Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původní výpravná pohádka České televize oceněná na 37. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana. O zkoušené lásce, záhadě medailonů, tajemné princezně a dvou čtverácích, kteří hodně pomohou i popletou. Vládce Království potoků (Ondřej Pavelka) se ve zralém věku hodlá oženit. Rozhoduje se mezi dvěma panovnicemi sousedních království a jak to bývá, netuší v tu chvíli, že jeho volba nadlouho předznamená budoucí děj. Narodí se mu syn (Jakub Prachař), který se později, už jako mladý muž, vydá na cestu za láskou. Nebyla by to ovšem pohádka, kdyby se o vše nemusel zasloužit a kdyby v tom všem, co prožije, nebylo nějaké osudové předurčení. Do děje podstatně zasahují patroni království Potok (Ota Jirák) a Potůček (Vladimír Javorský), kteří doprovázejí prince, radí mu a pomáhají. Někdy ale také věci spíš komplikují. Krásná a osudová je královna (Jana Krausová), půvabná a v žádném případě ne hloupá je princezna Anna (Kristýna Janáčková). A vtipným glosátorem a královým společníkem je šašek Rolnička (Radek Holub). (Česká televize)

(více)

Recenze (101)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když už vznikne televizní pohádka, která po technické stránce vypadá alespoň trošku k světu, tak jí pohřbí naprostá nepřítomnost jakéhokoli děje. Jasné uvození do příběhu zde není a tam kde jinde stačí tři věty (takové to "Bylo nebylo zlé a dobré království...") na samém začátku, tak zde to samé zabere dobře třetinu stopáže. Průšvih je, že ani poté se neděje vůbec nic a celý scénář působí jako zaručený lék na nespavost. ()

Pohrobek odpad!

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že jsem se na to nedíval dobrovolně. Ale dárky jsem u toho rozbalovat musel. Sám bych to hodnotil jako jasný odpad, a když se mě poté, co to konečně skončilo, malá sestra zeptala: "Kdo tam byl ten zlý?," v nepořádku toho bude asi skutečně dost. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Co to, proboha, bylo? Neuvěřitelně nudný scénář (i když musím přiznat, že jsem se třikrát zasmál) je na cestě ke zkáze podpořen mrtvolně bledým a uspávajícím obrazem. Prostě hrůza, která je, troufám si říct, ještě horší než Malvína s Luckou Vondráčkovou. Snad jen hudba za něco stála. Ale to nestačí. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Uch, symbol všeho špatného v porevolučních pohádkách. Žádný příběh, bez nápadu, prakticky nic se nedá říct o charakterech (kdyby byly aspoň ploché), 2 rádobyvtipné figury, ubohá čeština. Jo ještě bych měl vypíchnout ty pokusy o kamerové oblety, to bylo veselé. Takto tedy ne, soudruzi. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Když se na to tak dívám, jako bychom dnes neuměli natočit krásnou českou pohádku, jako to uměli pánové Frič či Zeman. Možná to bude malým rozpočtem, do očí bijící televizností a nedostatkem nápadů. "Království potoků" je totálně o ničem, malé dítě určitě nebude schopné koukat 78 minut na něco, kde není žádný pořádný děj, souboj dobra a zla, princ a princezna atp. A pro dospělého je to nuda stejná, snad ještě horší, když je tu ta možnost srovnání. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Kdeže jsou ty krásné klasické české pohádky? Asi tam kd loňské sněhy a dětství.... nénávratně v pr.... Ne, že by to byla nějaká úplně špatná pohádka, ale jako hlavní štědrovečerní pohádka je slabá. V jiném, než v hlavním štědrovečerním vysílacím čase bych hvězdičku přidal... ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Děs! V tomhle úděsném výtvoru, který si dovoluje zvát se pohádkou, se prakticky střídají dva druhy scény. První je výměna informací kdo je kdo, co se děje nebo kam kdo směřuje, potom následuje několik minut různě nudných záběrů s hudbou, potom zase menší dialog a opět deset minut hudby. Co se týče pohádkových postav - jsou tu všeho všudy dva pitomci, kteří se s princem vždycky setkají, dají mu "dobrou radu" (například že medailonek v jezeře najde nejlépe v noci pomocí zrcadla a svíčky - eh???) a následně mizí. Chybí základní věci, jako zlo, příběh, gradace apod. Prostě nuda, absolutně nepohádkový film, který doufám nikdy nebudu muset znovu sledovat! ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bylo jednou jedno království a díky Bohu nikdo neví kde přesně. To království se tak nějak plácalo od ničeho k ničemu, figurovala v tom královna, která snad umřela či co a král, který by býval udělal lépe, kdyby umřel taky. Potoky a říčky mají své patrony, kteří, jestli jsem to dobře pochopila, se objevují a mizí když tahají za kravské struky. Taky tam princ někam jede na koni, ale kam a proč, to by snad chtělo mezitiulek jako v groteskách. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jestliže tahle pohádka opravdu běžela před sedmi lety na Štědrý večer na ČT1 jako premiérová pohádka, tak jsem rád, že jsem v té době dával na Štědrý večer přednost jiným programům než byla pohádka na ČT1. Protože tahle zvláštní pohádka se opravdu hned tak nevidí. Vlastně většinu toho, co mi na téhle pohádce vadilo, už vyjmenovali ve svých komentářích kolegové přede mnou. Divný a občas nesouvislý děj, chybí zde nějaké jasně definované zlo, patroni království potoků neumí plavat a celkově jsem nepochopil, jakou tam mají funkci, zkrátka tahle pohádka má hodně děravý děj i střih a je celá taková nějaká divná, skoro bych řekl až depresivní, čemuž ve velké míře napomáhá velice zvláštní hudba, která v mé mysli dokázala evokovat všechno, jen ne veselost ani optimismus a už vůbec ne pohádkové motivy. A je to velká škoda, protože když už měli tvůrci k dispozici takové krásné interiéry i exteriéry, k tomu zajímavé a kvalitní herce, tak mi nezbývá než říct, že tahle pohádka nedokázala využít svůj potenciál a výsledek je mdlý a velice rozpačitý. Nicméně podívat se na to dalo a nebyl to úplně nejhorší zážitek, ale na lepší hodnocení, než jsou dvě hvězdy, to fakt nevidím. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nádherná, výpravná pohádka, zvládnutá i po režijní stránce. Bohužel, děj je více než jednoduchý a scénář předpovídatelný. Nicméně herecké obsazení (dokonce i J.Prachař) a nenápadný humor, jsou zárukou určitých kvalit, které pohádka i při slabém vývoji má. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chápu, že to pro ČT byla nouzová náhrada za Anděla Páně vyslaného do kin, ale to opravdu nedokázali sehnat žádný alespoň průměrný scénář? Nebýt dvou „balvanů“, kteří byli občas i trochu vtipní, nestál by výsledek vůbec za nic. O to líp jsem si mohl všimnout slušné hudby i faktu, že na výpravě se nejspíš šetřilo míň než u zmiňovaného Anděla Páně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmy Pavla Jandourka mám moc rád. Ale tohle je prostě úlet, tedy především scenáristický. Na začátku sledujeme krále, jak si vybírá podle obrazů nevěstu - a najednou pic bum, sledujeme změny ročních období, a najednou na hradě pobíhá nějaký kluk. Ahá, domyslíme si, tak on si jednu z nich vzal a tohle je syn. Ale proč nebyla ani naznačena svatba? Syn má najednou ne osm, ale dvacet let, míří na laň, a najednou se vedle něho objeví dva kumpáni a začnou rozdávat rady a vůbec hýbat dějem, když jedou za odmítnutou královnou. Ta po dvaceti letech vypadá furt stejně, a světe div se!, má dceru! Kdy, kde, s kým? A proč o ní nejprve mluví jako o neteři, a ve skleníku jako o dceři? A princ, kdovíproč, dostane tři úkoly... Královna připraví past v místech, která zná, a pak sama špatně odbočí?... Zkrátka, nic na sebe nenavazuje, chybí ústřední linka děje, zmateně skáčeme sem, a tam, a divák netuší proč, protože se sice něco jemně naznačuje medailonem a kachnami, ale pro diváka je nutno otevřít karty více. Nakonec tedy vede jedině vymazlený vizuál, hudbu a solidní vedení herců, ale to je tak vše. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Na lásku pozor, Potoku !! O lásce nic nevíme.." Na třetí projekci si troufám mluvit o Jandourkově diletantství a troufalosti točit štědrovečerní pohádku.. Velmi zajímavé, ještě více však v jednotlivých složkách rozporuplné a mnohdy slaboučké, a to tak že až směšné.. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Maximálně. Kristýna je sice relativně hezká, ale měla jít dělat spíš knihovnici, která se může pořád tvářit stejně, ale ne herečku. Opakovaly se ohrané 3 úkoly, které měl princ splnit, aby získal princeznu. Snad jediné, co pohádka dokáže, je uspat. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Slušná hudba tuto !štědrovečerní! "pohádkovou" nudu o ničem nezachránila, alespoň mohla posloužit jako zvuková kulisa při rozbalování dárečků..... kterážto kratochvíle tento rok rovněž nemnoha hvězdičkami pyšniti se mohla....pšššt..snad to neslyšel Ježíšek... ()

Reklama

Reklama