Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Ambiciózní a sobecký mladý britský aristokrat Edmund Talbot se na samém počátku 19. století vydává na cestu do Austrálie, kde se má stát úředníkem koloniální vlády. Spolu s ním na přestavěné lodi britského námořnictva pluje na druhý konec světa také skupina lidí různých společenských vrstev, která chce na vzdáleném kontinentě začít nový život. Dlouhá cesta zvláštního společenství, které je uzavřeno dlouhé týdny ve stísněném prostoru lodi, vyvolává řadu emocí a odkrývá to nejlepší i nejhorší, co je obsaženo v lidské povaze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

tahit 

všechny recenze uživatele

Problém je v tom, že mě to dokázalo vtáhnout do děje jen na půl plynu. Příběh má dlouhý rozjezd a očekával jsem trochu jiný film. To ale neznamená, že to nemá co nabídnout, nicméně ve výsledku mě to nějak nezasáhlo, prostě průměr. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Solidní drama na palubě fregaty Jejího veličensta HMS Pandora, která veze nové osadníky do Austrálie. Mezi otrlé mořské vlky z řad důstojníků, kapitána a před plavbou rychle najmutých námořníků se ocitne jak smetánka, tak i prostý lid (tato loď vyjímečně neveze vrahy a zloděje). Zejména hlavní hrdina, zbohatlický hoch, který jede pracovat pro guvernéra má zprvu velký problém přizpůsobit se poměrům na lodi za dlouhé a náročné plavby. Tu znepříjemňuje nejen vrtkavé moře a závady na lodi, ale i počínající pocity úzkosti a nudy z pobytu na houpajícím se omezeném prostoru. Z necitlivého prospěcháře se během plavby stane muž se schoplností soucítit s druhými. Je úžasné pozorovat, jak se mění nejen chování ale i vizáž cestujících po čas plavby. Nikdy však nezapomínají být gentlemany a pravými Angličany. Na televizní produkci se jedná o nadstandard a osobně film srovnávám s Mastrem a Commanderem (ač se zde téměř nebojuje). Znovu a znovu žasnu, co vše museli první osadníci (nebo nuceně vyhoštění) vše překonat, aby Austrálie mohla být osídlena. O posádkách lodí Jejího veličenstva, které je tam pravidelně vozily ani nemluvě. Kdo o tomto období něco ví, jistě mi dá za pravdu, že se film povedl. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

V této třídílné sérii, ač to není první- pátý- desátý snímek o plavbě na moři, který jsem viděla, mi teprve docvaklo, že voda se do podpalubí může dostat úplně přirozeně a jednoduše. Že lidem se v malém prostoru své kolébající kajuty dělá přirozeně špatně. Že pokud se den co den vídáte s jedinou osobou opačného pohlaví, která přichází v úvahu (k recitování básní, třeba), že s ní taky skončíte v jedné kajutě (na recitování). Zkrátka vše je líčeno bez příkras, romantiky, ale nečiní to film nudným. Jsou tu různé charaktery, nad kterými se pozastavíte, ale je třeba si uvědomit- jsou na cestě do Austrálie, za únikem z Anglie, pro někoho nesnesitelně prudérní.. Několik důvodů, proč film vidět: 1) chystáte se na zámořskou plavbu; 2) jste potenciální či jistá cumberbitch; 3) Hornblower vám přišel moc akční. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní tejto minisérie mi napadlo, aká som rada, že v súčastnosti už takto cestovať nemusíme... Verím tomu, že to čo tam zažili, ich muselo poznačiť. Dlhodobý život v uzatvorenom priestore, má vždy vplyv na správanie ľudí. Tu je skutočne psychologicky výborne zvládnutý a zaujímavý. Okrem Edmunda Talbota, ktorý počas počas plavby neuveriteľne dozrel, sú tu aj ďalšie postavy, ktorých vývoj ma zaujal aj vďaka výborným hereckým výkonom. Skvelá cesta do hlbín ľudskej duše. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Halucinogenní nekonečná cesta přes půlku světa se změní na noční můru, kdy hrdinové už o nic neusilují, vše je jim lhostejné, jen zoufale přežívají a ani se neupínají na konec výpravy. Jako by jim už ani nezáleželo na tom, jestli se do Austrálie nakonec dostanou. Hrdina si vybere nevěstu na základě následků otřesu mozku, zatímco jediná sympatická ženská mu proklouzne mezi rukama. I když i ona je na štíru se vkusem, protože se nechá ukecat zprvu se progresívně jevícím chlapíkem, který ji ale patrně chce jen do kuchyně a postele a nepokládá ji za rovnou muži. ___ Ledacos mi v příběhu nesedělo. Nevěřím, že by několikaměsíční cestu zvládli bez mezipřistání pro doplnění zásob. Nevěrohodné pro mě bylo i jednání kapitána a posádky s knězem. Přece jen to i dnes, natož tehdy, bývá vážená osoba, nebo je aspoň vážený jeho úřad. A co ti lidé v podpalubí, kteří měsíce ani nevylezli na denní světlo? To mi taky připadá nereálné. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý, velmi zdlouhavý. Obyčejně a bez příkras ukazuje, že cestovat lodí v té době nebyl zrovna nejlepší nápad (vaše romantické představy o krásných dřevem vykládaných kajutách jsou zadupány do země). Nekouká se na to špatně, ale je to takové, jak jen to říct, velmi klidné. I ve scénách, kdy se něco děje máte pocit, že se něděje vůbec nic. Všehno to pozorujete, ale nevtáhne vás to dovnitř. Trvalo mi tři díly, než jsem si na hlavního hrdinu vůbec udělala názor. Nemůžu říct, že jsem touhle miniserii nadšená, ale spokojená jsem. Zdlouhavé věci mi nevadí. Pokud je nálada a čas, proč ne - nenadchne, neurazí a svým způsobem je to možná opravdovější než většina věcí, které normálně sleduju. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem si film vyhlededala z důvodu obsazení mých dvou top desítkových herců (Cumberbatch, Feild), kteří se k mému štěstí sešli už ve dvou filmech (druhým je Third Star), které se mi velmi líbily a i další obsazení je zde výborné. Dalším důvodem je, že série pochází z dílny BBC, která mě také málokdy zklame a konečně dobrodružné snímky této doby mě většinou baví. Film podle předlohy Williama Goldinga popisuje dlouhou cestu britské lodi s námořníky, vojáky a obyčejnými cestujícími z Británie do Austrálie. Zobrazení dobového cestování je to vskutku realistické, hned po příchodu na palubu zjišťuje hlavní hrdina Edmund (Benedict), že prostředí starší lodi, stísněné kajuty, do které zatéká a tváře stále stejných lidí nejsou moc vlídné. Dlouhá cesta začíná a střet jednotlivých postav různých charakterů bude velmi zajímavý. Film má své poněkud drastické momenty a vyhrocené situace ale i vtipnější nebo mnohé dojemné momenty. Co je hlavní, sledujeme proměnu hlavního hrdiny - sebevědomého aristokratického mladíka, který v důsledku dlouhé dramatické plavby získává mnohé zkušenosti a názory. Při sledování tohoto filmu jako u žádného jiného, jsem díky častému houpání lodi doslova cítila moře a uvědomila si, že v této době taková cesta byla rozhodně něco dost riskantního :) Příběh mě jednoduše chytil, mnohdy překvapil a ani na chvíli nenudil. Musím (opravdu nezaujatě) opět ocenit herectví Benedicta, jeho postava si mě získala a skutečně jsem s ním v několika okamžicích filmu trpěla. Sam Neil je tradičně výborný a kapitán lodi s důstojníky i další postavy byly ztvárněny britskou hereckou kvalitou. Hudba také pěkná (líbil se mi každý konec epizody, kdy Edmundova postava vnitřně pronesla nějaké moudro a pak se pohledem na vlny divák rozloučil. Výjimečně mi ani nevadil český dabing, i když Benedictův charakteristický hluboký hlas je jen jeden. Každopádně Lukáš Hlavica je jeden z mých oblíbených dabérů a celkem si sedli. :) Po celkovém shrnutí této dobrodružné plavby nevidím důvod proč nedat plný počet. :) pozn. herečka, která hraje dívku, do níž se Edmund zamiluje, hrála v lásce nebeské roztomilou dabérskou dvojici s Martinem Freemanem (kdo viděl ví :)). ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Wit? Acute observation? Entertainment? Why, it has become, perhaps, some kind of sea story. But a sea story with, as yet, never a tempest, no shipwreck, no sinking, no rescue, no sight nor sound of an enemy, no thundering broadsides, heroism, prizes, gallant defences or heroic attacks. But there is still a long way to go... říká Edmund Talbot na začátku své cesty... Od Williama Goldinga všichni známe Pána Much, ale jeho trilogie o jedné námořní plavbě u nás už tak známá není... a je to velká škoda... Těm, co zrovna nemají po ruce tyhle knihy doporučuji BBC minisérii (ty mě nikdy nezklamou) s lamačem dívčích srdcí B.C. v čele a jmény jako Sam Neill a Jared Harris po boku... Vítr do plachet a hurá za dobrodružstvím!! Možná je to tím, že jsem vyrostla na Hornblowerovi, možná tím, že miluju cestování lodí, možná mám slabost pro všechno britské, možná je tahle filmová trilogie hodně dobře napsaná, zahraná a zfilmovaná.... možná je to tím vším dohromady... k tomu ještě skvělá hudba, pověstný ostrovní vtip a nadhled vyvážený dávkou napětí a dramatu. Dobrodružství, které se obejde bez digitálních příšerností, bez patosu a příkras, pěkně špinavé, jak to máme rádi... ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Skupina ne zcela vítaných cestujících na obchodní lodi lapená v místě (loď uprostřed oceánu resp. její podpalubí a příď), čase (cesta z Londýna do Sydney) a zcela neobvyklém prostředí (mořská nemoc, námořnické pověry, pravdu má vždy kapitán) přináší (vzhledem k tomu, že se nejedná o thriller, psychologické drama ani horror) zcela nový pohled na anglickou společnost devatenáctého století. Jistě nejedná se o Hornblowera - není zde mnoho "akce" a lidi zde raději mluví (nebo výrazně mlčí), ale snad i to dělá sérii uvěřitelnější. Problém vidím jinde - najít důvod proč si film vlastně pustit, když neslibuje mnoho akce ani romantiky - já tento důvod měla v Benedictu Cumberbatchovi, jiný ho možná najde v lásce k moři, Anglii, královně - prostě dle vaší chuti a pak se stačí jen pozorně dívat, poslouchat a neusnout. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Vtáhlo mě to do toho mikrosvěta dřevěnýho škopíčku na nekonečním moři tak moc, že ještě dnes, půl roku poté, co jsem to viděla, se mi houpe žaludek sotva si na to vzpomenu. Syrové a surové cestování, kdy si nikdo nemůže být jistý životem a přesto se přitom žije jako na pevnině včetně vraždění, sexu, parádění, slavností a svateb... Fascinující svět - a přitom by se o seriálu dalo říct: prostě pořád pluli po moři, až tam dopluli.:)) A jak nabité událostmi a životem to bylo. Ne přesun odněkud někam jako dnes, ale život na lodi. To si dneska ani neumíme představit. Benedict - hlavní to tahák pro mě - hraje skvěle, je krásný. (Musím se usmívat, jak je v infu o seriálu zmíněn až na osmém místě, přestože hraje hlavní postavu:) Ale zpět k sérii. Vřele doporučuju všem, je na co se koukat a je o čem přemýšlet, je i co pociťovat - a o tom dobré umění je. Opět velký dík BBC. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený seriál BBC, který zcela neromanticky popisuje jak útrapy i radosti dlouhé cesty z Anglie do Austrálie, tak i lidské zrání nafoukaného, sobeckého mladíka. Doporučuji zejména příznivcům napjatých plachet britského námořnictva 19. století. 70% ()

Ivulla 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem přepla na tento film a zaujalo mě to, bavilo a pořád na to musím myslet. Viděla jsem tu poslední část a to ještě ne úplně od začátku, a to pro mě svědčí o kvalitě tohoto filmu. Doufám, že se mi podaří zhlédnout celou sérii a napíšu pak pořádný komentář. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

První díl vyloženě nuda. Ani s jednou postavou jsem se neztotožnil a celé mi to přišlo takové zmatené, jakoby se scénář tvořil za pochodu pod vedením nějakých ochotníků. Uvidíme, jestli nebude lepší druhý díl... O moc ne a třetí jakbysmet. Všechno to bylo takový strašně dlouhý a nemastný neslaný. Měli to setříhat do dvou hodit, pak snad. ()

pokoutnice 

všechny recenze uživatele

Asi slabší čtyři... Mám ráda dobrodružné a dobové filmy a těšila jsem se na herecké výkony, ale zdá se mi, že nebyl dostatečně využit potenciál námětu. Někdy jsem měla pocit, že sleduju slibně rozvíjející se scénu, která byla najednou utnuta bez další pointy. Často mi nebyla jasná u některých postav motivace jejich jednání. Škoda, že Sam Neill nedostal větší prostor. ()

eamee 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená miniserie - Sam Neill, Jared Harris a Benedict Cumberbatch. Pozoruhodná plavba po moři na vzdálený kontinent. Skutečně dokonalé provedení lodi - vrzání, houpání zažijete vše s Edmundem, chvílema než si zvyknete na lod je vám opravdu tak zle jako jemu. Pomalu prozkoumáváte společnost která se s vámi plaví. Zajímavé prostředí na postavy, avšak co se týče cesty je opravdu velmi zdlouhavá...tak jak to na lodi bývá.. ()

Reklama

Reklama