Reklama

Reklama

Adam Šangala

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Původní slovenský muzikál V. Patejdla, K. Peteraje a J. Paštéky v režii J. Bednárika. Příběh Adama Šangaly začíná v malé oravské dědince Koziná, a to v okamžiku, kdy se ji mladý Adam rozhodne opustit a vydat se do světa. Na své pouti Slovenskem první čtvrtiny 17. století se setká s krásnou krčmářkou Juditou, která ho zasvětí do tajů lásky, pocítí na vlastní kůži krutost a zlovůli mocných a stane se štvancem na útěku. Jako rekrut je odveden na hrad Beckov. V sídle šlechtického rodu Praskovských ho čeká strmá kariéra (ač skoro negramotný, stane osobním sekretářem mladé hraběnky Brigity) ale také stejně strmý pád. V Trnavě se seznámí s kupeckou dcerkou Bětkou, která se stane jeho osudovou láskou? Divadelní metaforu o Slovensku a Slovácích, o touze vyletět k oblakům a svobodně dýchat a snaze překročit stín vlastní malosti a omezenosti nastudoval v nitranském Divadle Andreja Bagara v roce 2003 Jozef Bednárik. Hlavní postavy vytvořili: Milan Ondrík (Adam Šangala), Leopold Haverl (Loutkář), Božidara Turzonovová (hraběnka Praskovská), Daniela Kuffelová (krčmářka Judita), Eva Pavlíková (hraběnka Brigita) a Kristína Turjanová (Bětka). Muzikál volně inspirovaný motivy ze stejnojmenného (a dnes již klasického románu) slovenského lékaře a "československého prvorepublikového spisovatele" Ladislava Nádašiho-Jégého napsali scenárista Jozef Paštéka a stálice slovenské pop-music Vašo Patejdl a Kamil Peteraj. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Absolútne dokonalé. Videl som to 11.2.2011 v Divadle A. Bagara Nitra, čiže v najnovšej možnej podobe. Herecky, hudobne, scénicky, režisérsky absolútne skvelé, o vynikajúcej vyváženosti drámy a komédie ani nehovorím. Na uši príjemný hlas „Pána Boha“ Leopolda Haverla, krásne piesne, dialógy... Herecký talent protagonistov, konkrétne Ivan Martinka, Kristína Turjanová, alebo vtipný Ivan Vojtek Mladší. :) 3 a pol hodinový zážitok na dlhú, dlhú dobu... 5***** a 95,292 % VRELO ODPORÚČAM !!! ()

Loooki 

všechny recenze uživatele

Pre mňa absolútny muzikálovy orgazmus!2 roky mi trvalo zohnať lístky a neskôr dopraviť sa do Nitry, dokiaľ to moje oči videli a uši počuli! ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Skvostná verze slovesnké klasiky. Proč není dávno na DVD? Velká škoda, že Jožo Bednárik už nic podobného nezrežíruje... ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich slovenskych puvodnich muzikalu. Nevim cim to, ale ty zbojnicke muzikaly jdou na dracku: Malovane na skle (Polsko, hit Slovensko), Kolocava (Morava), Balada pro banditu (Morava, Cechy), no a Adam Sangala (Slovensko) ()

Reklama

Reklama