělají i špatné věci, nic není černobílé. Je těžké najít si oblíbence ve spleti špinavých intrik, takže z tohoto souboje popularity vítězně vyjdou vymyšlení legionáři Vorenus a Pullo, s jejich komplikovaným přátelstvím navzdory odlišným povahovým vlastnostem. Celkově je seriál zajímavý, nenudí, byť bych občas uvítala menší zkratkovitost např. v taženích a bojích Julia Caesara. Jsem skutečně zvědavá na závěr série, zvláště tedy na osudy těch, jimž los neurčila historie;-). 79% EDIT: Druhá série je výrazným krokem dolů, dějové linie nejsou tak zajímavé, postavy jsou jaksi méně sympatické, přibylo sexu a násilí. Celkově se to jeví na ubrání hvězdičky, ale počkám na dokončení a rozhodnu se pak... EDIT2: Celkový dojem po obou sériích 70%, obávám se, aby plánovaná třetí řada neznamenala další kvalitativní krok dolů:-/. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Sex, války, násilí, intriky a velmi solidní historická věrnost. Je vidět, že autoři seriálu měli o reáliích konce republiky dobře načteno. Všichni hlavní účastníci tehdejšího dění jsou tu opravdoví lidé z masa a kostí a ne figurky z učebnic. Nejzábavnější je pro mne Marcus Antonius, agresivní vypité hovado. Postavy Lucia Vorena a Tita Pulla dávají seriálu vhled i do života nižších vrstev, což je taky fajn. Snad jen ta míra náhod, s jakou se tihle dva vždycky ocitnou v momentech, které pak psaly dějiny, je trochu na pováženou. Tohle dílo má kvalitu i odvahu a ze seriálǔ posledních tak deseti let je to pro mne top. Znovu se ukazuje, že HBO má nejlepší vlastní tvorbu na světě. ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • Na foru pracovalo přes 400 řemeslníků z celé Evropy a několik specialistů z Indie. Stavba byla postavena za 5 měsíců. (Yardak)
  • První série se odehrává v rozmezí osmi let a to v letech 52 př.n.l. - 44 př.n.l. Druhá série je zasazena do období 44 př.n.l. až 30 př.n.l. (CliffLee)
  • Řím je první anglicky mluvený seriál, který se celý natáčel v neanglicky hovořící zemi - v Itálii. (Reiniš)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama