Reklama

Reklama

Afričan

Trailer

Obsahy(1)

Podaří se Victorovi, žijícímu léta ve střední Africe, vymluvit krásné manželce nápad vybudovat na území přírodní rezervace středisko pro majetné klienty, kvůli němuž přiletěla z Paříže? Expařížan Victor žije ve vesnici u středoafrického Vilémova jezera. Je nejen pilotem správce přírodní rezervace, ale i ochráncem přírody. S domorodci vychází přátelsky, ale tvrdé boje svádí s pytláky v čele s Poulakisem. Do této atmosféry nečekaně přilétá z Paříže jeho manželka Charlotte s asistentem Planchetem. Chce si prohlédnout lokalitu, kde má vzniknout rekreační středisko. Victor naoko souhlasí, že je oba dopraví na požadované místo. Ve skutečnosti je vysadí hluboko ve vnitrozemí. Planchet ale ve vesnici objeví staré auto a dvojice se vydá zpět. Připletou se do cesty Poulakisovi, vraždícímu slony, i Victorovi, který na pytláky shazuje výbušninu. Pytláci unesou Plancheta. Charlottu, které se podařilo uniknout, najde a zachrání Victor. Po strastiplném putování dorazí k Pygmejům, kteří je ochrání před Poulakisovými muži. Charlotta se vrací do Paříže s odhodláním znovu se věnovat etnografii a také čekat na návrat Victora. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (91)

sud 

všechny recenze uživatele

"Africká královna", "Bohové musejí být šílení" a "Muž z Ria" v jednom. Zase jsem se utvrdil v tom, že tyhle Francouzské komedie nestárnou. "Afričan" je navíc bezvadný romanticko - dobrodružný film, který stále působí svěže. Philippe Noiret je naprosto vynikající, role je mu psaná přímo na tělo (i když se zvažovalo i o Belmondovi). Catherine Deneuve je naprosto k sežrání. Mezi oběma to neuvěřitelně jiskří a je na nich znát, že je i natáčení bavilo. Když to ještě zabalíte do krásné Africké přírody, dostanete jeden z nejlepších filmů Philippa de Brocy. "Afričan" je film, natočený z radosti a aby dělal radost. Dělal ji v době svého vzniku, dělá ji pořád a ještě dlouho dělat bude. 100%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vydarená reklama cestovky na dovolenku, respektíve trvalé presťahovanie do Afriky. Noiret sa v tejto divočine zbláznil a niet sa mu čo čudovať. Po tom, čo sem prišla aj jeho manželka Deneuve, ju čaká podobný osud. Jeden z tých filmov, pri ktorých si človek nostalgicky zaspomína na večery s rodičmi v 80. rokoch, keď mu dovolili si s nimi pozrieť nejaký francúzsky film v telke. Inak síce možno nič moc, ale de Brocovi sa občas podarilo vykúzliť buď pekný okamžik (spoločná večera), alebo zachytiť podstatu manželskej krízy. Záverečná scéna je potom doslova krásna. Chápem, že ľudia nad 50 si povedia, že dnes to už nemôže byť ono, že my nemáme také silné herecké idoly, medzi ktorými by to tak na plátne iskrilo a keď sa tí dvaja objímajú, tak je to pre staršiu generáciu esencia krásy kinematografie. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Idealisticky zábavný film s jemným humorem a dávkou napětí a konečným vítězstvím dobra. Podivínský obchodník a ochránce slonů, někde uprostřed Afriky, Victor (Philippe Noiret) se svým svérázným způsobem ukazování citu a ochrany přírody. Opuštěná Victorova manželka Charlotte (elegantní Catherine Deneuve) ze vzdoru k němu hledá nový turistický cíl. Nastává rozkol a postupné opětovné sblížení a osvícení, a pochopení nesmyslnosti turistického šílenství. Zlo je v podobě pašeráků slonoviny v čele s proradným Řekem Aristotem Poulakisem (Jean Benguigui), který je po zásluze potrestán. Další zajímavé role: nešťastný společník Charlotty Paul Planchet (Jean-François Balmer), dobrácký spojenec Viktora v boji za ochranu přírody doktor Patterson (Jacques François), a Victorova žárlivá africká žena Joséphine (Vivian Reed). Trocha afrického přírodopisu s poutavými obrázky slonů a jakýchsi Pygmejů. Naivně nadšené ve své správnosti čestného postoje, ale i tak jemně zábavné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Možná by se mi to líbilo, kdyby to mělo aspoň trochu zajímavý scénář, vyhnulo se to hromadě ekologických klišé, Catherine měla o deset let míň a zadek o něco menší, kdyby tady všude neběhali lostomiloučtí, chytří a vždy nápomocní černouškové, nemělo to pokusy o dětinský humor a kdyby chemie mezi Catherine a Philippem nějak fungovala. Film se rozpadá na sled scének, které rámuje boj proti pašerákům slonoviny a vybíječům slonů, jenže vše je podané tak nepřesvědčivě a kýčovitě, že tomu celému může věřit jen francouzská hospodyňka, která v Africe v životě nebyla, ale ta exotika jí přijde krásná. Také mi přišlo podivné, jak na jedné lodi, posléze nefunkční, vždy našli nové a čisté oblečení včetně saka, džín pro ženu, které jí přesně padnou, dokonce i dlouhého béžového kabátu. O klavíru se raději nezmiňovat. A pokud jde o padouchy, fakt jsem nepochopil, proč se s takovým nákladem tahali takovou štreku a nevzali to letadlem rovnou od toho jezera krokodýlů. Prostě mě to nechytlo, nefungovalo to, i když ok, myšlenka, že bychom měli zachovávat přírodní ráje a Pygmeje nestěhovat do paneláků, se mi líbila. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Krásná africká příroda a často různé kousky biotopů, které bychom jinak neměli možnost vidět pro mě tenhle film nedokáží zachránit. Herecky to je standardní, Noiret svýho od společnosti oddělenýho podivína už taky jindy zahrál líp a ve spojení s nepříliš zábavným a nebo akčním dějem mě to dost nudilo. Dějově mi trochu připomněl druhý díl Bohové musí být šílení, jen nebyl tak zábavný, a už vůbec ztřeštěný. Komedii se tu prostě snažili vytvořit hlavně rozporem mezi exmanžely. Tenhle film neurazí, je to kvalitně odvedená práce, jenže to je všechno. Před těmi pětadvaceti lety mohl být opravdovým hitem, jenže dnes v záplavě toho všudypřítomného vulgárnějšího, estrádního či situačního humoru neobstojí. A ani tak dobrodružný Afričan není, protože aspoň pro mě, Noiret žádným akčním hrdinou nikdy nebyl. Vlastně se ani nedivím, že tuhle roli Belmondo položil, protože v té době si vybíral ještě opravdu dobrý projekty. Možná, kdybych Afričana viděl dávno, takže by se postupem času ve mně mohl k němu vyvinout citový nostalgický vztah, jenže bohužel nevyvinul. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (2)

  • Při natáčení v Senegalu Noireta poštípalo hejno komárů a přestože byl očkován, dostal záchvat malárie a s touto nemocí se potom potýkal ještě deset let. (Locksley)
  • Natáčelo se také v Keni a Zairu (nyní Demokratická republika Kongo). (Martrix)

Reklama

Reklama