Reklama

Reklama

Adamova jablka

  • Dánsko Adams æbler (více)
Trailer 1

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si  pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh? (RTVS)

(více)

Recenze (668)

InJo 

všechny recenze uživatele

Absurdní děj, nonkonformní postavy, černočerný humor a kila politické nekorektnosti. A přesto to pohladí po duši víc než většina těch připosraných tragikomedií, na něž člověk běžně naráží... Severská kinematografie má holt mozek, srdce i koule na těch správných místech. 80 % ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Dánská černohumorná absurditka plná podobenství, odkazů.... s jasně čitelným přesahem (odkazem), která měla mj. za následek, že jsem si při závěrečných titulkách (téměř) začal s hlavními hrdiny pobrukovat "How deep is your love"? od Thake That. Kdo by to byl řekl. A nepotřeboval jsem k tomu ani lahodný sirup (čti fernet). I love this film. RESPEKT! ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Adams aebler zcela naplňuje význam slova „tragikomedie“; obě složky jsou velmi výrazné, přesto spolu žijí v harmonii. Nejednou mi smíchy vyhrkly slzy do očí, přesto trvale přítomný opar absurdna ani smrtícím způsobem vypointované „kameňáky“ nijak nenarušují či nesnižují vážnost dramatické roviny, což je jev vskutku výjimečný. Žel vážná část otevírá pro film i jedinou z hlediska hodnocení nepříjemnou rovinu, kterou je rozpletení tragické zápletky. Hlavní postava (kněz Ivan) je po celý život stíhána řadou ran „osudu“ a evidentně stavěna do pozice biblického Joba. Adams aebler ovšem není tragédií křesťanskou, na kterou film mnohokrát explicitně odkazuje, není příběhem spravedlnosti Jobovy či Abrahámovy. Člověk je podroben zkoušce, ve které selže, přesto je odměnen. Dalo by se diskutovat, selhal-li až v okamžiku zřeknutí se Boha, nebo už na samém počátku tím, že si zakryl oči závojem, ale selhal. A získal vše. Není však ani tragédií antickou, v níž jsou principy „spravedlnosti“ světa mimo dosah lidského poznání a člověk je jim pouze vystaven. Je jakousi tragédií sui generis. Nabízí se, i vzhledem k původu na severu poněkud ironická interpretace, že je zde oním slitovným Bohem, sítí zachycující padající, sociální stát. Čím méně děláte, tím více dostanete. Konflikt byl zkrátka vyřešen mimo rámec soustavy, v níž se odehrál celý zápas. Je to jako kdyby si po hokejovém utkání oba týmy hodily o výsledek mincí. Přitom nejsilnější dramatické momenty – a že jich bylo požehnaně – vznikly právě díky onomu křesťanskému rozměru. Pak nutně vyvstává otázka, proč zde tento vůbec figuruje. Pokud filmu nedodává hloubku, tvoří pouze velmi efektní - a velmi povrchní - kulisy. Takže se cítím jako po onom důležitém derby, které sice bylo divácky atraktivní, leč výsledek byl posléze určen losem. A strhávám proto dvě hvězdy. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Drsná černá absurdní komedie, to jsou asi nejvýstižnější přívlastky. Tenhle film je jako vtip - hledáte pointu a občas máte problém rozeznat hranici mezi vážností a cynismem. Být to v britskám suchém podání, asi bych se zasmál víc, ale i tak to nebylo špatný. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

zbožňujem severskú kinematografiu . . . výborná čierna tragikomédia . . . miestami hrejivá, miestami mrazivá . . . výborné herecké výkony, komorné a silné . . . how deep is your love . . . ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najväčšou devízou Adamových jabĺk je ich chytrý, premyslený scenár, ktorý je skvele vypointovaný. Je takým živým dôkazom, že dobrý film natočíte iba s dobrým scenárom a na realizovanie takého scenára treba aj dobrého režiséra. V Dánsku nie je iba Von Trier a Vitenberg, ale aj Jensen, takže bacha naňho. Severské komédie s rázovitými postavičkami sú presne môj šálok kávy, takže netradične pojaté Adamove jablká ma nemohli sklamať. ()

JosefGruber 

všechny recenze uživatele

Sirová dánská komedie, v hlavní roli pokerový hráč. Čekal jsem, kdy nám borec předvede, krom pár rozdaných ran, nějaké ty emoce, ale ten se držel svého kamenného výrazu až do konce. To, že film neoplývá akcí mi vůbec nevadilo. Spíše naopak. Dobrá rada na závěr: máš-li problém s mozkem, vystřel si ho z hlavy. :) 4*, 30.4.2014, pc ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud přetrpíte úvodní 20 minutovku, tak se dá očekávat, že se vám film bude líbit. Začně nabírat na hloubce, začnou se otevírat 13. komnaty a hlavně se začne konečně něco dít. Do toho všeho přikápne velká kapička toho mysteriózna a je o zábavu postaráno. Příliš se pravděpodobně nenasmějete. Jen málo vtípků je dovedeno až do velmi tmavě černého humoru. Nevím co přesně se nám pokusil pan režisér prostřednictvím tohoto filmu sdělit. Třeba vůbec nic. Zklamaný rozhodně nejsem, ale když tu člověk zahlédne 84 %, tak zkrátka čeká něco víc. Na komedii to bylo málo vtipné, na drama málo dramatické. Vidím to na takové pěknější 2*. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Tak co, Jensene, co potřebuješ pro svůj další film? - Dejte mi kostel s farou, švihlého faráře, který v lidech vidí jen to dobré, nádor, nácka, postižené dítě, vyléčeného alkoholika, který denně vypije asi dva litry "sirupu proti kašli", Pakistánce, který přepadával pumpy, ale teď si do své kukly šetří na nové oblečení, ukecaného doktora, Jóbovu knihu, Hitlera a vystřelenej mozek a já to nějak zplácám - Jensene, bude to mít hlavu a patu? - V hrubých konturách ano, ale bude to spíše takový surreální, absurdní bizár. Ale lidem se to bude líbit a budou se u toho smát... 100% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Brilantní a naprosto originální černá komedie, ve kterém jde i echtovnímu neonáckovi hlava kolem z podivného faráře (skvělý Mads Mikkelsen). Jo.. tohle a ještě ta jabloň. :D ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Protestantsko - liberální variace na starozákonní postavu Joba. Nechápu, jak je možné nazvat tento žánr komedií. Hodně brutálního násilí (STV to měla pro diváky nad 15 let, měl by být od 18 let). Velmi umělý a za vlasy přitažený příběh s farářem-Jobem, arabským teroristou, holou lebkou a kleptomanem, všechno možné, jenom ne dobrý film...Nezastírám, že dánské filmy nemám rád. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film na mňa pôsobil mimoriadne chaotickým dojmom a nevyslal ku mne žiadne posolstvo. Ja mu nevyšlem viac hviezdičiek a sme si kvit. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Heil Bůh! (Původně tu byl velmi dlouhý a sofistikovaný komentář, který by vás donutil uvěřit v Boha, ale po pečlivé úvaze jsem se rozhodl ho smazat. Hlavním důvodem k tomuto kroku bylo mé zjištění, že na vás seru. Upečte si vlastní jablečný koláč.) Filmová Výzva 2015 od tatanapope ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že tento film bol skutočne poriadny úlet, ale na moje prekvapenie to skutočne funguje dobre a je tu mnoho miest, kde som sa skutočne bavil nad absurditami jednotlivých situácií. A sú skutočne kreatívne a fungujúce. A nie všetko je také ako sa môže na prvý pohľad zdať. Plus musím priznať, že Adam je celkom sympatický hlavný hrdina a človek chápe jeho myslenie a najmä, že sa mu to všetko zdá byť absolútne mimo. A je z toho skutočne fungujúca a dobrá šou, ktorú si človek užíva a baví ho to od začiatku do konca. Viem si dokonca predstaviť, že by som si film niekedy pozrel aj znovu. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

filmov na tuto temu sme uz videli mnoho. zjednodusene povedane, clovek ovladany diablom sa postupom casu premiena na Bozieho sluzobnika. keby ste sa mali pridrziavat mojich prvych viet, sotva by ste dali tomuto milemu danskemu pocinu sancu. bola by to vsak chyba, pretoze ide o vskutku originalne a zaujimave dielko, ktore sa urcite oplati vidiet. a da sa pri nom aj po nom celkom slusne zamysliet nad vsetkym co nas obklopuje. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nejprv mne nechte podepsat příspěvek Tsunami_X. Velmi zdařilá volovina od těch šikovnejch nahoře, na které je stále spoleh. Zase drsně tvrdé a záměrně lehce nablblé na šlupce pomeranče, kvůli níž pak ten vnitřek působí tak nějak opravdověji a chutněji. Docvaklo mi, že to možná s těma jídlovejma metaforama v komentářích přeháním. Ale hraje tam paprika. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi pozitívny film. Plný skvelých momentov. Od začiatku do konca sa človek nenudí. Herci boli super všetci, ale Mikkelsen a Thomsen neskutoční. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Dánsky absurdně nechutné scény zaplatené do sebe tak, že to má vzdáleně připomínat komedii, nicméně nechuť zde u mne na miskách vah převážila. Konec, jež tu někteří kritizují, já velice uvítal jako vysvobození z nesmyslu nechutných scén. ()

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama