Reklama

Reklama

Tajna tretěj planěty

  • Sovětský svaz Тайна третьей планеты (více)

Obsahy(1)

Pripojme sa k posádke vesmírnej lode Pegas, ktorá na dobrodružnej ceste k ďalekým galaxiám pátra po živote neobyčajných tvorov a zvierat, ale objaví oveľa viac, ako pôvodne zamýšľala...  Na konci 22. storočia sa deväťročná Alica so svojím otcom profesorom Železňovom a pilotom Zeleným vyberú na dobrodružnú výpravu do vesmíru, aby prebádali jeho doteraz ešte nepoznané končiny. Ich hlavným cieľom je objaviť galaxie, kde žijú neznáme a neobyčajné zvieratá, aby si ich osvojili a priviezli späť na rodnú Zem ako vzácne a pútavé atrakcie pre moskovskú zoologickú záhradu a jej Pavilón intergalaktických šeliem.
Dobrodružnú výpravu za exotickými tvormi im však skríži nielen nečakané stretnutie s niektorými veľmi nebezpečnými kreatúrami, ale predovšetkým zákerné sprisahanie doktora Verhovceva, ktorý chce zničiť legendárnu dvojicu hrdinov, kapitána Kima a kapitána Burana. Ako sa ukáže, neriešiteľnú a životunebezpečnú situáciu môže vyriešiť jedine hovoriaci vták Govorun, ktorého naši hrdinovia náhodne ukoristili a teraz im jedine on môže všetkým zachrániť život.
Animovaný príbeh vznikol podľa rozprávkovej knihy Kiry Bulatovovej a v roku 1987 získal Zlatú cenu na filmovom festivale v Quito a Cenu poroty na moskovskom filmovom festivale. V pôvodnom ruskom znení postavy nahovorili známi sovietski herci Olga Gromová (Alica), Vasilij Ivanov, Jurij Andrejev a iní, v obnovenej americkej verzii z roku 1995 postavy nahovorili americké filmové hviezdy Kirsten Dunstová, James Belushi a Harvey Fierstein.
Film pochádza zo série ruských animovaných rozprávok z archívu sovietskeho štúdia Sojuzmultfilm. Celosvetové distribučné práva týchto pokladov sovietskeho animovaného filmu v roku 1992 odkúpila americká spoločnosť bývalého sovietskeho herca Olega Vidova Films by Jove, aby ich kompletne technicky zreštaurovala, remasterovala a v roku 1995 vydala s novým anglickým znením, v ktorom účinkujú a spievajú známi americkí herci či filmové hviezdy.
Novú edíciu zaštítili svojimi menami aj známe osobnosti, ako Michail Baryšnikov, ktorý jej príbehy prezentuje ako sériu najobľúbenejších očarujúcich animovaných rozprávok svojej mladosti. Časť z výnosov z celosvetového predaja práv na DVD, video či televíznym staniciam ide na konto neziskových dobročinných detských nadácií, akou je napríklad Hollywoodska nadácia Audrey Hepburnovej pre pomoc deťom. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušná sci-fi rozprávka, ktorá kombinuje veľkú detskú fantáziu a vedecko-fantastický vesmírny svet dospelákov. Na animácii sa síce mohlo popracovať aj viac, ale ja som tu objavil dostatok nápadov i vtipu, ktoré tomu celému dodávajú lepší fíling. Dokonca aj mysteriózno-kriminálna zápletka fungovala. Ale asi najviac mi imponovali tie retro sci-fi prvky (napr. roboti ovládaní rádiovými vlnami :-), ktoré mi trochu pripomínali čitateľské nostalgie pri sovietskych sci-fi knižkách z môjho detstva. ()

Utnapishtim 

všechny recenze uživatele

Docela pěkné, ale na knižní předlohu (první z dílů, Alenka z planety Země) to nemá ani náhodou - velmi osekané a na můj vkus až moc "retrofuturistické" (přece jen, film je z roku 1981, nikoliv např. ze 60. let, kde by se to ještě zkousnout dalo). Navíc, jak tady už někdo zmiňoval, jsem nejspíš příliš zvyklý na krásné ilustrace z českého vydání Bulyčovovy knihy, se kterými se vizuální stránka filmu nedá srovnávat. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

na stránkách CSFD jsem narazil i na tento ruský animák, který vznikl podle knížky Kira Bulyčeva Alenka z planety Země, kterou jsem v dětství miloval a přečetl nejméně pětkrát všechna její dobrodružství. Chtěl jsem vyzkoušet zda mě i tento film přenese do té báječné vyfantazírované atmosféry. S lítostí musím říct, že ne, i když možná že je to jen tím, že už jsem velký kluk ;-). Vizuální stránka je podle mě moc dobrá a trošku mi připomínala barevnou a psychedelickou Beatlesáckou Žlutou ponorku - přesto mi k Alence nesedla a už jsem si moc přivykl na kresby z knížky Jaroslava Maláka. I děj mi přišel křečovitý a dost zkratkovitý, jak ho chtěli nacpat do 45minut. Dost to podle mě kazila i hudební stránka, která mi tam vůbec nesedla. Ale pro neznalé ... však to zkuste, když už jsou české i slovenské titulky a film si taky najdete na Uloz.to. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od hraných verzí je hravá a místy až psychedelická animovaná verze (s kongeniálním hudebním doprovodem) mnohem blíže duchu originálních knih Kira Bulyčeva (tento příběh vyšel česky jako Alenka z planety Země), ale bohužel 48 minut nedává možnost příběh plně rozvinout a tak může, bez znalosti předlohy, být poněkud nepřehledný. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Moc barviček škodí, hlavní postava dívenky ztělesňující pedofilův blonďatý sen je u pohádky taky přípustný, jenže naprosto tupý děj je naprosto pitomýý a má v sobě tolik logických chyb, jako Kim Čong Un otroků v pracovních táborech, docela by mě zajímalo, kterak je děj pozměněn oproti předloze (ovšem číst ji v žádném případě nehodlám), protože nevěřím tomu, že by knížka dosahovala takového stupně pitomosti, kterou by nevyvážilo ani stádo létajících krav. " To je potkan tigrovitý z planety Penelope, živí se divokými býky! " ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama