Reklama

Reklama

Dialog s doprovodem děl

(TV film)

Obsahy(1)

Z tvorby významného českého dramatika, spisovatele, režiséra a scenáristy Oldřicha Daňka vám nabízíme další útržek z běhu času, jak sám dramatik řadu svých her označuje, jenž vždy staví především na hereckém mistrovství – v tom dnešním (který se úzce dotýká válečných obětí) jsou těmi mistry, pod režijní taktovkou Pavla Háši, Josef Vinklář a Viktor Preiss. V době první světové války, během právě probíhající bitvy u Verdunu (1916) předkládá mladý kapitán armádního sboru, bakteriolog Alexander Fleming, hlavnímu generálovi svůj spis, svou práci. Snaží se dokázat, že dezinfekce hlubokých ran zraněným vojákům neprospívá, ale přímo škodí. V té chvíli ještě nikdo netuší, že běh času prokáže jeho pravdu a že se Fleming stane v budoucnu nositelem Nobelovy ceny za jeden z největších objevů moderní medicíny, za objev penicilínu… (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář Oldřicha Daňka v neuvěřitelném podání dvou hlavních představitelů, kteří jsou téměř celou dobu v záběru. "A PROČ S TÍM LEZETE ZA MNOU? Kolik frontových lékařů jste přesvědčili? - Můj milý skotský kapitáne, dnes vůbec zbytečně umírá příliš mnoho lidí." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Poručík Clifford! Sežeňte někde nějakou láhev a odpusťte si komentář. Odchod!“ Střet otupělé ješitnosti a houževnatého idealismu. Řinčení verbálních zbraní týlových krys, aby se nebrala naděje a ta nebyla jen iluzí.. Vadilo mi velké zrcadlo i to, jak Vinklář ve vděčnější roli převyšoval Preisse, ovšem jako zamyšlení nad tím, za kolika ztracenými životy v historii lidstva stála nadutá přezíravost, to funguje perfektně.. Boj doktora Fleminga byl toho času marný, ale může ho uklidnit, že kdyby léčbu frontových ran řešil s generálem Melchettem z Černé zmije, nechá se po pár minutách dobrovolně zabalit do goblénu a vyhodit z okna. A měli bychom po penicilinu.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Josef Vinklář a Viktor Preiss by spolu klidně mohli mluvit jen o počasí a stálo by to za to. V Dialogu s doprovodem děl se jim ale díky pečlivému scénáři dostala do úst slova, která proměnili ve velké myšlenky. A stačila jim na to necelá hodina. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Kapitáne, vy jste Skot že? Máte skotské jméno... Mám doma v Anglii skotského teriéra, je také tak neústupný.... '' ------- Uh.. Ty krabe! Na tohle jsem narazil úplnou náhodou! Fakt se divím, že soudruzi tenkrát mezi různými studiovými TV inscenacemi nechali natočit i toto. Snad to byl ten silný protiválečný podtext. Je obrovskou škodou, že herci mají vizáž osmdesátých let, tedy vlasy až na krk a nezbytné účesy na pěšinku. Jinak bych tomu neměl co vytknout ani co se týče snahy o dobové zpracování. Obsazení herců je doslova elitní a krom pidi role řidiče ambulance Vyskočila si celou hodinu vystačili jen tři herečtí velikáni jmen Vinklář, Preiss a Rösner. Strhující a skvělé. Víc nemám co dodat. Tohle je za 5 listů z toho tlustého fasciklu. * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Oldřich Daněk, Pavel Háša a Josef Vinklář - z toho nemohlo vzniknout nic jiného než malý do dokonalosti vybroušený diamant. Plný cynismu a humanity, zabalený do řádky bonmotů a bystrých dialogů. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale antimilitantní historik Daněk se nikdy nevykrádal. Říká se, že šperk je nejhezčí na krásné ženské, ale Daňkovy náhrdelníky krásné ženy nikdy nepotřebovaly, vystačily si klidně i s nepříliš pohlednými muži. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Naděje nebo iluze? Brilantní dialog zdvořilého důstojníka a nezdvořilého generála ve vynikajícím hereckém provedení. Mimochodem, Daňkova hra byla o několik let dříve úspěšně inscenována také pro rozhlas (1967), kde se v hlavních rolích setkali Zdeněk Štěpánek a Jiří Adamíra. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Důkazy jsou na nic, když jim lidé nevěří." Bravurní dialog z pera Oldřicha Daňka coby epizoda ze života jednoho z nejvýznamnějších objevitelů medikamentů a průkopníků v oblasti tzv. "váleční medicíny" z období 1.světové války, jehož jméno se vlastně dozvídáme až v samotném závěru celého příběhu. Vynikající Viktor Preiss a ještě luxusnější Josef Vinklář. Nezapomenutelné výroky o onech gobelínech na zdech, tlustých fasciklech a laboratórních krysách v týlu. :-) Použité dobové ukázky z frontů a bojišť 1. světové války skvěle přidávají na ponuré atmosféře dialogu. 95% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Oldřich Daňek měl vždycky štěstí na kvalitní televizní zpracování svých textů (ostatně si je mnohdy sám režíroval). Tohle je rozhodně jedno z nejlepších. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přestože tohle je opravdu kus výborného herectví, vyznívají hry Oldřicha Daňka přece jenom lépe jako komorní inscenace na divadle (například ve Viole) či v podobě rozhlasové hry. Síla jeho her totiž nesporně stojí a padá se slovem. Obraz tu při nejlepší vůli pouze sekunduje. Proto také pouze čtyři hvězdičky... Ne že by to bylo špatně zahrané... Televize zkrátka není vhodným médiem pro komorní herecký koncert, kterým Dialog s doprovodem děl bezesporu je... A ještě si dovolím faktickou rýpavou poznámku. Flemming sice opravdu "objevil penicilín" v tom smyslu, že si všiml jeho potenciálních lékařských možností, ale sám se na následném složitém a obtížném výzkumu vedoucímu k jeho praktickém lékařskému použití nijak nepodílel. Pointa příběhu je proto značně diskutabilní, protože nejen neodpovídá skutečnosti, ale navíc připisuje Flemmingovi zásluhy, kterém mu v žádném případě nepřísluší. Je to ovšem pointa "Daňkovsky" efektní, to se zase musí nechat... 80% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V týlu kousek za Verdunem se snaží mladý lékař přesvědčit přiopilého generála o změně zažitého, ale v důsledku smrtícího postupu léčení hlubokých ran.... Minimalistická a nijak dlouhá záležitost, kterou výborně táhnou Preiss jako kpt. Flemming a Viklář jako generál (+ Boris Rössner, který se tu a tam mihne). Celé se to odehrává v jediné místnosti, jen občas to proloží historické záběry z fronty. Oldřichu Daňkovi se mimořádně povedl scénář, rozhodně to není nuda - celá debata obou hlavních protagonistů má výbornou gradaci, která mě udržela u obrazovky od začátku až do konce. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Tahle inscenace mi utkvěla v paměti již při televizní premiéře. Dnes jsem kritičtější, ale stále obstojí. Tohle je opravdu dobré. Preiss a zejména Vinklář excelují, ovšem Daněk zaslouží respekt pouze jako dramatik provinčního formátu. Nu, však i to je pro plátno nebo obrazovku docela dost. --- Vůbec poprvé jsem si všiml (snad díky kníru dobového střihu), jak skvěle by Vinklář býval mohl zahrát Stalina. Ovšem to by muselo být o Stalinovi napsáno něco dobrého (ve smyslu "kvalitního") a nesměl by to cenzurovat žádný politruk. Takže se to stát nemohlo. Bohužel... ()

Jandos 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se jak jsem takhle jednou prepnul v noci na CT2 a nemohl jsem se odtrhnout. Pochybuju ze dnesni ceskatelevize je schopna vyprodukovat neco aspon trochu srovnateleneho ..... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace, kde Vinklář hraje opět to samé jako ve většině podobných inscenací, to jest protivného ukecaného chlapa. Jde mu to ale moc dobře, ten rozhovor by mohl být maličko kratší nebo by se mohlo něco i stát, ale pořád je to nadprůměr. 75% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Udržovat při životě poznanou chybu je zločin a měl by být trestán.“ Scénář Oldřicha Daňka založený na skutečné epizodě ze života slavného bakteriologa, vynálezce penicilinu Alexandra Flemminga je jako vždy prošpikován bravurními dialogy a skvělými myšlenkami. Zajímavá je hlavně diskuze obou aktérů (Viktora Preise v roli Fleminga a Josefa Vinkláře v roli generála) o tom, kde je hranice mezi nadějí a falešnou iluzí. Preissova postava je velmi neodbytná, jakoby dotyčný odmítal vzít na vědomí známou pravdu, že „nadřízeným není radno odmlouvat, tím spíš jsou-li hlupáci.“ Vinklářův generál však hlupák rozhodně není a není myslím ani bláznem, ač se za něj sám v průběhu děje označuje. Každopádně Josef Vinklář tuhle postavu zahrál (jako vždy) s neuvěřitelnou grácií. Zaujme i Hášovo režijní zpracování, které umně využívá reálné dokumentární záběry z průběhu 1. světové války. Nejen dunící děla tak připomínají, že "Verdun není dostatečně daleko…" ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Tak asi se jedná o herecký koncert s brilantními dialogy, ale ne všechny koncerty (stejně jako dialogy) v mém životě mi přinesly potěšení a radost, což se týká i tohoto představení. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...Jedna z nejlepších rolí Josefa Vinkláře vůbec. Preisse jsem moc rád nikdy neměl ale tady se i on předvedl jako herec na výbornou. Ale ono je to napsané tak geniálně, že se není co divit... "Je to naděje, nebo iluze?" ()

Reklama

Reklama