Reklama

Reklama

Let číslo 93 aerolinek United Airlines startoval kvůli čekání na ranveji o něco později. Když letadlo dosáhlo letové výšky, už byly dostupné zprávy o unesených letadlech. Piloti dostali textovou zprávu: "Pozor na vpád do kokpitu, dvě letadla narazila do Světového obchodního centra." O chvilku později do kokpitu vtrhli únosci, z rádia se ozvalo dvakrát Mayday, pak se řízení zmocnil únosce. Pravděpodobným cílem letadla měl být důležitý objekt ve Washingtonu, spekuluje se o sídle Kongresu nebo Bílém domě. Pasažéři uneseného boeingu se telefonicky spojili s policií, linkou United Airlines i svými blízkými na zemi. Dozvěděli se o únosech letadel a jejich nárazech do budovy Světového obchodního centra. Podle rekonstrukce událostí se pak pasažéři odhodlali k odporu. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 261)

nula87 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná, která Vás přikove do sedadel přesto, že víte jak to dopadne. Skvělý film, nabitý od první do poslední minuty, nepolevující ani na minutu, a gradující do neuvěřitelně silného finále. 100% ()

carott 

všechny recenze uživatele

Neberu v potaz reálny fakta ohledně letu 93 a konspirací okolo něj, zde se nejdná o dokument, který má tyto fakta vyvrátit či potvrdit. Jedná se o typické Greengrassovo ztvárnění, kdy se během filmu člověk z poloviny času nudí a má chuť ho vypnout. Avšak až se začně něco dít, má pocit jako by byl přímo zapojen reálně do události a cítí strach a bezmoc lidí v letadle, z tohoto požitku a jeho ztvárnění až mrazí ()

Kopite 

všechny recenze uživatele

Skvelý film zobrazujúci osud jedného z lietadiel z 9/11, napínavý počas celých 111 minút, nezáleží na tom, či sa práve kamera nachádza v lietadle, alebo mimo neho. Mám rád filmy založené na skutočnej udalosti a tento sa naozaj podaril. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Greengrassovu filmu se nedá nic vytknout. Je natočený velice precizně s důrazem na autenticitu a reálnost. Sice ho nikdy nebudu mít ve svých oblibených, ale jeho kvality jsou nepopiratelné. ()

Mercilonka 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem poprvé viděla se střední školou v kině a dodnes si pamatuji, jak mi na konci snímku tekly slzy a cítila jsem bezmoc. Představa, jakou hrůzu museli pasažéři prožívat je otřesná a smutek nad tím, že se jim téměř podařilo vyhrát je ohromující. Příběh uvnitř letadla se tvůrcům podle mě podařilo dobře natočit a uctít tím památku těch, co zemřeli. ()

marabart 

všechny recenze uživatele

Jak se blížil konec filmu, stále více jsem se do tohoto snímku ponořoval. Na konci jsem opravdu téměř nebyl schopen slov a celý den jsem byl zamlklý. U snímku oceňuji, že zde nejsou obsazeny známé herecké osobnosti, což opravdu přidává na autentičnosti. Když sečtu všechny klady, nezbývá než ohodnotit 5*. ()

Romeroo 

všechny recenze uživatele

Tak člověk věděl do čeho jde, ale jak se poprvé ve vysílačce objevil hlas, který zněl "máme letadla pod kontrolou" ihned jsem měl husinu i na zadnici....celý film fungoval naprosto přesně jak měl, ten zármutek a bezmoc se krásně dal cítit...finiš nebudu komentovat....silné! ()

Hotride 

všechny recenze uživatele

Ne rozhodně nebudu další v řadě kdo by tomu dal 5 hvězd. Ano je to podle skut. události. Ano je třeba brát to co tam ty lidé udělali. Ale film sám o sobě je jen obyčejný únos letadla z TV produkce. S naprosto chaotickými prostřihy mezi středisky letového provozu. Za mě kompletní průměr. ()

Mr.Atsor 

všechny recenze uživatele

Možná, že ano. Možná se to tak skutečně mohlo stát, ale asi spíš ne. Pro mne film znamená spíše možnost vžití se do kůže pasažérů těch letadel. Zároveň jsem si mohl vytvořit názor na nepřipravenost a neskutečnou neschopnost domluvy Američanů, kteří tomu mohli zabránit. Stíhačky letí na druhou stranu, vláda nekomunikuje, mrakodrapy padají. Paul Greengrass Ameriku nešetřil a připravil skvělý divácký zážitek. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Bravo! Musím zatlieskať, pretože Greengrassovi sa podaril naozaj famózny a jedinečný filmový kúsok. Realistickejšiu rekonštrukciu danej udalosti si neviem predstaviť, pretože režisér podriadil všetky aspekty tomu, aby bol príbeh čo najviac autentický, to znamená, že obsadil neznámych hercov, réžiu poňal v dokumentaristickom, ale zároveň veľmi precíznom štýle, pričom nezabúda ani na emócie a výsledkom bol jeden z najstiesnenejších pocitov, aké som pri pozeraní filmu zažil. ()

minima 

všechny recenze uživatele

Všechno už bylo řečeno. Dlouho si budu pamatovat ten pocit, který nastal na konci. Vidět to v kině, asi bych nezvládla odejít... ()

frxXx 

všechny recenze uživatele

prvá polka zdĺhavá a nudná navodzuje reálnu rutinu a atmosféru z prostredia leteckej dopravy, druhá sa celkom rozbieha až na tie otravné sentimentálne hovory takmer celej posádky s rodinami, ktoré sú o tom istom, škoda že nemôžeme očakávať dobrý koniec a škoda že sa nikdy nedozvieme čo sa v skutočnosti odohrávalo na palube v danej situácií... každopádne česť pamiatke obetiam tejto strašnej katastrofy ()

Kidomil 

všechny recenze uživatele

Na Letu číslo 93 je krásně vidět, jak se Greengrassovy režisérské schopnosti rozvíjejí a že každý jeho další film je lepší než ten předchozí. Znovu má snímek ten už typický dokumentární nádech a divák má díky tomu pocit, jako by na místě dění sám stál. Bohužel dokumentárnost ubírá na tom, aby se člověk dokázal s nějakou postavou sžít, protože těch odlišných charakterů jsou tam desítky a právě to emoční sžití s určitými charaktery, které mám ve filmech tak rád, proběhne až téměř na konci před vyvrcholením celé události. To ovšem neznamená, že když Let číslo 93 prakticky nemá žádnou hlavní roli, tak nestojí za shlédnutí. Právě naopak. Každý, kdo si čte tento komentář a film neviděl, by měl okamžitě přestat číst a jít se na něj podívat ! Už jen proto, že to téma je aktuální pořád a ještě dlouho aktuální bude. Alespoň jednou za rok. [8/10] ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Film dělaný na způsob dokumentu. Nepřekvapilo mě tedy, že v něm nevystupují žádní známí herci, není třeba. Dějová linie je rozdělena na dvě části. Jedna se odehrává v letadle a druhá u pilotních operátorů na letištích. Tento způsob filmování mě nějak neoslovil, snímek je navíc dělán hodně americky. Pochybuju, že ve zkutečnosti by obyčejný pasažér rozeznal falešnou bombu od pravé, ale možná se mýlím. Útoky z 11. září, 2001 byly bezpochyby hrozné, ale snímek není zas tak úchvatně natočen, abych se na něj příště podíval znovu. Jednou to stačí, nic vyjímečného. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Veľmi realistická rekonštrukcia historicky najvýznamnejšej udalosti 21. storočia. Celé je to točené akoby na spôsob dokumentu, pretože dejová línia ma dve časti. Prvá polovica filmu zobrazuje operátorov na letiskách a druhá už samotných pasažierov v lietadle. Samozrejme film obsahovo je veľmi zaujímavý a neľutujem, že som ho videl. Tiež som mu veril každé slovo. Lenže tento spôsob ma trochu nudil. Najmä prvá časť zobrazujúca operátov ma vyslovene nebavila. Druhá bola o dosť zaujímavejšia. Škoda len za tú prvú polku, zato dávam nízke hodnotenie. Pretože film začal byť najviac zaujímavý polhodinu pred koncom. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Zde ode mě celkem pochopitelné 4*, ale možná tak úplně nevím, proč se celá CSFD elita nechala unést emocemi. Film podle mě díky svému vzezření (dokumentární rekonstrukci) není žádným kinematografickým skvostem. Od toho tu máme jiné počiny. Tohle je pro mě dokumentární film a trošku mi chybí toto zařazení mezi žánry tohoto filmu. Jasně je to reálné, je to emočně napjaté, stalo se to, bylo to hrozné, ale nic než bezmoc, kterou šlo cítit při 11.9. asi necítím. Emocionální přesah filmu mi tu asi chybí a nevím jestli to není odstupem, který získávám k událostem 11 let starým.. Tak či tak si pátou hvězdu nechám pro jiná díla. Zde pouze úžas, doporučení pro všechny co neviděli, aby tak učinili a snad jen rada pro všechny, co neřekli svým blízkým jak je moc mají rádi, aby to udělali :) Nikdy nevíte, kdy možnost toto udělat, dostanete naposledy. E ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Zcela oprávněný hype. Dokonalé dílo. Must see okamžitě. Doporučitelné pro všechny. Greengrass natočil film, který už nemá nikdy šanci překonat, ani kdyby se desetkrát reinkarnoval. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Neskutečný filmový zážitek, který stačí vidět jednou a už vám slza za slzou kape po tváři. Greengras předvedl vynikající režii a skvěle vystihl tu bezmoc všech cestujících. Délka není nijak vražedná, tudíž vám to nebude vadit shlédnout. Tempo absolutně zběsilé a ten pád prostě nemohl být vystižen lépe. ()

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Noční můra s DiCapriem

Noční můra s DiCapriem

12.09.2014

Britský režisér Paul Greengrass s oblibou rekonstruuje skutečné události. A po Krvavé neděli, Letu číslo 93 nebo loňském Kapitánu Phillipsovi si našel další projekt, s nímž se ohlédne do minulosti.… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Reklama

Reklama