Reklama

Reklama

Afričan

Trailer

Obsahy(1)

Podaří se Victorovi, žijícímu léta ve střední Africe, vymluvit krásné manželce nápad vybudovat na území přírodní rezervace středisko pro majetné klienty, kvůli němuž přiletěla z Paříže? Expařížan Victor žije ve vesnici u středoafrického Vilémova jezera. Je nejen pilotem správce přírodní rezervace, ale i ochráncem přírody. S domorodci vychází přátelsky, ale tvrdé boje svádí s pytláky v čele s Poulakisem. Do této atmosféry nečekaně přilétá z Paříže jeho manželka Charlotte s asistentem Planchetem. Chce si prohlédnout lokalitu, kde má vzniknout rekreační středisko. Victor naoko souhlasí, že je oba dopraví na požadované místo. Ve skutečnosti je vysadí hluboko ve vnitrozemí. Planchet ale ve vesnici objeví staré auto a dvojice se vydá zpět. Připletou se do cesty Poulakisovi, vraždícímu slony, i Victorovi, který na pytláky shazuje výbušninu. Pytláci unesou Plancheta. Charlottu, které se podařilo uniknout, najde a zachrání Victor. Po strastiplném putování dorazí k Pygmejům, kteří je ochrání před Poulakisovými muži. Charlotta se vrací do Paříže s odhodláním znovu se věnovat etnografii a také čekat na návrat Victora. (TV Prima)

(více)

Recenze (91)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Klasická francouzská komedie o jistém manželském sváru je okořeněna vskutku neobvyklým prostředím, kde se odehrává. Trošku šmrncnuté ekologií. Ovšem ti starousedlíci vypadají hrozivě! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Afričan je zářným příkladem toho, že i některé filmy mohou stárnout. Je to celkem škoda. Film je sice sympatický, pobaví, potěší, ale už ne tak jako před lety, kdy jsem jej viděl poprvé. Ten humor není nadčasový, ale stárne. Ale najde se i něco co nestárne. Catherine Denevau a Philipe Noiret. Věčné popichování této dvojice v tomto filmu je tím nejzábavnějším a uznávám, že některé dialogy budou sledovatelné ještě i za několik let. Taky nestárne jejich herectví. Oba hrají naprosto dokonale. Charlotta je sice "jenom" krásná ženská, která se často dostává do problémů a Victor pravý chlap na pravém místě, ale stále je na co koukat. Sympatické, uvidím jaké to bude zase za pár let. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby žilo na naší planetě více takových Afričanů v podání Philippe Noireta, nebylo by na té naší zemičce krásněji? Nádherný film, NÁDHERNÝ! Naladil jsem se na tu dobrodružnou náladu té doby a pak už se jen unášel... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Krásná africká příroda a často různé kousky biotopů, které bychom jinak neměli možnost vidět pro mě tenhle film nedokáží zachránit. Herecky to je standardní, Noiret svýho od společnosti oddělenýho podivína už taky jindy zahrál líp a ve spojení s nepříliš zábavným a nebo akčním dějem mě to dost nudilo. Dějově mi trochu připomněl druhý díl Bohové musí být šílení, jen nebyl tak zábavný, a už vůbec ztřeštěný. Komedii se tu prostě snažili vytvořit hlavně rozporem mezi exmanžely. Tenhle film neurazí, je to kvalitně odvedená práce, jenže to je všechno. Před těmi pětadvaceti lety mohl být opravdovým hitem, jenže dnes v záplavě toho všudypřítomného vulgárnějšího, estrádního či situačního humoru neobstojí. A ani tak dobrodružný Afričan není, protože aspoň pro mě, Noiret žádným akčním hrdinou nikdy nebyl. Vlastně se ani nedivím, že tuhle roli Belmondo položil, protože v té době si vybíral ještě opravdu dobrý projekty. Možná, kdybych Afričana viděl dávno, takže by se postupem času ve mně mohl k němu vyvinout citový nostalgický vztah, jenže bohužel nevyvinul. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příjemná a pohodová komedie s trochou dobrodružství, několik scénami k zasmání, pěknou hudbou a hlavně krásně fungující a jiskřící chemií mezi ústřední dvojicí, která je hlavním tahounem tohoto filmu, který vidím tak na slabší 4*, přece jenom toho humoru mohlo být více. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Když si ve sračkách až po krk, nemůžeš v nich být zároveň až po oči.“ Toto pygmejské přísloví mě zaujalo ještě víc, než oranžový plastový kýbl v rukou civilizací nedotčených domorodců či Afričanova schopnost přistát s letadlem i na bedně od olejovek.. Dobrodružství obsahující exmanželské hašteření, střídání nepříliš intenzivního dramatu a vtipu, nenucené poselství ochrany přírody a tolik přeletů nad plameňáky a pakoni, až je z toho i Pepinec na pokraji sil. Nic proti ekoteroristovi Noiretovi, ale Belmondo by ty sloní kly házel do jezera s větším šmrncem.. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších francouzských komedií (tím myslím inteligntních nikoli bláznivých) první poloviny 80.let s vynikajícími herci a osobnostmi - jako vždy "šmrncovní a krásná Kateřina" a sympaticky a ekologicky zpustlý P.Noiret. Toto je klasický odpočinkový film... Krásné prostředí, hezcí lidé, nedementní dialogy, happy end... Může si přát člověk něco víc? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Francouzská noblesa uvádí dychtivého diváka tak trochu na scestí: lehká komedie má totiž současně všechny znaky "vážného" hraného filmu a jen místy lze zaznamenat náznaky triviálnějšího "lehkého" pojetí. Rozhádaný manželský pár, v němž se oba partneři na život a na smrt milují, aniž by byli s to spolu sdílet společný úděl, navíc nese všechny rysy "nezávisle osvobozené" postmoderny. Velké téma ochrany kulturního i přírodního afrického dědictví, jednoho z několika nejvíc ohrožených na naší planetě, se logicky prolíná do tektoniky vlastně láskyplného vztahu. Krásná černoška (spolu s jazzem v Africe, scény u Pygmejů) naznačuje možné limity filmu, který si na akční nehraje a ani jím být nechce. Příběhy partnerského míjení se dnes - tj. před čtvrtstoletím - mohou odehrávat na opravdu velké ploše času i prostoru. Ale to nejdůležitější je láska všedního dne, schopnost sdílet vše ve dvou. V dobrém i zlém. I na stříbrném plátně. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Africká královna", "Bohové musejí být šílení" a "Muž z Ria" v jednom. Zase jsem se utvrdil v tom, že tyhle Francouzské komedie nestárnou. "Afričan" je navíc bezvadný romanticko - dobrodružný film, který stále působí svěže. Philippe Noiret je naprosto vynikající, role je mu psaná přímo na tělo (i když se zvažovalo i o Belmondovi). Catherine Deneuve je naprosto k sežrání. Mezi oběma to neuvěřitelně jiskří a je na nich znát, že je i natáčení bavilo. Když to ještě zabalíte do krásné Africké přírody, dostanete jeden z nejlepších filmů Philippa de Brocy. "Afričan" je film, natočený z radosti a aby dělal radost. Dělal ji v době svého vzniku, dělá ji pořád a ještě dlouho dělat bude. 100%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, ale na můj vkus se toho v něm velmi, velmi málo děje. Philippu Noiretovi a Catherine Deneuve to spolu sice sluší a na vděčné prostředí Afriky se díky působivé výpravě opět hezky dívá, jenže jinak se Afričan příliš nepředvedl. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborné obsadenie, pár vtipných momentov a snaha filmu poukázať na skutočné bohatstvá. P. Noiret i C. Deneuveová sa k sebe hodia, ich zbližovanie dostáva vo filme najviac priestoru. Od filmu o Afrike by som čakal podstatne viac scén so zvieratami a možno to celé chcelo trochu vážnejší pohľad na tému pašovania a obchodovania so slonovinou. Záporáci sú tu skôr iba komické figúrky, ktoré by obabrali i malé deti a celkovo mi ten zábavný tón filmu, nie vždy sedel. Ideálna love story to teda nie je, na komédiu málo vtipné, na dobrodružný film málo dobrodružné a ako seriózny film o vážnosti témy vraždenia slonov neobstojí vôbec. Iba priemer. 60%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Není to poprvé, co mám problém s filmem z Afriky. On každý z nich má svoji jedinečnou atmosféru, zároveň jsou ale všechny o tom samém a já jsem pak z těch nekonečných přeletů nad savanou akorát tak unavený... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vydarená reklama cestovky na dovolenku, respektíve trvalé presťahovanie do Afriky. Noiret sa v tejto divočine zbláznil a niet sa mu čo čudovať. Po tom, čo sem prišla aj jeho manželka Deneuve, ju čaká podobný osud. Jeden z tých filmov, pri ktorých si človek nostalgicky zaspomína na večery s rodičmi v 80. rokoch, keď mu dovolili si s nimi pozrieť nejaký francúzsky film v telke. Inak síce možno nič moc, ale de Brocovi sa občas podarilo vykúzliť buď pekný okamžik (spoločná večera), alebo zachytiť podstatu manželskej krízy. Záverečná scéna je potom doslova krásna. Chápem, že ľudia nad 50 si povedia, že dnes to už nemôže byť ono, že my nemáme také silné herecké idoly, medzi ktorými by to tak na plátne iskrilo a keď sa tí dvaja objímajú, tak je to pre staršiu generáciu esencia krásy kinematografie. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Afrika je tu krásná až bere dech, Deneuvová je krásná a na zabití (lžička :-), Noiret je sympatický bručoun, kterému jeho pohodu nelze než závidět. Společně i každý zvlášť jsou nevysychajícím pramenem jiskřivých dialogů a humoru. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jiskření mezi Noiretem a Deneuve stejně nefalšované  a přirozené jako ekologická šlehnutí stran ochrany přírody a původních kultur. Jaký kontrast vůči dnešnímu hysterickému zviditelňování  vlastní kulinářské neschopnosti psychicky narušených "ochranářů" v národních galeriích.  Krásná africká příroda a romantické pohlazení od výborných herců. Filmová škola dobrodružných snímků, jaké už dnes nikdo neumí natočit.  Nejsou na to  lidi a i té přírody ubývá.... ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film, ale s vážným podtextem. Ale i skvělý herecký koncert Deneuve a Noireta. I málo stačí ke šťastnému životu. Jenže jsou i tací, kteří i to málo chtějí pro sebe. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

 „Teď je ta pravá chvíle, kdybychom se náhodou už nepotkali...“ Strastiplnou cestou podél divočiny, s objevením nového ráje v končinách pro běžný lid neznámých, začíná plynout zároveň i ona cesta zdánlivě nejbanálnější a někdy přeci nejobtížnější: cesta k opětovnému porozumění si mezi sebou... Afričan je pro mě nádherný film plný života, s dobrodružným příběhem, který má svou duši, fascinujícím exotickým prostředím a skvěle zahraný dvěma herci, pro které mám slabost, přičemž krásná Catherine nepůsobila snad nikde jinde tolik přirozeně a charismatický Philippe zde nešetří neodolatelnou sebeironií. S dojmy, jaké ve mě film vyvolal, mám v hodnocení jasno a nehodlám polemizovat, zda si plný počet hvězd reálně zaslouží nebo ne. A zaslouží! :) [95%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dabing Česká televize (Gabriela Vránová, Milan Mach, Svatopluk Beneš, Ladislav Županič, Alfréd Strejček, Boris Rösner, Simona Stašová). V tomto původním dabingu mimořádně povedený film, čili otázka zní, jaký dabing použili v Levných knihách? ()

Reklama

Reklama