Reklama

Reklama

Afričan

Trailer

Obsahy(1)

Podaří se Victorovi, žijícímu léta ve střední Africe, vymluvit krásné manželce nápad vybudovat na území přírodní rezervace středisko pro majetné klienty, kvůli němuž přiletěla z Paříže? Expařížan Victor žije ve vesnici u středoafrického Vilémova jezera. Je nejen pilotem správce přírodní rezervace, ale i ochráncem přírody. S domorodci vychází přátelsky, ale tvrdé boje svádí s pytláky v čele s Poulakisem. Do této atmosféry nečekaně přilétá z Paříže jeho manželka Charlotte s asistentem Planchetem. Chce si prohlédnout lokalitu, kde má vzniknout rekreační středisko. Victor naoko souhlasí, že je oba dopraví na požadované místo. Ve skutečnosti je vysadí hluboko ve vnitrozemí. Planchet ale ve vesnici objeví staré auto a dvojice se vydá zpět. Připletou se do cesty Poulakisovi, vraždícímu slony, i Victorovi, který na pytláky shazuje výbušninu. Pytláci unesou Plancheta. Charlottu, které se podařilo uniknout, najde a zachrání Victor. Po strastiplném putování dorazí k Pygmejům, kteří je ochrání před Poulakisovými muži. Charlotta se vrací do Paříže s odhodláním znovu se věnovat etnografii a také čekat na návrat Victora. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (91)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodová záležitost, která stojí na třech pilířích. Afrika a Catherine Deneuve  s Philippem Noiretem. Příběhy o svérázných chlápcích, kteří si dokáží poradit s krokodýly, revolucionáři, nebo pytláky, ale s ženskou vybojují sotva remízu, mě prostě baví. Přitom je to naprosto neoriginální a předvídatelné. U těchto filmů na tom ale nezáleží, jsou určeny k tomu, aby jste si otevřeli láhev vína, přilípli se k drahé polovičce a prostě se bavili na úkor jiného párečku láskotrumberů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Na titulnom Afričanovi som napokon nenašiel takmer nič priaznivého, ak teda aspoň nepočítam asi posledných 20 minút stopáže, kedy som si konečne „prišiel na svoje”, kde som sa povedzme cítil, ako v napínavých dobrodružstvách o Indianovi Jonesovi, ináč sa z veľkej časti jednalo iba o akýsi zlepenec afrických (exotických), naprosto nudných, a k tomu zväčša i totálne nezáživných sekvencií so skoro nulovým záujmom pre charaktery ako také, čo je zároveň i veľmi zlou vizitkou pre počin ako taký, ktorý snáď už absolútne zo začiatku neveštil nič dobrého, a tak môžem maximálne skonštatovať sotva len to, že predstaviteľ „samostatného podnikateľa” Viktora v podaní Filipa Noireta, si opäť pripísal na svoje konto ďalší podpriemerný titul, alebo napríklad taká francúzska, chladná blondínka Katarína Deneuveová, ktorá zase stelesnila akýsi, spočiatku kariérny typ - protagonistky Šarloty so vskutku developerskými ambíciami na africkom kontinente, čo nakoniec úplne priklincoval tentoraz znovu mimoriadne „fušerský režisér” Filip de Broca, ktorý vie byť miestami i poriadnym pracantom - trebárs ma menovite napadá sa zmieniť o týchto nasledovných tituloch v podobách: Cartoucheho, Mužovi z Ria či Nežného kuraťa, keď v dvoch z nich si dokonca zahral i povestný lámač ženských srdcí, Bébel, čo na druhej strane sa, ako také protipóly vytvárajú tieto snímky, akými sú Muž z Hongkongu, Ukradli torzo Jupitera i aktuálne recenzovaný Afričan, a tak ani neviem, čo si mám o tomto tvorcovi vlastne myslieť? • Už som na to prišiel. Za všetko v podstate môžu len nekvalitne napísané scenáre, ktoré si autor ešte písal i vlastnou rukou, čiže inými slovami sa dá povedať, že mu v niektorých prípadoch skrátka iba trochu ušla ruka! A to isté predsa platí aj pre obe vyššie uvedené hlavné postavy, ktoré sú na tom podobne, veď sa stačí len obzrieť do minulosti, čo sa týka takej Katky v pozitívnom zmysle: Hnus a Kráska dňa, sú určite nielen mojou osobou vychvaľované tituly, na ktoré pritom nedám vôbec dopustiť, vtedy mala role ušité doslova na mieru, teraz ani nemala čo hrať: „Kráska si zahrala vo filmovom hnuse?” • Tu jednoducho nefungovalo skoro nič, a to od hereckého obsadenia spolu s ich dialógmi, cez montáž a imidž, až vari i po ostatné postavičky v dianí, v celkovom ponímaní skrz antagonistu Aristotea Poulakisa v podaní Jeana Benguiguia, čo bolo z jeho strany už celkom nevyužitý potenciál, takto sa stal len smiešnou karikatúrou seba samého. Z trojice (zatiaľ) videných nepodarkov, patrí tento k tým najneznesiteľnejším. Od de Brocu si musím odteraz odpočinúť, i keď ma dosť láka vidieť Muža z Acapulca & Nenapraviteľného, v obidvoch eventualitách s Belmondom v hlavnej úlohe, čo by mi mohlo napraviť chuť! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Spíše než o komedii jde o dobrodružný snímek s určitými švihlými francouzskými prvky. Ovšem na ústřední dvojici Noiret - Deneuve bych čekal daleko více dialogových scén s hádkami a usmiřováním. Film zůstal někde na půli cesty a nenaplnil očekávání pořádné ústřední dvojice, jako byla třeba ta s Noiret - Girardotová. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jiskření mezi Noiretem a Deneuve stejně nefalšované  a přirozené jako ekologická šlehnutí stran ochrany přírody a původních kultur. Jaký kontrast vůči dnešnímu hysterickému zviditelňování  vlastní kulinářské neschopnosti psychicky narušených "ochranářů" v národních galeriích.  Krásná africká příroda a romantické pohlazení od výborných herců. Filmová škola dobrodružných snímků, jaké už dnes nikdo neumí natočit.  Nejsou na to  lidi a i té přírody ubývá.... ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Film stojící na slovních přestřelkách dvou hereckých veličin, ale jinak nic moc nenabízí. Trochu dobrodružné akce (ale jenom opravdu drobounko), pár vtipných hlášek (taktéž poskrovnu), sympatické hrdiny a hezkou přírodu. Noirret si svého lehce neurotického chlapa střihl s gustem o tom žádná a s Catherine se k sobě parádně hodí, ale je to málo... chtělo by to přitlačit na všech frontách. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se také v Keni a Zairu (nyní Demokratická republika Kongo). (Martrix)
  • Při natáčení v Senegalu Noireta poštípalo hejno komárů a přestože byl očkován, dostal záchvat malárie a s touto nemocí se potom potýkal ještě deset let. (Locksley)

Reklama

Reklama