Reklama

Reklama

Bublina

Trailer

Obsahy(1)

Protagonisty vyprávění situovaného do městečka na hranicích Ohia a západní Virginie jsou tři dělníci z továrny na panenky, jejichž životy se protnou na ploše svérázného milostného trojúhelníku. Postarší Martha udržuje s mladším kolegou Kylem mateřský vztah na základě společných cest do práce a společně trávených přestávek na jídlo. Poklidnou rutinu jejich kamarádského soužití rozbouří příchod nové kolegyně, svobodné matky Rose. Důležitou roli ve vyprávění hraje vedle obtížně vyjádřitelných citů i lehce nahozená kriminální zápletka. Steven Soderbergh se na nezvyklém snímku natočeném s improvizujícími neherci v reálných prostředích podílel také jako kameraman (pod pseudonymem Peter Andrews). Ke specifikům projektu, který režisér označuje jako první z plánované série, patří i způsob distribuce: do kin zamířil prakticky zároveň s uvedením na DVD a placeném televizním kanále. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Soderbergh se vrací do nezávislých vod s digitální HD kamerou, těžce odosobněnou režií a budižkničemuvšským obsahem, který by nezaujal snad ani mrtvolu. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Nemusíš říct skoro nic, jenom hákuješ v továrně na panenky a tvůj život stojí za hovno. A víš, že to nebude už nikdy lepší, jenom zestárneš, zošklivíš a z tý coly a hranolků ti naroste břicho až nakonec chcípneš. A všichni co znáš sou na tom stejně. Je to v prdeli, zavolej Soderbergha ať tě natočí a plivne kapitalistům do ksichtu. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Není radno brát chudákovi jedinou radost života neboli, chce-li Bůh udělat z člověka poslušnou ničivou zbraň, zraní ho do srdce, zbaví ho rozumu, oslepí ho emocemi nebo mu je sebere. Jinak řečeno biblický Samson a shakespearovský Othello americké každodennosti. ___ Syrové, naturální, pravdivé – možná nejlepší Soderberghův film. Rozhodně nic pro diváky, kteří hledají ve filmech zábavu, ani pro ty, kdo hledá unik z tohoto světa. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má moji nehynoucí podporu a obdiv. Soderbergh natočil film jednoduchou minimalistickou formou, ze které banalita a obyčejnost dní přímo odkapává, kde jsou všichni naprosto přirození a dokazuje, že skutečně dobrý filmař natočí zajímavý film i bez hvězd, velikého rozpočtu a studiem za zády... Není to asi film pro každého, ale mě velmi sednul... 4,5* ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Strohost, nezúčastněnost, s níž neúnavný pokušitel trpělivosti mainstreamového diváka, Steven Soderbergh, sleduje tragédii na jednom americkém maloměstě, je skoro neuvěřitelná. Tvůrce, který ve svých filmech skáče ze žánru do žánru a od formy k formě se tu obešel bez profesionálních herců, bez speciálních efektů, kamerových filtrů i umělých dekorací. V reálném prostředí, s neherci a na digitální kameru natočil něco, co bychom možná mohli nazvat nezávislý film“, všem škatulkám se to však vzpírá. Příběh tří zaměstnanců malé továrničky na plastikové panenky (gumové hlavičky jako jeden z možných klíčů k jen na první pohled něžnému názvu) začíná jako melodrama, skoro jako romantická komedie. Jakoby mimochodem během jednoho dvou dialogů a několika jízd autem přechází v sociálně psychologické drama a v závěru se stočí v detektivku. A všechno mimochodem. Mezi řečí. Jediným čitelným předělem mezi jednotlivými rovinami je asi jenom rytmická kytarovka, s níž do příběhu bez jakýchkoli okolků vplujeme, abychom z něj po studené sprše na konci zase odešli. Ve strohé kameře, která se za celý film pohne snad dvakrát se toho jakoby neděje moc, ve skutečnosti se toho ráz naráz však děje tolik, že vám nezbývá, než nechat klesnout bradu. Pár pohledů, pár vět, pár kroků a vy máte najednou dojem, že takhle nějak se to může stát. Že největší peklo bude nejspíš tam, kde byste ho vůbec nečekali. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Bubble je silný film s nádherne minimálnym scenárom od Colemana Hougha. Soderbergh nasmeroval svojich hercov k dokonalosti, vďaka čomu sú na nerozoznanie od ich úloh. A aj keď sa príbeh pre svoj konflikt uchyľuje k senzáci, film je veľavravný vo svojom stvárnení mlčania, depresie, represie, popretia a trápenia stredozápadnej bielej robotníckej triedy. 6/10 ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Výborné vizuálne cítenie pána Soderbergha posúva tento nenápadný nezávislý film o pár stupňov nad nadpriemer. Slabšie štyri hviezdičky. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No nevím sice proč se to jmenuje Bublina, jestli kvůli tloušťce té panenkářky a šičky oblečků na panenky v jedné osobě nebo že ty hlavy těch panenek mají dutou hlavu, tekže připomínají bublinu... Ale bylo to celkem zajímavý. Hlavně tím, že tam nehrál nikdo známej a přesto to bylo dobrý, právě tím, že se to nesnažili za každou cenu hrát, ale být přirození. A už jenom to, že hlavní hrdinka je tlustá američanka, už o něčem svědčí - minimálně o tom, že si někdo uvědomuje, že už na ty okoukaný vyzáblý ženský není nikdo zvědavej. No i když......... ;-) ()

charge 

všechny recenze uživatele

Nenáročné komorní drama na jedno shlédnutí, které se ovšem velmi povedlo, krátká stopáž jen přispívá k rychlému tempu jinak tohoto pomalu plynoucího filmu, Soderbergh v některých svých snímcích rozebírá lidské úchylky v jakýchkoliv podobách, bizardních i těch, které někdy na první pohled nejsou ani vidět a jejich působení na okolí. 75% ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Natočit zcela obyčejný film o zcela obyčejných lidech s neherci bez zvláštních efektů, akčních honiček a emočního vypětí, který dokáže zaujmout i mě, personu neholdující podobným tichým snímkům, tomu říkám umění. Dokonce jsem uhodl, kdo je vrah. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Nikdy nevíš, co s tebou udělá vztek na nesnesitelného bližního tvého. Beware! Film pro chvilku usebrání a přemýšlení. Do kostela netřeba. Minimalism at its best. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pro Kyleho a Marthu je každý den stejný. Ráno nabere Martha Kyleho po cestě do továrny, a po společně stráveném dni jej zase hodí domů. Vše se ale změní když do továrny nastoupí nová kolegyně, svobodná matka Rose. Kylemu není Rose lhostejná, a postarší Martha její přítomnost těžce nese. Pak je ale jednoho dne Rose nalezena mrtvá ... Přiznávám, tento film jsem si vyhlídl jen dle jména pana režiséra, jinak by asi proplul úplně mimo mně. A to je docela škoda, protože musím říct, že přes jeho syrovost jsem si jej docela užíval. Herci-neherci působí náramně autenticky, přesně jako lidé, které každý den potkáváte na ulici či v práci. A právě v tom ční hlavní kouzlo Sodenbergova filmu. A dále musím pochválit Sodenberga, že film nikterak zbytečně neprodlužoval - jakmile naznal, že vše bylo řečeno, film ukončil. Z toho by si měli brát příklad někteří, kteří točí tříhodinovou koncetrovanou nudu... ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Je sice zajímavé nahlédnout do života lidí z amerického maloměsta, jejichž životy nikam nevedou,... ale po chvíli je to nuda a ani jakážtakáž detektivní zápletka to nevytrhne.. ()

Wendy 

všechny recenze uživatele

K Bublině jsem se dostala úplně náhodou, když jsem si ji spletla s jinou, izraelskou bublinou. Odbočení od svého původního tématického plánu nelituji - autenticita, neobvyklost a továrna na panenky na mě zvláštně zapůsobily již od prvních záběrů v Marthině bytě, nemluvě o hlavičkách, ručičkách a nožičkách. A bylo ještě líp... ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Poriadny prešlap. Soderberghov maximálne nevydarený experiment s nehercami a ich jednoduchými dialógmi, neviem či to bolo tým dabingom ale tie rozhovory sa mi zdali fakt až príliš jednoduché. Tento akýsi pokus o vystrihnutie pár dní reálného života do filmu je síce chvályhodný ale neskutočný nudný. Až som sa pri tom unavil...bieda. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Rozhodně netradiční. Podivně vyprávěné, místy až dokumentární styl. Není to takový ten tradiční film, kde je pár postav a my vidíme, jak žijí, co mají v hlavě a pak to skončí....zkraje to tak vypadá, ale stane se z toho skoro detektivka a pak to nějak skončí, aniž bychom měli nějaká extra vodítka k tomu, co vlastně v hlavách těch postav bylo - a tím je to zvláštní. Ale mne to chytlo a bavilo, včetně závěru-nezávěru....k tomu přidejme sympatickou krátkou stopáž a skvělý, skutečně skvělý film je na světě. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh patří určitě mezi nejplodnější režiséry současnosti a často kombinuje drahé holywoodské produkce s nezávislými filmy. Zde se jedná o typický druhý příklad, navíc jen s neherci. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je síla, ale neplatí to v každém případě. Měl jsem z toho pocit jakoby to natočil student druhého ročníku Famu a všichni se nad tím rozplývají jen proto, že to natočil Soderbergh, mě už ty jeho experimenty začínají unavovat (viz Gus van Sant - snaha o nezávislost za každou cenu) ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Totálne zbytočný film nič neriešiaci, nudný stupidný bez hercov ktorý by hrali, krátky a obyčajný. Načo sa takéto filmi vlastne točia? To ja neviem ale bublina mi vôbec nesadla a tento žáner nikdy ani nesadne. 30% ()

Související novinky

Sex, pravda a video

Sex, pravda a video

01.05.2008

Tak tahle zpráva přímo žadonila o bulvární titulek. Soderbergh ve světě luxusní prostituce, Soderbergh chce pornohvězdu, Soderberghovy zážitky s profesionální přítelkyní nebo něco takového. Steven… (více)

Dojme krávu dokud dává

Dojme krávu dokud dává

26.04.2006

Aneb dvě slepice více nesou či čím větší rána, tím větší gól. O čem je řeč? O Oceanově třináctce, čili Dannyho parťácích 3. Ano, režisér Steven Soderbergh na konci července začne natáčet třetí díl… (více)

Reklama

Reklama