Reklama

Reklama

Adamova jablka

  • Dánsko Adams æbler (více)
Trailer 1

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si  pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh? (RTVS)

(více)

Recenze (668)

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně ukrutná blbost... Ale nenudil jsem se. Párkrát se i dobře zasmál. Podivínský scénář hezky vhodně dotvářejí podivínské role všech zúčastněných a tak je potřeba to brát. Tedy jako takovou podivínskou tragikomedii. Nevím jestli to má něco někomu říci, ale i když tenhle snímek není pro všechny, svůj smysl má. Může mít.. Asi... Chci říct, dokážu pochopit, že si z toho někdo něco vezme. Záleží na rozpoložení. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na nějakou úvahu o nacismu a místo toho přišla tato úchylárná. Film absolutně o ničem, ani jednou jsem se nezasmál, děj a příběh bez poselství, zkrátka opět prodrbaná hodina a půl mého života. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

K dánskej kinematografii mám dosť rezervovaný postoj, príliš mi nesedí jej zvyčajný štýl, čo potvrdzuje aj táto absurdná čierna komédia, ktorá nerešpektuje žiadne pravidlá. V každom prípade som sa nenudil ani chvíľu, čo je hlavne zásluhou kvalitného čierneho humoru a výborného scenára. A to aj napriek jeho prehnanej absurdnosti. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nespojitelné spojeno. Neonacista, farář, terorista a příběh o hledání víry, nebo spíš sebe sama a pravdy? Jenže existuje vůbec? Rozhodně nejde o moralizující příběh o nalezení spásy, otázkou je, kdo co vlastně najde. Nechybí černý humor, zklamání, rozčarování i ironie. Dokonalost sama. To se musí vidět...to nelze popsat. ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Jensen a jeho oblíbenec Mads Mikkelsen lehkou nohou vykročili z černých komedií směrem k mystickým a mrazivým filmům, u kterých úsměv kysne. Výsledek je hodně podobný filmu Prolomit vlny, ovšem bez Trierova patosu a s důrazem na herecké výkony: to, co doázala zahrát dvojice Mikkelsen-Thomsen je až neuvěřitelné. Vzpomínka na jabloň uprostřed letní bouře a otevřená Kniha Jób říkají, že tady už to přestává být sranda. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Na duchovnú silu, fyzická nestačí. Krásny príbeh o " zlom " Adamovi, ktorý sa mení bez toho, že by si to uvedomoval. Biblický Adam prišiel kôli jablku o Raj, filmový sa vďaka nemu do Raja vrátil. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Zase projednou severský zajímavý film. Adam prostě nemá chybu, ty jeho gesta a skoro nulová mimika, ďábel sám. Nejvíc jsem nemohl u scény, když ten arab střílel po ptácích na stromě a sestřelil i kocoura. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

No, nič moc podľa mňa. Čudujem sa tomu vysokému hodnoteniu. Nejak mi ten film nesadol. Každopádne sa mi ho ani nedá nejak extra skomentovať, pretože som si z neho nič moc nezapamätal. Ako, pár vecí bolo možno zaujímavých ale v konečnom dôsledku pre mňa film dosť o ničom. ()

Duky69 odpad!

všechny recenze uživatele

Takúta sr*čku som už dávno nevidel a dúfam, že tak dlho ani neuvidím. Keď to konečne začínalo dávať aký taký zmysel, stratilo to akýkoľvek zmysel. Jeden z najhorších filmov, aké som kedy videl. Ak by mne mal radiť takýto pošahaný farár, žijúci vo vlastnom imaginárnom svete, asi by som mu hneď ukázal kde sú dvere. Otázka, ale znie prečo sa tento film páči toľkým ľuďom. Odpoveď je jednoduchá. Lebo žijete v rovnakých bludoch o Bohu a sebe samom. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Originální tragikomedie s pár povedenými vtipy, zajímavými postavami a absurdními situacemi. Moc mě nezaujal děj a celkové pojetí myšlenky, byla to taková všehochuť. ()

Prehry 

všechny recenze uživatele

Chápu, že seveřani prostě točí v jistém slova smyslu "jiné" filmy ;) .. ale co tohle kua bylo? Já nevím, už je to pár hodin, co jsem to vdiěla a stále se z toho nemůžu tak nějak vzpamatovat a přijít tomu na chuť ;) ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Paráda. Já vím, nedám na mé Skandinávce dopustit, ale nemyslím, že bych byla nekritická. Tedy...Adamova jablka, to je místy parádní komedie, ale nesmíme zapomenout na to, že jde o docela vážné věci. Je to neuvěřitelná jízda, která by se asi i s určitou nadsázkou mohla stát. Má v sobě obrovské poselství, které není vyloženo polopatě. Můžeme se kochat excelentními hereckými výkony, scény u jabloně jsou vizuálně naprosto famózní a dialogy, to jsou perly...Nechápu, proč film zapadl, proč se o něm nemluví, proč získal pozici outsidera (na můj vkus, alespoň ve filmografii Mikkelsena). Protože tohle je film s velkým F a takových jako je tento je skutečně málo. Skvost.... ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Dal jsem na doporučení kamarádů a podíval se na tento film. Takové zvláštní to je, jiné, netradiční mix komedie a dramatu. Další příjemné setkání s dánským filmem a Madsem Mikkelsenem. Nevím, kolik takovýchto věcí zvládnu, ale pro začátek jsem velmi spokojený, protože to je neokoukaný přístup. Absurdní, to je asi to správné slovo. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Zvláštny, no veľmi milo a osviežujúco zvláštny film o viere, Bohu, ľuďoch, jablkách, náhodách, klamstvách, sebaklamoch, nacistoch, skeanheadoch... v podstate o každom človeku...Dokonalé vyváženie dramatických a komediálnych prvkov, úžasné postavičky (neviem, fakt neviem, či sa mi viac páčil nechcene vtipný neonacista Adam alebo priveľmi pozitívne zmýšľajúci Ivan), strom plný jabĺk, Jóbova kniha, pekné prostredie, mnoho podnetov na uvažovanie... Čo si viac od filmu priať, že? Sama som zvedavá, či zo mňa tieto vcelku pozitívne dojmy nevypŕchajú, zatiaľ však film hodnotím veľmi kladne a prínosne, a to i napriek tomu, že by sa našli aj nejaké tie negatíva... ()

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama