Reklama

Reklama

8 žen

  • Francie 8 femmes (více)
Trailer

Francúzsko päťdesiatych rokov. Osamelé sídlo v zasneženej krajine. Rodina sa stretáva na sviatky. Oslava sa však nekoná - milovaný otec bol zavraždený! Vrahom môže byť iba jedna z ôsmych žien tak blízkych pánovi domu. Dominantná manželka? Jeho staropanenská švagriná? Lakomá svokra? Drzá slúžka alebo lojálna gazdiná? Alebo jedna z jeho dvoch pekných mladých dcér? Prekvapujúca návšteva očarujúcej sestry obete zvráti pátranie na hystériu a rivalitu. Postupne sa začínajú odhaľovať rodinné tajomstvá. Humorné situácie sú okorenené hudobnými vsuvkami i zvodne zradnými tancami. Tajomstvo ženskej duše je odhalené. Osem žien: krásnych, vášnivých, inteligentných, citlivých a nebezpečných. Jedna z nich je vinná. Ktorá to je? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (232)

Cival 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete pochopit, co znamená to otřepané sousloví "herecký galakoncert", mrkňete se na 8 žen. Dočkáte se totiž úchvatné přehlídky šarmu, charismatu, elegance i vzrušující krásy v laškovném koktejlu, který lehce osciluje mezi divadlem (ale v tom dobrém slova smyslu, kde můžou vyniknout jednotlivé osobnosti) a filmem ze 60.let, či z pohledu žánru mezi detektivkou, komedií a mým milovaným muzikálem - hudební čísla jsou opravdu sladká. Ozon natočil vtipný a malinko nostalgický film, který s grácií postihuje ženskou výjimečnost a krásu. Brzičko na něj kouknu znova. Třeba jen kvůli tomu, že horní ret Emanuéle Beárt a vzrušujícím způsobem zakloněné držení těla Viginie Ledoyen mi už dlouho nedá spát:-) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je opravdu hereckým koncertem. Nenašla jsem jediné místo filmu, kde by se mi alespoň jedna z hereček nelíbila. Děj je až do poslední chvíle napínavý, s dalšími objevy nevíte, kdo je onou vražedkyní, pořád se střídají podezřelé až vše vyvrcholí v nečekaný závěr. Jenom některá pěvecká čísla mi přišla trochu nepřirozeně vmíchaná do děje, prostě aby tam byly. Ale ani to nerozhodí dojem z velmi příjemného filmu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Šíleně barevný (nebo tak skvěle stylizovaný?) a divný francouzský Gosford Park s tanci a zpěvy. Nejde tomu upřít kouzlo, ale nadšené hýkání se v mém případě konat nebude. Tak proč bych byl ochotný se na to podívat ještě jednou? The question is - who cares? 70%. PS: Emmanuelle Béart je nádherná i s blond vlasy;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sedm žen v jednom domě. Francouzky. Skvělé herečky. Osmou ženou je dočasně muž – muž s dýkou v zádech. Vražda!? Ano. Co teď? Telefon je odstřihnutý, cesta k civilizaci zavalena nánosy sněhu. Musela vraždit jedna z žen. Nebo to byla momentálně nepřítomná osmá žena? Až do posledního dechu napínavá detektivka s tím nejlepším možným hereckým ansáblem – to zní samo o sobě dost lákavě. Jediné, co by mohlo hrozit, je příliš divadelní aranžmá. Ano? Ne! Vytříbeným slovníkem pronášené věty osmkrát naruší muzikálový výstup a nespočetněkrát na podobný žánr atypický druh humoru. Jenže na jaký žánr vlastně? Muzikální černou retrokomedii? S největší pravděpodobností. 80% Zajímavé komentáře: Oskar, Tyler, Cimr ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Wow! Nevím na kolik je 8 žen originální podívanou, ale rozhodně stojí za vidění. Osm žen zavřených v honosném sídle, sníh nedovolí odejít a jediný chlap leží na břichu s kudlou v zádech. Fracoisovi Ozonovi se z tématu podařilo vytřískat absolutní maximum. To co by se půl hodině filmu mělo stát nudou, ve které jedna ženská obviňuje druhou, se každou chvíli ještě graduje do závratných výšin. Ozon mě přinutil až do závěrečných minut přemýšlet nad tím, kdo je vrahem. Celý film jsem si skládal určitou teorii, ale po prá minutách jsem ji musel nějak pozměnit. A navíc mě závěrečné rozuzlení hezky usadilo, vysmálo se mi do ksichtu a jenom jsem si potvrdil, že jsem viděl moc málo filmů na to, aby se nenechal překvapit. V jednoduchosti je krása a konec je nejjednodušší jaký si dokážete představit. Ale i přes to přeze všechno jsem nucen zůstat s hodnocením stupínek pod vrcholem. Důvod proč nejdu výš je ten, že mě neskutečně iritovali hudební čísla. Ano, dá se říct, že se tam i hodily, ale mě to prostě neskutečně štvalo celý film. 8 žen je však rozhodně velmi kvalitní a zábavnou podívanou, ve které vám jednotlivé charaktery dojdou až po druhém shlédnutí. Ale uznávám, že důvod měla opravdu každá... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Už samo excelentní herecké obsazení je zárukou vysoké kvality filmu. Když se k tomu přidá ještě promyšlený děj obohacený velmi dobrými pěveckými čísly, tak nejde dát méně, než čtyři hvězdičky. Mně osobně se nejvíce líbila Ludivine Sagnier. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €8miliónovTržby USA $3,098,776Tržby Celosvetovo $42,426,583║ šikovné spracovanie v ktorom sa divák nestratí, aj keď možnosť pokiaľ by nepozorne sledoval dej má, ale herecky je to krásne sfilmované, ukážka toho keď režisér to dokáže zručne ukočírovať, k tomu ladia aj muzikálové vsuvky, je to iskrivé, zmyselné, zábavné ako taká čierna komédia, plus to má úžasný nádych 50.rokov /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Art Film Fest 2012) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Divadelně laděná nuda, která na filmovém plátně působí extrémně komicky a staticky. Doufal jsem, že půjde o působivou hru několika koček, které si přehazují krvavý nůž ze zad manželky jedné z nich. Vše šlo mimo, když mi došlo, že se bude hodně zpívat a zbytek nic. Škoda, všech těch nudných písniček, které mezi ženami příliš nefungují a mezi kterými je nejkrásnější jednoznačně Emmanuelle Béart a herecky dominují Catherine Deneuve a Isabelle Huppert. Francoise Ozon promarnil jednu ze svých šancí jak mě dostat, ale alespoň ukázal, jak je pro muže těžké být se ženami... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert francouzských hereček několika generací je skutečnou pastvou pro oči a film nabízí navíc další důvod proč jej vidět - výborný scénář. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měla u tohohle hereckého koncertu dam francouzského filmu jen 4 *. A to jen a jen kvůli tanečním kreacím Catherine Deneuve. Ale nakonec jsem její nemotornost kompletně přehodnotila, vždyť k její kráse, eleganci a šarmu, ještě umět tancovat .... tak to už by byl vrchol nespravedlnosti :-) . ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Komediálně detektivní muzikál odehrávající se v jednom domě. Asi tak by v rychlosti šlo charakterizovat Ozonových 8 žen. Děj zde narozdíl od mnoha jiných muzikálů není pouze do počtu. Naopak jde o skvělou detektivku v nejlepším duchu děl Agathy Christie. Celé to má spád a výtečnou gradaci. Muzikálové vsuvky jsou nápadité, byť přeci jen někdy násilně zakomponované. 8 žen stojí především na ženských hereckých výkonech. A lepší obsazení již snad ani nešlo ve Francii sehnat. PS: Naprostá nutnost vidět v originálním znění! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice zábavný detektivko-komedio-muzikál. Poněkud naivně zahrané ale přijde mi že to byl záměr, tudíž spokojenost naprostá. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi moje prvni setkani s Ozonem a rozhodne me nezklamal, i kdyz film je takovej zvlastni. Je to hlavne detektivka, kde se 100 minut hlavne pomoci rozhovoru postupne dopatravame k vrahovi, pricemz to je obcas ozvlastneny nejakym zasadnim odhalenim a po pravde receno, vetsina tech odhaleni je dost neverohodna az stupidni. Obcas tu je nejakej komedialni vystup a sem tam jeste hudebni cislo, ktery sice spatny nejsou, ale chytlavy sou z toho jen asi tri pisnicky a nejak jsem nepochopil, proc to tu vubec je. Nicmene zaverecny odhaleni je fakt paradni a az do uplnyho konce fakt neni jasny, jak to bylo. No a krome toho tu je naprosto vynikajici sestava 8 herecek, kde je nektera nesympaticka, nektera sympaticka, ale vsechny do jedny hrajou fakt paradne. Celkove takovej dobre promyslenej a skvele zahranej mix mezi dramatem a komedii a docela pohodova zabava. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

není to špatný. sice do krimi nebo do komedie to má hódně daleko, ale koukat se na to dá. navíc ty písničky mi tam hodně vadily a přišlo mi, že atmosféra tím hodně ztrácí (i když nejsou špatný). ale jako ukázka takové normální rodinky je to zajímavý obraz. výsledná pointa mi přišla hodně křečovitá a pointa a vůbec děj taky nijak moc propracovaný. prostě průměr a dobrý herečky to nezachrání. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Sympatická francouzská variace na klasické detektivky Agathy Christie, doplněná o výtečná hudební čísla jednotlivých představitelek. Jako zástupce mužského rodu jsem byl občas vystrašený, cože to ty ženský páchají, ale vcelku spokojenost. Jen dabing mi přišel nevhodný - zvlášť na ČT2. Ta francouzská atmosféra z písní mi ve zbytku filmu chyběla... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

To, co by v americkém případě bylo remakem, to je ve francouzském provedení hebkou ženskou nostalgií let padesátých a šedesátých minulého století. Francois Ozon nás přesvědčuje, že muž je schopen citlivého vhledu ne do jedné, ale hned do celého trsu ženských duší. Duší rozmanitých a bouřlivých jako žena sama. Stejně hebká a vláčná kamera nás hladí ať už zabírá zasněženou zahradu, dvůr nebo zdi hlavní rozlehlé vily kdesi na periférii jednoho blíže nespecifikovaného francouzského venkovského města daleko mimo pařížskou aglomeraci. I tady všude cítíme jemnou ženskou ruku. Agatha Christie, další žena, jejíž přítomnost cítíme v Ozonově autorském filmu, je doslova vyvlečena z horského prostředí svých DESETI MALÝCH ČERNOUŠKŮ. Nevadí to; iluze osamění a izolování právě tak nedobrovolného v anonymitě bílého zajetí, zůstává zachována prostřednictvím právě tak marných pokusů o únik. Jakkoliv by ŽENY měly být detektivkou, psychologie postav je propracována s graciézní precizností nové vlny a celková atmosféra dále umocněna šansony zhruba blízkými předpokládatelné době děje; každá herečka má k dispozici po jednom. Všechny herečky bez rozdílu prokazují pozoruhodnou muzikálnost; nemůžeme se dost dobře ubránit pocitu, že Edith Piaf i Mireille Mathieu v nich mají pozoruhodnou konkurenci. Vše koření francouzsky jemný námět, překvapivé pointy a zvraty včetně konce, který lze obtížně předvídat, ale který současně není brutálním znásilněním předcházejícího děje a jeho směřování. ŽENY jsou pozoruhodně zralým dílem mladého francouzského režiséra, dílem, který dohromady ústrojně, s pozoruhodnou úspěšností, svedlo přední osobnosti francouzské kinematografie, jež by se jinak sotvakdy setkaly. Podobná možnost a uvažování o tom co by, kdyby .... by v žádném případě nepřekročily úroveň spekulací. Takže osm, pardon, vlastně devět žen vás zve. Na co? No přece na vraždu, která vraždou není. Posléze zjistíme, že součtem osmi souborů někdy až překvapivě rvavých něžností je jedno mužské neštěstí, jež se rovněž není s to vyprostit z tohoto i krásného, i fatálního kauzálního řetězce, obrazu zobrazujícího hlubokou krizi mezilidských současných vztahů. Špičkovému lidství odpovídá špičkový film. Zve i vábí. A tam, kde není vítán, zdvořile zavírá dveře a odchází. Odmítá totiž být - a my dobře víme proč - nezvaným hostem. ()

Reklama

Reklama