Reklama

Reklama

Měsíční pohádka

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1958, 13 min

Režie:

Zdeněk Miler

Scénář:

Milan Pavlík

Hudba:

Ilja Hurník

Obsahy(1)

Kreslený film o ledovém panáčkovi, který si odnesl do svého království panenku nakreslenou na papíře. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

V Měsíční pohádce mohl dát Zdeněk Miler největší prostor vnitřnímu světu imaginace. Měsíční pohádka je surrealisticky pojatou romancí. Rozverná hravost je prvotním impulsem, k existencionalismu se dochází přes vlastní hořkosladkou zkušenost a neúprosně pravidelné a přesné zákony přírody. Zvídavost dominuje, přináší střety, dramatickou osudovost, prohloubení prožitků a vynalézavost při hledání řešení. Měsíční pohádka je zářivá perla filmové animace, okouzluje svou fantazijní poetikou, inspiruje svým přístupem a objevováním. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Plakát k filmu Krtek a raketa by se tady hodilo odstranit :) je to zavádějící. Ale Měsíční pohádka byla hezká. Taková snová a romantická. Sice beze slov, ale nevadilo to. U krátkometrážních to je mnohdy lepší. Měsíční pohádka ukáže dětem, že láska nemusí být vždy tak jednoduchá, jak se jim to třeba zdá u jejich rodičů. Že ledový panáček a panenka z obrázku museli hodně překonat, aby byli spolu. Že třeba svět jednoho nemusí být vhodný pro život toho druhého. Přímočaré, jednodušší grafika, sympatické postavičky. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Melancholická pohádka o (ne)překonatelných rozdílech, které vykoupí až smrt a nové zrození. Jaj, o tom by se vedly debaty v naratologickém kroužku. Nebo, že by si vystačil Suchánek sám? ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mrazivě jiskřivá pohádka, která typický Milerův rukopis odhaluje v poněkud jiných odstínech. Dobová zakotvenost v ovzduší souběžně probíhající bruselské výstavy Expo 58 je patrná nejen prostřednictvím výtvarného ztvárnění, ale také díky znovuobjevení Ilji Hurníka, který snímek opatřil stylovou moderní hudbou. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že fantastický animátor Zdeněk Miller, to nebyl rozhodně jen Krtek, i že měl jako autor pod Pleší, totiž pod čepicí.. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama