Reklama

Reklama

Elegantní vesmír

(seriál)
  • USA The Elegant Universe (více)
USA, 2003, 3x50 min

Režie:

David Hickman

Scénář:

Brian Greene

Hudba:

Ed Tomney

Hrají:

Brian Greene

Obsahy(1)

Vědec Brian Greene nás provede fascinujícím světem fyziky - od teorie relativity, přes kvantovou mechaniku, až po teorii superstrun, která může být teorií všeho a zodpovědět tak klíčové otázky objasňující vznik vesmíru, existenci paralelních vesmírů a červích děr. (skrblik007)

Recenze (27)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který přibližuje a snaží se příjemnou vizuální i jednoduchou formou přiblížit problematiku moderní fyziky, teorie relativity a kvantové mechaniky. Hostem je Brian Greene, autor stejnojmenné knihy Elegantní Vesmír, který zvládá svoji roli skvěle a je až s údivem, jak se z obyčejného fyzika stává výborný průvodce na televizní obrazovce. Pokud hledáte dokument, který se snaží o co nejlepší vysvětlení a přiblížení všech problematik okolo teorie strun, určitě jste právě našly dokumentární vrchol současnosti. Přesto možná dokumentu uškodilo rozdělení do 3 částí, protože by asi stačily dvě, ve kterých by informace byly napěchované po okraj a nebyl by čas na "rekapitulace toho co víme". ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ve světě moderní fyziky existují dvě velmi úspěšné teorie: obecná teorie relativity a kvantová mechanika. První hovoří o gravitaci, velkých hmotách a vzdálenostech, druhá popisuje zbylé fyzice známé interakce (elektromagnetickou, silnou a slabou) a hraje prim v oblasti mikrosvěta. Jejich předpovědi jsou úžasně přesné, ale je tu jeden problém. Nejde je "dát dohromady". Takové pokusy končí nesmyslnými výsledky. Nedaří se vytvořit kvantovou teorii gravitace. Přičemž se ví, že při popisu některých jevů, ku příkladu černých děr, je třeba brát v úvahu velkou hmotu i malé rozměry. Snaha fyziků spojit tyto dva odlišné přístupy vedla k vytvoření teorie superstrun. Ta předpokládá, že nejmenšími částečkami hmoty nejsou "kuličky" či body, ale vibrující struny. Je to konstrukce v jistém ohledu úžasná, ale i ona má své mouchy, chtělo by se říct "vypasené masařky". V současné době, a dost možná i do budoucna (uvidíme, co na to LHC), je nepřístupná experimentálnímu testování. A fyzika na experimentálním testování stojí. Dává úžasné a fascinující výsledky o jejichž pravdivosti či nepravdivosti se nejde nijak přesvědčit. 11 rozměrů, červí díry, vesmír na třírozměrné membráně, velký třesk jako banalita, paralelní vesmíry a hlavně možnost učinit popis fyzikálních jevů naprosto jednotným, finálním. Zní to bombasticky, jenže dokud si na to nepůjde šáhnout, je to jen fantazie. A právě o této teorii vypráví tento seriál a jeho průvodce Brian Green, autor knihy Elegantní Vesmír, vědec teorii superstrun rozvíjející. Vypráví zajímavě, nadšeně a chvílemi až nekriticky. Hlasy kritiků v seriálu zaznívají, ale kolikrát znějí jak spílání zkostnatělého starce. A to je IMHO trochu nefér, protože teorie relativity ani kvantová mechanika i přes to, že dávaly z pohledu každodenní zkušenosti "divoké výsledky", nikdy neopustily dosah experimentu. I tak stojí za to se s teorií seznámit a tento seriál tuto funkci plní dobře. A pak, i když si tu kritizuji, tak těm lidem vcelku fandím. Kdo by nechtěl zažít objevení Teorie všeho? A lepší kandidát tu zřejmě zatím není... Slabší ****. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Pro laika je tento dokument jako stvořený - populární a zábavnou formou zprostředkovává nejnovější poznatky o kontroverzní teorii superstrun a objasňuje pohnutky, které vědce už od dob Einsteinových vedou k vypracování jakési univerzální teorie - teorie všeho. I divák s minimálními znalostmi oboru si tuto serii jistě užije a ještě se mu názorným a efektním způsobem dostane vysvětlení některých významných poznatků moderní fyziky. Krásnější a jednodušší vysvětlení gravitace podle obecné teorie relativity jsem zatím jinde neviděl a nečetl, totéž platí pro objasnění dalších tří základních interakcí. To vše se obejde bez složitého matematického popisu (pokud se už v dokumentu nějaký vzorec nebo rovnice objeví, je to spíš "dekorace") a neproniknutelného vědátorského do sebe zahledění... Popisovanou teorii bych osobně bral se značnou rezervou, ale i kdyby to byla slepá větev současné vědy, stojí za to se o ní zajímat. Jen bych rád věděl, jak by zněla parafráze výroku Roberta Walda - "Pokud skutečně věříte kvantové mechanice, nemůžete ji brát vážně" - aplikovaná na superstruny (jedenáct dimenzí je totiž fakt úlet)... Dokumentu bych vytknul jedinou věc - ke konci sklouzává do stále častějšího opakování se, což je sice někdy potřeba, ale když některou věc slyšíte potřetí, začne vám to vadit. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dívat se na dokument s vesmírnou tématikou se zpožděním takřka 8 let je zcela jistě problém. Tady to až natolik výrazný problém nebyl. Pár věcí se změnilo. S tím se ovšem dalo počítat. Dokument jako takový nám velmi jednoduchou formou představuje velmi složité teorie. Disponuje velmi chytlavým zpracováním a pěknými animacemi a nečiní mi tak větší problém pochopit co se nám autor snaží sdělit. Co bych zde však zkritizoval, a týká se to vesměs všech dokumentů s vesmírnou tématikou, je to, že dokument otázky spíše klade, než aby se na ně snažil odpovídat. Pravý důvod toho však leží v hlubokém vesmíru. Dokument jako takový je to kvalitní a času, který jsem mu věnoval ani v nejmenším nelituji. * * * ()

fleker 

všechny recenze uživatele

zajímavej pohled na věc,,,, jak říkám, není nad mylnou teorii, kterou nelze vyvrátit..toho už si všim i stephen číslo 5 žije hawking...vono je jednoduchý tvrdit že mimozemskej život existuje, když víš že nikdo nemá tak velkou baterku...ale dej si pozor štefane, byly doby, kdy všichni svorně tvrdili, že jedinej tvor schopnej otočit hlavou víc jak vo stoosumdesat stupňů je sova..pak ale přišel steven segal a bez jakejchkoli botanickejch a zoologickejch znalosti dokázal, že "udělat někomu sovu" není zas až takovej problém ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Knihy Briana Greena jsou jedny z nejlepších, co se mi dostaly do rukou..ale seriál samozřejmě zvládne pojmout pouhou část veškerých informací a bohužel ty již zmíněné mnohokrát opakuje.. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Tří dílny dokument o teorii superstrun. Kdo o této teorii slyší poprvé a dosud se nesetkal s tímto druhem fyziky, bude mu připadat tento pořad bláznivý nebo těžko k pochopení. Ten co už něco ví o této problematice, jistě si sledování užije a něco i přiučí. A pro zasvěcené bych to zařadil jako lehký nadprůměr. Můj osobní dojem z teorie superstrun je spíše skeptický. Rozhodně nám tato teorie dala mnoho potřebných odpovědí, ale "zakopaný pes" je někde jinde. .... HODNOCENÍ: 78% (4*) ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů vůbec. Tvůrci pěkně zpracovali a vysvětlili teorii, která ještě není úplná, což bylo asi dost obtížné. Brian Greene je skvělý průvodce světem vědy! ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Až zase jednou nebudete ve fyzice něco chápat, obraťte se na Briana Greena, protože ten člověk umí vysvětlovat. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Čtyři minuty reklam před každým dílem, to si dělají soudruzi z USA srandu. Navíc tvůrci neumí hospodařit ani se zbylým časem. Vzhledem k délce seriálu se divák mohl dovědět podstatně více, kdyby seriál nebyl točený pro průměrného Američana. Že jsou některé informace opakované třikrát bych ještě skousnul, ale že je opakovaná konkrétní scéna s mužatkou ostříhanou na ježka, to ne. Oceňuji názorný výklad působení čtyř fyzikálních sil a představ spojených s „teorií“ strun. Neoceňuji nevědecké lhaní si do kapsy. Dám příklad: „teorie“ strun Calabiho-Yauovy prostory nepředpovídá, ale vyžaduje, navíc jsou nestabilní a je nutné je zafixovat, aby se nezvětšili na pozorovatelnou velikost nebo nezkolabovali do singularit, jak si můžete přečíst v knize Fyzika v potížích. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Tento dokument od Briana Greena o superstrunove teorii je velmi dobre natocen (celkem 3 dily). V breznu 2006 ho odvysilalo Spektrum. Pokud se chce nekdo seznamit s nejnovejsimi predstavami o Vesmiru mohu jen doporucit. ()

Viper 

všechny recenze uživatele

Celkem prijemny dokument, ktery uvadi sam auror besrselleru Elegantni vesmir: Brian Green. Dokument je urcen pro lidi se zajmem o fyziku bez hlubsich znalosti problematiky i proto jsou nekdy pouzita prirovnani az trochu primitivni. Presto tento dokument urcite stoji za pozornost a to na vzdory tomu, ze ve tretim dile uz slysite jen velkou cast opakovani prvnich dvou dilu. A take na vzdory urcite zastaralosti vzhledem k experimentum ve Svycarskem Cernu a jejich vysledkum. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Ač vysvětleno je to zde dobře (pochopitelné přirovnání pro laiky) a o toto téma jsem se chtěl něco dozvědět, tak tento dokument mě nepohltil a celkem jsem se nudil. Přesto je kvalitně zpracován. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Elegantní vesmír je zajímavý dokument, k dokonalosti mu ovšem ještě něco chybí. Na hodnocení mu malinko přidávám, protože dokumentů zabývajících se teorií strun je zoufale málo. ()

bernajk 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavy dokument. Akorat nektere veci jsem dost dobre nepochopil, protoze je to hodne slozity problem. Nekteri lidi by nemuseli vubec pochopit o co jde. Ale kdo mam trochu vyssi vzdelani se v dokumetu bude vyzivat. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Teorie strun a superstrun je s námi již nějakou dobu, ale nemohu si pomoci, vždy mám pocit, že jejím prakticky výhradním propagátorem je Brian Greene. Asi se není čemu divit, nicméně i proto je to pro mě stále jen teorie, možná pravdivá a možná chybná. Navíc je mi tenhle člověk celkem nesympatický, působí na mě dojmem, že něco vymyslel a teď tomu dělá marketing, jiná pravda se nepřipouští a všechna sláva patří mě. Teorie nebude tím víc pravdivější, čím víc jí bude věřit lidí. Myslím, že by neměl tolik tlačit na pilu a teorii prezentovat tak, aby nechal prostor na pochyby a vlastní názor, ne ji představovat jako neotřesitelný fakt. ()

Reklama

Reklama