Reklama

Reklama

Útěk z vězení

(seriál)
  • USA Prison Break (více)
Trailer 2
USA, (2005–2017), 63 h 43 min (Minutáž: 42–55 min)

Tvůrci:

Paul Scheuring

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robert Knepper, Amaury Nolasco, Sarah Wayne Callies, William Fichtner, Wade Williams, Peter Stormare, Rockmond Dunbar (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(90)

Obsahy(1)

Proč Michael Scofield, mladý, vzdělaný, vysoce inteligentní a finančně zajištěný muž, přepadne banku? Proč při soudním jednání přistoupí na všechny podmínky a bez odvolání přijímá pětiletý trest ve vězení Fox River? Protože v tomto vězení čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael věří v jeho nevinu a tak s dokonale promyšleným plánem útěku přichází, aby jej zachránil. Ve vězení se však věci nemají úplně tak, jak si představoval a tak musí krom všudypřítomnosti bachařů věnovat pozornost i zvídavému postoji některých spoluvězňů, kteří by rádi utekli též. Navíc se v nebezpečí ocitá i Lincolnova rodina, protože někdo vysoce postavený tahá za nitky a jeho poprava je pro něj velmi důležitá. (Isherwood)

(více)

Recenze uživatele Rocky88 k tomuto seriálu (9)

Útěk z vězení (2005) 

1. série - Už od úvodního dílu nás režiséři bombardují množstvím událostí, které neberou ohledy na nechápavé diváky a ve sběsilém tempu "táhnou na branku". Příběh je velice zajímavý a hlavně napínavý, cliffhanger každých pět minut prověří fit-formu srdce každého diváka, herecké výkony jsou neskonale přesvědčivé, stejně tak jako jejich charaktery. Velkou pochvalu si zaslouží hudba, kamera, střih a samozřejmě i scénář a režie, která je opravdu skvělá. K obrazovce mě dokázalo takto připoutat už jen pár filmů. Bez rozmýšlení 100 %.______2.série - Druhá série pokračuje opět ve zběsilém tempu, technické stránce není co vytknout, režie je opět špičková, stejně jako herecké výkony, scénář se opravdu vyvedl (hlavně vývoj postav). Bohužel ale zhruba v půli trpí překombinovaností (hlavně s tím vzkazem pro Sáru). Tento nedostatek se však projevuje po dobu 3 dílů, takže v konečném hodnocení neubere těch kvalit moc. 93 %.______3.série - Pilotní díl je svým schématem velice podobný prvnímu dílu série první, kde sledujeme rychlý sled událostí, aniž bychom to moc chápali, avšak závěrečná pětiminutovka vyrazí dech a vnese alespoň trochu světla do víru událostí. Zatím to vypadá, že nás Scheuring (scénárista) s jeho kamarády nepřestanou překvapovat a opět rozehráli zajímavou hru s napětím a rychlým dějovým spádem. Navíc si tvůrci odpustili tradiční vyložení všech karet na stůl, a tak osudy některých postav jsou na začátku zahaleny tajemstvím. Způsob narace je výborný, dává tušit desítky zápletek a cest, kudy se směr příběhu může vydat, a právě tahle nelineárnost dělá z PB jedinečný zážitek. Tyto cestičky se v průběhu z klikatých mění na přímé, aby se vzápětí zklikatily ještě více, a divák tak nemá žádnou možnost předvídat. . . Na konci (poslední je 13. díl - kvůli stávce scénáristů se třetí série zkrátila), který je samozřejmě nepředvídatelný, naprosto odlišný od předtuch jakéhokoli diváka. Dostaneme rozřešení, které je však maximálně poloviční, osud některých postav je více nejasný, než na začátku třetí série - návnada do další série je tedy více než silná. 90 %____4.série - Zkoncipovat poslední série do podoby Tuctu špinavců se jevil jako zajímavý nápad, nicméně záměr byl asi trochu jiný, a tak 4.série vypadá jako příbuzný s jinou barvou pleti. Hlavní úkol hrdinů je ve své podstatě naprosto pitomý, nejspíš si nad tím ukroutíte hlavu. Nicméně nutno podotknout, že stále napínavý, šokující, ale hlavně neskutečně emotivní. Bodejť ne, když se umírá jak na běžícím pásu. Ke konci se mi ale zdálo, že už se to začíná zamotávat až nějak moc a že finále už bude jen o rozmotání a pokulhávajícím ukončení. Leč nestalo se, poslední tři díly jsou naprosto "ass kicking", takže jsem se při každé zatmívačce obrazu panicky modlil, aby ještě nebyl konec. No a závěr? Připravte si, holky, kapesníky. . . 50 % (hlavně díky závěru série). ()

Vzkříšení (2017) (S05) 

Nad znovuoživením seriál jsem kroutil hlavou, po shlédnutí traileru jsem klel ještě víc, nicméně jsem byl velice příjemně překvapen. Seriál doplácí na hodně nízký rozpočet (prázdné scény, málo života v nich, použití starých záběrů - zdravíme Johna Abuzziho), na druhou stranu tomu ale díky málo dílům nechybí spád. Ospravedlnění Michaelova zmrtvýchvstání jsem tak nějak vzal, druhá půlka série se ale točí okolo znovuzískání protivné Sáry, takže pro diváka chybí pořádná motivace. Nicméně je na co koukat a je spousta důvodů, proč se těšit na poslední díl. Další série ale už potřeba není... ()

Věznice Ogygia (2017) (S05E01) 

Když jsem se zhruba před rokem doslechl, že se bude natáčet pátá série, bez větších očekávání jsem tuto informaci přešel, i když Prison Break, a hlavně nepřekonatelná první série, je naprostá srdcovka. Co nám přinesl první díl série, která nevzbuzovala moc očekávání? Spousta věcí zůstala nezměněna. Máme tu starou partu, stopy a hádanky, pár g-manů (g-man a g-woman, abych byl přesný), vězení a k tomu navíc jeden prázdný hrob. Abych nezapomněl - jako vždy celý díl odsýpá, nikde se zbytečně moc nedebatuje, tah na branku je nezkrotně silný (tady ať se inspirují tvůrci Walkind Dead). Djawadi servíruje známé tóny a nostalgie útočí. Objektivně asi za tři hvězdy, nicméně prostředí Jemenu je hodně neobvyklé, poutavé, na další díl se těším. ()

Kdo je Kaniel Outis (2017) (S05E02) 

Seriál má stále zběsilé tempo, stejně jako jsme byli zvyklí z předchozích sérií. V tomto díle mám smíšené pocity akorát z pasáže, kdy se Linc a spol. musí prodrat územím IS. Na jedu stranu je atmosféra hutná, na druhé straně je to už dost přitažené za vlasy. Každopádně se furt jede na plný plyn v pořádně zamotaném příběhu, takže očekávání dalšího dílu nejsou malá. ()

Vězňovo dilema (2017) (S05E04) 

Tento díl má skutečně pořádné grády. Škoda jen událostí před autodílnou, to byl režisérský amatérismus nejhrubšího zrna. ()

Cesta do Phaecie (2017) (S05E06) 

Trošku horší díl než ty předešlé, velice předvídatelný. Nicméně velice slušný klifáč s docela bezvýchodnou situací. ()

Vínové moře (2017) (S05E07) 

Stále si to drží velice vysokou úroveň, děj je slušně nabitý. Je ale bohužel poznat nedostatek financí (to ostatně vykazuje každý díl). Některé scény působí až příliš prázdně, studiově. Každopádně stále nejsou všechny uzly rozmotány, během posledních dvou dílů se musí stát opravdu hodně. A navíc už snad zaúřaduje i T-Bag. ()

Potomstvo (2017) (S05E08) 

Seriál si stále drží solidní úroveň, byť opravdu nadchne jen skalní fanoušky. V tomto díle jsme opět svědky napínavých situací, rychlých přesunů, nějakých náhod a tentokrát i nefalšovanýho cliffhangeru. Jo a jedno překvápko pro T-baga s Whipem. A pro pozorné diváky to bude překvapení taky, protože to je nehorázná chujovina. Scénárista zapomněl, co vymyslel pro 4. sérii. ()

Za očima (2017) (S05E09) 

Zdařilý konec téhle minisérie, která nejvíce utrpěla tím, že je to okatá low-budgetovka (a tím nemyslím jen to použití starých záběrů z Fox River na konci, včetně Abruzziho - WTF!!!). Michaelův plán byl promakaný, víc se mi ale líbilo, že to vlastně bylo zbytečné, protože federálové měli něco lepšího. Konec je happy end, který asi všichni chtěli na konci série čtvrté (kromě mě). Ale co už, pokud Michael nezvedne telefon a nepřijme novou práci, tenhle seriál už by mohl dostat zasloužený spánek. ()

Související novinky

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

13.06.2011

Je to zajímavá kombinace jmen. Kultovní korejský tvůrce Chan-wook Park na postu režiséra, Tony a Ridley Scottovi jako producenti a... hvězda seriálu Prison Break Wentworth Miller jako autor scénáře.… (více)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (více)

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

05.08.2007

Přesněji řečeno, on to poslední slovo napsal a taky k tomu něco nakreslil. Jeho poznámky a storyboardy k nikdy nenatočenému dobrodružnému filmu Yucatan byly nalezeny už před nějakým časem a ve studiu… (více)

Edward Norton bude naštvaný a zelený

Edward Norton bude naštvaný a zelený

19.04.2007

Edward Norton a comics? Zní vám to jako nesmysl? Inu, filmová branže občas přináší opravdová překvapení, nejen remaky starých hororů a adaptace dětských fantasy bestsellerů. Když se studio Universal… (více)

Reklama

Reklama