Reklama

Reklama

Krutost podvědomí

(festivalový název)
  • Kanada Subconscious Cruelty

Obsahy(1)

Jeden z nejznepokojivějších filmů vůbec. Hluboké ponoření do nitra lidských emocí, za hranice zkušenosti, do oblastí podvědomé posedlosti, krutosti, náboženských a ponurých sexuálních obrazů. Prvořadě vychází film z dualismu lidského mozku, a tedy i duše, kde levá hemisféra zajišťuje sebeovládání a rozumovou úvahu a pravá intuici a spontaneitu.

V první části ze čtyř - Ovarian Eyeball - jsme žádáni, abychom otevřeli náruč zcela novému způsobu vnímání. Podle vypravěče souvisí to, jak vidíme sami sebe, s tím, jak se díváme na okolní svět. Aby svou tezi dokázal, přijde k nahé ležící ženě a rozřízne ji skalpelem břicho. Z něho vyndá oční bulvu jako stvrzení „vnitřního pohledu“. Zbylé tři příběhy jdou v mnohém ještě dále.

Barevně upomíná Subconscious Cruelty jiného básníka filmového sadismu, Daria Argenta, a i když Karim Hussain jako vizionář pro širší publikum selhává, dá se v jeho prospěch hovořit o „vyšším stupni umění". (Shadwell)

(více)

Recenze (74)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Jednu scénu při sledování SubBassKokonŠlus KuřeFilety už asi nevyženu z hlavy. Chcete vědět která? No ta, jak si někdo může dovolit típat vajgl do kafe! Hnus velebnosti takhle mrvit takovou lahodnost! Jinak se mi zdály všechny ostatní scénky v pořádku, které vaše ratolesti určitě nepohorší a poskytnou jim poučný a k zamýšlení hodný pohled do života. Dojde na otázky týkající se dospívání, první objevování pohlavních orgánů, sexu, menstruace, porodu, objevování krás naší matičky země a samozřejmě také nějaká ta náboženská tématika. V této symbolicky pojaté vizi dostanete odpověď na každou vaši otázku a při sledování jsem si vzpomněl na fancouzský cyklus Byl jednou jeden... život. Rozdíl je POUZE ve zpracování, protože onen francouzský seriál je animovaný, zatímco tento snímek ne, jinak se moc obsahově a hlavně myšlenkově od sebe neliší. Jen ten cigaretový špás s kafem moc příkladný pro děcka není a nevím, proč Kuřim HůlŠajn radši scénu nevystřihl. Za to bohužel čtyři hvězdy dolů, nemůžu si pomoci... Fňuk! :-( .......... P.S. Dobrá tedy a teď vážně ve zkratce. Subconscious Cruelty není pro mě nic jiného než jen rádoby art výstřelek, který je prázdný a bezobsažný, jak vycucané pitíčko od Capri-Sonne. Silný naturalismus mě v tomto případě nepobouřil tak, aby jsem šel s hodnocením dolů. I když tu scénu s dítětem si rejža mohl opravdu odpustit. Jen bych musel mít při sledování pocit, že vás film nutí přemýšlet nebo se snaží něco sdělit. Zde se nic v této rovině nedělo, jen se Subconscious Cruelty snažilo tak naoko tvářit. A navíc se jedná o neuvěřitelnou zívárnu. Jedinná věc a potažmo tím i zasloužená jedinná hvězda je za technickou stránku, která působí, jak má a jako jedinná mě zaujala. Inspirace Argentovským stylem a giallem je patrná. To ale situaci plnohodnotně nezachraňuje. Zbytečný film a ztráta času. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím, co si o filmech jako je tento mám vůbec myslet. Samozřejmě kromě toho, že rejža a asi i herci, a producenti, a asi taky diváci (včetně mne) nejsou ani trochu normální. Několik příběhů, které se pohybují na hranici porna - hororu - mysteriózního psycha, a jeden je horší (nebo někdo by možná řekl lepší) než druhý. Já bych jen poznamenal, že pokud přežijete ten první, který je - zvlášť pokud se nad ním hlouběji zamyslíte - opravdu asi tím nejúchylnějším co se dá na obrazovky přinést, tak pak už je zbytek taková selanka - například druhý je takové příjemné povídání o sexuálním aktu se samotnou přírodou... Ještě pár slov k hodnocení - tomuto filmu se dá dát jen maximální počet hvězdiček (pokud jste úchylný magor) nebo odpad! (pokud se řadíte ke konzumnímu stylu společnosti) a nebo jako já, alibisticky, někam doprostřed... ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Nesmírně těžko hodnotitelný film, který si hodnocení možná ani nezaslouží, protože po pouhém jednom zhlédnutí mám pocit, že z celkové jeho hloubky jsem uzřel jen samotnou hladinu, kterou jsem nedokázal proniknout. Jsem si jist, že pod jejím odrazem se otvírá další svět, další pohled, který vrhne na celý film nové světlo a umožní mi pochopit množství Hussainových náznaků a kritik, které jsem tentokrát nedokázal vstřebat. Celá projekce byla výletem do naprosto jiného světa, drsného, depresivního, přesto pravdivého a zvláštně fascinujícího. Snad se brzy odhodlám k další projekci a pokusím se proniknout pod povrch, snad jen trochu, protože dno, je-li tu vůbec, bude v tak temné hlubině, že snad ani využitím všech smyslů nebude dosažitelné. A i kdych se neodhodlal, jedno je jisté. Subconscious Cruelty, který zaujme už jen samotnou fantastickou vizuální stránkou, dokreslenou skvěle padnoucím hudebním doprovodem, z paměti už nikdy nevymažu. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

No je to rychta. Sexuální puzení k sestře a její menstruaci o průtoku menšího obecního potoka, či vyčerpávající porod zakončený přetnutím krkavice jeho plodu.....no nevím. Pár vět, co zazní, možná nepatří do slovníku tvůrce béčkových hororů, ovšem dojem, že autor přes to všechno perverzní poetično, chce hlavně znechutit, je patrný. Stejně jako fakt, že motivy perverze pro stupeň originality tahá až odněkud z paty.... Osobně jsem film vypnul před polovinou. 40% ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Táto snímka povznáša násilie, mučenie a zvrhlosť na hodnotné umenie. Znie to viac menej paradoxne ale myšlienkovo to bolo naozaj plné. Tie existenciálne psychologické monológy ma nesmierne zaujali. Je to síce choré a zvrátené ale rozhodne to malo výpovednú hodnotu. Dokonca by som tvrdil, že obsahovo išlo hlavne o samotný ľudský život. Niečo ako presný opak snímky Tree of Life od Terrenca Malicka. Proste tá istá téma iba s diametrálne odlišného pohľadu. Teda s toho psychicky narušeného. Hlavne sa tu oslavovalo samičie lono ako brána života. Prvá polovica mi vyrazila niekoľko krát za sebou dych, bolo to niečo neuveriteľné.. V strede sa tempo s novým príbehom akosi pozastavilo, časť na lúke išla mimo mňa, ale nakoniec sa to zakončilo tak ako začalo. Drsne, tri ženy pojedali Ježiša. 4,5* Takéto niečo sa každý deň nevidí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. října 2000 na filmovém festivalu v Sitges ve Španělsku. (ČSFD)
  • Film se natáčel skoro 6 let. (ČSFD)

Reklama

Reklama