Reklama

Reklama

Extrémní svahy

Trailer

Obsahy(1)

Pět nejlepších snowboardistů světa přijíždí na Aljašku, kde se koná extrémní závod ve snowboardingu. Své síly změří v nejnepřístupnějším terénu – až na samých vrcholcích zasněžených aljašských hor. Během příprav na první sjezd se skupina sbližuje, poznává své životní příběhy, odlišné názory. Začínají vznikat přátelství, ale také rivalita. Každý z nich má k závodu jiný důvod...

Extrémní svahy vypráví o revolučním a kontroverzním vzestupu snowboardingu, který v 80. a 90. letech změnil tvář zimních sportů. Snowboarding se postupně stává celosvětovým fenoménem. Pětici snowboardistů si ve filmu zahráli skutečné hvězdy tohoto sportu. Jedním z nich je např. Terje Haakonsen – trojnásobný mistr světa nebo Shawn White – vítěz na U-rampě na ZOH v Turíně. Díky účasti profesionálních prknařů nepoužil režisér ve filmu žádné speciální efekty ani kaskadéry. Veškeré záběry extrémních sjezdů jsou skutečné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

Cival 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument s přebytkem plácání po zádech a energií rozesílanou laikům i odborníkům. Historie snowboardingu scuknutá do svižné hodinky okořeněné o fešné parádičky na sněhu i ve vzduchu. Ten pocit, že plachtit na prkně a opírat se při tom o rockovou vlnu nic nenahradí, se daří navodit docela přesvědčivě. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ti největší borci jezdí na prknech. Kdo nemá prkno, je looser. Dnešní snowboarďáci jezdí po delších trubkách (a sami jsou větší trubky) než snowboarďáci před dvaceti lety – to je asi tak všechno, co jsem si odnesl z dokumentu Extrémní svahy. Ačkoliv v něm bylo informací podstatně více, forma jejich podání mě odrazovala od jejich akceptování. Parta übercool týpků (a jedna dívka) odjíždí kamsi na Aljašku, kde následně jako ti největší borci sjíždějí ty nejnebezpečnější kopce (fajn, KOPCE), což je prostříháváno dokumentárním matrošem o nejvícübercoolovém sportu na světě. Chápu, že „svůj“ sport si bude každý vychvalovat až do nebes, ale čeho je moc, toho je příliš. Některé věty pronášeli jejich autoři s podobně posvátnou úctou, jako by mluvili o objevení léku proti rakovině. Přitom jde jenom o sport, o prachobyčejný sport! Pokud to skutečně mysleli vážně (a obávám se, že ano), nebál bych se použít označení „parta arogantních machříkům, přesvědčených, že kolem snowboardu se točí celý svět“. Toužil jsem jim, ignoruje vlezlé a neskutečně často opakované „ju nou“, vmést do tváře, že život je také o něčem jiném, nejenom o vyhýbání se obrovským sněžným lavinám za hlasitého výskotu. Je zde dobře patrný úpadek zaznamenaný filmem Legendy Dogtownu – kterak se z nezávislých skejťáků stali závisláci na penězích a slávě. Podnikali by tak nebezpečné sjezdy bez přítomnosti kamer? Ani náhodou. Po technické stránce jsou Extrémní svahy na špičkové úrovni, to jim nelze upřít a při mnohých jízdách jsem ani nedutal. Jenže těch jízd bylo skutečně mnoho, navíc prokládaných materiálem, který jsem – coby vrcholový nesportovec – neshledával nikterak přínosným. Kdyby alespoň ukázali pár pěkných držkopádů – mohla by to být docela bžunda. Lidé, jež na prknech jezdí, budou z Extrémních svahů nepochybně nadšeni, nabízí jim přesně to, co chtějí vidět, způsobem, jaký mají nejradějii. Pravděpodobně. 50% Zajímavé komentáře: castor, Oxymoron ()

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Začalo to se skupinou lidí, kteří byli jádrem a kteří to milovali“. S překvapením musím konstatovat, že v horkém letním dni se i na sníh dá dívat se značným zalíbením. Historie a budoucnost snowbordingu „Sport založený na svobodě, rychlé jízdě, sebevyjádření a životním stylu nabízející opravdu jedinečný pocit překonávání hranic.“, jeho současná komerční tvář a hlavně pět šílenců na neuvěřitelně strmých horách Aljašky. No a já jen s obdivem smekám před jejich uměním a před nádhernými záběry . P.S. kličkování před právě utrženou lavinou nemělo chybu, i když v tomhle duelu jsem si vsadila na jiného vítěze. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Mnoho rozhněvaných mužů. Snowboardisti sami sebe prezentují jako téměř bezmozkové blázny, kteří dělají šílené kousky, bouří se proti společnosti, povyšují se nad lyžaře, odsuzují jakýkoli závan komerce a ovládají svět. Z toho důvodu mi pak byla vychloubačně podaná historie sportu od začátku protivná. Nejvíc mě ale mrzí, že i část se sjížděním dech beroucích aljašských svahů je plná velkých slov a vzájemného vychvalování do nebe, čímž hodně ztrácí i nejsilnější stránka, tedy vizuální vychytávky záběrů odvážných akrobatických kousků. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Není ten sport kapku nebezpečnej:-))? Jedno ale vím jistě – lidem pravidelně jezdícím k moři za sluníčkem tenhle svižnej dokument určen rozhodně nebude!! Každopádně to musí být jízda, i když se mnohdy zákonitě bije se zdravým rozumem.. Tvůrci nám předkládají efektní záběry na bílé svahy Aljašky, kde sledujeme dvě generace snowboardistů, kteří sem přijeli vzpomínat, poznávat, užívat. Vedle toho se snaží zmapovat historii tohoto sportovního odvětví, promluví zde řada průkopníků i obyčejných nadšenců, uvidíme archivní záběry i současný pohled na snowboarding a jeho hvězdy. Upřímně více potěší sekvence z Aljašky a hodně nebezpečné kousky na strmých svazích. Snowboarding je životní styl, snowboarding je o svobodě.. a příjemně se na něj kouká – až to někdy mrazí!! Hodně silné tři* ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Najlepší snowboardový film, s ktorým som sa doposiaľ stretol. Nikdy som sa nevenoval tomuto adrenalínovému, zimnému športu, ale tento snímok sa mi aj tak páčil. Dozvedel som sa veľa zaujímavých informácií a pozrel si výborne nasnímané a zostrihané zjazdy piatich fenomenálnych snowboardistov, ako zdolávajú na svojich doskách najvyššie hory Aljašky. Treje Haakonsen (30r.) Oslo, Nórsko, trojnásobný svetový šampion; Shaun White (18r.) z Kalifornie, päť krát víťaz X-Games; Hannah Teter (18r.) Vermont, snowbordová reprezentantka USA; a dvaja veteráni, priekopníci snowbordingu na Aljaške Shawn Farmer (40r.) a Nick Perata (39r.) - to sú borci, ktorí mi predviedli, ako sa štýlovo zchádzajú "Extrémne svahy". *** ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

O snowboardy jsem nikdy moc nezajímal, ale to asi protože jsem na něm nikdy nestál. Tenhle dokument mě ale docela zaujal. Nejlepší borci světa se sejdou na Aljašce, aby zdolali ty nejzrádnější hory. Všichni to jsou sympaťáci a na prkně to válej (Shaun White a Terje Haakonsen rulujou). To je ještě okořeněno docela dobrým dokumentem o historii snowboardingu a říznou rockovou hudbou. Je to ale na můj vkus moc dlouhé a občas jsem se u toho přece jenom nudil. I tak ale příjemné překvapení. 70% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ve filmu jsou některé bezkonkurenční překrásné záběry snowboardistů. Prvosjezd téměř kolmé stěny, skoky, výjezd z laviny. Bez přehánění můžu říct, že se při sledování těchto záběrů tají dech. Velice zajímavé jsou taky vsuvky o evoluci snowboardingu. Závěrečný výsadek a prvojsezd jsou filmařsky bravurní. Ze záběrů je cítít nervozita, jako by jste tam byli... Kámen úrazu jsou všam monology hlavních protagonistů. Film je prošpikován šíleně nezajímavými a trapnými řečmi. Připomíná mi to dotazy na fotbalisty a hokejisty v přestávkách sportovních přenosů. Všichni sami sebe a vzájemně různě chválí, jak sjeli tamto, jak dávali támhle. Prostě o ničem. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Aljaška, hory, freeride, tuny sněhu a snowboard. A hlavně nejlepší snowboardisti, jejich jízda, skoky, pocity, soutěže a nevěřitelná spousta volnosti a adrenalinu. Skoro dvouhodinový dokument o tomhle všem vypráví tak úžasnými obrazy, výbornou doplňující hudbou a zážitky špičkových snowboardistů, že člověk jen nadšeně zírá na plátno, těší se na zimu a někde v podvědomí společně s hlavními protagonisty snímku tajně skáče z vrtulníku! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som síce na tej druhej strane barikády, čiže lyžiar, napriek tomu ma dokument o zopár sympatických freestylových bláznoch a ich výlete na Aljaške, prekladanými históriou snowboardingu s dobovými zábermi zaujal od prvého okamihu. Úplne mi stačila k spokojnosti krásna prírodná scenéria a tých zopár faktografických informácií z histórie, aby som sa nenudil. Film je dôkazom toho, že aj z malej veci, ktorú si vymyslelo zopár nadšencov, sa môže stať celosvetový fenomén. Možno až takých rozmerov, aké sú pre nich neprijateľné. Ale vo vysokých horách, odkiaľ nevidíte ani stopu po civilizácii, vám to môže byť jedno. Som rád, že tu neboli opomenuté ani Olympiády. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

I když je First descent pohodovou podívanou, ve které se dozvíte něco o počátcích a vývoji snowboardingu, nejedná se o nijak zvlášť skvělý dokument. Svou délkou vás po chvíli začne nudit a nabubřelí frajerští Amíci jsou trochu nesympatičtí. Mnoho hodinových snowboardových videí, které jsem kdy viděl, bylo mnohem lepší než tento film. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

kedysi, ked som aj ja aktivne jazdil by som nevahal dat vyssie hodnotenie..boli to casy plne skejtovych a snowbicovych videi, bola to ta doba, peckove obdobie..vidiet vtedy tento dokument/film by bol zazitok..dnes je to vsak pre mna len nejaka rekapitulacia a prijemne spominanie. je to zaujimavy dokument, ale pre mna uz nic extra.. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Sportovní a dokumentární snímky jsou super a když je na co koukat můžu jen chválit no tady asi okolí a někdy nějakou scénu ale to asi vše jinak nepřesvědčilo. ()

verbst 

všechny recenze uživatele

Jako první věc, bych rád řekl, že jsem tenhle film, jako první ve svém životě v kině, nedokoukal, a že nemůžu být tudíž objektivní. Holt mít dva mladší sourozence, kteří potřebují hlídání není jednoduché... Jestli ten film spěl k nějakému finále nevím, ale gradace byly velmi pozvolné. Místy mně to vůbec nebavilo a byla to celkem nesnesïtelná nuda... Kámoš dokonce usnul... Až to uvidím do konce možná dám 4*, možná 5*. Do té doby zůstanu na "pouhých" třech. Což není na dokument málo. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

pocta snowoardingu, kt. vsak casom zacne nudit. iste ale je, ze zabery zo svahov vas budu privadzat do sialenstva a vy budete hladat kde vyskusate freeriding. avsak na druhej strane tie vsuvky boli zbytocne a nepodstatne. pre snowboardakov povinnost!!! ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivce zimy a už vůbec ne zimních sportů, proto jsem se na tenhle film dívala spíše ze zvědavosti. Čekala jsem něco ve stylu Legend z Dogtownu (ač nejezdím na sk8u, ten film se mi líbil). Tady se na mě ale místo toho vyvalil dokument. Musím říct, že mě ty jejich kecy moc nezajímaly, spíše jsem chtěla vidět akci. Ta tu sice byla, ale celkově ten film nevyznívá moc dobře. Docela jsem se nudila... ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Krásné a pravdivé. Moc dobře si pamatuji na dobu, kdy lidé na snowboardu bojovali s nenávistí lyžařů. Stál jsem původně na "odvrácené" straně, ale jak bylo už řečeno ve filmu, kdo to na prkně jednou zkusí tak se těžko vrací zpět k lyžím. ()

BitlDjus 

všechny recenze uživatele

Miluji snowboarding a ukázka toho, jak všechno postupem času explodovalo je úžasná. Celá ta Aljaška, prkna, nebezpečí mě vzrušuje na tolik, že si jí musím několikrát v zimě zopakovat, je to asi jeden z nejlepších dokumentů, který jsem kdy viděl ... ()

Reklama

Reklama