Reklama

Reklama

Elegantní vesmír

(seriál)
  • USA The Elegant Universe (více)
USA, 2003, 3x50 min

Režie:

David Hickman

Scénář:

Brian Greene

Hudba:

Ed Tomney

Hrají:

Brian Greene

Obsahy(1)

Vědec Brian Greene nás provede fascinujícím světem fyziky - od teorie relativity, přes kvantovou mechaniku, až po teorii superstrun, která může být teorií všeho a zodpovědět tak klíčové otázky objasňující vznik vesmíru, existenci paralelních vesmírů a červích děr. (skrblik007)

Recenze (27)

Doomer 

všechny recenze uživatele

Zajimavy dokument jen skoda ze vic nevyzvedli pritomnost Weinberga ac tam mluvil docela casto (oceni ho asi jen trochu zasveceni). Kazdopadne tam zverejnili pomerne slusne divokosti i v ramci teorie superstrun (na coz sice upozornili ale zase to nemusi pochyitit kazdy). Navic s tema paralernima vesmirama mohli rict jinak aby si to nevzali nejaky alternativni priznivci LSD jako potvrzeni ze postmoderna ma pravdu - ale za tim hold stoji asi lidska mysl - kdyz nejde dokazat buh ani vyvratit veda tak boha (popr to cemu verim) naroubovat na vedeckou teorii a tim se pak v hospode ohanet - a nez clovek potka znaleho cloveka muze mu to i vychazet. - za tyto moznosti desinterpretace odebiram jednu hvezdu ()

Ladunkaaa 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů, které jsem kdy viděla. Dokument popisující strunovou teorii jako stejnojmenné knihy, které jsou „špetku“ obsáhlejší. Věřím, že tento dokument alespoň trošičku přiblíží nám - laikům - jak to s touto teorií vlastně je. Brian Green je frajer a doufám, že natočí další dokument s novými poznatky. ()

honzin_r 

všechny recenze uživatele

Některá fakta jsou až zbytečně opakovaná dokola, ale ty zásadní myšlenky jsou zde znázorněny a vysvětleny naprosto precizně. ()

SunWu 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál o fyzice. Jen mi vadil systém neustálého (amerického) opakování již zmíněných informací... Ale jinak super! ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Brian Greene sa snaží obyčajným a podľa jeho mienky asi aj úplne sprostým ľuďom objasniť "tajomstvá" vesmíru... Neustále opakovanie sa a neobyčajne zlé prirovnania budú každého človeka, ktorý už o daných veciach čo to počul totálne iritovať... Dávam jednu hviezdičku za snahu... P.S.: Prečo by sa nejaký naozaj dobrý fyzik snažil vysvetľovať tieto fyzikálne teórie ľuďom...? Asi nie je taký dobrý, keď nemá inú možnosť, ako hrabať peniaze z podobných dokumentov, či kníh... ()

PanPopleta 

všechny recenze uživatele

Dokument se snaží vysvětlit, řekl bych velmi složitou teorii, která je opravdu na hranici uchopitelnosti pro lidskou mysl. Teorii se snaží vysvětlit pomocí různých metafor, pomůcek a věcí typu "krajíc chleba" apod. Moc moc se snaží přiblížit i tomu nejprůměrnějšímu člověku, který nakonec ten pocit, že teorii chápe možná i omylem získá. Po shlédnutí dokumentů ve mě vyvstalo milion dalších otázek související s věcmi, které jsou zde podávány, že prostě tak jsou. 20% času je seznamování se se základy teorie superstrun a uvedení do problematiky. Bohužel zbývajících 80 % času je dost chaotických skákáním z jedné věci na druhou a hlavně každý díl se ve spoustě věcí opakuje s předchozím. Na dokumentu je obrovsky cenné, že vás vůbec se superstrunami seznámí. Na druhou stranu jsou i přes velkou snahu strašná patlanina, kde se každých 30 vteřin změní téma... ()

ArturDent 

všechny recenze uživatele

Brian Green je autorem tří velmi dobrých popularizačních knih. Bohužel seriál kvality knih zdaleka nedosahuje, knihy se zabývají věcmi, které jsou v seriálu jen nastíněné, mnohem hlouběji a v rámci možností stále srozumitelně. Seriál je jen neustálým opakováním několika informací a grafik. A nezachrání to moc ani účast opravdu velkých osobností teoretické fyziky. Pro mě poměrně zklamání. A koneckonců - teorie superstrun slibuje už minimálně třicet let zásadní průlom v poznání vesmíru a pořád nic. I po deseti letech od vzniku tohoto seriálu :) ()

Reklama

Reklama