Reklama

Reklama

Adamova jablka

  • Dánsko Adams æbler (více)
Trailer 1

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si  pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh? (RTVS)

(více)

Recenze (668)

Foma 

všechny recenze uživatele

To mě tedy dostalo. Tak vtipný a zároveň hluboký. Kdepak, naděje nikdy neumírá a bejt naivní, optimistickej, idealistickej "blázen" se prostě vyplatí. Hawgh! ()

marleyy 

všechny recenze uživatele

90% Krásný, vtipný a zároveň velmi smutný příběh o víře. Víra hlavního průvodce faráře Ivana je vskutku obdivu a respektu hodná. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Chytrý film s mimořádně povznášející pointou. Scéna v které hl. postavy ochutnávají koláč je opravdu nádherná. Doporučuji všem a dodávám - lidi věřte, víra léčí (všechno);-) EDIT: Po druhém shlédnutí dávám plný počet hvězd. Úžasný film. ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

„V pondelok ideme do Indonézie...Ale hlavne kvôli malému. Tam nie je poznať že je mongoloidný. Podobá sa ostatným.“ Nepredvídateľnosť deja, šťastná ruka pri výbere postáv, starý kocúr a úžasne uletené dialógy narobili z Adamových jabĺk jednu z najlepších smutno čiernych komédií, aké moje oko uzrelo. Bravo. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Neskutečná jízda! Z toho popisu jsem nebyl vůbec moudrej, co mám vlastně očekávat. A dostalo se mi opravdu neobyčejné podívané. Nepředvídatelný příběh, černej humor a maximální Mikkelsen. Lze Dánům jen závidět takhle originální záležitost, která přitom drží pohromadě a zároven to neni nějaká laciná "řachanda". No a konec se taky povedl. Dlouho se mi nestalo, abych si přál, at film ještě nekončí - tohle byl jeden z těch vzácných případů! Hodnocení rozhodně neni přehnaný a je na místě poděkovat csfd, protože bez těch televizních tipů bych se k tomuhle kousku těžko dostal... ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Jak jinak popsat tuhle kouzelně smutnou komedii? Těžko... Celý příběh je krásně absurdní a podbarvený temně dramatickou hudbou, kolikrát víc monumentální, než by se očekávalo. Postavy, žijící na malebné faře, jsou jedna lepší než druhá. Všem jim kraluje Madsův farář Ivan, jež vidí věci z úplně jiného úhlu než ostatní. Docela dlouho jsem neviděla film, u kterého bych se v jedné minutě vesele bavila a v další nevěřícně zírala, jak rychlý a vážný spád scéna nabírá, aby se o chvíli zpět zase vyhoupla na tu absurdní milou vlnu. Opravdu povedená a originální věc! ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka a povinnost pro všechny fandy severské kinematografie nabo Madse. Nádhedná kombinace humoru, cynismu, absurdity a ještě černějšího humoru. Každá z postav má to svoje, nad čím kroutíte hlavou ale přitom si ji nemůžete nezamilovat. V konečném důsledku je to vlastně moc krásný a jemný film, romatický duše zaplésá. Nedoporučuji sensitivním povahám a lidem s citem pri politickou korektnost. ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Adamova jablka jsem si protrpěl od začátku až do konce!!! Adam je opravdové hovado! Ivan je pro mě neuchopitelný blázen ve svém světě! Celá tahle směs je pak dokonalá ale pro mě tak absurdní, že je prostě nestravitelná! Je to opravdu zážitek, jen to neni můj cup of tea... ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Byl to nářez. Emoce se hodně střídaly a souhlasím s ostatními, že to rozhodně není film pro každého. Mně tragikomická poloha dost sedí a seveřanům se fakt moc daří, je to jejich parketa. Drsný kraj, originální svérázné postavy. Vlastně jsou tam všichni dost nesympatičtí, s nikým jsem nemohla souhlasit, ale bylo to perfektně vyhrané, napínavé a s mystickými i filozofickými prvky. Občas jsem se až zajíkala smíchem nad různými absurdními a překvapujícími situacemi, ze kterých byl i nácek Adam vedle. I ten konec je ujetý. Doufám, že se nikdy nesetkám s tak odporným a šíleným lékařem. ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Ne, přestaňte s obviňováním. Už to byl starý kocour a náhodou umřel ve stejné chvíli, kdy jsme stříleli. Krásně absurdní film, jenž nepřestával překvapovat. Mikkelsen byl boží, boží, BOŽÍ, určitě stojí za vidění. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Tragikomický bizárik, ktorý vás kompletne prevráti hore nohami (alebo dolu hlavou, záleží od preferencií), čo má za následok, že sa smejete aj v krajne nevhodných momentoch. Nikto nevie lepší nemý úžas než Ulrich Thomsen. O Madsových kvalitách hádam ani nemusím. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Humor tohoto filmu je těžko definovatelný - je to zřejmě humor Dánský - a nutno dodat velmi krutý - ale přesto se musíte smát. Nezapomenutelné hlášky a scény (starý kocour, nemocný synek) - naprosto dokonalý Mads Mikkelsen v hlavní roli. Film od Anderse T. Jensena na který jen tak nezapomenete - a mimochodem jeden z mých nejoblíbenějších. ,,To je tvůj otec? - Ne, to je Hitler" ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Absurdní a přitom velmi milé, vtipné, smutné, srandovní, zcela vychýlené, tajemné, horové vyprávění o jednom chlápkovi, podivné partičce vůkol a jedné dost zvláštní jabloni. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

"How deep is your love?" Když to zaznělo poprvé, přemýšlela jsem nad tím, že není důležité na jakou lásku se interpret ptá. Tahle píseň jakoby dávala návod k tomu, jakým způsobem přemýšlet nad hloubkou smíření, která je snímku motivem, ne-li ústředním. Je pravda, že hlavní výhodou počinu je, že nevíte, jestli se máte smát, plakat nebo být naštvaní. Taková hra emocí narvaná do 94 minut, to už pro mě osobně znamená kvalitu, protože implicitních odkazů k něčemu je tu spousta, taková, že nevíte, kterému se věnovat dřív. Ústřední postava Adam i přes jeho počáteční extrémní názory ve mně budila od začátku dojem, že není nic černé a bílé. A tenhle celý film dokazuje, že není nic černé a bílé. A že je to tak i s bohem, může být překvapení nejen pro hlavní hrdiny. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Původně chudý komentář se k tomuto osvěžujícímu dílku moc nehodí, tak jej chci trošku rozvést - především když už mám tento film zařazen mezi oblíbenými. Námět i scénář je pro mě výjimečný a nápaditý. A když se to ještě přikrášlí pořádně černým absurdním humorem, tak je neodolatelný. Samozřejmě jde o subjektivní názor a docela chápu, když se někdo pod jeho drsnou šlupku neprokouše. Navíc má pro mě docela silné poselství, o tom, že s vírou ať je v cokoliv, se dokáže téměř vše. Pro mě je to kultovní film a vždycky se u něj dobře výborně pobavím. Doporučuji!!! [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

O dánském zlomyslně černém humoru bych si rád něco nastudoval, protože po tvorbě Larse von Triera s radostí přidávám mezi své oblíbené komedie další snímek o strašně zlém neonacistovi Adamovi. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Ponaučení, mimo jiné, o tom, že i skutečné ZLO má své místo na Slunci. Dokonce i ti Take That mi tady zní úplně jinak. 🎬 97% ()

Nifgai 

všechny recenze uživatele

Naprosto úplně mega moc hustý film! Fakt ujetý! Hrozně jsem se pobavila. Ty hlášky byli dokonalé! Skvělý severský kousek. ()

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama