Reklama

Reklama

Bílá hraběnka

  • Velká Británie The White Countess (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Bílá hraběnka naposledy svedl dohromady legendárního producenta Ismaila Merchanta a režiséra Jamese Ivoryho, třikrát nominovaného na Oscara za nejlepší film a nejlepší režii (Pokoj s vyhlídkou, 1986; Howards End, 1993; Soumrak dne, 1994). Drama o vyhnanství, touze a triumfu lásky nad nepřízní osudu natočené podle scénáře cenami ověnčeného autora Kazuo Ishigura (Soumrak dne) se odehrává v Číně 30. let minulého století. Šanghaj té doby je vzkvétající, fascinující a neřestí prosáklé město. Jeho okouzlující atmosféra se ale rozplývá s příchodem japonské armády a rozpoutanou občanskou válkou. Hlavním hrdinou filmu je slepý americký diplomat Todd Jackson, kterého ztvárnil na Oscara dvakrát nominovaný Ralph Fiennes (Nejlepší herec v hlavní roli - Anglický pacient, 1997; nejlepší herec ve vedlejší roli - Schindlerův seznam, 1994) a zchudlá ruská aristokratka na útěku Sofia Belinskaya (Natasha Richardson - Krásná pokojská) V Šanghaji, kde našla dočasné útočiště, si na živobytí vydělává za barem a jako příležitostná prostitutka. Když Jackson s pomocí svého tajemného japonského přítele Matsudy (Hiroyuki Sanada – Poslední samuraj) otevírá úspěšný noční klub, hraběnka Sofie se stává jeho hlavní hvězdou.

Působivým vrcholem celého filmu je hromadný útěk obyvatel z obsazeného města. Poté se Sofia ocitá oddělena od své rodiny. S dcerkou Katyou, tetou Olgou (Lynn Redgrave - dvě nominace na Oscara, nejlepší herečka v hlavní roli - Dívka Georgy, 1967; nejlepší herečka ve vedlejší roli - Bohové a monstra, 1999) a Verou (Vanessa Redgrave - Oscar pro nejlepší herečku ve vedlejší roli - Julie, 1978) se na konci znovu shledává. Zvláštní a váhavý vztah mezi Sofií a Jacksonem se prohlubuje a všichni společně unikají do bezpečného Macaa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach kvalitné remeslo, ale napriek tomu nemôžem dať štyri hviezdičky. Výborná záverečná polhodina totiž nedokáže prebiť predošlú priemernosť. Nechcem zahmlievať fakt, že R.Fiennes, to herecky zvládol na výbornú, ale predsa len herecký výkon N.Richardson bolo to jediné, čo bolo výborné od začiatku do konca. Okúzlila ma rovnako ako hlavného hrdinu napriek tomu, že to nie je vyslovená krásavica. Sršala z nej ľudskosť a presvedčivosť, akú má v sebe iba pár herečiek.Je mi fakt ľúto, že už nie je medzi nami. Silné tri hviezdičky. Film 60%. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Neznám podrobnou politickou situaci mezi Ruskem a Čínou na počátku 20.století - tudíž to mi trochu stále unikalo - ale po určité době mi to bylo vcelku jedno. Film pro mě vedla Natasha Richardson, která ho pohltila úplně celý. Ralph Fiennes pro mě byl daný úplně stranou. Richardson je okouzlující a její "ochota" pomoci rodině - i když za jakou cenu, a hlavně když je za to považována za vyvrhela, to je pro mě v daném filmu stěžejní. Dobové kostýmy a interiéry jsou krásné a bar, který je vybudován je vytvořením snu muže, který to ani neuvidí...Příběh o lásce, slepé lásce a zájmu u mě dost uspěl. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Padneme střemhlav do červené knihovny, kde se ruská hraběnka Sofie obětuje v zájmu přežití své vyhnané aristokratické rodiny. Díku či úcty se nedočká, ale jednoho dne potká slepého amerického diplomata.....dál už si lze domyslet. Neříká se mi to lehce, ale nepostavím tenhle film do jedné lajny s Howards End a Soumrakem dne - hlubokými, decentně vyprávěnými příběhy a i když jsem White Countess sledovala s velkým zaujetím, vedle těchto je to pořád jen mistrný stylový - kýč. 3,4* :-)). ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

S Bílou hraběnkou dostanete v podstatě to, co očekáváte. V pěkném papíru (tentokrát s orientálními motivy) zabalenou krabičku s logem "Ivory-Merchant" v níž najdete dva bonbóny - Ralpha Fiennese a Natashu Richardson. Chutnají tak, jak jste zvyklí, žádná velká extravagance, žádná příliš originální náplň. A taky po jejich snězení budete chvíli marně hledat další kousky. Ale nákupu snad litovat nebudete. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Trochu cynický a lhostejný politik, pro něhož je politka ničím a snem je otevřít si vlastní bar, podnik, v němž je hlavní hvězdou bývalá ruská aristokratka. Sentimentální vzpomínky na pohaslou slávu ruského dvora a pád do bídy Šanghaje - trochu moc na mě tlačí, abych se rozlítostnila - dobře, možná se jim to daří. Ale ten konec, jako z červené knihovny je už trochu moc. Příjemná podívaná, ale tak nějak bez jiskry. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama