Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka začne koncem srpna 2005 natáčet pro Českou televizi pohádkovou komedii Boháč a chudák, jejíž premiéru uvidí diváci ještě v tomto roce. Děj této trikově náročné, situační pohádkové komedie vystavěl režisér Zelenka, který je zároveň autorem scénáře, na motivy stejnojmenné pohádky K. J. Erbena, takže po Nesmrtelné tetě je to již podruhé, co se nechal při psaní scénáře inspirovat tímto klasikem. Původní Erbenův text, který svým rozsahem nepřesáhl půl stránky, posloužil Zelenkovi pouze jako inspirační zdroj k napsání dějově bohatého příběhu o dvou bratrech, z nichž jeden žije v přepychu, neboť mu k bohatství dopomohlo Štěstí, a druhý živoří v naprosté chudobě, protože ho miluje Bída a ta z lásky k němu nechce připustit, aby zbohatl a nechal si tak svůj život zkomplikovat starostmi o majetek. Avšak nejen boj s Bídou a povýšenost, plynoucí z vlastnictví velkého majetku, jsou hlavními motivy této půvabné komedie, která je určena dětem bez rozdílu věku. Významnou roli v tomto místy i velice napínavém příběhu má touha po lásce, hledání životního štěstí a neméně důležitým motivem je zde i motiv odpuštění viny ve jménu trvalejších hodnot, mezi které lze v tomto případě zařadit vztah dvou bratrů. Tak jako v Nesmrtelné tetě i zde tedy slouží Zelenkovi pohádkový příběh nejen k zábavné podívané, ale zejména k jistému podobenství, ve kterém lze nalézt motivy vlastně veskrze současné... Jak už je u Zelenky zvykem, scénář je napsán tak, aby poskytl prostor pro výjimečné herecké výkony, v tomto případě zejména pro představitele obou bratrů a pro herečku, která bude ztvárňovat vděčnou roli Bídy. Po náročných a obsáhlých hereckých zkouškách obsadil režisér do rolí bratrů Jakuba Prachaře a novou tvář, která se před kamerou ještě neobjevila - mladého herce Michala Slaného, člena činohry Národního divadla a adepta na cenu Thálie v roce 2003. Dalšími novými tvářemi budou studentka 1. ročníku pražské konzervatoře Marika Šoposká a Markéta Coufalová, která studuje DAMU. Tak jako tomu bylo u Nesmrtelné tety, kdy Zdeněk Zelenka napsal roli Závisti na tělo Jiřině Bohdalové, i zde napsal roli Bídy přímo pro tuto herečku. V dalších rolích uvidí diváci ještě Václava Postráneckého, který ztvární roli bodrého řezníka Čvančary, a v neposlední řadě Jana Hrušínského, kterého režisér obsadil do role popleteného hraběte Oto Pintoffa. Do rolí průhledných, vzduchem poletujících postaviček, které symbolizují štěstí obou bratrů, obsadil režisér herečky Jitku Schneiderovou a Andreu Elsnerovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (58)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zpracováním to hodně připomíná Nesmrtelnou tetu, nejen projevem Bídy. Ale mně se tak líbí ta myšlenka, že Štěstí může být ve sklepě ... jen mě trochu děsí fakt, že náš panelák sklep nemá. Umím si ale živě představit, jak rozkošně morbidně by na mě působil hlavní hrdina v rakvi, když by mě tahle pohádka zastihla v dětském věku. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Námět skvělý, zpracování slabomyslné. Efekty výjimečně absurdní, chvílemi jsem si připadala jak divák v sanatoriu pro retardované (za všechny snad televizní křišťálová „koule“ v podobě levitujícího zlatého rámu víly Štěstěny) – úplný návrat diskotékových videoklipů osmdesátých let. Nesympatičtí herci, prostoduší bonviváni povrchně recitující texty bez schopnosti vystvořit si vlastní vztah k původní hloubce Erbenových postav. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Nesmrtelný tet" a zasloužilý impotent veřejnoprávní zábavy Zelenka tentokrát vytvořil něco alespoň částečně koukatelného. Ne, není to výpravné, není to trikově náročné a jestli někdo říká dementnímu pitvoření "komedie", ten by se měl pro dobro kultury dobrovolně vymazat z povrchu zemského. Na druhou stranu má tahle umaštěná debilitka i trochu těch kvalit. Třeba mladej Prachař suverénně strčil do kapsy celou ušišlanou Bohdalku i přiblbe šmírujícího Hrušínského. Výrazným kladem tohoto díla je, že není dlouhé a nemá ambice "večerní televizní pohádky". Celkový "MEH" dojem je pro režiséra Zelenkova kalibru markantní úspěch. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opět Zdeněk Zelenka, opět Karel Jaromír Erben, opět Jiřina Bohdalová a znovu sehrála nadpřirozenou bytost. Po Nesmrtelné tetě a Závisti si zde střihla Bídu. A opět výborně. I když se mi pohádka líbila, tak přeci jen ve srovnání s výše uvednou dříve natočenou filmovou pohádkou je tato natočena kompletně ve studiu, což samozřejmě působí trochu jako mírná nevýhoda. Kulisy sice nejsou špatné, ale exteriéry jsou holt exteriéry. Přesto je to příjemná pohádka s poučením, že zlato není vše, ale také je důležitá láska a odpuštění. Pohádka má i zajímavý a dost nečekaný vývoj děje, takže stojí za shlédnutí. Ač se v televizním filmu objevuje umírání a vražda dokonce s košilí zbarvenou krví je vhodná pro děti. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká televizní pohádka podle motivů K. J. Erbena. Příběh vypráví o dvou bratřích, bohatém nadutci Jáchymovi (M. Slaný) a chudém dobrákovi Lukášovi (J. Prachař). Brzy vychází důvod tak rozdílných majetkových poměrů, neboť zatímco Jáchym za své bezpracné bohatství vděčí pomoci Štěstí, v Lukášově prázdné hospodě se usídlila Bída v podání J. Bohdalové v její tradiční pohádkové poloze ne nepodobné její kreaci v Nesmrtelné tetě. V okamžiku, kdy se Lukáš lstí zlé babice zbavil a našel své Štěstí ukryté ve sklepení jeho příbytku, začíná se mu nebývale dařit. Nejen že získal veliké bohatství, ale dokonce se zamiloval do dcery hraběte Klaudie (M. Šoposká). Zlý Jáchym se pokusil zastavit růst Lukášova blahobytu, osvobodil Bídu a snažil se ji naivně přesvědčit, aby se vrátila k jeho bratrovi a obnovila jeho chudobu. Tento zákeřný plán mu pochopitelně nevyšel, neboť babice Bída se rozhodla sloužit svému osvoboditeli a ten brzy díky tomu přišel o celé jmění. Kromě hlavní postavy sympatického Lukáše mě herecky zaujal V. Postránecký jako Lukášův soused Josef a potrhlý J. Hrušínský jako otec Lukášovi milé. Zejména rozhovory mezi Lukášem a jeho přítelem Josefem, v nichž majitel hostince vyprávěl své neuvěřitelné příhody s Bídou a Štěstím, byly úsměvné. Velmi zajímavě a poutavě natočené pohádce od Z. Zelenky se podařilo vymanit se z novodobého trendu hloupých pohádek s trapným příběhem a křečovitým herectvím. Přestože se v poslední době úroveň českých pohádek poněkud zvýšila, éra první dekády v novém století byla, co se pohádek týká, dosti mizerná, a Zelenkův Boháč a chudák je jednou z výjimek. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama