Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pohádkově laděném příběhu o přátelství dívky a chlapce, o zakletí a vysvobození, se současnost prolíná s pohádkovými motivy. Mladý hrdina Tom se proviní vůči nepsaným přírodním zákonům tím, že zabije živého tvora - hada, a za jeho život musí zaplatit životem svým. Setkává se tak s magickou mocí přírody. Svět dospělých řeší Tomovo záhadné zmizení obvyklými metodami pátrání. Tomova kamarádka Bára je však přesvědčena, že dospělí nedělají pro jeho záchranu vše, co by mohli udělat. Dospělí naopak nevěří Bářinu vysvětlení Tomova únosu do podzemní říše. Její verzi Tomova zmizení přijímají v zaběhlých životních stereotypech a nejsou schopni ji vidět z jiného úhlu pohledu. Proto je to pro ně jen těžko uvěřitelný výmysl. Báru tento postoj dospělých přivede až k tomu, že se sama chopí iniciativy a na vlastní pěst se pokusí svého kamaráda hledat a nakonec s nasazením života i vysvobodit z tajemné podzemní říše hadů.

Děj příběhu s pohádkovými motivy ze současnosti KAMENNÝ KLÍČ je zasazen do prostředí lesů, bizarních skal a jeskyní, malebné krajiny Moravského krasu. Prostorná jeskyně Býčí skály, proslavená archeologickými nálezy, tentokrát tvůrcům posloužila jako tajemná podzemní říše, která hraje v příběhu důležitou roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pokus o moralizování, ale bez pevného morálního základu. O tom svědčí na jedné straně přísné potrestání dítěte na podílu trestného činu, na druhé straně klení osob be z rozdílu stáří a stavu (zejména představitel zákona). To by se ve filmech pro děti (a nejen v nich) nemělo u tzv. kladných postav vůbec vyskytovat. Největší "úchylku" mizerného scénáře Pavla Aujezdského ale vidím v tom, že hlavní viník, totiž Tomášův otec, je po celou dobu v závětří; nakonec se nijak nepřiznal, ani svému synovi a Romům se neomluvil. Myšlenka zasazení děje nové pohádky do konkrétní současnosti (Moravský kras a město Blansko) sice není špatná, sama o sobě však nestačí. Na víc se totiž autoři, bohužel nezmohli. Dle mého názoru se jedná jen o jednu z mnoha dalších umělých pohádek, které se marně o něco snaží - nemají však žádný pevný bod - a podle toho to vypadá. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Celkem náhodou jsem se koukla na tenhle krátký český film určený pro děti... A ačkoliv to opravdu nebylo nic extra, nemůžu pochopit zdejší hodnocení "odpad". Na čt1 běží každý den tolik STUPIDNÍCH věcí pro děti, které by měly dostat stonásobný odpad. Tak proč zrovna tenhle film? Sama ho nehodnotím nějak kladně, přece jen pouhé dvě hvězdičky jsou špatným hodnocením, ale opravdu si nemyslím, že by si zasloužil něco horšího. Scény ve skále, v podsvětí (či jak to nazvat) jsou celkem dobré a věřím, že děti to zaujme, navíc pokud bych měla hodnotit např. hudbu, tak ta se tam vyloženě hodí, masky hadů jsou podle mě také v rámci možností dobře vymyšlené. Nemůžu asi hodnotit úplně objektivně, když je film pro děti, ale podle mě plní svou funkci a děti se při sledování nudit nebudou. Horší jsou ale výkony některých herců, především rodičů dvou dětských hrdinů. Jako by to byli herci amatéři, přitom patří mezi oblíbené české herce. ()

otík odpad!

všechny recenze uživatele

Měla-li toto být pohádka na nedělní odpoledne, tak si to, vážení autoři a hlavně pane Cieslare, strčte .... za klobouk. To snad ani možné, že někdo na toto uvolní peníze. Možná zajímavý nápad pro uměleckou pohádku, ale v neděli po obědě chci vidět klasickou televizní pohádku. Hudba: Petr Hapka ()

ypres.bass 

všechny recenze uživatele

Ta jedna * je za originální nápad, ale tam veškeré kvality tohoto opusu končí. Ani jindy výborný Igor Bareš nezahrál co umí. Čekal jsem že jak zmíní ty cikány, tak bude aspoň pogrom, a zase nic. (to s tím pohromem je samozřejmě nadsázka)...Ztráta času. ()

lift666 

všechny recenze uživatele

Byl jsem chvilku na natáčení.Netušil jsem,že je to taková kravina.Hrůza.Klasická nepovedená česká pohádka. ()

Dlo'h-osh 

všechny recenze uživatele

Nápad zasadit děj pohádky do současnosti je velmi dobrý a originální. Bohužel provedení je příšerné. Příběh je příliš primitivní a "hadi" vypadají otřesně, celé to končí hloupým happyendem s koněm...20% ()

Reklama

Reklama