Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Recenze (208)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit tuhle telenovelu s dětmi a brutálními scénami plnými krve za zvuků působivých chorálů? Když pominu (zbytečné) erotické prvky a brutalitu, tak mi opravdu zůstává jen hrozně hloupá vztahová zamotanost, na které překvapí (čti potěší) jen samotný konec. Pokud se však někdo zpětně zamyslí nad celým příběhem, je to hloupé a nesmyslné a do postav se nedá vcítit, protože jsou psané jako jednotvárné existence ve stylu "ty ji musíš milovat, ať ti udělá cokoliv". Proto je složité hodnotit, když jsem tak rád sledoval utrhávání končetin před dicloniusem a tu působivou hudbu (chápete, proč v závěrečných titulcích je takový obyčejný hudební shit?), ale jinak mi seriál vůbec nic nedal. Přecitlivělost všech a všeho v celém seriálu. PS: já Lucy/Nyu nemiluji, popravdě jsem ji přál od první chvíle smrt:)PPS:těším se na dobu umělých robotických končetin, v kterých se budeme moc koupat:) ()

mandes 

všechny recenze uživatele

Mam len jednu väčšiu výčitku ,a to keď postavy hovoria to čo práve robia alebo čo si myslia, niekedy mi to pripomína telenovely.Inak ma potešila miera brutality a nahoty. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Občas se to stane, že je člověk s názorem úplně mimo ostatní. Podle nátury pak zpytuje sebe či druhé. A já se nikde u anime více neliším, než u Elfen Lied. Mnozí tu píšou, že nelze nemilovat Lucy. Lze...jak já ji nenáviděl. A to byl problém, protože seriál mi ji předkládá tak, že bych ji zřejmě měl mít rád. To mi neudělalo dobře a výsledkem jsou tyhle dvě hvězdičky. Navíc mi jednání postav přijde ne vždy zrovna věrohodné. Jedny by se měly léčit, protože neumí odpouštět a druhé proto, že odpustí cokoliv. Ale zavilí sledovači anime by to stejně měli zkouknout, není to tak dlouhé a ostatním, i těm jejichž názoru si vážím, se to většinou líbilo. Přesto, pro mě jen **. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od prvního obrazu z komplexu po finální rozuzlení jsem zůstal zírat a nevzpamatoval se až doteď. Lucy nejde nemilovat a stejně tak nejde nemít rád tuhle krutou, násilnou, romantickou a jen na hraně přijatelnými narážkami a erotickými obrazy nabitou směs. Tyhle pocity zkrátka nelze pořádně vyjádřit běžnými slovy. Několikrát jsem se přistihl, jak ve strachu o osud postav cítím před každým dalším dílem až fyzické napětí. Lucy, Kouta, Yuka, Nana, Mayu - nezapomenu. Poslední díl je tím emočně nejnabitějším, co jsem kdy v anime viděl. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

TANOŠII.... KA ? Total gore total erotic alebo X-men postretli Elephant mana a emocionálne i akčne dostali obaja od Elfen Lied na frak. Už prvých päť minút presvedčí i neveriaceho Tomáša, že anime naozaj nie je pre deti a že Japonci dokážu spojiť nespojiteľné do nádherne harmonického celku. Príbeh "iného druhu" medzi ľuďmi predstavuje široké spektrum charakterov a ich vzájomne prepletený príbeh funkčne preskakujúci medzi jednotlivými časovými rovinami. Medzi postavami jednoznačne vyčnieva správne shakespearovsky poňatá Lucy prenasledovaná svojou "inakosťou" a svojou minulosťou vyplývajúcou z nepochopenia a opovrhovania tých, ktorých označujeme ako "normálnych". Všetky postavy tu však majú svoj priestor i miesto v príbehu a divák nemá problém vžiť sa do každej z nich a pochopiť situáciu a konanie každej z nich, a to napriek tomu , že ani na minútu nezabudnete na to, že je to "fiction" a pozeráte animák. EL má na dôvažok nádherný hudobný doprovod čerpajúci z v Ázii čoraz viac populárnejšej európskej klasiky. A ja si čoraz častejšie začínam vážne myslieť, že hraný film zažíva svoju krízu a budúcnosť príbehov, silných emócií i myšlienok je práve v animovaných filmoch určených staršiemu publiku. MADA ITAKUNAI DESU...KA .... 10/10 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Na anime se dívám pramálo, ale díky nadšeným rešerším mých kamarádů mě zákonitě jednou musela přemoct zvědavost. První díl jsem si pustil jen na zkoušku, což mě stálo dalších téměř 6 hodin vysedávání u obrazovky, přičemž jsem zapomněl i na večeři (!). Nedivme se - vznosná slova o uměleckém díle na Elfen Lied dle mého přesně pasují. Nebudu pět na Elfí píseň vyčerpávající oslavné ódy - to tu již přede mnou udělali důkladně jiní. Jen dodám, že se mi moc líbilo, jak šel seriál ve své druhé polovině do hloubky, líbily se mi rozkošné momenty, ve kterých byl jemně načrtnut souboj Yuky a Lucy o Koutu či si Lucy začala uvědomovat svou sexualitu, dojal mě rozhovor při sušení prádla po čvachtaní se v jezírku u zoologické zahrady, jakož i spousta dalších romantických a melodramatických scén, uchvátila mě ta lidskost, která navzdory obskurním chvilkám a mutantkám především v posledních dílech seriálem prostupuje... Takto bych mohl pokračovat donekonečna. A takto si představuji komplexní a strhující anime. 10/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach vynikajúca a emočne silná záležitosť, ktorá môže veľmi ľahko vyvolať mylný dojem telenovelovosti a zbytočnej brutality či nahoty. Seriál však vďaka spojeniu nespojiteľného vytvára vyrovnaný celok, kde jedno pôsobí ako katalyzátor toho druhého a opačne. Cez každú postavu vyrozprávaný mnohovrstevnatý príbeh naviac v závere naberá čoraz silnejšie prvky osudovosti a tragédie a vyvrcholenie nechá úplne chladného snáď len niekoho, kto úplne neporozumel o čo tu v prvom rade išlo. A som rád, že to nie je môj prípad. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tak už i anime... Závislý na drogách časem vyžaduje silnější dávky, protože normální už tolik nezabírají. Konzument porna chce stále drsnější kousky, protože otupěl a jeho centra libosti potřebují silnější podněty. No a konzument anime podle tvůrců Elfen Liedu už všechno viděl a nic ho nezaujme. Tak místo ečči naservírujeme full monty nahotu, místo dramatu slzy, místo napětí ultranásilí, místo roztomilosti infantilitu, místo zápletky ultraspiknutí, místo kýče velekýč, a nějak to splácáme dohromady. Asi si dám pořádnou pauzu od anime, dopr. Poslední dobou jsem sáhl po pár údajně super kouscích, no a abych tak řekl, je něco shnilého... // P.S. hodnotím stejně jako Šmouly, kvalita je podobná... ()

Artran odpad!

všechny recenze uživatele

Sledovat tenhle blábol je utrpení. Už úvodní znělka, ve které je polonahá mutantka Nju zakomponovaná do obrazů Gustava Klimta za doprovodu výňatků z bible, dává tušit, že se schyluje k nejhoršímu. A taky ano. Bizarní slepenec zhovadilostí všeho druhu, který se snaží primitivního diváka tlačit k sentimentálním slzičkám za gejzírů lidské krve je něco, na co už opravdu nemám čas ani náladu. Japonská kultura v jedné ze svých nejhoších podob (bohužel). - - - Seriál jsem v průběhu měsíců masochisticky dokoukal - hodnocení neměním. Některé momenty dokonce prokazují takovou míru nechtěné parodické kreativity, že nad tím zůstává rozum stát. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po kompletní 1. sérii. Láska k manze mi nedovolí jít s hodnocením níže... Poté, co jsem tento rok absolvoval několik ultimátních výletů do barevných japonských filmových světů pro dospělé, jsem konečně začal vyhledávat i jejich seriálovou tvorbu. Podle dostupnosti a se sympatickými 13. díly pak první místo vyhrál skvělý Elfen Lied, který je charakteristický třemi hlavními znaky: brutalitou (létající utržené končetiny a gejzíry krve), sexuálním podtextem (nahé lolitky z Asie jsou nejkrásnější a nejsymtričtější bytosti na světě) a milými kníkajícími hlavními hrdinkami. Ano, prim hrají ve světě dicloniosů ženy, a i když je ústřední postava mladík, je to jediná výrazná mužská individualita v seriálu. Třináct dvaadvacetiminutových částí jsem sledoval promyšlený příběh sympatického páru, který se vyrovnává se skutečností, že jejich "domov" postupně zabydlují podivné holčičky s růžky a rozštěpenou osobností. Když jsou tito mutanti v klidu, není se čeho obávat, ale jakmile se z nevinné Nyu stane děsivá krvelačná bestie Lucy, veškerá sranda jde stranou. Dostal jsem přesně, co jsem čekal, plus několik výborných emocionálních a dramatických scének navíc. Výtečné a naturalisticky japonské se vším všudy. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Snad ještě nikdy v životě jsem neviděl seriál, který by tak šíleně tlačil na pilu. Režisér řízne jednou a vypadne z něj lidská hlava, řízne podruhé a vypadnou nahá prsa, řízne potřetí a vypadne roztomilé malé štěňátko:). Erotika, násilí a slzopudný sentiment (vše dovedené až na opravdové hranice únosnosti) si tu předávají otěže příběhu tak náhle a s takovou lehkostí, že se nebudete stačit divit. Čím víc vedlějších postav se na scéně objeví a čím víc se budou odkrývat jejich vzájemně provázané osudy, tím víc budete "Elfen lied" milovat, ale o to víc se vám také bude tento nesourodý mix zdát místy na sebe až násilně šroubovaný. Právě kvůli této poslední výtce to není čistých *****, ale tak **** a 1/2 určitě;) ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

tuhle úchylárnu jsem odložila po srdcerivné smrti štěněte a neskutečné brutalitě, která byla i přes namalování příliš silná. Když mi potom kamarádka dořekla konec: zabila jsi mi otce i sestru ael stejně tě miluju..nelituju! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Poznámka: Hodnotenie po návrate k seriálu s odstupom 3 rokov. Musím priznať, že ma veľké sklamanie zastihlo už v piatej minúte prvého dielu. Povedal som si však, že predsa len dám tomuto slávnemu anime ešte šancu, a po ďalších dvoch dieloch... som zistil, že to nemá cenu. Naivný a nefunkčný príbeh, ktorý kombinuje, čo sa dá, bezúčelná brutalita približujúca sa Hellsingu, ktorému však nesiaha ani po päty, detská romanca a erotika, priemerná animácia, ktorá mi vôbec nesadla, príliš detinské spracovanie a záplava infantilného "humoru". Krv ani erotika mi nevadia, lenže tu to pôsobí rovnako ako v lacnom americkom tínedžerskom horore - človek sa na tom môže len smiať, alebo plakať. Takže nie, radšej si pozriem znovu Hellsing a Evangelion, a mixnem to Blue Genderom. Nerozumiem, čo na to všetci vidia, takže sa síce s neochotou, ale predsa tentoraz pripojím k nepočetnej skupine s opozitným názorom. 30% ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Dojalo, oslovilo, naštvalo, zhnusilo, zaujalo, potěšilo...škála emocí je nekonečná...zkrátka mě Elfem Lied přikoval na pár hodin do křesla. Obrovskou výhodou seriálu je fakt, že to začne hned první minutou a nemusíte prvních pět dílů váhat, jestli ano nebo ne. Máte jasno hned! ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Krve tam stříká jak z prasete při porážce, ručičky a nožičky lítají vzduchem a přesto je to tak hrozně dojímavý. Hrdinka s rozpolcenou osobností, která si ve svém mládí toho vytrpěla opravdu hodně, se nebojí to na obrazovce roztočit v pořádně červeným. To vše za doprovodu chorálového Lillia, odhalených ňader a spousty ženské rozkoše. :) Je to ale celé opravdu paráda a odulí penzisti, církevní hodnostáři a staří mládenci si mohou v parku opět začít křupat klouby, pokyvovat uznale hlavami a říkat si: "Jó, to za našich časů nebylo, no... to je prostě celá ta mladá generace, no, píčovinky, bigbít, trenýrky do zvonu, na to je užije..." Nyuuuuu! ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Zatím zhlédnuto a hodnoceno prvních pět dílů. Zbytek in proceed, poněvadž jsem byla tak znechucena a otrávena, že jsem to prozatím stopla. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si Elfen Lied pustil znovu a dost silně jsem vystřízlivěl, z bezmála maximálního hodnocení snižuji na lepší průměr... ale průměrný to seriál rozhodně není. Naopak, jde do krajností snad úplně ve všem, leč tentokrát už mě některé z těch "krajností" nemálo otravovaly. Horších 7/10 ___Můj starý komentář pro srovnání zachovávám: "Úžasná záležitost a jedno z nejlepších anime jaké jsem kdy viděl. Po několika prvních dílech jsem sice měl trochu pochybnosti, ale pak mě seriál plně pohltil a já nemohl jinak než si jen pořád pouštět další a další díly. Menší vady na kráse jsou jen jistá předvídatelost děje (alespoň já jsem ty největší zvraty odhadl předem) a občas jsem měl také pocit že některé srdceryvné scény působí trochu nuceně, až to hraničí s citovým vydíráním. I přesto je ale toto anime opravdu úchvatné dílo. 9/10" ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tento anime seriál v sobě spojuje hned několik žánru anime. Lze je tedy jen velice těžko někam zařadit. Je silně brutální a zároveň srdceryvný. Bohužel na můj vkus se tam až příliš pláče a nejsem příliš moudrý z konce (že by se chystalo pokračování - už se těším). Takže jedna hvězda dolů. 70% ()

Reklama

Reklama